Shimano Baitrunner X Aero 4000FA

Zařazení: Navijáky, Shimano
Určeno pro: kaprařina, feeder, všeobecná rybařina


Navijáky typu baitrunner jsou velmi oblíbené zejména při lovu kaprů, ale získávají stále větší a větší oblibu i při lovu jiných kaprovitých ryb a také ryb dravých. Zde se samozřejmě uplatňují především navijáky menších velikostí než při lovu kaprů, a to hned z několika důvodů. Za prvé je to proto, že není třeba tak velká zásoba vlasce. Druhým důvodem je, že rybář manipuluje s prutem mnohem častěji než při lovu kaprů a vysoká hmotnost velkých navijáků při tom obtěžuje.


Rybářům lovícím menší ryby, dravce a také těm, kdo loví feederem, vyhovují navijáky velikosti 2500 a 4000 a právě tyto velikosti jsou nyní k dispozici. Oproti předchozím modelům nabízí navíc nový baitrunner X-Aero o 30 % větší cívku, což má hmatatelné výhody: cívky pojmou více vlasce o větším průměru, zlepšily se odhozové vlastnosti a větší brzdové podložky dávají brzdě více síly a citlivosti.


Naviják disponuje mnoha patentovými systémy Shimano. Je vybavený hliníkovými cívkami AR-C, které umožňují daleké hody a minimalizují nebezpečí zamotání vlasce. Servisní otvor usnadňuje jednoduchou údržbu. Super Stoper II zastaví pohyb rotoru v jakékoli poloze a dovoluje nastavit například polohu feederových špiček naprosto precizně. Dyna Balance omezuje chvění navijáku na naprosté minimum. Power Roller snižuje zamotání i velmi tenkých vlasců a šňůr. Floating Shaft II, čili plovoucí uložení hřídele, zvyšuje hladký chod a životnost převodu a Varispeed ukládá vlasec na cívku naprosto dokonale.


Tohle všechno se vejde do malého těla navijáku a činí z něj skvělého pomocníka i v náročných podmínkách lovu. I malý naviják může disponovat komfortem, silou a spolehlivostí.

Co tento naviják nabízí, skutečně není málo a jeho mimořádnou devizou je především spolehlivost. Na to, abyste opravdu poznali kvalitu navijáku nebo prutu, potřebujete samozřejmě čas a na některé věci si je potřeba zvyknout.

Já jsem dostal na posouzení navijáku v podstatě celou sezónu. I když spoustu vymožeností a technologií člověk zná z jiných nebo předchozích modelů, je nový naviják vždycky novou otázkou.


K tomuto navijáku mohu za sebe říct tolik, že mohu potvrdit funkčnost i spolehlivost všech systémů a obzvlášť oceňuji navýšenou kapacitu cívky. Tu samozřejmě můžete využívat, ale nemusíte, protože ke každé cívce se dodává plastová redukce. To je skvělý tah, protože nepotřebujete na cívku zbytečně namotávat velké množství vlasce, a přesto můžete díky její velikosti házet daleko a přesně. Obě cívky jsou plnohodnotné – hliníkové.

Brzda, včetně volnoběžného systému, je naprosto spolehlivá. Pracuje citlivě a je dost silná i na zdolávání větších ryb.


Převod 4,8 : 1 je skutečně silný a stahování těžkých zátěží i krmítek je pro něj hračkou. Při navíjení stogramovou zátěž ani necítíte. Silný převod ocení každý, kdo loví s většími krmítky, protože ta dávají navijákům opravdu zabrat.

Díky volnoběžné brzdě a silové vybavenosti je tento naviják hodně univerzální a dá se využít při mnoha příležitostech. Může to být při klasickém lovu kaprů na menších stojatých vodách i na malých a zarostlých vodách tekoucích, při lovu feederovými pruty typu long cast ve větších vzdálenostech a také při lovu dravých ryb s živou i mrtvou rybkou nebo jejich částmi.


Jsou rybáři, kteří mají problém s dvoukličkou. Mně ale nevadí, takže jsem na navijáku nenašel nic, co by mě nějak odrazovalo. Snad jen ten, kdo má větší prsty a používá zarážku zpětného chodu, bude muset prstem maličko hledat, aby ji nahmátl, protože je hodně malá. Pro mě je to věc bezvýznamná.


Celkově musím naviják pochválit a mohu ho doporučit každému, kdo hledá malý baitrunner. Myslím, že ve velikosti 2400 i 4000 nemá v současné době žádnou vážnou konkurenci. Pokud chytáte kapry na malých rybnících a říčkách, je to opravdu dobrá volba, ale vzhledem k tomu, jak je vybavený, se musíte připravit na vyšší cenu.

Doporučená MOC: 4 942 Kč
Video - Shimano Baitrunner X Aero 4000FA

Technická data
Tělo navijáku:
materiál XGT Compact
Tělo navijáku:
kompaktní, poměrně malé, v tmavé metalické barvě
Celkový počet zapouzdřených SSS ložisek:
4 + 1, jednocestné ložisko na rotoru
Převod:
4,8 : 1
Převodovka:
X-Ship
Hmotnost navijáku:
415 g
Rolnička:
s hlubokým a přesným vedením
Oblouček překlápěče:
jednodílný z pevného tenkého drátu
Překlápěcí mechanismus:
vybavený spolehlivým zámkem a trvanlivým pérkem
Kapacita cívky:
0,25 mm - 260 mm, 0,30 mm - 180 m, 0,35 mm - 130 m, 0,40 mm - 100 m
Kapacita cívky s redukcí:
0,18 mm - 240 m, 0,20 mm - 220 m, 0,25 mm - 140 m, 0,30 mm - 100 m
Návin na jedno otočení kličky:
86 cm
Počet cívek:
1+ 1 náhradní, obě hliníkové AR-C
Klička:
dvojitá s pohodlným madlem, sklopná
Přední brzda:
citlivá, jemně odkrokovaná
Servisní otvor:
ano
Brzda:
multidisková, volnoběžná
Maximální brzdná síla:
6 kg
Průměr cívky:
52 mm, vnitřní výška cívky 17 mm
Poměr kvality a ceny:
kvalita odpovídá ceně

 
Klady a zápory
výběr ze dvou velikostí
velká univerzálnost
plnohodnotná náhradní cívka
redukce cívek
velmi hladký chod
silný převod
vyšší cena
malá páčka k ovládání zpětného chodu
Odkazy
Ceny produktu Shimano Baitrunner X Aero 4000FA srovnáte na Zboží.cz
O značce

Výrobce: Shimano, Japonsko

Dodavatel: NORMARK s.r.o., Dopraváků 749/3, 184 00 Praha 8 - Dolní Chabry

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 16.2.2016

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.