Shimano AR-C Aero Ci4+ 4000

Zařazení: Navijáky, Shimano
Určeno pro: kaprařina, plavaná, feeder, přívlač, všeobecná rybařina


V roce 2013 byl na trh úspěšně uveden program SHIMANO AERO Dynamic s navijáky Aero Spin, Aero Match a Aero Feeder, které se vyznačují především většími mělkými cívkami, díky nimž je daleké i přesné nahazování hračkou. Označení navijáků jasně napovídá, že se jedná o specializované navijáky na různé rybolovné techniky, a jednotlivým technikám byly také přizpůsobeny převody navijáků.


Nový model navijáku Shimano AR-C Aero 4000 CI4+ v programu Aero Dynamic je vyráběn v univerzální velikosti 4000 a z technologicky vylepšeného kompozitního materiálu CI4+. Jeho hmotnost tak klesla na pouhých 255 g, což u rybaření takovými technikami, kdy po většinu lovu držíte prut s navijákem v ruce, jistě oceníte. Navíc je zde možnost mít tento model buď s převodem 4,8 : 1, a nebo 6,2 : 1. Můžete si tedy vybrat takový naviják, jaký se nejlépe hodí právě k tomu účelu, k jakému jej potřebujete.


Aero CI4+ se pyšní šesti zapouzdřenými ložisky typu S A-RB a jedním ložiskem válečkovým, převodem X Ship, jakým je vybavena i vlajková loď Shimano Stella, a systémem Aerowrap II pro dokonalou pokládku vlasce. K cívce AR-C je dodávána plastová redukce, díky které nemusíte k naplnění celé cívky používat zbytečně mnoho vlasce.


Pro recenzi jsem si vybral naviják s nižším převodem, tedy variantu 4,8 : 1, protože mě zajímalo, jak si tento naviják poradí s těžkými krmítky při lovu feederem. Musím říct, že naviják obstál zcela jednoznačně na výbornou. I krmítka o hmotnosti 100 g zvládá bez jediného problému, a navíc je díky široké cívce dostane ke břehu hodně rychle.

Široká cívka se skosenou odhozovou hranou výrazně napomáhá dosažení delších a přesných hodů a velkou měrou se na tom podílí i skutečně bezvadné ukládání vlasce. Při lovu feederem potřebujeme přesnost a jsou dny, kdy oceníme i vzdálenost. V tomto případě je tedy typ cívky jednoznačným přínosem. Tyto vlastnosti ovšem nejsou přínosné jen pro feeder. Oceníme je i při jiných rybolovných disciplínách, například přívlači.


Překlápěč je jednodílný, takže po něm vlasec klouže naprosto bezpečně do rolničky a v podstatě se nemá kde zadrhnout.

U navijáků s děleným překlápěčem se při lovu s krmítky stává, že občas na obloučku přischne troška krmení. Obvykle to bývá tam, kde je na překlápěči nějaká nerovnost, a vlasec se tam pak někdy nepříjemně zadrhne. Zde je toto riziko odstraněno.


Třecí segmenty v přední brzdě jsou díky široké cívce velké, takže brzda jde seřídit velmi jemně a ani silně utažená nezadrhává. Maximální brzdná síla je 9 kg. Sílu brzdy využijeme při zdolávání silně bojujících ryb a její citlivost pak při lovu s jemnějšími návazci. S tímto navijákem můžete snadno lovit s návazcem o průměru 0,07 mm a zrovna tak dobře zvládá na dostatečně silném vlasci zastavit poměrně velkého kapra před překážkou.

Klička je jednoduchá se širokým a pohodlným madlem. Vyrobená je frézováním z jednoho kusu a je sklopná. Povolí se jednoduchým točením proti směru navíjení.


Tělo navijáku je poměrně malé, ale převodovka disponuje velkou silou, takže stahování velkých krmítek nebo vláčení větších nástrah rybáře nijak neobtěžuje. Chod je hladký, vůle na kličce minimální. Zámek drží překlápěč pevně, takže nehrozí, že by se překlápěč mohl I při sebeprudším švihnutí sám zaklapnout. Zarážka zpětného chodu je umístěná na spodní části těla navijáku těsně u rotoru. Je poměrně malá, ale dá se pohodlně nahmátnout.

Tmavá, jemně metalická barva budí dojem decentnosti a nenápadnosti. Co vás na tomto navijáku zaujme na první pohled, je jeho široká cívka, a když si jej vezmete do ruky, pocítíte jeho příjemný hladký chod.


Mně „sedl“ do ruky hned na poprvé a díky jeho hmotnosti jsem jej využil jak na prutech typu light, tak také standardně na prutech kategorie medium, a dokonce i prutech heavy. Jeho velikost spojená s lehkostí z něj činí skutečně všestranný naviják. Bohužel jsem postrádal alespoň jednu náhradní cívku. Vyřešil jsem to kmenovým vlascem o průměru 0,20 mm, který považuji za hodně univerzální.


Celkově hodnotím tento naviják jako velmi univerzální. Hodí se pro všechny rybolovné techniky, kterým bude odpovídat svou velikostí. Kromě toho, že nemá náhradní cívku, jsem na něm nenašel jinou chybu. Jen jeho cena je vysoká. Ovšem dobré a kvalitní výrobky nemohou být už z podstaty věci levné. Tento naviják patří ke špičce mezi obdobnými produkty, o čemž svědčí i jeho oblíbenost mezi našimi předními feederovými závodníky.
Video - Shimano AR-C Aero Ci4+ 4000

Technická data
Tělo navijáku:
velikost 4000, materiál CI4+
Tělo navijáku:
kompaktní, poměrně malé tělo s větší cívkou, v tmavé metalické barvě
Celkový počet ložisek:
6 plus 1 jednocestné ložisko na rotoru
Převod:
4,8 : 1, kdy na jedno otočení kličky se při plné cívce navine 86 cm vlasce
Ozubení převodovky:
tlakově litý zinek
Hmotnost navijáku:
255 g
Rolnička:
s hlubokým a přesným vedením
Oblouček překlápěče:
jednodílný
Překlápěcí mechanismus:
vybavený spolehlivým zámkem a trvanlivým pérkem
Kapacita cívky:
bez nasazené redukce 180/0,30. Hliníková cívka AR-C kovaná za studena
Počet cívek:
1
Náhradní cívka:
není
Hrana cívky:
pozvolná ve tvaru V pro snadné smekání vlasce. Vnitřní výška cívky 19 mm, průměr cívky 56 mm
Klička:
jednoduchá s pohodlným madlem, sklopná
Přední brzda:
citlivá, jemně odkrokovaná
Servisní otvor:
ano
Poměr kvality a ceny:
kvalita je skutečně vysoká, s tím je však spojená i vyšší cena

 
Klady a zápory
lehké tělo
silný převod
redukce kapacity vlasce
perfektní ukládání vlasce
univerzální velikost
absence druhé cívky
vyšší cena
Odkazy
O značce

Výrobce: Shimano, Japonsko

Dodavatel: NORMARK s.r.o., Dopraváků 749/3,184 00 Praha 8 - Dolní Chabry

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 4.9.2015

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.