Hawthorn fly (Bibio marci - Muchnice březnová)

pěkné zasušení si zjara

Typ: Suché mušky
Velikost háčku: 12
Druh/typ háčku: TMC 2487BL

Materiál:

  • Hruď: černá ondatra
  • Tělíčko: černý bažant
  • Nožičky: zadní nohy: černý bažant, hackle: černý kohout
  • Křídla: polypropylenový káblik dle vkusu, zde Tiemco ADW
  • Barva nitě: černá UNI 8/0

  • úspěšné období: když zjara kvete hloh

Vazací postup

intuitivně podle fotek










 

Firetiger - Profil, 23.3.2010
Průměrná známka: 1,40

Diskuse k mušce

Modrák - Profil | Čt 25.3.2010 16:43:50

Firetiger >> Ještě poznámka k Bibio pomonae. Co o ní vím a není toho mnoho, jedná se o nepříliš hojně rozšířený horský druh muchnice. Hranice rozšíření neznám, ale domnívám se, že kupříkladu v našich západních hoských lokalitách by se mohl vyskytovat. Zkoušel jsi kontaktovat Moolisáka?
Jinak, pod českým označením Vřesovka se ukrývá moucha Heather Moth (Z. Šimek - Sportovní rybářství), což je, pokud se pamatuju, chmýřenka nebo možná palmer se šedým, stříbrně kroužkovaným, tělem a badger nožkama. Tak bacha, aby jsi nestvořil novýho Dotterela. :o)

Firetiger - Profil | Čt 25.3.2010 1:04:19

thym >> Bibio je jako stojáková moucha vnímaná mylně; pamatuju jak jsem rok dozadu kuchal pstruhy nachytané za první květnové dekády na Ohři na zrcadlech a lautr všichni měli plná bříška utopených Bibií. Hloh kvetl všude vůkol. Až letos přijde jejich čas, tak se domluvíme :)

Firetiger - Profil | Čt 25.3.2010 1:00:43

Modrák >> jasně, že řešíme kraviny, přece bys netahal hloupé ryby do vědy s velkým V? :-)))

Modrák - Profil | St 24.3.2010 15:47:04

thym >> Ano tohle je, dle hlavy a zadečku samice Bibio marci. Samci jsou celkově štíhlejší a mají značně větší hlavu resp oči. Pokud vím, z větších druhů se u nás běžně vyskytuje ještě B. hortulanus, kde je samička hnědo-červená.

Modrák - Profil | St 24.3.2010 15:33:50

Tohle je moje řešení. http://www.mrk.cz/Data/Galerie/5225_fh.jpg Stejně tu řešíme kraviny který jsou rybám úplně fuk. Ale myslím si, že právě tohle je to, co dělá muškařinu muškařinou.

thym - Profil | St 24.3.2010 15:09:16

Firetiger >> tak nemůžu říct, že by mě zrovna Bibia tak braly, jezero skoro nechytám. Jen prostě rád vážu zajímavý mouchy. Přihazuji jednu rychlovku ;)

Firetiger - Profil | St 24.3.2010 14:52:52

thym >> a já Ti za názor děkuji, psal jsem spíš o tom jak jsem uvažoval když jsem to vázal, než o tom že bys byl debil ;-) V každém přpadě zda a jak to bude fungovat je otázka pro Hamleta :))

Jestli Tě bibia zajímají, doporučuji hodit očko na http://www.flyforums.co.uk/fly-tying-forum/60208-c​lassics-bibio.html je tam fotek asi metrák, kucí kiltovatý na to fakt chytaj

thym - Profil | St 24.3.2010 14:33:54

Firetiger >> jašně, mouchy máš super, o tom žádná ;) Nechci Tě napadat, jen jsem chtěl vstoupit se svým názorem.
Nevím jestli to tak opravdu je, ale pokud spadne Bibio na hladinu, spíše ji prorazí nohama, kterejma bude máchat - ty tedy budou asi spíš pod hladinou a zadeček v úrovni hladiny. Takhle bych to typoval já.
Ohledně těch vřesovek, někde jsem četl, že se vyskytují jen na skotské vysočině, u nás ne. Takže tam bych je asi použil. U nás by červený nohy fungují asi jako spouštěč.
Každopádně - u klasickýho vzoru Bibio, jak všichni víme, se nějaký dlouhý nohy neřeší a taky funguje... ;)
Zkusím umotnout taky jednu marci a prdnu ji sem, ať jdu taky s kůží na trh...

Firetiger - Profil | St 24.3.2010 14:05:27

Modrák >> ustřižení jednoho paprsku v "koleně" zadní nohy jsem testoval, přišlo mi že je pak nožka hůře viditelná - bavíme se o háčku dvanáctce, že. Raději nechám v kuse oba, i když se tím odlišuji od přírodního vzoru (za ilustraci děkuji thymovi ;-)

Jediný kdy se pouštím do ustřihávání v koleni je moucha Bibia pomonae (český název neznám, angláni a hlavě škoťáci tomu říkají Heather fly neboli vřesovka). Tam dělám tmavě oranžová stehna, v koleni samozřejmě zastřižená http://img535.imageshack.us/img535/2829/bibio4.jpg​

Co se postavení zadních nohou týče, tak moje snaha je imitovat chcíplého hmyzáka v povrchové blance. Můj designový plán (a čerti vědí, jestli to tak na vodě bude vypadat) pro tento vzor je, že se tenký a zahnutý zadeček zaboří pod hladinu, kdežto zadní nožky zůstanou v blance. Proto roztažená křídla do stran z ADW, zahnutý háček a zadní nožky rovně dozadu.
Kdybych vázal na rovném háčku, tak navážu nožky před hruď, abych je o kouli dabingu rozevřel do stran. Pro tento vzor jsem ale zvolil strategii odlišnou :)

thym - Profil | St 24.3.2010 13:45:24

Modrák >> To máš pravdu, z anatomického možná ano. Proporčně by ale dle mého názoru měly být nohy "více vpředu" - jak jsem již psal a na spodu tělíčka, ne po stranách. Tedy hlavohruď kratší. Na obrázku je asi samička (snad B. marci), pro ilustraci, jak to myslím, by to ale postacit mohlo

Modrák - Profil | St 24.3.2010 13:26:35

thym >> Nesouhlasím, zadní pár nohou hmyzu vyrůstá z třetího hrudního článku. Zde je to, z anatomického hlediska, provedeno zcela správně.