Rybacka v Chorvatsku

Nemate nekdo zkusenosti s chytanim na pobrezi nebo z lodky v Chorvatsku? Nechtel bych ssebou tahat prilis mnoho vercajku,poradte co ma/nema cenu tam zkouset. (nejde o maso, ale spis o to koukat na neco jineho nez na baby v plavkach :-) )
Autor diskuse: Peca - , 22.6.2001 všeobecné - revíry, cestování

Robo | Po 2.7.2001 14:16:32

Presne, povolenku muzes koupit primo v CH. v nejakem spolku, kterych je tam hafo, nebo i u nas v cestovkach. Jenze to neni jen tak:
60.00 kun za jeden den,
150.00 kun za tri dny,
250.00 kun za tyden
500.00 kun na mesic :)
V prepoctu je to dost mastny. Navic ty ryby maji taky svoje miry a je jich dost. :) Ani nevim jak se vsechny jmenujou. No a dalsi vec je ta, ze u pobrezi si zachytas asi jenom maly rybky. Kdyz si budes chtit poradne zachytat, bude to chtit asi vyrazit na otevreny more s tezkotonazni vybavou.
Uz nevim kde jsem to splasil, ale muzes se jeste looknout na http://www.telpro.cz/mocrs-mh/ tam nekde v sekci 'rady' mam trochu anglickyho pokecu.
Jo jeste jedna vec. Ptal jsem se jestli je vubec 'NUTNY' mit povolenku a bylo mi sdeleno ze to JE nutny, i kdyz jsem nikdy zadnyho porybnyho nevidel :)

Peca | Pá 29.6.2001 7:18:50

Na www.hr-info.cz jsem se zjisil tohle: "Na celém pobřeží, včetně ostrovů je povolen rybolov udicovým nářadím s prutem i bez prutu, bodacím nářadím a zařízením na chytání tzv. velkého červa. Pro sportovně-rekreační rybolov musíte mít povolení, které za poplatek vystavují četné rybolovní spolky, ale i agentury turistické kanceláře ATLAS. Zároveň dostanete i pokyny týkající se maximálního množství ulovených ryb a další informace. V žádném případě nesmí být úlovky prodávány, slouží jen pro osobní potřebu. Rybolov na udici u moře však bývá tolerován bez povolení. Nejčastější bývají úlovky mořského okouna, pražmy zlaté, cípala hlavatého, fráteříka, murény, růžichy a úhoře. V letních měsících se však většina ryb stahuje do hlubin. Na jezerech a vodních tocích se též vyžaduje povolení. Rybolov a potápění je zakázáno v rezervacích a v národních parcích."
Ale zrovna včera jsem někde v novinách četl, že to tam bez papírů nejde - tak nevím. Každopádně to zkusíme, a když to bude opravdu potřeba, tak si nějakou tu povolenku koupíme.

krtek - Profil | St 27.6.2001 8:56:19

Ostnatým rybám, když je náhodou chytím, se vyhýbám(vracím).

krtek - Profil | St 27.6.2001 8:03:09

Je to přesně tak. Chytám tak pět nebo šest let a nikdy to nikomu nebylo divný. Ale odtud mám od několika rybářů, kteří tam jezdí tyto informace oficiálně neověřené.

Dalib | Út 26.6.2001 15:20:14

Z uvedeného soudím, žes chytal bez povolenky a nikdy nemel problém. Je tak ? Tuš to asi taky skusím. Doplňující otázka: je třeba si dávat bacha na nejake jedovate ryby ? Ostny na ploutvích nebo podobne. Jak se dají identifikovat ?

krtek - Profil | Út 26.6.2001 9:59:09

Jedna pani povídala, že při chytání ze břehu na udici povolenku nepotřebuješ. Nikdy jsem to neprověřoval.

Peter M. - Profil | Po 25.6.2001 15:32:16

Najväčšie ryby som pochytal cca150 m od brehu.Najväčšia mala 2,4 kg /komarčica/.Ulovil som ich na hlavu z kalmára /lignia/.Pri brehu som skúšal aj kŕmiť /3000 Sensas MER/,myslím že bude stačiť aj strúhanka s rybaciou múčkou.To som však lovil len ryby do 15-20cm.Ale hodne.

Dalib | Po 25.6.2001 15:29:42

Doplňující otázka:
Jak je to v chorvatsku s povolenkama ? Free of charge ? Ne ze me kurva zabasí:

krtek - Profil | Po 25.6.2001 7:50:01

Chytám plavačku na odhoz, s angličákem, v klidnějších mělkých zátokách, na hranici rostlinstva a písku, nebo před ní, ve sloupci, nástraha "vodní šnek", v nouzi "přísavka" (názvy neznám, třeba mě někdo opraví). Většinou se nachytá jen droboť tak do 25 cm, ale hodně. Vloni jsme to zkoušeli pražit - delikatesa.
Nikdy jsem nekrmil, taky by mě zajímalo, jestli s tím někdo experimentoval.
Z loděk chytají domorodci u dna, vláčením nebo s častým potažením na kus rybího masa, nebo kousek chobotnice. Když necháš nástrahu ležet na dně, nachytáš hvězdice.