jepice "mohykánka"

Klasická májovka, vázána trochu jinak.

Typ: Suché mušky
Velikost háčku: 12-18

Materiál:

  • Tělíčko: rohož do koupelny(molitanové proužky)
  • Nožičky: Grizzly srpek
  • Křídla: srst ze srnce, jelena, ...
  • Štěty: srst ze srnce, jelena, ...
  • Kroužkování: tmavá vázací niť

  • úspěšné období: květen - červenec
  • lovené ryby: pstruh, lipan

Komentář

Jedna z možností vázání májovky. Takto vázána májovka má větší životnost.Lépe se vážou větší vzory.

Vazací postup


Budeme potřebovat molitan, který bude tvořit tělíčko májovky. Máme více možností, jaký materiál použijeme. Já používám rohož do koupelny. Ustřihneme pásek a tento pásek zpracujeme, aby jsme dostali výsledný proužek o velikosti 2x2mm a délce cca 8cm(Dále v textu budu používat označení molitan). Dále budeme potřebovat jeden srpek z kohouta Grizzly. Dále srst ze srnce, vázací niť, jehlu pro vytvoření tělíčka a fix pro dokončení mušky


Upevníme si jehlu do svěráčku, začneme oviny od tlustší části směrem ke špičce. Přichytneme si tři štěty srsti k jehle. Nití dojedeme ke konci jehly, tak 0.3cm od konce.


Nyní vezmeme molitanový proužek, ten přehneme na polovinu a aby se uprostřed lépe ohýbyl, vystřihneme malinký trojúhelníček. Přeložený proužek molitanu přiložíme k jehle a upevníme dvěma oviny asi 1mm od konce molitanu. Nyní oddělíme obě části od sebe a nití popojedeme o 2mm směrem ke svěráčku, opět přiložíme obě části k sobě a dvěma oviny vytvoříme další článek tělíčka. Takto postupujeme do námi požadované velikosti tělíčka, které bude mimo háček mušky.


Po vytvoření tělíčka chytneme jehlu mezi prsty a tělíčko opatrně sesuneme z jehly dolů, jde to dobře a tělíčko se vůbec nerozpadne. Niť neodstříháváme, budeme jí potřebovat


Nyní přistoupíme k druhé fázi. Upevníme si háček do svěráčku a utvoříme křídlo ze srsti. Ustřihneme požadované množstí štětů, setřepeme sklepávačem a upevníme k háčku. Křídlo si postavíme přímo vzhůru. Ukončíme ztraceným uzlem a odstřihneme.


Nyní vezmeme tělíčko, které jsme si vytvořili pomocí jehly. Přiložíme k háčku a upevníme pomocí 3 štětů srsti, které jsme si na začátku upevnili k jehle(je to ta ustřižená část štětů). Po upevnění přebytečné štěty odstřihneme. Přiložíme obě části molitanu k háčku a uděláme další článek tělíčka. Nyní je již přichycen pevně k háčku. Tento ovin by měl bát na zadní straně křídla.


Opět rozevřeme molitánky přejedeme nití dopředu, přichytneme srpek z kohouta. Vezme obě části molitánku a přiložíme k sobě a uděláme další článek tělíčka. Teď vytvoříme parašut nožičky okolo křídla ze srsti a přichytíme k háčku.


Uděláme poslední článek tělíčka a celou mušku ukončíme ztraceným uzlem. Nakonec zalakujeme. Mušky je možno dobarvil fixy. Na každém článku tělíčka vytvořím 4 tečky, jsou umístěny uhlopříčně, jak je patrné z obrázku. Chci-li mušku v jiné barvě, napustím papírový kapesník barvou z fixu a potom tělíčko mušky opatrně obarvím vmačkáváním barvy. Není dobré mušku barvit přímo fixem, barva je pak moc sytá a nepřirozená.

 

v*l*k, 18.2.2005
Průměrná známka: 1,43

Diskuse k mušce

Žádné zápisy.