Cygnet Grand Sniper pod

Zařazení: Outdoorové vybavení, Cygnet
Určeno pro: kaprařina, všeobecná rybařina

Společnost Cygnet je úzce specializovaným výrobcem, který se zaměřuje na vidličky, stojany, hrazdy a související drobnosti. Je to sice velmi úzké zaměření, ale podle svých zkušeností mohu říct, že čím užší je sortiment výrobce, tím promyšlenější jsou jednotlivé produkty. A zde to myslím platí rozhodně.


Tato recenze bude na stojan Grand Sniper, který patří k tomu hlavnímu, co Cygnet nabízí. Grand Sniper pod se prodává ve třech variantách – Standard, Deluxe a Extreme. Ty se liší pouze množstvím příslušenství (hrazdy, delší nohy), ale jinak se jedná o stojan s totožným základem. Já měl možnost vyzkoušet verzi Extreme, tedy tu nejvyšší z této řady.


Konstrukčně se jedná o klasický rod pod s unikátním řešením polohy nohou, upevněním a konstrukcí hrazd. Stojan je vyrobený ze silných duralových trubek o průměrech 16, 19 a 25 mm. Nejsilnější je samozřejmě tyč středová, která je teleskopická a dá se roztáhnout ze základních 57 cm až na 109 cm. Na koncích středové tyče jsou umístěny masivní klouby, které drží jak nohy, tak hrazdy. Unikátní a patentované upevnění nohou založené na principu ozubeného kola umožňuje nastavení nohy do libovolné pozice nezávisle na poloze dalších nohou. Tato funkce značně usnadňuje pevné postavení stojanu i v extrémně členitém terénu, jako jsou skály, kamenný násep a podobně.


Základní nohy stojanu jsou dlouhé 25 cm a 32 cm. U verzí Deluxe a Extreme jsou ještě dva páry nohou dlouhé 60 cm a 90 cm. Všechny nohy jsou teleskopické a lze je roztáhnout téměř na dvojnásobek jejich základní délky. Nohy stojanu mají aretaci délky pomocí dvou mosazných šroubů, které se šroubují do mosazných pouzder. Na konci nohou jsou ostré špičky, které v obalu chrání plastové krytky. Nohy stojanu lze samozřejmě zaměnit za jakékoliv jiné vidličky nebo nohy použít jako vidličky, protože ke stojanu jsou našroubované díky závitu, který je na signalizátorech.


Zajímavé a unikátní je uchycení hrazd. Podpěry hrazd ve tvaru písmene „U“ zajišťují větší stabilitu hrazd, a také prostor pro naviják a swinger u prostředního prutu při lovu na tři pruty. Na tyto podpěry se hrazdy nešroubují, ale díky vlastnímu systému „Dog-Leg“ se zastrčí do podpěr a dotáhnou se jen dvěma aretačními šrouby. Výhodou tohoto vylepšení je rychlost a pohodlnost montáže hrazdy na stojan.


Hrazdy samotné jsou z duralové trubky čtvercového profilu o průměru 13 mm. Čtvercový profil je dobrý v tom, že je vyloučeno, aby časem došlo k pootočení závitů na hlásiče po ose hrazdy. Unikátní je na hrazdách především systém, který umožňuje mít hrazdy vždy kolmo k prutu, což je důležité zejména pro správnou funkci signalizátorů. Tento systém je založen na otočných pouzdrech, ve kterých je hrazda ve své ose uložená. Stačí povolit šroubek a mohu si hrazdu pootočit do požadované polohy (kolmo k prutu), i když vůči terénu nebo stojanu samotnému to bude úhel neobvyklý. To se hodí zejména při postavení stojanu špičkami prutů vzhůru k nebi. Základní hrazdy jsou na tři pruty a mají šířku 43 cm a 45 cm. K verzi Extreme se dodávají ještě hrazdy na čtyři pruty s šířkou 65 cm a 68 cm. K verzím Standard a Deluxe je možné tyto hrazdy dokoupit. Hrazdy jsou dost široké pro všechny velikosti navijáků, které se k lovu kaprů používají.

Grand Sniper Standard
Stojan
Krátké nohy 25 cm a 32 cm
Hrazdy na tři pruty
Pouzdro
Hmotnost: 3,3 kg
Cena: 5250 Kč

Grand Sniper Deluxe
Stojan
Krátké nohy 25 cm a 32 cm
Dlouhé nohy 60 cm a 90 cm
Hrazdy na tři pruty
Pouzdro
Hmotnost: 4,7 kg
Cena: 7150 Kč

Grand Sniper Extreme
Stojan
Krátké nohy 25 cm a 32 cm
Dlouhé nohy 60 cm a 90 cm
Hrazdy na tři pruty
Hrazdy na čtyři pruty
Pouzdro
Hmotnost: 5,2 kg
Cena: 7900 Kč

Stojan včeně příslušenství je dodáván v pevném a polstrovaném pouzdře, kam se vše vejde bez problémů, a každý díl má své místo, ať už ve vnitřní kapse, nebo přichycený pomocí řemínků se suchým zipem. U všech verzí stojanu je pouzdro stejné, takže je kam uložit i případně dokoupené příslušenství.


