Shimano Aernos 2500 FB

Zařazení: Navijáky, Shimano
Určeno pro: plavaná, feeder, přívlač, všeobecná rybařina

Ze všech kategorií navijáků tvoří na trhu největší skupinu navijáky střední velikosti, tedy navijáky velikosti 2500-4000, a jako taková je tato skupina rybáři nejvíce kriticky posuzována. Je to z toho důvodu, že tato velikost je velmi univerzální a využívá se při mnoha rybolovných technikách. Jsou zde zastoupeny navijáky pro lehkou položenou, plavanou, přívlač i feeder. Mnoho rybářů používá jeden naviják pro více technik, a proto mají na jeho kvalitu vysoké požadavky.


Co je nejčastějšími požadavky pro naviják této velikosti? Především hladký chod, velká síla, trvanlivost, minimální nebo nejlépe žádná vůle na kličce, náhradní cívka, citlivá brzda a samozřejmě co nejnižší cena. O tohle všechno se výrobci jistě snaží, ale už z podstaty věci nemohou být kvalitní výrobky z kvalitního materiálu levné, protože ani ten prostě není levný a proto je třeba u navijáků střední a vyšší třídy počítat i s vyšší cenou. O tom, co to vyšší cena je, by se samozřejmě dalo polemizovat, ale jisté je, že v případě navijáku je vždycky lepší si trošku připlatit.
Naviják AERNOS 2500 FB se dá zařadit přesně do této skupiny. Patří sem jak svou velikostí i cenou. Co tedy tento naviják nabízí?


Myslím, že takto vybavený naviják si jistě zaslouží pozornost a dá se předpokládat, že i nějakou dobu vydrží. S použitými technologiemi se setkáváme spíše u navijáků vyšší třídy. Zejména X-Ship je u navijáků řady P4 neobvyklý.


Naviják Aernos 2500 FB velikosti 2500 používám více než půl roku a musím říci, že splnil má očekávání. Jeho chod je i po velké zátěži stále uhlazený a jemný. Díky převodu 5.0:1 má dost síly na to, abych ho mohl používat jak pro lov s krmítky, tak i na lehkou přívlač. Když střídáte navijáky pro více technik, je vždycky výhodou, když má naviják náhradní cívku, a to v tomto případě je. Obě cívky jsou hliníkové, kované za studena s V odhozovou hranou.


Hmotnost navijáku, díky malé převodovce a tím pádem i menšímu tělu není nijak vysoká, takže navijáku nijak neobtěžuje, což je důležité především při přívlači. Cívka se vzhledem k tělu zdá velká, ale je to standardní velikost 2500 s možností návinu 240 m vlasce o průměru 0,20 mm.

Díky technologii Varispeed je vlasec ukládán na cívku přesně a dobře se z ní při nahazování i smeká, k čemuž napomáhá i už zmíněné zešikmení hrany cívky. Díky této kombinaci lze dosahovat dlouhých a přesných hodů i s lehkými nástrahami, což se hodí zejména při přívlači.


Brzda navijáku je citlivě odkrokována a lze ji nastavit opravdu jemně, takže je možné používat tenké vlasce a návazce. Na druhou stranu je brzda poměrně silná, protože dokáže udržet až 5 kg. Velkým plusem je to, že i silně utažená brzda popouští vlasec plynule a bez zadrhávání.

Řadící oblouček a rolnička po celou dobu pracují bezchybně, Vlasec se nikde nezachycuje a nezadrhává. Stejně bezchybně pracuje i zámek překlapěče řadiče. To, že je při odklopení zámek zajištěn oznámí jemné cvaknutí a k jeho navrácení do pracovní polohy není třeba velké síly při otočení kličkou. Překlopení je oproti jiným navijákům málo hlučné.


Klička je jednoduchá a sklápí se po povolení matice ležící na druhé straně navijáku proti ose kličky. Madlo je vyrobeno z tvrzené gumy, takže se drží pohodlně a ani při mokrých rukou se nesmeká. Vůle na ose kličky je naprosto minimální.

