Delphin Long Shot feeder

Zařazení: Pruty, Delphin
Určeno pro: feeder

V současné době se část těch, co loví feederovými pruty, vydala vlastním směrem. Rozhodli se pro lov větších kaprů ve vzdálenostech, které jsou mimo hranice běžných feederových prutů. Někteří výrobci jim jdou v tomto směru naproti, a tak je to i v tomto případě. Firma Moss.sk, s.r.o. v letošním roce představuje dva feederové pruty určené právě k takovému lovu. Je to prut Delphin Long Shot feeder v délce 360 cm s odhozovou hmotností 3,5 lbs a tentýž prut v délce 390 cm.


To, že se jedná o feederový prut, naznačují při prvním pohledu v podstatě jen výměnné barevné špičky. Prut připomíná spíše lehký kaprový prut. A tak to v podstatě i je, protože se skutečně jedná o prut určený hlavně k lovu kaprů. Velmi dobře se ale dá využít i při lovu jiných silných ryb na větších řekách.

Prut vybavený velkými očky a dělenou rukojetí většina rybářů okamžitě zařadí do prutů kaprařských, avšak tohle je skutečně feeder, jen je co nejvíce přizpůsobený speciálnímu lov ve velkých vzdálenostech. Drtivá většina feederových prutů bývá vybavena poměrně malými očky, protože není důvod k použití jiných. Není třeba házet daleko a obvykle se loví do vzdálenosti 50 m. Pokud však chcete, anebo potřebujete, lovit skutečně daleko, jdou velká očka, včetně oček na špičce, zcela na místě.


K dosažení dlouhých hodů je vždycky výhodné použít spíše slabší vlasec, ale ten nesnáší prudké švihnutí s větší zátěží, a tak je třeba použít šokový návazec. Uzlík, který pak nutně vzniká při spojení hlavního vlasce s šokovým návazcem, špatně prochází malými očky a může způsobit nemalé problémy, včetně zlomení špičky, nebo dokonce prutu. To ale v tomto případě nehrozí. Očka jsou dostatečně velká na jakýkoli spojovací uzlík a i díky nim se dá s tímto prutem poměrně snadno dosáhnout vysněné stometrové hranice…


Pro vyzkušení jsem zvolil kratší verzi prutu, tedy variantu v délce 360 cm. Než vezmu prut k vodě, vždycky provedu důkladnou vizuální kontrolu a tak jsem to udělal i tentokrát. Mohu tedy říct, že celkové zpracování prutu je na velmi dobré úrovni. Velká očka jsou vyvázána rovně, blank a špičky jsou také rovné. Nikde nenacházím vady na laku, žádné bublinky ani praskliny. Spojky jdou sesadit lehce a drží pevně, což je u prutu, se kterým se bude opravdu prudce švihat, důležité. Špička se zasouvá do posledního dílu téměř 4 cm hluboko a také drží dobře. Po sestavení prut nikde ve spojkách neklepe a jeho hmotnost neobtěžuje. Rukojeť prutu je celkem štíhlá a dostatečně dlouhá, takže umožňuje široký úchop, který je třeba při dlouhých hodech. Do sedla navijáku jsem upevnil naviják Delphin Chiméra 4000. Sedlo ho drží spolehlivě a pevně.


V další fázi u vody zjišťuji, jak se bude prut skutečně chovat, kolik toho vlastně snese a jak daleko se s ním dá nahodit, což bude asi zájemce o tento prut zajímat především. Označení 3,5 lbs na blanku neříká, oč tu přesně běží. Rybáři se snadněji orientují, když se na prutu označí maximální odhozová hmotnost v gramech. Můj přepočet a zkušenost říká, že by to mohlo být 100 g, což je úplně v pohodě, ale to všechno vyzkouším.



Pro začátek nasazuji cívku s vlascem FIN METHOD FEED o průměru 0,25 mm. Zatím mi nejde o maximální dálku, ale o to, co prut snese a co pro něj bude optimální. Pro hody použiji klasické olověné kapky. Začínám na 60 g a pokračuji až do 120 g. Po mnoha hodech nabývám jistoty, že nejlépe se mi hází s kapkou o hmotnosti 80 g, a s tou dosahuji i s vlascem silným 0,25 mm vzdálenosti 105 m celkem snadno a pravidelně. Do zátěže 120 g se stále ještě mohu pořádně opřít, ale ta už tak daleko neletí. Ještě zkouším, zda dostanu do vody 200 g, což se dá využít na silně proudících vodách. Není s tím nejmenší problém. Samozřejmě je nutné nahazovat táhlejším hodem. Prudký švih už se tu uplatnit nedá.


