Daiwa Powermesh Feeder PMF 11 MQ-AD

Zařazení: Pruty, Daiwa
Určeno pro: feeder

Jako novinku pro rok 2015 představuje Daiwa mimo jiné i sérii prémiových prutů POWERMESH. Tyto pruty byly speciálně vyvinuty pro lov větších ryb na pomalu tekoucích a stojatých vodách. Mají velmi silnou páteř a grafitový blank je pro ještě větší výkon zpevněný křížovým vinutím. Název prutu tedy není náhoda. Pruty jsou osazeny pevným šroubovým sedlem pro naviják zn. Fuji a kvalitními SiC očky. Je proto možné bez obav použít k lovu i pletenou šňůru. Dělená rukojeť připomíná spíše kaprový speciál než feeder, ale k těmto prutům se skutečně hodí. Rybář je ocení zejména u modelů s odhozovou hmotností až 150 g, protože umožňují pevný a spolehlivý úchop potřebný na daleké hody. Těžké modely jsou osazeny většími očky, a to i na špičkách, což je přesně v souladu s lovem ryb ve větších vzdálenostech, který je právě teď na velkém vzestupu. Pruty jsou vybaveny dvěma grafitovými, poměrně dlouhými špičkami.


Prut Powermesh je nabízen v šesti modelech a délkách 3,3–3,9 m a v gramážích 100 g, 120 g a 150 g. Nevím proč, ale největší chuť jsem měl vyzkoušet právě ten nejkratší, tedy model v délce 330 cm s odhozem 100 g. Tak krátkých a silných prutů na trhu moc není a byl jsem skutečně zvědavý, jak si v praxi povede.

Nejdříve ze všeho jsem si prohlédl špičky. Jsou pozvolna ujímané, a jejich akce je přesto soustředěna spíše do horní třetiny. Umožňují proto dlouhé hody a přitom stále ještě mají dost citlivosti na to, aby odhalily záběry jemně beroucích ryb. Přestože nejsou označeny žádným popiskem, snadno jen tak v ruce rozeznáte, která špička je tvrdší a která měkčí.


Tyto špičky sice nedávají moc na výběr, ale brzy jsem zjistil, že vlastně kromě těch dvou žádnou jinou ani nepotřebuji. Jsou nadimenzované s citem a pokryjí celý rozsah prutu. Zaznamenávají celkem zřetelně i jemné záběry, takže žádná zvláštní výtka.

Většina rybářů požaduje k prutu alespoň tři špičky, i v tomto případě by nebyla od věci ještě jedna jemnější, ale nepocítil jsem to jako nezbytnou nutnost.


Prut nepatří mezi žádné absolutní rychlíky, ale je poměrně svižný. Už jen při suchém prošvihnutí pocítíte rychlý zpětný ráz, takže hned víte, že tento proutek bude celkem dobře odhazovat, a je to skutečně tak. Hází se s ním velmi snadno a přesně. Dokonale si poradí i s těžšími krmítky a 70g pro něj není žádný problém. Do této hmotnosti jsem se mohl opřít úplně maximálně.


Přestože tento proutek nedisponuje žádnými extra velkými očky, jsou přece jen o něco větší, než bychom na proutku této délky čekali. Dokáže nahodit krmítko typu method feeder o hmotnosti 40 g snadno až do vzdálenosti 80 m. Sílu blanku podporuje křížový oplet. Není to jen nějaký potisk, jak to od některých výrobců známe. Stačí si na blank jen sáhnout a opletení jasně rozeznáte.


Rukojeť prutu není úplně tradiční. Je jednolitá, potažená EVA pěnou, což je fajn na údržbu a nehrozí žádné její drolení, avšak na můj vkus mohla být o kousíček delší. Právě rukojeť na mě u tohoto prutu působila trošku rozporuplně. Co se týká materiálů a tvaru, bylo všechno v pořádku, ovšem vzhledem k tomu, jak je tento prut nadimenzovaný, mi rukojeť připadla kratší, než by bylo vhodné. Na druhou stranu ale dlouhá rukojeť není třeba, protože prut v této délce není určený k dalekým hodům. Brzy jsem to ale pustil z hlavy a za chvíli už jsem si na to ani nevzpomněl.


Obvykle s takovýmto prutem chytám do vzdálenosti 40 m na vodách stojatých a velmi často na řece Moravě, kde se ukázal jako skvělý nejen při lovu podouství, cejnů a ostroretek, ale i při lovu kaprů a parem. Většina lidí by na řece použila delší prut, ale mně šlo především o zkoušku toho, jak si blank poradí s tlakem vody a zda ho nebude proud nadměrně ohýbat. V tomto ohledu jsem byl víc než spokojený.


