Rybářský kajak Halibut

Zařazení: Lodě a motory, Gumotex
Určeno pro: přívlač


Během své pětačtyřicetileté rybářské praxe už jsem se plavil a chytal na kdečem. Seděl jsem v bezpočtu lodí i lodiček, v pramičkách, na pontonech, hausbótech i v pořádně nadupaných závodních lodích. V poslední době jsem na každém kroku narážel na nafukovací kajak a shodou okolností jsem brzy dostal příležitost si toto plavidlo vyzkoušet.


Jednoho dne ke mně „připlul“ jednadvacetikilový balík plus pumpa a pádlo – a kajak byl doma. V pevném kartonu se nacházel velmi praktický vodotěsný přepravní vak o objemu sto litrů s popruhy a jeho obsahem byl kajak s následující výbavou a příslušenstvím:

Výbava lodi
Podlahová deska
Deska držáků
Držák na láhve
Kotevní lano
Vypouštěcí otvor na zádi lodi
Nafukovací sedačka s úchyty na rybářské pruty
Držák na rybářské pruty
Pružná lana na uchycení zavazadel
Madlo na přídi i zádi pro snadnou manipulaci
Bezpečnostní lano po obvodu lodi
Kovový držák sondy
Směrová ploutev
Twist ventilky
Push-push ventily
Přetlakový ventil ve dně lodi
Lepicí souprava
Vodotěsný transportní vak o objemu 100 l

Teď už nezbývalo než rychle najít chvíli času a kajak co nejdříve vyzkoušet přímo na vodě. Do té doby jsem měl mnoho příležitostí si jej osahat a prohlédnout, ovšem sedět v něm na vodě a rybařit, to je skutečně úplně něco jiného. Hlavně jsem si také mohl vyzkoušet, za jak dlouhou dobu jsem schopen připravit ho k bezpečné plavbě a jak dlouho mi bude trvat ho sbalit.

První, co na tomto plavidle oceníte, je jeho snadná přeprava a prostorný vak na jeho uložení. 21 kilo není mnoho, takže jej v podstatě dostanete kamkoli na vlastním hřbetě. Jistě, čím delší vzdálenost, tím více se zapotíte, avšak kde dneska chodíte daleko? Obvykle stačí ujít pár kroků od auta, pak kajak připravit a hned jste na vodě. Je to velmi jednoduché.


Samotná příprava je neuvěřitelně snadná a nevyžaduje žádnou zvláštní zručnost. Zvládne to hravě každý hned napoprvé i bez návodu, protože do sebe všechno snadno a logicky zapadá. Můžete tedy být bez obav, že to nezvládnete nebo že strávíte na břehu kdovíjak dlouhou dobu, než se vůbec dostanete na vodu. Ujišťuji každého, že to tak není. Stačí kajak prostě jen rozbalit, vložit podlážku, přišroubovat sedačku, nosné desky na příslušenství, směrovou ploutev a nafouknout. Pak ještě držák na prut a je v podstatě hotovo. Všechno záleží hlavně na tom, jak rychle dokážete dostat do komor dostatečné množství vzduchu, aby vás udrželo na vodě, a zašroubovat pár šroubků s matkami. K nafouknutí komor je možné použít i vhodný kompresor za předpokladu, že si při plnění pohlídáte správnou hodnotu tlaku.


V podstatě se dá říct, že když nebudete nijak zvlášť spěchat, budete kajak připravovat poprvé a foukat budete ručně, budete ho mít v každém případě do dvaceti minut na vodě.


Vysoko postavená a polohovatelná sedačka spolu s vyztuženou podlahou zajišťuje pohodlí a snadné vystoupení i nastoupení do lodi, kterého se někteří lidé obávají. Nastupovat do malého plavidla sice vyžaduje trošku šikovnosti, ale tento kajak má samozřejmě ploché dno, a proto je na vodě velmi stabilní. Jen tak snadno se nepřevrátí a velmi snadno se ovládá. Po vodě pluje lehce. Stačí jen pár chvil a cítíte se na něm jako doma. Brzy si osvojíte i techniku pádlování a zvládnete snadno i přesuny na delší vzdálenosti. Velmi jsem ocenil oporu zad na sedačce, zvláště pak při delším pobytu na vodě. Pevná podlážka garantuje stabilní postoj, takže se v lodi dá na klidné hladině docela pohodlně rybařit i ve stoje.


Člun nejvíce ocení milovníci přívlače a stejně dobře se z něj dá i muškařit. Pokud ovšem chcete lovit například na nepřístupných místech se splávkem, můžete se na toto plavidlo naprosto spolehnout. Mimo to jej velmi dobře můžete využívat i k vyvážení nástrah na sumce a stejně tak k vyvážení montáží na kapry nebo můžete kajak používat k zakrmení. Tento kajak je mnohem rychlejší a snáze se ovládá než většina malých člunů. Je velmi univerzální.


Velké oblibě se těší při lovu candátů, štik a pstruhů na jezerech, stejně jako při lovu sumců na tekoucích vodách s vábničkou. Jedinou nevýhodou je, že skutečně velkého sumce do lodi nedostanete a musíte s ním přistát na břehu. S rybami do metru ovšem nebudete mít žádnou potíž.

