Bižuterie Extra Carp

Zařazení: Drobnosti, Extra Carp
Určeno pro: kaprařina, všeobecná rybařina

Drobnosti k navázání našich montáží, neboli rybářská bižuterie, jsou nedílnou součástí vybavení všech rybářů. Jedná se vesměs o skutečné drobnosti a přitom jejich role při rybaření je opravdu zásadní. Je to právě háček, co drží rybu, háček visí na pletence a ta zas na obratlíku a závěsce. Proto jsem se v této recenzi zaměřil na rybářskou bižuterii, kterou jsem začal používat loni na podzim. Jedná se o produkty společnosti Extra Carp, která je na našem trhu teprve pár sezon, ale díky nízkým cenám je velmi často vidět v rybářských prodejnách po celé republice.


Háčky
Extra Carp vyrábí pět typů háčků v obvyklých tvarech pro lov kaprů. Na zkoušku jsem si vybral svůj oblíbený tvar, který se mi po letech zkoušení osvědčil ve většině situací. Jedná se o EX 222, který je zahnutý, ale má rovný hrot.


Háčky jsou myslím vyrobeny z drátu odpovídající síly a při testu pevnosti s kleštěmi se ukázalo, že materiál je velmi houževnatý. Háčky nepraskají a k jejich přetvarování jsem musel použít opravdu velkou sílu. Očka háčků jsou dostatečně velká i na vázání se silným monofilním materiálem a jsou dokonale uzavřená. Hroty háčku mají jehlový tvar, délka hrotu je vzhledem k síle drátu ideální, především pak u velikosti 8, kde je hrot velmi dlouhý. Takový tvar hrotu se snáze zapichuje do rybí tlamky. Ostrost háčků je velmi vysoká a v šesti baleních, které jsem vyzkoušel háček po háčku na nehtu, jsem našel jen jeden vadný. Byl sice ostrý, ale měl ohnutou špičku hrotu. Trvanlivost ostrosti hrotu mě překvapila zvlášť proto, že jsem háčky zkoušel především pod kamenitým břehem na řece a přehradě.

Jediné, co se mi nelíbilo, je nepoměr velikosti protihrotu u háčku velikosti 6 a 8. Háčky velikosti 8 mají opravdu jen malý protihrot, který mám rád, protože sice drží háček v místě vpichu, ale nepoškozuje tolik tkáň při vytahování. Kdežto nepatrně větší šestky mají protihrot opravdu velký, až jsem jej raději zamačkával. Vím, že je to dost subjektivní hledisko, ale nepoměr velikosti protihrotu mě uhodil do očí. Všechny háčky Extra Carp jsou vyráběny s teflonovou povrchovou úpravou, díky které se nelesknou a jsou odolnější proti korozi.


Návazcová šňůrka Herculine
Jedná se o jednu ze čtyř splétaných šňůrek, které Extra Carp nabízí. Je to klasická splétaná šňůrka, která díky své měrné hmotnosti větší, než má voda, kopíruje dno. Velmi dobře odolává oděru a netřepí se. Profil je kulatý a povrch hladký, takže se na ni nechytají nečistoty. Barevně je zkombinována z černých a bílých vláken. Uzly se na ni vážou snadno a nepovolují se.


Vlasová rovnátka
Dříve se běžně používala ke správnému směrování háčku smršťovací hadička, ale v posledních letech je stále běžnější vlasové rovnátko. Plní stejný účel, ale stačí ho navléct a je hotovo. Vlasová rovnátka Extra Carp jsou z velmi měkkého a pružného materiálu, což je lepší než tvrdá a nepoddajná rovnátka některých jiných výrobců. Díky své pružnosti se dají snadno navléknout i na větší háček a dobře se s nimi na háčku posouvá na potřebné místo. Velká dírka na provlečení návazcového materiálu zase usnadňuje navlečení na pletenku, i když se konec třepí. Velikost rovnátka je uzpůsobena háčkům velikosti 2–8 a není problém ho pomocí nůžek podle potřeby upravit. Rovnátko se dá oproti smršťovacím hadičkám používat opakovaně, takže pokud často netrháte, je to i ekonomičtější, především v tomto případě, kdy 10 ks rovnátek stojí necelých šedesát korun.