Když všechno shrnu, jedná se o velmi stabilní a především variabilní stojan, který lze použít jak při klasickém rybaření, tak při chytání na řekách nebo velkých jezerech, kde je potřeba zamířit pruty směrem k nebi. Další výhodou je možnost libovolného nastavení každé ze čtyř nohou nezávisle na dalších, díky čemuž lze postavit stojan takřka kdekoliv bez ohledu na nerovnost terénu. Velkým plusem je snadné a rychlé postavení nebo složení stojanu. Stojan je víceméně kompletní už v pouzdře, stačí jej vyndat, nastavit nohy, roztáhnout podpěry hrazd a na ně umístit a zajistit hrazdy. Je to otázka pár desítek vteřin a stojan je postavený. Z toho ale plyne jeho největší nevýhoda a tou jsou přepravní rozměry a nemalá hmotnost.


Pouzdro se stojanem ve verzi Extreme, tedy s maximem doplňků, má rozměry cca 95 x 25 x 12 cm a váží 5,15 kg. Pokud už podobně velký, stabilní a variabilní stojan najdete, bude minimálně stejně těžký a ve složeném stavu i velký. Navíc je nutno podotknout, že takový stojan si nikdo nepořizuje na dvouhodinové vycházky k návesnímu rybníku, ale koupí si ho jen ten, kdo takový stojan potřebuje, protože jezdí na vody jako jsou velké řeky nebo jezera, kde je takový stojan téměř nutností. Také je třeba zmínit, že verze Standard (krátké nohy, hrazdy na tři pruty) váží se vším všudy jen 3,3 kg, což už tolik těžké není.
Technická data
Typ stojanu:
rodpod
Použitý materiál:
dural (většina části), plast (některé spoje a klipy), mosaz (šrouby a závity)
Hmotnost:
podle varianty 3,3-5,2 kg (včetně pouzdra)
Barva:
černá
Přepravní obal:
polstrovaný obal na zip s ušima na nošení. Uvnitř mají všechny součástky své kapsičky.
Počet prutů:
až čtyři s velkokapacitními navijáky

 
Klady a zápory
snadné složení a rozložení
velká variabilita
stabilita za všech povětrnostních podmínek
nastavení hrazd vždy kolmo k prutu
dobrý poměr ceny a výkonu
Větší přepravní rozměry (odpovídají typu stojanu)
Odkazy
O značce

Výrobce: Cygnet Tackle, Velká Británie

Dodavatel: Karel Nikl s.r.o., Havlíčkova 847, Kolín IV, 280 02

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz.

 
Autor: fotojakes, 4.3.2015

Hodnocení uživatelů

hit - Profil | So 22.10.2022 16:21:02

Nenašel jsem

Stojan jsem zakoupil v 10/2022....také trochu na základě této recenze. Naprosto souhlasím s jediným negativním názorem zde. Větší zmetek jsem neviděl....to zpracování je k pláči, zavity špatné a nakrivo, plastové díly s otřepy a nekolikabarevne.Abych nandal hrazdy tak jsem musel silou prihnout ty kovové parohy a stejně byl celý stojan zkrouceny.Okamžitě jsem to zabalil a poslal zpět.Toto by bylo drahé i zadarmo.

Nevím jestli klesla kvalita v průběhu let ale pokud je někdo nadšený z toho co jsem dostal já tak má zatraceně nízké nároky.

Jarda82 - Profil | So 18.6.2016 20:58:59

Jsem hrdým vlastníkem cygnet grand sniper extreme pod nemám žádnou negativní zkušenost s tímto stojanem.Jsem maximálně spokojen

Orf - Profil | St 11.3.2015 15:09:01

má stojan více jak 6 let a jediné co bych mu vytknul tak dotahování té středové tyče.
A u hrazdy na 3 pruty se nevejdou ultegry vedle sebe, ale to je i u foxe. :-) používám pouze tu na 4 kousky jinak vydle.

klob - Profil | Pá 6.3.2015 21:10:15

Vypadá pěkně

Grand sniper jsem používal rok a múzu říct ze je to nejhorší stojan v teto cenové relaci. Závity strhany skoro všechny a prostě nechapu jak s tímto stojanem muže byt někdo spokojen.

Zamyslete se ze chytate na řece a mate pruty špičkou nahoru. Je potřeba aby prut byl pevne uchycen v rohatinkach, přijde zaber a vy seknete a stane se to ze zadní hrazda zůstane na prute a všecky pruty se začnou hýbat. Středová Tyc úplné na houby. Je to prosté sit za petistovku

hany83 - Profil | Pá 6.3.2015 17:39:45

-kvalitní materiál

-krásný vzhled

-stabilita

-lze postavit na svahu

-přijatelná cena

-nemá ho kazdy

-rychlost postaveni a složení stojanu

- kvalitní obal

-zatím jsem na nic neprisel a ani nepřijdu

Stojan jsem zakoupil minuly rok a jsem velice spokojen. Všem mužů stojan doporučit.