EXPRES MENU - jídlo pro rybáře

Zařazení: Outdoorové vybavení, EXPRES MENU
Určeno pro: kaprařina, sumcařina, všeobecná rybařina

Na letošním veletrhu For Fishing mě zaujal jeden ze stánků, který nenabízel vybavení na ryby, ale jídlo pro rybáře a vlastně nejen pro ně. Informace, které jsem dostal a hlavně ochutnání několika nabízených jídel mě přivedlo na myšlenku vyzkoušet další a udělat recenzi na produkty této české společnosti. Někteří z nás chodí k vodě na déle než jen pár hodin, a pak je třeba kromě rybařských propriet vzít i něco na zub. Pokud jdu na chvilku, určitě stačí jen nějaká houska se salámem, ale pokud trávím u vody více než den, neumím si představit, že bych se pořádně nenajedl, navíc preferuji teplé jídlo. Dříve jsem to řešil polévkou z pytlíku, ty už jsem však ze svého rybářského jídelníčku téměř vyloučil. Pokud si chci něco dobrého u vody uvařit, musím mít potřebné suroviny, což je nemalá zátěž navíc a hlavně dost času na přípravu, který bych jinak mohl věnovat naplno rybařině. Hotová jídla z domova jsou zase nepraktická, protože vydrží jen kratší dobu, nebo je nutné nějaké uchování v chladu, což není u vody snadné.


Firma EXPRES MENU je rodinná firma, která se zabývá výrobou a distribucí sterilovaných jídel od roku 2008. Produkty EXPRES MENU jsou založeny především na vlastní metodě konzervace, která umožňuje jídlo uchovat po dobu tří let při teplotě do 30 °C. Tajemství tkví v ošetření vysokou teplotou a tlakem a speciálních bariérových sáčcích, ve kterých je jídlo zabaleno. Navíc jsou jídla připravena bez použití jakékoliv chemie. Jak uvádí výrobce, základní filozofií jsou „hotová jídla bez zbytečných chemických přísad a náhrad použitých surovin“, což se mně osobně velmi líbí.


Produkty EXPRES MENU se vyrábí z kvalitních surovin od regionálních dodavatelů, to sice nelze prověřit, ale na pokrmech jsou kvalitní suroviny znát. Jídla jsou velmi dobře ochucena, a to bez použití chemických dochucovadel běžných v potravinářském průmyslu. Zde stojí za chutí jen suroviny, sůl a koření jako pepř, paprika, kmín atd. Chuť se mi navíc zdá rozvinutější než u stejného jídla, které si uvařím doma. To je nejspíše dobou uležení, tak jako třeba u guláše, který za čerstva není tak dobrý jako za dva tři dny po uvaření. Zde je odležení jídel mnohem delší, i když bezpečně v uzavřeném sáčku. Pokud je v jídle maso, jsou to poctivé kousky, a ne žádné separáty jako v konzervách.


Co potěší alergiky, je absence lepku v pokrmech, protože pšeničná mouka je nahrazena směsí mouky rýžové a kukuřičné. Pokud jídlo nějaké alergeny obsahuje, jsou na obalu uvedeny. V nabídce nechybí ani vegetariánská a veganská jídla, proto si své najde opravdu každý.


Velmi zajímavá je i široká škála pokrmů, které má EXPRES MENU v nabídce. Sortiment zahrnuje hlavní jídla, přílohy, polévky a dezerty, které mohou posloužit jako zdravá snídaně. Celkem je to na 60 různých jídel. Český výrobce se nezapře ani druhy nabízených jídel, protože převažují naše tradiční pokrmy uvařené dle osvědčených receptur. Namátkou vyberu jen některé: svíčková, guláše, zbojnická bašta, čočková či dršťková polévka a mnoho dalších. Také je praktické, že hlavní jídlo není smícháno s přílohou a vše je možné si nakombinovat podle chuti. V nabídce jsou jednoporcová a dvouporcová jídla i polévky, s tím rozdílem, že to, co je v nabídce jako jednoporcové, není jako dvouporcové a naopak. Velikost porcí je také velmi slušná, jedna porce hlavního jídla, polévky nebo dezertu je zhruba 300 gramů a příloha má asi 200 gramů.