Olova Paste Bomb in-line
Zátěží na lov kaprů je na trhu celá řada, ale zátěží, které se částečně používají jako "krmítka" už tolik ne. Olovo Paste Bomb je navrženo k použití obalovacích past a těst, která zatraktivňují bezprostřední okolí samotné nástrahy, ale přitom ryby nezasytí jako plošné krmení nebo lov s krmítkem. Tento lov má význam především v chladnějším období, kdy se ryby nekrmí tak intenzivně. Samotný tvar tří žeber je vymyšlen velmi dobře, těsta drží, kde mají, a nespadnou ani při prudkém švihu. Povrchová úprava olova je matně černá, nejspíš prášková barva, která vydrží i delší používání na kamenitém dně. Jedná se o in-line zátěž, takže je v ní otvor, kterým vede plastová trubička zajištěná gumovým převlekem. Do plastové vložky se vejde obratlík velikosti 8 (lze použít i rychlovýměnný obratlík) a po zasunutí tam drží natolik, že to stačí k zaseknutí ryby o zátěž olova. Při utržení se ryba ovšem olova bez problémů zbaví. Tato olova se vyrábějí ve hmotnostech 40, 60, 80 a 100 g.


Závěsky Heavy Lead Clip
Extra Carp nabízí hned několik typů závěsek, ale mě zaujala jejich Heavy Lead Clip, která má místo klasického plastového klipu na olovo očko z ocelového drátu. Díky tomu je velmi pevná a nehrozí, že by klip praskl, ať švihnete nebo zatížíte montáž jakokoliv silně. Tělo samotné závěsky je plastové a vejde se do něj obratlík velikosti číslo 8, který tam drží stejně tak jako ve vložce olova Paste Bomb. Gumový převlek je krásně měkký, dobře se nasazuje. V sadě závěsek se dodává i gumová hadička v matné poloprůhledné zelené barvě. Hadička i závěska mají matný povrch.


Rychlovýměnný obratlík a Anti Tangl (převlek proti zamotání)
Před lety jsem musel kvůli výměně návazce převazovat celou montáž, ale díky rychlovýměnným obratlíkům to jde snadno a během pár vteřin. Obratlíky Extra Carp mají obvyklý tvar, matný černý povrch a pevnost na 27 kg. Přes rychlovýměnný obratlík je třeba natáhnout převlek, který zajistí držení návazce, a zároveň brání zamotání návazce kolem olova. Tyto převleky jsou tenké gumové trubičky, které se zužují k jedné straně. Převleky Extra Carp jsou z měkké gumy, která se dobře navléká a svléká z obratlíku.


Nezkoušel jsem sice kompletní sortiment bižuterie Extra Carp, protože je velmi široký, ale myslím, že průřezově jsem vyzkoušel všechny možnosti od háčků až po zarážky, a musím uznat, že i přes velmi nízkou cenu oproti konkurenci se jedná o velmi kvalitní rybářskou bižuterii. Veškeré komponenty jsou precizně zpracované a použité materiály jsou vybrány ideálně k danému použití. Zvláště pak plastové díly jsou perfektní do nejmenších detailů. Podle výrobce se tato bižuterie vyrábí v Evropě, a nikoliv v Číně, jak je dnes běžné u převážné většiny výrobců. Příjemná je i kompatibilita různých výrobků (obratlíky/zarážky/vložky olov). Pro mě se jedinou mouchou stalo to, že u háčku velikosti 6 je z mého pohledu až příliš velký protihrot, ale nechám na každém, aby to sám posoudil na vlastní oči, případně podle přiložených fotek. V sortimentu Extra Carp mi chybí potahovaná návazcová šňůrka, na které už se podle výrobce nějakou dobu pracuje, ale ještě nejsou s výsledky spokojení, takže na trh zatím šňůrka nemíří.

 
Klady a zápory
Vysoká kvalita
Příznivá cena
Vhodně vybrané materiály
Nepoměr velikosti protihrotů u háčků různých velikostí
Odkazy
O značce

Výrobce: Extra Carp, Srbsko

Dodavatel: Z-Fishing Sport, Kolovečská 1938, 158 00 Praha 5 - Stodůlky

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz.

