Naviják Delphin Chiméra a prut Etna Carp cork

Zařazení: Navijáky, Delphin
Určeno pro: kaprařina, feeder, všeobecná rybařina

Ač to běžně nedělám, v této recenzi se zaměřím na dva produkty (prut a naviják) značky Delphin, které dodává společnost MOSS.SK sídlící na Slovensku. MOSS.SK je výhradním distributorem a vlastníkem značek Delphin a FIN. Na svém domácím trhu je tato společnost deset let, ale na českém trhu její produkt registruji teprve chvíli a do letošního roku jsem neměl příležitost něco z jejich sortimentu vyzkoušet.


Naviják Chiméra 6000

Delphin Chiméra je naviják typu baitrunner, což znamená, že má dvě brzdy – jednu zdolávací a druhou, která se používá při čekání na záběr. Tělo navijáku je z odolného plastu, je velmi pevné a ani při velkém zatížení nedochází k prohýbání patky navijáku. Rotor navijáku je ze stejného materiálu a také je velmi pevný. Oproti malému tělu navijáku působí rotor dost robustně, ale celkově jde o středně velký naviják. Překlápěč je kovový a osazený rolničkou s ložiskem. Naviják má velkou hliníkovou cívku s kapacitou 330 metrů 0,30mm vlasce. To mě překvapilo a hned jsem udělal tu chybu, že jsem si koupil vlasec (balení 300 metrů 0,28mm vlasce) dříve, než jsem si přečetl kapacitu cívky. Na cívce je plastový klip na vlasec, který je vhodný k zachycení vlasce proti rozmotání při transportu. Design navijáku je klasický a barva elegantní šedostříbrná v kombinaci s černou.


Chod navijáku je hladký a tichý, naviják má celkem sedm ložisek. Jeho velkou předností je poměr navíjení, který činí 5 a půl otočení rotoru na jedno otočení kličkou, což u takto velkých navijáků není běžné. Díky tomuto rychlému převodu lze stahovat nahozený prut mnohem rychleji. Kvůli snadnějšímu navíjení s takto rychlým převodem je naviják osazen velkou hliníkovou kličkou a velkou knobkou. Klička se dá při transportu sklopit povolením protilehlé matky na ose kličky. Ukládání vlasce na cívku je rovnoměrné. Naviják má kolem 470 gramů, což vzhledem k velikosti navijáku naznačuje, že vnitřní mechanismy budou kovové.


U přední, tedy zdolávací brzdy výrobce uvádí brzdnou sílu až 15 kg. Tento údaj vyjadřuje hmotnost mrtvé váhy na souši, kterou lze při maximálním dotažení brzdy zvednout bez protočení cívky. Matice brzdy má plastové pouzdro, ale vnitřní část, na kterou při dotahování působí největší tlak, je celá kovová. Vnitřní lamely brzdy jsou u obou cívek karbonové, díky čemuž nejsou náchylné na změny vlastností, pokud se do nich dostane voda. Brzdné vlastnosti zůstaly skutečně stejné i poté, co jsem do lamel brzby stříkl injekční stříkačkou vodu. K dotažení přední brzdy stačí málo, což je výhoda při zdolávání, kdy potřebujeme brzdu rychle povolit, nebo naopak utáhnout.

Zadní brzda slouží k vyčkávání na záběr a do funkce se přepíná páčkou na zadní straně navijáku. Pokud je páčka směrem dopředu, je přepnuto na zadní brzdu, a když je páčka v zadní poloze, je brzda v režimu přední brzdy. K automatickému přepnutí ze zadní na přední brzdu dojde při otočení kličkou asi o půl až jednu otočku. Zadní brzda má mnohem jemnější nastavování a k povolení nebo utažení je třeba kolečkem otočit výrazněji. Brzdná síla zadní brzdy je více než dostatečná pro všechny situace, včetně použití na větší řece, kde se nechává brzda dotaženější kvůli proudu.


Funkčně je naviják velmi zdařilý, má hladký a tichý chod, rychlé navíjení a vzhledem k velikosti i velkou kapacitu cívky. Fungování brzd a jejich přepínání je také dobré. Obrovským plusem je nízká cena, která se pohybuje kolem třinácti stovek, což je vzhledem ke kvalitám navijáku velmi příznivé. Menší 4000 je dokonce ještě o stovku levnější. Za tuto cenu je u navijáku navíc i druhá hliníková cívka. Naviják je k dostání ve dvou velikostech, a to recenzovaná 6000 a dále menší 4000. Tělo navijáku je sice stejné, ale cívka a rotor jsou menší. Tato velikost navijáků je celkem univerzální a dá se použít na všemožné techniky lovu od feederu až po kaprařinu.



