Kvašená kukuřice (jako nástra i návnada)

Nástrahy > Rostlinné > Obilniny a jiné plodiny

  • Úspěšné období: většinou funguje od jara do zimy
  • Druhy ryb: Amur, Kapr, Bílá ryba
  • Typy revírů: všechny
  • Finanční náročnost: kefír cca 10 kč., kukuřice cca 10-30/kg

Během let co rybařím, se mi osvědčilo, že ryby nejlépe reaguji na jim přirozené nástrahy a kukuřice je jedna z nich.

Na kukuřici chytám celý rok = od jara do zimy a je to jedna z nejlépe fungujících návnad a nástrah.

A pokud je to k tomu kukuřice kvašená, efekt je mnohonásobně větší.

Ingredience

celozrnná(nevařená) krmná kukuřice(většinou lze zakoupit ve všech rybářských potřebách nebo zverimexu)
ke kvašení použít nejlépe kefír, ale také kefírové mléko, jogurt, pivo atd.
voda
(případně přidat cukr pro lepší/rychlejší kvašení)

Postup přípravy

Postup je jednoduchý:

Do připravené nádoby, sud, kbelík, hrnec, láhev od okurek atd. nasypeme požadované množství kukuřice (záleží na plánované spotřebě), kukuřice se nevaří (změkne dostatečně při kvašení), nicméně se dá pro lepší změknutí zalít horkou vodou a před zalitím je dobré pořádně propláchnout také v horké vodě, pro eliminaci plísní.

Dále přidáme nejlépe klasický kefír já mám osvědčeno na 2-3Kg(až 5 kg) kukuřice jeden kefír, ale možno použít také kefírové mléko, bílý jogurt, atd.

Následně vše zalijeme čistou - vlažnou/teplou(ne horkou) vodou, tak aby po pořádném promíchání a ustálení zůstala nad kukuřicí hladin alespoň 3 až 5 cm, klidně i více (voda se vstřebává).

Pro zrychlení a zlepšení kvašení a sladší chuť můžeme přidat na kilo kukuřice 1-3 lžíce polev. lžíce cukru( i více = rychleji to vykvasí), ale sacharidy(cukr) obsažený v kefíru a kukuřici postačí.

Množství ingrediencí lze upravit dle svého, ale je důležitý dostatek Kefíru pro požadované mléčné aroma.

Takto připravenou kukuřici zakryjeme sáčkem nebo zavřeme víkem a postavíme ideálně do teploty cca 20 stupňů, lze i do sklepa, ale proces kvašení je pomalejší. (u sudu a kbelíku zavřeme víkem a občas zkontrolujeme tlak), ideální je kvasný ventil.
Dokud nezačne kvasný proces, lze obsah v kbelíku promíchat.

Kvašení začne cca do 3 dnů až týdne, celý proces trvá dva až tři týdny(do změknutí kukuřice), při správné procesu je kukuřice cítit nasládlým/mléčným kvašeným zápachem a na povrchu se vytvoří bílá pěna.

Začne-li kuku smrdět do kysela, voda žlukne nebo ze udělá plíseň, něco se nepovedlo?!.

Hotovou kukuřici lze použít jako nástrahu a samostatnou návnadu nebo jako přísadu do krmné směsi i s vodou, která vznikla při kvašení.

Vykvašenou kukuřici lze použít, dokud se na ní nevytvoří plíseň, podivně nesmrdí a podobně, tedy i několik měsíců.

P.S: po kvašení kuku neproplachovat = zbavili by jste jí toho, proč jste jí kvasily - mléčné aroma o:)

Na tuto kukuřici mi reagují Kapříci, Amuři a jiná ryba po celý rok velmi ochotně a pokud se dá takzvaně na panáčka, efekt je znatelný o:)

Tak ať se pruty prohýbají.

Fotografie:

 

mates202 - Profil, 30.12.2011
Průměrná známka: 1,39

Diskuse k nástraze/návnadě

mates202 - Profil | So 31.3.2012 11:31:02

No,
tak jsem se snažil to neudělat, ale nic jiného mi asi nezbývá = uzavření diskuse.

Některé reakce a hlavně uživatelé mě už opravdu nebaví řešit

Recept - Ingredience - postup je daný/jasný a pokud si to někdo udělá po svém, je to jen na něm.