Je čas prověřit skutečnou vzdálenost. Měním cívku, tentokrát dávám vlasec o průměru 0,22 mm a nechávám šokový návazec z vlasce o průměru 0,25 mm. 80g zátěž letí do vzdálenosti 125 m hned na první pokus. Většina dalších pokusů je víceméně shodná. Mohu tedy říct, že tento prut se k dopravení nástrahy hodně daleko skutečně hodí. Nepovažuji se za žádného experta na dlouhé hody a je tudíž jisté, že se s ním dá nahodit i dál. Při ještě slabším kmenovém vlasci by to nebyl problém, ale já se držím reality. Mám na mysli spíše lov skutečně větších ryb.


Ovšem jedna věc je použít k nahození olověnou zátěž a jiná je použít krmítko a nástrahu. Při lovu s krmítkem se vzdálenost přirozeně zkrátí, avšak i tak se dá 45g košík se zátěží umístěnou vepředu nahodit celkem snadno do vzdálenosti 80 m a krmítka typu method feeder přesahují hranici 100 m celkem normálně.

Z mého pohledu je tedy tento prut opravdu prutem splňujícím svůj účel. Ve výbavě má čtyři špičky: dvě laminátové, měkčí, a dvě grafitové, které jsou znatelně tužší. Máte tedy dvě rozdílné špičky, ale každou dvakrát. Výrobce zřejmě počítá se začátečnickými chybami při dlouhých hodech. Náhradní špičky jsou u výrobce běžně k dostání za přijatelnou cenu, což jsem si také ověřil.


Při praktickém lovu jsem si vyzkoušel obě a musím říct, že i měkčí špička bez problémů vyhověla pro lov v maximálních vzdálenostech. Prut má akci soustředěnou v horní třetině, což je výhodné pro dlouhé hody, avšak pod zátěží pracuje od své poloviny, takže zdolávání ryb je celkem příjemné a pohodlné. U tohoto prutu bylo celkem obtížné najít nějakou slabinu. Jediné, co mě překvapilo, bylo, jak těsné je sedlo na naviják. Velikost 4000 byla tak na hranici sedla. V tomto případě to bylo ještě v pořádku, ale naviják s větší patkou by mohlo být problém připevnit.

Poměr ceny a výkonu u tohoto prutu je velmi příznivý pro naše peněženky, protože jeho cena na pultech je cca 2 000 Kč. Za sebe mohu tento prut jednoznačně doporučit.

Technická data
Délka:
360 cm, 3 díly + 4 špičky
Odhozová hmotnost:
neupřesněna, výrobce označuje prut jako 3,50 lbs
Materiál blanku:
grafit
Transportní délka:
126 cm
Hmotnost prutu:
245 g
Očka:
SiC, všechna očka mimo oček na špičkách jsou dvoupatková, průměr náběhového očka je 24 mm
Počet oček na dílech:
1/1, 2/3, 3/3 (díl/očko)
Špičky:
2x grafit, 2x sklolaminát, délka 50,5 cm, průměr 3 mm bez označení hodnoty, průměr koncového očka špičky - 5 mm, počet oček - 6
Typ spojek:
převlečné, zesílené vyvázáním
Průměr blanku u rukojeti:
14 mm
Rychlost blanku:
středně rychlý
Akce prutu:
semiparabolická
Materiál rukojeti:
EVA, průměr rukojeti v nejširším místě - 25 mm
Sedlo na naviják:
kryté šroubení s přítlakem zdola
Celková délka rukojeti:
64 cm
Obal prutu:
ano, textilní tříkomorový + pevný tubus na špičky
Design a zpracování:
prut je černý. Očka a zesílení spojů jsou vyvázané tmavě hnědou nití. 14 cm blanku nad rukojetí je provedeno v šedé barvě a zde jsou také umístěny popisky. Popisky na prutu jsou dobře čitelné. Zpracování blanku je velmi dobré. Vyvázání je kvalitní, bez vad na laku.

 
Klady a zápory
velká očka, a to i na špičkách
skvělé odhozové vlastnosti
výborné zpracování
příznivá cena
možný problém se sedlem navijáku (je třeba ověřit, zda naviják sedne)
Odkazy
O značce

Dodavatel: MOSS.SK, s.r.o., M.R.Štefánika 297/11, 05001 Revúca, Slovenská republika

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 30.4.2015

Hodnocení uživatelů

brndo - Profil | Út 19.5.2015 12:49:56

Vlastním tento proutek cca 2 měsíce a za tím veliká spokojenost lítá to sním opravdu pekně, ja osobně dávám plus za veliké koncové očká co se týče sedla navijáku mám na něm okumu longbow 50 a sedi paradne . Zrovna o vikendu prosel testem spletl se sumik cca 1 metr na zizalu chytano na vzdalenost tak 70m vse slapalo na 1.
Za me povedeny kousek

dardajarda - Profil | Po 11.5.2015 16:09:38

Vlastním long shot 3,9m od února a jsem s ním nad míru spokojen, kolega má 3,6m, který se nám zdá v akci tvrdší. Výborné a přesné házení, lehký a pevný zároveň, doporučuji. Vyzkoušeno na přehradě i na Labi. To sedlo navijáku je skutečně na menší velikosti.