Zarážka zpětného chodu je snad jediná věc ke které bych měl výhradu. Umístění na spodní straně těla navijáku je v pořádku, protože nezavazí. Vypnout se dá snadno, ale když ji chcete zase zapnout, dá trošku práci ji nahmatat. Je malá, a když ji potlačíte při vypnutí doleva, jakoby splyne s tělem navijáku a dá se hůře nahmatat a vrátit do původní polohy. Mně to tedy nevadí, protože ji nepoužívám, ale jestliže s touto součástí navijáku pracujete, budete si muset na její ovládání zvyknout. Naviják používám při lovu feederovými pruty light, medium a vyzkoušel jsem při lehké přívlači. Velikost 2500 si snadno poradí s krmítky do hmotnosti 60g. Tato hmotnost je přiměřená velikosti a převodu navijáku. Pokud používáte těžší krmítka než 60g jen občas, nevadí. Pokud ale lovíte s těžkými krmítky pravidelně, volte i větší velikost tohoto navijáku. Velikost 4000 zvládne i krmítka 100g těžká bez problémů.


Při přívlači namáhají navijáky nejvíce woblery. Velikost 2500 nemá problém s těmito nástrahami, pokud se nejedná o velké hlubokopotápivé nástrahy s velkými lopatkami. Jestliže lovíte s nástrahami 7-10 cm dlouhými, není to problém.


Celkově hodnotím naviják jako velmi zdařilý a poměrně univerzální, takže pro něj naleznete spousty uplatnění. Navíc je tu možnost vybrat si i větší velikost. Díky svému poměrně silnému převodu netrpí při větší zátěži a dá se předpokládat jeho dlouhá životnost.
Video - Shimano Aernos 2500 FB

Technická data
Tělo navijáku:
XGT Compact-velikost 2500, materiál - XGT-7
Tělo navijáku:
kompaktní, poměrně malé v tmavé metalické barvě
Celkový počet zapouzdřených SSS ložisek:
5 + 1 - jednocestné ložisko na rotoru
Převod:
5.0:1.
Převodovka:
X-Ship
Hmotnost navijáku:
250g
Rolnička:
s hlubokým a přesným vedením
Oblouček překlápěče:
dvoudílný z pevného tenkého drátu
Překlápěcí mechanismus:
je vybavený  spolehlivým zámkem a trvanlivým pérkem
Kapacita cívky:
0.20/240. Hliníková cívka AR-C kovaná za studena
Návin na jedno otočení kličky:
71 cm
Počet cívek:
1+ náhradní
Náhradní cívka:
ano
Klička:
jednoduchá s pohodlným madlem, sklopná
Přední brzda:
citlivá, je jemně odkrokovaná
Servisní otvor:
ne
Hrana cívky:
ve tvaru V pro snadné smekání vlasce. Vnitřní výška cívky - 17mm
Maximální brzdná síla:
5kg
Poměr kvalita a cena:
kvalita odpovídá ceně

 
Klady a zápory
výběr ze dvou velikostí
velká univerzálnost
náhradní cívka
citlivá brzda
velmi hladký chod
špatný přístup k ovládání zpětného chodu
Odkazy
O značce

Výrobce: Shimano, Japonsko

Dodavatel: NORMARK s.r.o., Dopraváků 749/3, 184 00 Praha 8 - Dolní Chabry

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 6.1.2016

Hodnocení uživatelů

P.D. - Profil | St 10.8.2016 16:56:28

Moje hodnocení:

hladký chod, váha, vzhled

měkčí překlapěč, který se rád deformuje

Naviják jsem si koupil na light feeder a odvádí na něm již druhým rokem výbornou práci...až doslouží, vyměním ho za jeho aktulního nástupce. Zlepšil bych pouze překlapeč za odolnější ve smyslu jeho tvrdosti...rád se při převážení deformuje, když se o něco opírá (ale to se dá vychatat lepším/polstrovanějším pouzdrem či větší opatrností při převážení). Jinak za sebe můžu jen doporučit!!

spondik - Profil | St 10.8.2016 16:47:28

Moje hodnocení:

hladký chod, dobré rozměry, tuhost

po roce začaly ševelit převody, překlapeč se uplně nedovírá.

naviják dostával docela za uši vydržel rok. ted jsou slyšet převody, překlapeč se nedovírá. takže směr reklamace. ale třeba to byl muj jeden špatnej kus. velikost tuhost a převod je na UL až střední přívlač super. jen na popíky bych užil asi o krpaet rychlejší převod ;)