Takto kvašenou kukuřici jsem viděl používat rybáře na soutěžích po celém světě a jen Češi mají zase milión problému(nic proti nikomu).

Všem přeji Petrův zdar a ať se pruty ohýbají.

kurell - Profil | So 31.3.2012 11:29:21

splavek >> tak tak máme stejný názor

splavek - Profil | So 31.3.2012 11:25:53

Fak to tady vypadá,jak,,u blbejch na zahrádce".V podstatě jsou dvě varianty na kvašení,alkoholické(pomocí cukru,na rozjetí a třeba viných kvasinek) a mléčné viz. ta kyška a kefír.Většina lidí tady s toho dělá,,maďarské události".Kdo má praxi v přípravě kvasu na pálení je v klidu(protože ví své) a kdo je brouk Pytlík tak dobře mu tak.Je vidět,jak úplně jenoduchá věc se dá zašmodrchat jako gordický uzel.Kdo chce šmodrchat ať šmodrchá,ale nebrečí,je to jeho boj a jeho cesta.

mates202 - Profil | So 31.3.2012 11:23:59

dada11 >>
s tím podmáslím a přidáváním dalších věcí jsem to tu řešil hned na začátku diskuse = recept je postaven na Kefíru = probiotické kultuře = recept je daný a kdybych tam měl vypisovat = tohle tam nedávejte, budu ten recept psát na 1000 000 stránek = recept je nějak vyzkoušený a každý experiment je na každém.

Takto kvašenou kukuřici jsem viděl používat rybáře na soutěžích po celém světě a jen Češi mají zase milión problému(nic proti nikomu).

dada11 - Profil | So 31.3.2012 11:18:33

MifakM - 31.3.2012 11:10:2Ingredience
celozrnná(nevařená) krmná kukuřice(většinou lze zakoupit ve všech rybářských potřebách nebo zverimexu)
ke kvašení použít nejlépe kefír, ale také kefírové mléko, jogurt, pivo atd.
voda
(případně cukr)

Promin je tam toho vic ne jen kyska.Ale nic to nemeni na tom ze s podmaslim fakt nedoporucuju a priste budu chyterjsi.

MifakM - Profil | So 31.3.2012 11:10:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dada11 >>
Promin, ale pripominate mi nekteri Babicu...

Kdyz nemame kysku, tak tam dejme jogurt, kdyz nemame ani ten, dejme tam smetanu a kdyz nemame ani tu, dejme tam uplne neco jineho...

Recept je jasne dany a kdyz je tam napsano kyska, dam tam jen kysku...

dada11 - Profil | So 31.3.2012 11:05:58

kurell >> nikdo tady nebreci.Pet kylo kukurice mi muze polibit pr...Ale kdyby v receptu bylo(tim nechci hanit ten recept ani autora) ze v zadnym pripade nedavejte podmasli apod. Jen kefir.Tak tam to treba podmasli nedame nikdo a nikomu se to nezkazi jako tobe.

dada11 - Profil | So 31.3.2012 10:59:39

mates202 >> dekuju za odpoved. Ja se v tom nevyznam jestli kefir,podmasli,kyska,zakys atd...Pro me vsechno stejny.Kdyz sem byl u nas v Jednote,tak kefir nemeli a prodavacka tvrdila ze kefir a podmasli je to samy.

kurell - Profil | So 31.3.2012 10:35:19

pořát dokola,nevím co pořád vymíšlíte.Máte to tam jasně napsané a potom si to dotvoříte(poserete) k obrazu svému a brečíte tady že to není ono,že to plesniví, smrdí, .......!Já recept nijak neupravoval,držel jsem se návodu a ono ejhle všechno jak má být!

mates202 - Profil | So 31.3.2012 10:29:01

dada11 >>
Hm,
jak to tu tak pozoruji, problém je/dělá to podmáslí = kdo ho tam dal, měl s tím podobné problémy jako ty = nejsi první, komu se to stalo.
Pokud se to udělá přesně dle návodu = kuku, kefír, cukr a voda, není s tím problém.
Podle foto to je opravdu špatné = jediné co s tím můžeš udělat je to, že to propereš v teplé vodě a pak dáš pořádně povařit.
Kolega tam dal také podmáslí a bůh ví co a dopadl stejně, tak to převařil a používá to jako normálně.

Já to dělám jak je popsáno v návodu a nikdy se mi to nezkazili.