Extra Carp Back Lead Twin Ball

Zařazení: Drobnosti, Extra Carp
Určeno pro: kaprařina


Při lovu kaprů a zejména těch větších, kteří jsou navíc obezřetnější, je občas třeba dostat vlasec ke dnu, protože napnutý vlasec procházející vodním sloupcem působí jako „plot“. Potvrzují to zejména zkušenosti závodníků a nejen jejich. Hlavně v mělčí vodě vadí kaprům vlasec, který vede sloupem. A v takových případech je pak vhodné využít zátež typu back lead, tedy „zadní olovo“, která vlasec před špičkou prutu stáhne ke dnu. Občas najde back lead své využití i na řece, a to hlavně pokud lovíme u břehu, v jehož blízkosti jezdí lodě, nebo pokud po hladině plavou nečistoty jako posečená tráva nebo listí. Další výhodou používání zátěží typu back lead je zdolávání – každý z nás jistě zažil situaci, kdy se mu zdolávaná ryba zamotala do vlasce druhého prutu.


Základem zátěže back lead firmy Extra Carp je zeleně lakovaná olověná zátěž s očkem. K zátěži je přišroubovaný plastový „swingerový“ klip. V tomto klipu jsou dvě ocelové (ložiskové) kuličky, které jsou velmi hladké a nepoškozují vlasce. Kuličky k sobě přitlačuje pružina. Její přítlak lze z boku klipu přitáhnout, nebo povolit malým imbusovým klíčem, ale vzhledem k váze zátěže je přítlak nastavený výrobcem velmi dobře. Výrobce u klipu uvádí možnost použití s vlasci od 0,25 do 0,40 mm, ale po vyzkoušení se dá klip bez potíží použít i na slabší vlasec. Pokud jde o větší průměry, je možné použít maximálně vlasce s průměrem 0,50 mm a to už je opravdu na těsno. Na druhou stranu už průměry, které udává výrobce, pokryjí snad všechny potřeby rybářů u vody.


Swinger je uchycený na pevném nylonovém provázku. Provázek má délku sedmi metrů, díky čemuž lze toto zadní olovo, back lead, spustit dost daleko na to, aby vlasec kopíroval dno velmi dobře. Barva provázku je sytě oranžová, takže je velmi dobře viditelný a nehrozí, že byste ho přehlédli. I když je provázek relativně tenký, je pevný a dobře odolává oděru. Je namotaný na plastové cívce. Ta má očko na uchycení (například k vidličce, stojanu nebo pomocí kolíku i k zemi) a také zajišťovací zářezy, aby se provázek z cívky samovolně neodmotával. Sytě oranžová barva provázku je dobře vidět i za šera a v noci, když rozsvítíte čelovku, doslova září.


Použití tohoto zadního olova je velmi snadné. Díky swingerovému klipu stačí back lead nacvaknout na vlasec a nechat po něm sklouznout na dno. K samovolnému vycvaknutí z klipu nedocházelo, a pokud by se tak i dělo, stačí přitáhnout šroubek na boku klipu. Na druhou stranu při záseku se vlasec vycvakne okamžitě a nedochází ke zvednutí zátěže nad hladinu, jak se občas stává u back leadů s mechanickým zámkem. Zátěž o váze 75 g pokryje většinu situací včetně zavážek, na které je třeba použít swinger větší váhy, aby byl dobře signalizován záběr. Do budoucna bude nabídka těchto back leadů zadních olov rozšířena ještě o zátěž o váze 99 g, která najde uplatnění jak při opravdu dlouhých vyvážkách, tak zejména při lovu na řece se silným proudem.

Technická data
Váha zátěže:
75 gramů, 99 gramů (prozatím není na trhu)
Délka provázku:
7 metrů
Cívka:
plochá plastová
Použitelné pro vlasce:
0,25 do 0,40 mm

 
Klady a zápory
dobrý poměr kvality a ceny
spolehlivý kuličkový klip
snadná manipulace
Odkazy
O značce

Výrobce: Extra Carp, Srbsko

Dodavatel: Zfishing Sport Wholesale s.r.o., Za Mototechnou 1375/7, Praha 5

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. V roce 2014 se stal hospodářem MO Most.

 
Autor: fotojakes, 15.1.2016

Hodnocení uživatelů

VLJ - Profil | Čt 12.1.2017 11:41:02

Dobrá cena a vše co bylo v recenzi od autora... není to špatná volba, ale..

Pár věcí co klidný člověk přejde, ale pro fajnšmekra to bude problém ...

Po čase totiž zrezne nastavovací červík i pružinka. Nic dramatického, stačí mazat.

Ale nastavovací červ docela krátký už pro 0.35mm vlasec, pro jemné nastavení je červ pak skoro na kraji.

Používám tyto olůvka už asi rok. Skvělý pomocník, nicméně jediným problémem je nutnost pravidelně čistit přítlačné kuličky, vyfoukat z nich usazeniny a před chytáním je promazat protože zrezne uvnitř pružinka i nastavovací červík, pomáhá je nechat po chytání uschnout a vyčistit, namazat. Na krátké chytání vždy perfektní a spolehlivé, při údržbě, ale pokud budete mít nahozeno celou noc, par dní za sebou a není zrovna čistá voda, pak sklepat olůvko je někdy problém, prostě se zasekne, do kuliček se dostane špína a vypíná pak o dost hůř, což mě při záběru občas děsí. Takže by prospěl materiál skutečně antikorozní - nerezové kuličky, pružinka...

MiPo - Profil | Ne 24.1.2016 19:42:33

Povol si přítlak na.kuličkách

Donn79 - Profil | Čt 21.1.2016 22:03:58

Osobně mám rád tento tip Back Leadů a konkrétně i tento tip vlastním.Ale kolikrát mám problém,aby Beck Lead po záběru sám odpadl,drží na vlasci jako přikovaný.