Celková akce prutu je parabolická, ale projeví se až při větší zátěži. Prut se ohýbá velmi pozvolna a chová se hodně progresivně, což velmi usnadňuje zdolávání větších a silně bojujících ryb. Současně umožňuje i využití slabších návazců, když je to třeba.

Spojky prutu sedí pevně, očka jsou vyvázána rovně a ani na laku jsem nenašel žádnou závadu. Délka zasunutí špiček do horního dílu je 4 cm. Drží v něm pevně, neklepou a ani při dlouhodobém lovu s většími krmítky se neprotáčí, jak se to někdy při použití větších zátěží děje. To všechno svědčí o výborném zpracování prutu.


Celkově se jedná o velmi univerzální prut, který je schopný zdolávat větší ryby bez nejmenšího zaváhání. Doporučil bych ho pro lov na menších vodách a lov větších ryb v kratších vzdálenostech, protože se dovede velmi dobře vypořádat s okamžitým zatížením. I při jeho kratší délce, tedy 330 cm, lze tento prut využít také k lovu ve vzdálenostech, kde se jinak běžně používají pruty v délce 360 cm.

Doporučená cena prutu je lehce nad 2 000 Kč, což vůbec není moc za to, co tento prut nabízí. Je vhodný i pro lov na malých zarostlých vodách, kde potřebujete silný prut.


Technická data
Délka:
3,2 m, 3 díly + 2 špičky
Odhozová hmotnost:
100 g
Materiál blanku:
SM24
Transportní délka:
117,5 cm
Hmotnost prutu:
205 g
Očka:
SiC. První tři očka nad rukojetí jsou dvoupatková, další čtyři jednopatková. Průměr náběhového očka je 20 mm
Počet oček na dílech:
1/1, 2/3, 3/3 (díl/očko)
Špičky:
2x grafitová. Délka 65 cm, průměr 2 mm bez označení hodnoty. Průměr koncového očka špičky -1,8 mm. Počet oček 6
Typ spojek:
převlečné, zesílené vyvázáním
Průměr blanku u rukojeti:
13 mm
Rychlost blanku:
středně rychlý
Akce prutu:
parabolická
Materiál rukojeti:
EVA. Průměr rukojeti v nejširším místě - 24 mm
Sedlo na naviják:
Fuji - šroubení s přítlačnou maticí zdola
Délka dolní části rukojeti po šroubení navijáku:
35 cm
Obal prutu:
ano, textilní dvoukomorový. Tubus na špičky
Design a zpracování:
Prut je na první pohled černý, ale při změně světla má tmavou petrolejovou barvu a blank je zpevněný výrazným křížovým opletem. Popisky na prutu jsou čitelné a výrazné. Zpracování blanku je velmi dobré. Vyvázání je kvalitní, bez vad na laku

 
Klady a zápory
velmi dobré zpracování
široké využití
výborný poměr cena/výkon
chybí jemnější špička
Odkazy
O značce

Výrobce: Daiwa, Japonsko

Dodavatel: DAIWA-CORMORAN Sportartikel-Vertrieb GmbH

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 2.6.2015

Hodnocení uživatelů

Dido75 - Profil | Čt 13.10.2016 15:50:28

mám 360 cm/ 120 gr, je to super prut, mám na něm Daiwu Exceler EA3000HA s Awashimou Red ISO 0,22mm, naprostá spokojenost, kratší rukojeť je pouze o zvyku, rozhodně to není negativum.
největší kapr 100 cm / 19 kg a vůbec žádný strach že by to prut nevydržel. vřele doporučuji

svaro - Profil | Čt 13.10.2016 14:47:11

Vlastním 360/120g
Po pár mesiacoch môžem len chváliť. Výborne sa s ňou hádže, pri súbojoch má dostatočné rezervy. Zatiaľ najväčší kapor mal necelých 10 kíl.
Trochu som sa bál, ako si zvyknem na kratšiu rukoväť, ale behom polhodinky som si zvykol.
Vytknúť jej môžem akurát počet špičiek...

Radek87 - Profil | Út 7.7.2015 20:36:41

Moje hodnocení:

kvalita za super cenu

kvalita zpracování blanku

velká silová rezerva

pouze dvě špičky

mám verzi 3,90 do 120g,krásně se stim prutem hází,neni to žádný bidlo ani žvejka,přesně takovej prut jsem do mojí sbírky hledal,jenom škoda že není větší výběr špiček...Doufám že bude sloužit dlouhá léta,jsem spokojen!

xDanielS - Profil | Út 2.6.2015 7:45:49

Moje hodnocení:

Univerzální proutek

Výborná akce

Velice pěkný design

Kratší rukojeť

Zkoušel jsem verzi 390/150g, pocity z chování prutu veskrze příjemné. Testoval jsem odhoz s pletenkou a method krmítkem.