Batoh Taska AVL Medium Backpack

Zařazení: Tašky a obaly, Taska
Určeno pro: kaprařina, sumcařina, všeobecná rybařina

Společnost Taska je sice opravdu mladá, vznikla teprve v roce 2011, ale její majitel Stephen Tasker pracoval 16 let pro společnost FOX na pozici ředitele a měl na starost vývoj nových produktů. Je jisté, že zkušeností a znalostí má opravdu mnoho a snad i proto se pustil do vlastní firmy produkující vybavení pro rybáře a hlavně pak na lov kaprů. Na to, jak krátkou dobu tato firma funguje, má relativně široký sortiment a především ho neustále rozšiřuje. V této recenzi se budu věnovat produktům řady AVL (anglická zkratka pro Advance Versatile Luggage, což v doslovném překladu znamená propracované víceúčelové zavazadlo), kam patří tašky, batohy, pouzdra a podobně. Zaměřím se na jeden batoh z této řady, protože batoh je jedno ze základních „zavazadel“, které rybáři u vody používají.


Batohy AVL Backpack jsou k dostání ve třech velikostech (small, medium, large). Výrobce sice neuvádí objem batohů v litrech, jak je běžné, ale na jednom německém e-shopu jsem narazil na údaje 30, 60 a 90 litrů, což podle mého odhadu sedí. Původně jsem měl v plánu otestovat ten největší, ale při prohlédnutí batohů na živo jsem usoudil, že ten střední je velký až až, alespoň pro mě.

Materiál batohu je velmi silný nylon, jehož vlákna mají různé barvy a odstíny (od šedé přes zelenou až po černou), což dodává materiálu zajímavý vzhled a tmavší olivovou barvu. Stejně tak řemínky a popruhy použité na batohu jsou z nylonu, ale všechny v zelené barvě. Přezky jsou plastové, černé.



Opravdu pěkné jsou masivní zipy, jaké se jen tak nevidí. Na kovovém jezdci je velký kovový úchop s logem výrobce. Dobře se zapínají i rozepínají a pevně drží. Na dvou hlavních komorách jsou na obou zipech dva jezdce, což usnadňuje rozepínání a umožňuje nosit v zapnutém batohu věci, které z něho vyčnívají. Zipy jsou zelené a jezdce s úchopy černé.

Konstrukčně je batoh velmi propracovaný a je znát, že ho vymýšlel zkušený rybář. Hlavní předností je možnost odklopit celou přední část hlavní komory i druhé menší komory. Díky tomu se snadno dostanete hned ke všemu, co v batohu máte, a přitom nemusíte přehrabovat a vytahovat půl batohu. Hlavní komora je skutečně veliká (vnitřní rozměr cca 58 x 37 x 16 cm) a na vnitřních stěnách má další tři kapsičky (cca 30 x 20 cm), z čehož dvě jsou síťkové a ploché a jedna větší z plátna se stahovací šňůrkou. Druhá komora batohu je plochou stejná, ale na výšku o třetinu menší než komora hlavní. Mně se nejvíce osvědčila na přepravu 17palcového notebooku, ale rozhodně se do ní dá uložit cokoliv. Stejně jako hlavní komora i tato menší ukrývá další dvě menší kapsičky o rozměru 30 x 20 cm.


Na batohu jsou další čtyři kapsy. Ta největší je vzadu a má rozměr asi 40 x 30 x 5 cm. V ní jsou další menší kapsičky a přihrádky. Nad touto velkou kapsou je jedna menší, všitá do druhé komory. Je ideální třeba na doklady, telefon a podobně. Na bocích batohu jsou dvě vysoké kapsy o rozměrech asi 35 x 5 x 8 cm. Pro představu, do těchto kapes se vejde dvoulitrová PET láhev, i když ne celá, víčko vyčnívá ven. Uvnitř každé této kapsy jsou dvě menší přihrádky.

Batoh je vybaven kompresním systémem, který umožňuje čtyřmi pásky po stranách stáhnout poloprázdný batoh jen na potřebný rozměr. Tyto pásky se dají využít i jinak, například k uchycení dalších předmětů zvenčí na batohu. Na zadní kapse jsou našity ještě další řemínky, díky kterým se dají na batoh připnout další drobnosti nebo pouzdra.


Komfort nošení je opravdu vysoký, batoh má mohutné polstrování rameních popruhů i zádové části. Vyměkčení je ze 3D pěny, která dobře větrá a odvádí pot. Zádová část batohu je vyztužena všitou plastovou deskou vytvarovanou tak, aby kopírovala páteř a opírala se o bedra. Ramení popruhy mají nastavitelnou délku, a co je nezvyklé, dají se rozepnout, jelikož mají přezky. Díky tomu si je můžete pořádně dotáhnout a při nasazování batohu jednoduše rozepnout popruhy, nasadit batoh na záda a zase zapnout popruhy. Batoh je vybaven i bederním popruhem, který je polstrovaný, má nastavitelnou délku a zapínání na přezku. Dále je mezi rameními popruhy v oblasti hrudníku další menší řemínek. Nahoře na batohu je neoprenem potažené madlo, které slouží k přenášení nebo snazšímu nasazení na záda.

Když to shrnu, je to opravdu povedený batoh pro rybáře po všech stránkách. Rozvržení prostoru a spousty kapes a kapsiček umožňují vše přehledně uložit a zorganizovat tak, aby nebyl problém věci během chvíle najít a vytáhnout. A co ještě důležitější, nošení batohu je velmi pohodlné, i když díky své velikosti může být pěkně těžký. Při správném nastavení a zapnutí všech popruhů a řemínků je batoh na zádech fixovaný v ideální poloze a nehrozí, že vám bude klouzat po zádech při náročnějších pohybech. Použité materiály jsou velmi pevné, zvláště pak stojí za zmínku masivní zipy. Zpracování je opravdu precizní do nejmenších detailů. Odolnost batohu proti dešti je celkem dobrá, materiál jako takový odolává vodě opravdu dlouho, ale kolem zipů proteče nějaká voda celkem rychle. Na žádnou vadu nebo nedostatek jsem tentokrát nenarazil, snad jen vyšší cena, ale pro tuto velikost a kvalitu materiálů a zpracování je běžná.

Věřím, že podobně promyšlené a zpracované budou i další výrobky z řady AVL, ale o tom třeba až v nějaké další recenzi.

 
Klady a zápory
Kvalitní zpracování a materiály
Dobré rozvržení prostoru a kapes
Vysoký komfort nošení
Masivní zipy
Vyšší cena
Odkazy
O značce

Výrobce: Taska, Anglie

Dodavatel: Mikbaits, Podlázky 110, 293 01 Mladá Boleslav

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz.

 
Autor: fotojakes, 14.6.2014

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.