Příprava jídla ke konzumaci je velmi snadná, stačí jej přelít do ešusu a ohřát. Pokud neradi myjete nádobí u vody, je lepší ohřát jídlo přímo v uzavřeném sáčku v ešusu s horkou vodou. Uvařenou vodu lze dále použít třeba na kávu a jídlo buď sníst přímo ze sáčku, nebo si ho vysypat na talíř či tácek. Ochranný sáček je pevný, a pokud ho nepropíchnete něčím ostrým, není problém s jeho přepravou pouhým „hozením do batohu“. Od výrobce jsou sice pokrmy baleny ještě v kartonové krabičce, ale tu můžete nechat doma, aby se vám vešlo do batohu více věcí. Po otevření lze nedojedené jídlo uchovat ještě 48 hodin v chladničce.


Celkově musím produkty EXPRES MENU hodnotit jen pozitivně, na nic negativního jsem nenarazil a jsem rád, že se jedná právě o českou rodinnou firmu, která tyto produkty vyrábí. Kupodivu není negativem ani cena, protože není o moc vyšší než cena oběda v restauraci. Za pár korun si bez práce a námahy mohu dát u vody kvalitní teplé jídlo. A s plným žaludkem jde všechno lépe. Na veletrhu i později na rybách jsem ochutnal několik polévek, hlavních jídel i příloh. Mezi nimi třeba i gulášovku, kterou mám velmi rád a hodnotím ji velmi vysoko mezi těmi, které jsem zkusil. Asi nemá smysl popisovat všechna jídla, protože každému chutná něco jiného, ale na webu výrobce si každý najde jídlo přesně podle svého gusta, nabídka je opravdu široká.



 
Klady a zápory
Trvanlivost 3 roky
Obsahuje minimum alergenů
Bez chemické konzervace a dochucovadel
Odkazy
O značce

Výrobce: EXPRES MENU, s.r.o., Lomní 355, 541 01 Trutnov

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz.

 
Autor: fotojakes, 19.5.2015

Hodnocení uživatelů

MVa - Profil | Ne 31.5.2015 12:18:38

Moje hodnocení:

Jednoduchost

Rozmanitost

Cena - jednotlivých produktů

Chuť - jednotlivých produktů

Vzhled - jednotlivých produktů

Kdo nezkusil nepochopí. Ale naopak můžu doporučit svedu hotovky.

Jack6 - Profil | Po 25.5.2015 18:24:46

Moje hodnocení:

+ Velký výběr druhů

+ Polévky nejsou špatné

+ Jednoduchost v přípravě

+ Nenáročnost při skladování

- Vzhled jídla

- Chuť je o ničem

- Za tu cenu jsem se vrátil k masu na grilu a ke konzervám

- Rozdíl mezi fotkou a výsledkem ,je opravdu šílený..

Pár výprav jsme zkoušeli tuto formu stravování. Když má člověk opravdu hlad ,tak to sní..
Polévky mi chutnaly, jelení guláš mi celkem chutnal. Jinak jídlo bylo o ničem..

Misop - Profil | Pá 22.5.2015 6:29:07

mel jsem moznost,ochutnat svickovou a za mne palec hore,chutnalo to jak svickova a maso bylo opravdu maso.

drvoštěp - Profil | Pá 22.5.2015 6:22:29

Kupuji třetí rok a nemůžu si stěžovat.Na týdení výpravu super.

Tom 2 - Profil | Út 19.5.2015 21:35:23

Na výstavě jsem sice nic neochutnával,ale vzal jsem svíčkovou a boršč.Na boršč ještě nedošlo,ale svíčkovou jsme ochutnali v šesti lidech a všem chutnalo....

chesper - Profil | Út 19.5.2015 19:03:09

Jednou sem koupil a už víckrát to neudělám byl to hnus oproti tomu co se ochutnávalo na výstavé

Transalp2 - Profil | Út 19.5.2015 18:31:03

Používáme už asi 4 roky na cestách a mohu konstatovat jen spokojenost .. Už vaříme jen přílohy .Jen kdyby udržely ceny .. Za ty roky dost stouply . Asi to ale jinak nejde ..