NGT podběráková hlava Specimen Net 42

Zařazení: Drobnosti, NGT
Určeno pro: kaprařina


V základu se jedná o klasickou podběrákovou hlavu s kovovým křížem. Zásadní rozdíl je v tom, že oproti jiným podběrákům jsou ramena opatřena dvěma plováky, které zajišťují stabilitu podběráku na hladině. Každý už jistě zažil situaci, kdy se mu podběrák protočil kolem osy a on musel pokus s podebráním opakovat. S tímto podběrákem vám ale tato nehoda nehrozí.


Kříž je kovový, má trošku hrubší opracování povrchu v místě, kde byly nespíše zbytky po lití do formy. Závit na kříži je mosazný, což zaručuje jeho dlouhou životnost, a je zajištěný k samotnému kříži kovovým kolíčkem, takže nehrozí jeho protočení.


Ramena podběráku jsou ze sklolaminátových tyčí o průměru 9,5 mm, tedy dostatečně pevná, a jsou dlouhá 106 cm. Konce ramen, které se zasouvají do kříže, jsou opatřeny nalisovanou kovovou koncovkou. Vpředu jsou ramena opatřena plastovým ohybem, do kterého je uchycen napínací provázek.


Na ramenech jsou umístěny dva válcovité plováky o velikosti 15 x 6 cm. Vyrobeny jsou z nenasákavé pěny, která má velmi dobré plovoucí vlastnosti. Plováky jsou zabaleny v zelené látce.


Síť podběráku je prostorná - má rozměr 106 x 106 x 106 cm a hluboká je 90 cm. Výplet podběráku je sešitý ze dvou druhů síťovny se dvěma různými velikostmi ok. Na dně podběráku je použita síťovina se 4mm očky a boční síťovina má oka 10 x 15 mm. Jemnější síť na dně podběráku je šetrnější k ploutvím ryb, protože ploutve se o ni nemohou roztrhnout, když rybu zvedáte nad vodu. Takto jemná síťovina má ale ve vodě větší odpor, proto má síťovina na bocích větší oka, aby se dal podvěrák ve vodě rychle zvednout. Síťovina je sice nasákavá, ale celkem rychle schne.


Díky konstrukci se dvěma plováky lze podběrák položit na vodu a nechat ho tam s rybou, aniž by vám uplavala. To se hodí například ve chvíli, kdy je člověk u vody sám a chce si nejdříve připravit podložku a foťák, než vyndá rybu z vody.


Spolu s podběrákovou hlavou jsem zkoušel i dvoudílnou podběrákovou tyč NGT Dynamic Carp Carbon Handle. Tyč je dlouhá 180 cm a je vyrobena z uhlíku. Průměr tyče je 18-22 mm. Rukojeť podběrákové tyče je potažena gumou v délce 50 cm. Rozložená tyč má délku 95 cm, což je jen o něco méně než délka rozložené podběrákové hlavy. Spojení tyče zajišťuje trnová spojka s vyvázáním na obou dílech. Závit na přišroubování hlavy je kovový a dlouhý. Vložka se závitem je v tyči zajištěna ocelovým kolíčkem proti protočení.


Zpracování a použité materiály na podběrákové hlavě i na tyči jsou velmi dobré, což dává spolu s nízkou cenou velmi příznivý poměr ceny a výkonu. Inovativní provedení plováků u podběráku je velmi dobrý nápad a divím se, že se něco takové objevilo na trhu až nyní.



Technická data
Délka ramen:
106 cm
Materiál kříže:
litý kov, mosazný závit
Rozměr sítě:
106 x 106 x 106 cm a hluboká je 90 cm
Velikost ok sítě:
dno - 4mm a boční síťovina 10 x 15 mm
Velikost plováků:
15x6 cm
Materiál tyčí ramen:
sklolaminát
Délka tyče:
180 cm
Délka složené tyče:
95cm
Materiál tyče:
uhlík

 
Klady a zápory
unikátní systém plováků
dobrý poměr cena/kvalita
Odkazy
O značce

Výrobce: NGT, Velká Británie

Dodavatel: Zfishing Sport Wholesale s.r.o., Kolovečská 1938, 158 00 Praha 5 - Stodůlky

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz.

 
Autor: fotojakes, 11.5.2015

Hodnocení uživatelů

kakamil1 - Profil | Čt 21.5.2015 21:23:12

Moje hodnocení:

Poměr cena-výkon

Jeden plovák byl už po dodání velmi volný,tudíž podběrák nedržel tvar ve vodě,ale po jednoduchém vyvložkování bez problémů,žádný problém ani s podběrákem,ani s tyčí

Doporučuji

bart.bm - Profil | Po 11.5.2015 11:40:38

Moje hodnocení:

cena a docela lehký

špatně se vytahují ramena z kříže...částečně řešeno delší šňůrkou mezi rameny.před úpravou problém je vyndat což může být groteska pokud podběrák používáte na lodi.

Praskání sítě v prostoru pod křížem jak jsou sešity rukávy pro ramena.

U teleskopické rukojeti se mi stalo že se kousl závit spojení vysouvacího dílu...muselo to jít do svěráku...což se ukázalo jako docela problém kdyby zrovna rybář lovil sám a potřeboval ho vysunout.

vesměs se směji nad zdejšími recenzemi protože jak koukám jen samá chvála a zápor žádný :o)))
Co se týče sítě zpracování odpovídá ceně.je pravda že docela rychle schne ale to asi většina syntetických vláken.Jak jsem napsal...problém byl vytáhnout ramena z kříže.pro nenáročného lovce je to postačující nástroj k vylovení ryby.