Prut Delphin Etna Carp cork

Tento prut je na českém trhu už druhou sezonu, ale v této recenzi jsem měl k dispozici novinku, respektive novou verzi tohoto osvědčeného prutu. Základ prutu tvoří stejný karbonový blank jako u předešlé verze, ale nově byl prut osazen korkovou rukojetí a většími očky. Blank prutu má pěknou vínovou barvu s vyobrazením struktury uhlíkových vláken. Barevný lak je ještě přetažený silnou vrstvou bezbarvého lesklého laku. Průměr blanku před rukojetí je jen 13,5 mm. Spojení prutu zajišťuje převlečná spojka, která se snadno sesazuje i rozebírá.

Prut je osazen celkem šesti SIC očky. Velikost a rozmístění oček je uzpůsobeno dlouhým náhozům. Náběhové očko má průměr 50 mm, je na spodním dílu prutu jako jediné a je posunuté co nejvíce ke spojce prutu. Všechna očka jsou dvoupatková a masivní, což bude jedním z důvodů vyšší hmotnosti prutu. Vyvázání oček je provedeno černou nití se zlatým proužkem.

Korková rukojeť prutu je neobvykle dlouhá a sedlo navijáku je posunuté dál směrem ke špičce prutu. Díky tomu se bude mnohem lépe nahazovat, ale na druhou stranu někomu nemusí delší rukojeť vyhovat při zdolávání. Oproti běžným kaprovým prutům je sedlo navijáku posunuto dopředu o nějakých 10–15 cm, což je při nahazování velká výhoda. Tvar rukojeti je velmi zdařilý, není jen rovná, ale na obou koncích má rozšíření, takzvané zvonečky, což zlepšuje pevné a pohodlné držení při nahazování. Sedlo navijáku je klasické a pojme většinu běžných navijáků používaných na kaprařinu. Vpředu je rukojeť zakončena matným kovovým kroužkem a vzadu kovovou koncovkou ve stejné barvě s logem. Před rukojetí je očko na uchycení háčku.


Testovaný prut je 3lb, čemuž také pocitově odpovídá ve srovnání s jinými pruty stejné libráže. Oproti jiným prutům, které se osazují velkými očky a označují se jako házecí speciály mi přijde prut měkčí, ale to bych neviděl jako mínus. Díky délce rukojeti, posunutí sedla od konce prutu a velikosti oček se s prutem velmi dobře hází i někomu, kdo nemá úplně zvládnutou techniku hodů. Prut má pěknou parabolickou akci a myslím, že se jedná o vydařený kompromis mezi házecími a zdolávacími vlastnostmi. Jediným negativem je vyšší hmotnost prutu, která je kolem 350 gramů, ovšem na druhou stranu – jak často třímáme kaprové pruty v rukou? Stejně jako naviják Chiméra i prut Etna Carp cork patří ve své kategorii k těm levnějším a s cenou kolem patnácti až šestnácti stovek se jedná rozhodně o nejlevnější prut, který je uzpůsobený k snadnému nahazování na delší vzdálenosti. U obou produktů je velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Prut Etna Carp cork bude v prodeji až během prosince 2014.
Technická data
Naviják Delphin Chiméra 6000
Hmotnost:
472 gramů
Převod:
5,5 : 1
Počet ložisek:
6+1
Počet náhradních cívek:
1 kovová o velikosti 6000
Kapacita cívky 6000:
0,25 mm/470 m - 0,28 mm/380 m - 0,30 mm/330 m- 0,32 mm/290 m- 0,35 mm/250 m
Barva:
šedo-stříbrná v kombinaci s černou
Prut Delphin Etna Carp cork
Očka:
prut je osazen dvoupatkovými SIC očky
Průměr koncového očka:
17 mm
Průměr náběhového očka:
50 mm
Počet oček:
6 včetně špičkového
Průměr blanku u rukojeti:
13,5 mm
Kvalita a typ spojek:
převlečná spojka. Oba díly jsou zesíleny vyvázáním a horní navíc ocelovým kroužkem. Sesazení je velmi přesné. Drží pevně a snadno se rozebírá.
Materiál blanku:
karbon
Odhozová hmotnost:
3lb
Design a kvalita zpracování blanku:
velmi pěkná vínová barva s vyobrazením uhlíkových vláken. Silný svrchní bezbarvý lak.
Hmotnost prutu:
350 g
Materiál rukojeti:
korek
Celková délka rukojeti včetně sedla:
77 cm
Sedlo navijáku:
plastové+ocelové kroužky
Průměr rukojeti:
23 mm a konec je rozšířen na 28 mm
Přepravní délka:
188 cm
Celková délka:
360 cm
Počet dílů:
2
Obal prutu:
dvoukomorové plátěné

 
Klady a zápory
velmi dobrý poměr cena/výkon
brzda (naviják)
rychlost navijení (naviják)
házecí vlastnosti (prut)
vyšší hmotnost (prut)
delší rukojeť může menším lidem vadit (prut)
Odkazy
O značce

Výrobce: Delphin

Dodavatel: MOSS.SK, s.r.o., M.R.Štefánika 297/11, 05001 Revúca, Slovenská republika

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz.

 
Autor: fotojakes, 21.10.2014

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.