 
Autor: fotojakes, 25.6.2014

Hodnocení uživatelů

viceroy - Profil | Čt 15.1.2015 0:56:07

Moje hodnocení:

Kvalita za rozumny penize

Zavesky , rovnatka , obratliky , zarazky .............nemam co bych vytknul srovnatelne s kvalitou jinych renomovanych znacek ........za ty kacky dopoucuji ............ostatni veci bez zkusenosti ( hacky atd.)

Frozsty - Profil | St 14.1.2015 23:14:33

Moje hodnocení:

Cena

Obrovská nekvalita výrobků...

Moc zkušeností s tímhle nemám, koupil sem pár věcí a ve všem sem byl bohužel zklamaný

Hori - Profil | Po 30.6.2014 2:17:01

Moje hodnocení:

Široký výběr

Cena odpovídá kvalitě

Od Extra Carpu jsem už toho vyzkoušel docela dost. Myslím si, že mnoho lidí jejich program uspokojit dokáže, nicméně na některé věci se nedá úplně spolehnout, jak bych si představoval. Hroty háčků jsou dobré opravdu jen po vytažení z balíčku, jinak se dost tupí a hlavně ohýbají snad po každé větší rybě a pak jsou na vyhození. Heavy závěsky mi vždy po praskali ve spodní části, už při použití 60g zátěže a sem tam se jejich převlek při záběru shrne a olůvko tak odpadne. Vlasová rovnátka jsou slušná, dají se dobře zastřihnout a upravit tak podle situce jakou potřebujeme, jen by mohli být o něco tužší. Nadruhou stranu jsem si oblíbil jejich smršťovací hadičky, mikrokroužky a různé zarážky.

metalbrute - Profil | Po 30.6.2014 0:08:32

cena

háčky

zavěsky s drátem jsou super, obratlíky bez problému, ale háčky jsou tragédie. Ohýbájí se, tupí se. Ty už asi nekoupím.

Radim1974 - Profil | So 28.6.2014 22:19:00

Plastova zaveska s pouzitim 100g olova je tak na 3 hody. Neuveritelne se to lame, zkusim jeste tu kovovou.

Kubajz - Profil | Čt 26.6.2014 17:58:41

Ta cena

Ta kvalita

Sice to bylo v dost obtížných podmínkách,ale tohle by se asi stávat nemělo.Ta závěska budiš,ale vytržený obratlík je příliš.Od té doby jsem párkrát navlíkl závěsku,ale obratlíky vyhodil a nic nového od tohoto výrobce nekoupil.

ctvrtmile - Profil | Čt 26.6.2014 16:54:17

Moje hodnocení:

-příznivá cena

-dobrá kvalita

-používám od této firmy celkem dost výrobků,na které si nemůžu stěžovat...kvalitu háčků nemůžu posuzovat,zatím jsem je nezkoušel....

TWIN 69 - Profil | Čt 26.6.2014 11:23:53

Moje hodnocení:

cena

rozsáhlý sortiment

Používám jejich závěsky.Je to kvalita za rozumnou cenu a rozhodně můžu tohle zboží doporučit.

džigit - Profil | Čt 26.6.2014 11:06:58

cena

celkem kvalita

občas chybička-měl jsem výměnné obratlíky,přes které se nedaly převléknout slabší vlasce,prostě se utrhly

pro někoho,kdo na feedru občas použije tyhle udělátka je to obstojná kvalita za přijatelnou cenu

Milgozo - Profil | Čt 26.6.2014 8:40:26

Cena

Kvalita háčků

Přesně jak píše kolega levhan. Ty hroty háčků jsou docela tragédie. Za relativně málo peněz málo muziky. Ostatní věci docela ujdou.

levhan - Profil | St 25.6.2014 20:41:41

cena

kvalita hacku

pouzivam pletenku na 25lb na montaze musim uznat velice dobra obratlik s ockem i pro rychlou vymenu navazcu vel 8 super bez problemu hacky to uz je horsi pouzival sem bez protihrotu bohuzel maji tak dlouze protahlou spicku ze se da ohnout prakticky byl po kazdem zaberu k nepouziti