Výrobce nezapomněl na spoustu zdánlivých drobností, které vám usnadní život na vodě. Za zády na opěrce sedačky naleznete praktické držáky na pruty, ve člunu jsou držáky na lahve, člun má madla na přídi i na zádi pro snadnou manipulaci a nechybí ani bezpečnostní a kotevní lano.


Za velkou výhodu považuji to, že po skončení lovu nemusíte sedačku a odkládací desky demontovat, čímž ušetříte čas nejen při balení, ale také při dalším rozbalování a přípravě. Když kajak dobře vyfouknete a správně sbalíte, do vaku se pohodlně vejde.


Kajak balte pokud možno suchý. Vlhkost mu nevadí, ale budete-li skladovat mokrý člun delší dobu, mohou vznikat plísně a s nimi nepříjemný zápach, případně i fleky. Proto, když víte, že plavidlo nějakou dobu nevytáhnete z obalu, ukončete lov dřív a nechte člun pořádně oschnout. Místa, kde se může držet voda, vytřete dosucha. Součástí balení je i houba a já doporučuji přibalit i starý dobře savý ručník. Sedět na páchnoucí lodi není nic příjemného.


Výrobce garantuje funkčnost člunu dvacet let. Já vím, že některé výrobky tohoto typu se k výrobci vrací ještě po čtyřiceti letech, takže není sebemenší důvod mu nevěřit. Tento několikavrstvý materiál je skutečně velmi kvalitní, a co se technického provedení týče, je skutečně skvělé. Vše je jednoduché a podřízené funkčnosti. Kajak je navržený a sestavený tak, aby skutečně sloužil, byl pohodlný a praktický, což se v každém případě povedlo.


Musím říct, že jsem si tohoto dvacetikilového drobečka vážně oblíbil a byl jsem rád, že jsem si některé vody mohl prohlédnout i z jiné strany než ze břehu, což nikdy není na škodu. Když ráno vyrazíte na vodu s lodí a můžete prozkoumávat nová místa, je to vždycky dobrodružství nejen pro malého kluka, ale i pro starého chlapa. Tiše se dostanete i tam, kam ze břehu nenahodíte, a dokonce i na vody hodně mělké. Když pak máte na prutu pěknou rybu, je to prostě k nezaplacení. S lodí jsem se rychle sžil a nedělá mi problém rybařit v ní ani ve stoje. Malinkou nevýhodou je snad jen to, že při silnějším větru kajak driftuje více než lodě s kýlem, ale i to se dá řešit. Kajak se snadno ovládá pádlem, které můžete při rybaření pohodlně odložit a zajistit na lodi gumovým lankem, aby vám nespadlo do vody. V případě, že by někdo nechtěl bojovat s větrem, dá se také zakotvit, ale kotva není součastí balení.


V posledních letech mě pokud jde o rybaření příliš nových věcí neoslovilo, ale mezi ty vlaštovky, které mi udělaly radost, zcela jistě řadím nafukovací kajak Halibut. Pokud budete mít příležitost si ho vyzkoušet, nepropásněte ji. Mám pár kamarádů, kteří už tento kajak mají a přes počáteční investici, která samozřejmě není úplně malá, se velmi rychle přenesli, protože teď už bez něj nedají ani ránu. Splnili si sen, změnili způsob rybaření a navštěvují vody, kam se léta jen chystali. I pro mě to byla příjemná změna. Pokud uvažujete o koupi malého plavidla na přívlač a nechcete člun tahat na vozíku za autem, je toto jedinečná volba.
Video - Rybářský kajak Halibut

Technická data
Délka (cm):
375
Šířka (cm):
96
Hmotnost (kg):
21
Max. nosnost (kg):
200
Materiál:
Nitrilon®
Typ pádla:
kajakové
Max. počet osob:
1 osoba
Počet vzduchových komor:
3+1
Rozměry při sbalení (cm):
70 x 46 x 30
Max. provozní tlak (Mpa/Bar/PSI):
0,02/0,2/3,0
Rozměry kartonu:
76 x 50 x 34 cm

 
Klady a zápory
malá hmotnost
snadná přeprava
rychlá příprava pro použití
stabilita
odolnost
snadno se balí
je plně vybavený
při větru silněji driftuje
Odkazy
O značce

Výrobce: Gumotex, Česká Republika

Dodavatel: GUMOTEX a.s., Mládežnická 3062/3a, 690 75 Břeclav

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 1.6.2016

Hodnocení uživatelů

Dam33 - Profil | Út 7.6.2016 7:47:36

Moje hodnocení:
Milane, myslím, že jsi to popsal velmi trefně. Já už ho mám od podzimu a splňuje všechno co jsem očekával. Pro mě bylo velmi důležité sbalení do batohu a minimum zabraného místa v autě i doma. Na vodě se chová velmi dobře. A jakmile se člověk naučí dobře pracovat s kotvou, tak je to fakt na pohodu :-)