Schránkový chrostík alá Edwards

Poměrně realistická napodobenina schránkového chrostíka

Typ: Nymfy
Velikost háčku: 6 - 12
Druh/typ háčku: Zde Tiemco 900 BL, velikost 8

Materiál:

  • Tělíčko: Zde Caddies leg od Honzy Šimana, jinak srst ze srnce nadabovaná do smyčky
  • Nožičky: Jednotlivé paprsky (pro Holátka větévky) z ocasního pera bažanta. Lze jakéholiv tužší peří
  • Zátěž: Zde olověný drátek 0,9 mm, záleží na vkusu každého soudruha, jak to chce mít zatížené

  • lovené ryby: Potočák a lipan

Komentář

Pokud se tito chrostící v dané vodě vyskytují, může to být úspěšná nástraha. Používám jako zátěžovou mouchu. Výskyt zjistíme otočením větších kamenů v řece, kde se tito kamarádi vyskytují. Jinak jistě všichni vzpomínáme na Ferdu Mravence, který pomáhal chrostíkům se stvabou jejich domečků.......... Jinak kdysi jsem měl podobný nápad, jen mne nenapadlo tělíčko lakovat.

Vazací postup

Větší háček delším raménkem upneme do svěráčku a zatížíme drátkem či olověnou fólií. Necháme si u očka dostatek místa na pozdější vykukující hlavičku. Drátek vedem až k obloučku háčku. Zatížení zpevníme nití, můžeme i zalakovat. Poté si u obloučku nadabujeme do smyčky pomocí Laiblova skřipce srst ze srnce do smyčky, jednodušší je použít hotový knot od Honzy Šimana v patřičné barvě. Knot pak omotáváme za stáleho skládání srsti do zádu až k volnému místu u očka háčku. Zde omotávání dokončíme a vzniklou chlupatici sestříháme do požadovaného tvaru. Z bavlnky či vlny vytvoříme u očka háčku vykukující hlavičku a přichytíme paprsky z bažanta jako nožičky. Pak zakončíme ztraceným uzlem a na závěr celé tělíčko důkladně přelakujeme lakem, abychom ho zpevnili a navodili dojem schránky ze štěrku a písku.


 

Pike, 11.12.2005
Průměrná známka: 1,50

Diskuse k mušce

REDTAG 34 - Profil | Ne 4.4.2010 18:31:20

Pěknej produkt ze svěráčku to se musí uznat ale to video co tu je tak to nejde přehrát, no ale to nevadi. Už jsem si jich pár vyrobil i bez videa.