Delphin Nova Spin

Zařazení: Pruty, Delphin
Určeno pro: přívlač

Firma MOSS SK s.r.o., majitel značek Delphin a FIN, připravila pro letošní rok novinku pro milovníky přívlače. Zbrusu nová řada uhlíkových přívlačových prutů Delphin Nova Spin zcela odpovídá trendům současné moderní přívlače nejen prakticky, ale i designově.


V řadě Nova Spin nalezneme tři pruty, které pokrývají mimo vysloveně ultra lehkou a vysloveně těžkou přívlač většinu situací u vody. Pro lehkou přívlač je zde prut v délce 210cm s odhozovou hmotností 25g, pro středně těžkou prut v délce 240cm s odhozem až 40g, který se hodí pro lov ze břehu i z lodě a pro ještě těžší přívlač pak prut v délce 270cm s odhozem 45g. K uvedeným odhozovým hmotnostem je třeba říci, že je pruty pokrývají naprosto snadno bez zjevných známek přetížení a jejich hranice by se dala posunout ještě o kousek výš. Nutno ovšem podotknout, že i když použijete při lovu s těmito pruty malé a lehké nástrahy, jsou velmi citlivé a nijak výrazně „nezkreslují“ vjem, který jejich prostřednictvím při vedení nástrahy cítíte v rukou.


Pruty jsou poměrně lehké a mají velmi příjemné odhozové vlastnosti. Jejich páteř je tužší, avšak velmi citlivá a od prutů vyšších kategorií se liší pouze o maličko vyšší hmotností, ale nikoli akcí. Příjemné pocity z těchto prutů vznikly díky mimořádně zdařilé kombinaci použitého materiálu, přesně rozmístěných kvalitních SiC oček, které dovolují daleké a přesné hody i v nepříznivých povětrnostních podmínkách a zcela jistě v precizně zpracované rukojeti umožňující příjemné a téměř podvědomé uchopení prutu.


Náběhové očko u všech prutů je dostatečně velké což umožňuje použít větší navijáky, které jsou při přívlači výhodné z několika důvodů – z větší cívky se snadněji smekají i vlasce větších průměrů a proto lze dosáhnout větších vzdáleností i přesnosti. Náběhová očka u modelů 240 a 270cm jsou větší než u 210cm, tudíž jsou dvoupatková (ostatní očka na prutech jsou jednopatková). V neposlední řadě se větší navijáky zejména při těžší přívlači méně opotřebovávají. Vyzkoušel jsem si všechny tři pruty a pro detailní popis a přiblížení si vybral typ v délce 210cm s odhozovou hmotností do 25g.


Očka a zesílení spojů je vyvázáno černou nití s červenou aplikací. Popisky na prutu jsou dobře čitelné. Zpracování blanku je naprosto bez závad. Vyvázání kvalitní bez vad na laku.


Tento prut je neuvěřitelně všestranný a pokrývá velmi široké spektrum lovu. Je ideální pro lov s menšími wobblery, rotačními třpytkami do velikosti 2 a dobře se s ním vodí i takové nástrahy jako jsou twistery a mnohé další gumové nástrahy.

Je to prut, se kterým lze citlivě lovit menší ryby s drobnými nástrahami, ale i když vám zabere větší ryba, dává pocit jistoty, protože jeho silový potenciál je skutečně pozoruhodný.


Hodí se pro lov v malých zarostlých tocích a stejně tak dobře si vede při přívlači z lodě. Proutek je poměrně rychlý, nicméně velmi citlivý. I drobné nástrahy vnímáte při vedení zřetelně a máte tak po celou dobu lovu všechno včetně zaseknutí pod kontrolou. Při zdolávání máte dobrý pocit i při zaseknutí menších ryb, protože blank se zapojuje do zdolávání plynule, pozvolna a bez náhlých změn v akci. Nahazování s ním je díky optimální velikosti a rozmístění oček skutečně snadné a zádrhel nenastává ani při použití silnějších vlasců. I s malými nástrahami se dá nahazovat daleko a můžete tak nabídnout svou nástrahu rybám aniž by vás viděly.


Za zmínku jistě stojí rukojeť prutu. Je kratší, nezavazí a nepřesahuje za předloktí ruky. Držení prutu je pohodlné a s navijákem velikosti 2000 je prut dobře vyvážený. Můžete s ním házet celé hodiny a vaše zápěstí se neunaví. Dobrou vychytávkou je i pouzdro prutu. Prut můžete přepravovat v obalu, aniž byste museli sundat naviják.


Z tohoto prutu mám veskrze dobré pocity, ale na závěr jsem si nechal to nejlepší – totiž cenu tohoto prutu, protože vzhledem k jeho kvalitě, respektive celé řadě těchto prutů, je skutečně lidová.

Varianty a jejich ceny: 
210cm/25g – 1100,- Kč
240cm/40g – 1200,- Kč
270cm/45g – 1250,- Kč.


Pruty byly zkoušeny s navijákem Delphin ICON 3000 a vlasci Fin Method Spin. Do prodeje by měly tyto pruty přijít 14.8.2015.
Video - Delphin Nova Spin

Technická data
Délka:
210cm
Odhozová hmotnost:
max. 25g
Materiál blanku:
uhlík
Transportní délka:
109 cm
Hmotnost prutu:
118g
Očka:
SiC. Všechna očka jsou jednopatková. Průměr náběhového očka je 20mm.
Počet oček na dílech:
1/1, 2/6. (díl/očko)
Typ spojek:
převlečná zesílená vyvázáním
Průměr blanku u rukojeti:
11 mm
Rychlost blanku:
spíše rychlejší, páteř tužší
Akce prutu:
A přecházejí pod tlakem do semiparaboly
Materiál rukojeti:
EVA.
Sedlo na naviják:
kryté šroubení s přítlakem zdola
Celková délka rukojeti:
37 cm
Obal prutu:
textilní dvokomorový s možností přepravit naviják bez jeho sejmutí z prutu
Design a zpracování:
prut je černý. Dolní díl nad rukojetí v délce 15cm je bílý s názvem a popisky prutu.

 
Klady a zápory
výborné zpracování
výběr ze tří variant
velmi příjemná akce
na tomto prutu není nic, co by mi v této cenové kategorii vadilo
Odkazy
Ceny produktu Delphin Nova Spin srovnáte na Zboží.cz
O značce

Dodavatel: MOSS.SK, s.r.o., M.R.Štefánika 297/11, 05001 Revúca, Slovenská republika

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 15.8.2015

Hodnocení uživatelů

MartenBear - Profil | So 26.9.2015 19:53:07

Moje hodnocení:

Design, vzhled

Kvalitni dobre vyvazana ocka

Lehky a obratny

Mne velmi vyhovujici progresivni akce ve velkem zatizeni prechazejici do semiparaboly

Citliva horni tretina prutu pro vedeni jemnejsich nastrah

Dobre sedlo navijaku bez primeho kontaktu navijaku s blankem, dobry uchop

Neshledal jsem

Prekvapive dobry proutek (mam verzi 2,4 m 40 g). A kdyz rybar pricte velmi prijatelnou cenu, je to horky kandidat ke koupi.