Háčky Giants Fishing

Zařazení: Drobnosti,
Určeno pro: kaprařina, všeobecná rybařina


Společnost Giants Fishing dodává na trh hned několik typů háčků na různé způsoby lovu a cílené druhy ryb. Pro tuto recenzi jsem si zvolil háčky určené zejména k lovu kaprů: prvním z nich je Wide Gap a druhým je Medium Curve Shank. Jedná se o háčky s očkem vyrobené z vysokouhlíkové oceli. Jejich tvary jsou dobře známé snad všem rybářům, kteří už nějakou dobu chytají kapry.


Wide Gap
Řekl bych, že toto je jeden z nejoblíbenějších tvarů háčků mezi lovci kaprů. Tvar umožňuje velmi široké použití na všemožné návazce a návazcové materiály. Háček se vyznačuje krátkým raménkem a širokým obloučkem, což snižuje možnost vyříznutí ryby při zdolávání, jelikož na háček nepůsobí tak velká páka jako u háčků s dlouhým raménkem.

Díky velmi dlouhému hrotu je háček ostrý a „chytlavý“. Hrot je mírně zahnutý směrem k očku, což snižuje riziko poškození hrotu o překážky ve vodě. Háček má mírně zahnuté očko dovnitř. V některých situacích se mi osvědčilo použít vlasové rovnátko pro správné nasměrování hrotu v tlamce ryby.

Háček je dostupný ve čtyřech nejpoužívanějších velikostech: 2, 4, 6 a 8. Osobně tyto háčky používám méně než většina kolegů a nasazuji je v místech, kde používám pevnější sestavy. V takových situacích používám pro mě spíše větší velikosti 4 a 6.


Medium Curve Shank
Tento tvar háčku patří mezi ty, které mám nejraději a nejčastěji je používám. Ačkoli jsem zprvu tomuto tvaru nevěřil, protože se mi háček zdál příliš „uzavřený“, dnes vím, že právě to je jeho hlavní přednost. Díky svému tvaru se velmi dobře natáčí do spodního pysku, kde je nejlepší místo k zapíchnutí háčku. Ke správnému natočení dochází i bez použití jakýchkoliv rovnátek. Občas ale používám tenkou silikonovou hadičku, kterou navléknu na očko háčku.


Tvar tohoto háčku se mi líbí ještě z jednoho důvodu, a tím je jeho pevné držení v místě vpichu - pokud se tedy zabodne správně do spodního pysku. Jelikož je háček téměř uzavřený, obepne při zapíchnutí tvrdou kost v pysku skoro dokola. Abych ho pak vytáhl, musím háček otočit téměř o 180 stupňů, což se při zdolávání prostě stát nemůže. Pokud z tohoto háčku ryby padají, je to tím, že háček není zapíchnutý na správném místě. Pak je to otázka vyladění návazce, zejména jeho délky, délky vlasu a hmotnosti bročku, který se dává kousek před háček. Protihrot je u tohoto háčku také velmi malý, což oceňuji, protože tento tvar háčku se snadno obejde i bez něj. Malý protihrot je dobrý v tom, že rybě háček ublíží jen minimálně, zejména při vytahování z rybí tlamky.


Cone Ring Stop
Spolu s háčky jsem vyzkoušel i zarážky s oválnými kroužky od stejné značky, které se používají na montáže s plovoucím boiliem. Tato drobnost umožňuje nastražení plovoucího bolie, případně panáčka, tak, že vlasový přívěs se volně pohybuje po raménku háčku mezi zarážkami. Tato volnost pohybu je důležitá, když kapr nasaje a znovu vyplivne nástrahu. Pokud by byl tužší vlas pevně spojený s háčkem, pak by se v takové situaci otočil spolu s nástrahou i samotný háček, což by minimalizovalo šanci k jeho zaseknutí v rybí tlamce. S tímto systémem se také velmi snadno mění délka vlasu na návazci, aniž by bylo nutné převazovat celý návazec.


Zarážky se po nasazení na háček samovolně neposunují a pevně drží na zvoleném místě, kterým vlasovému přívěsu vymezíme pole pohybu. Zarážky jsou pružné a dají se navléknout na libovolný průměr drátu háčku.

Shrnutí
Z pohledu kvality se jedná o velmi podařené háčky z pevného drátu, které si i přes velmi dlouhé hroty dlouho drží dobrou ostrost. Probral jsem několik balíčků a nenašel jsem žádný háček bez „lepkavého“ hrotu, což se tak často nevidí. Zpracování je velmi precizní, očka háčků jsou dokonale uzavřená a nejsou na nich žádné ostré hrany.


Dlouhé hroty s opravdu jemným protihrotem usnadňují proniknutí háčku do kapří tlamky, což znesnadňuje vyplivnutí nasáté nástrahy s háčkem. Na druhou stranu tvar háčků a případné zahnutí hrotu chrání špičku háčku před ztupením o překážky ve vodě a na dně. Tyto tvary jsou rozhodně nejprověřenější ze všech, které se na kapry používají, proto asi nemá smysl tuto otázku více rozebírat.

Vzhledem k vysoké kvalitě těchto háčků je jejich cena více než příznivá - pohybuje se kolem sedmdesáti korun za balení o deseti kusech.

Jediným drobným mínusem je užšší nabídka velikostí. Pro mě osobně rozmezí nabízených velikostí pokrývá téměř všechny situace, i když občas sáhnu po desítkách, ale vím, že někteří rybáři používají i větší háčky než dvojky.

 
Klady a zápory
vysoká ostrost
osvědčené tvary
vynikající poměr kvality a ceny
pro někoho snad chybějící větší či menší velikosti
Odkazy
O značce

Výrobce: Giants Fishing

Dodavatel: HOBBY-G s.r.o.,Krkonošská 181, Vrchlabí 1

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. V roce 2014 se stal hospodářem MO Most.

 
Autor: fotojakes, 26.1.2016

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.