Ledový bobeš

Moje oblíbená nymfa do čisté vody.

Typ: Nymfy
Velikost háčku: #8 - #12
Druh/typ háčku: Zde H 300 BL #10

Materiál:

  • Hruď: Přírodní zajíc - dubbing ze hřbetu
  • Tělíčko: Bílý SLF dubbing, tečka z modrého UV-ICE dubbingu a bezbarvý perleťový hřbítek
  • Kroužkování: Bezbarvý monofil 0,12mm
  • Zátěž: Olověný drátek 0,5mm
  • Barva nitě: Bílá

  • úspěšné období: Spíše v chladnější části roku.
  • lovené ryby: Lososovité i bílé

Vazací postup

Moje oblíbená nymfa do čisté vody. Dobře funguje i s fialovou, růžovou, oranžovou a červenou tečkou.

 

Modrák - Profil, 15.1.2010
Průměrná známka: 1,00

Diskuse k mušce

mildas - Quinn - Profil | So 16.1.2010 16:33:04

jarda 2004 >> Myslim si, ze je temer nedulezita. Vazne. :-)

jarda 2004 - Profil | So 16.1.2010 11:03:25

mildas - Quinn >> Určitě chytat je dozajista alfou i omegou ale pokud se člověk trošku začne zajímat tak až nechápe jak je barva důležitá.

mildas - Quinn - Profil | So 16.1.2010 10:55:25

jarda 2004 >> Zajimave je, ze zelene nymfy jsou naprosto zakladni a navic vicemene nejuspesnejsi.
Cert vi, jak to je. Ja bych o tom moc nespekuloval a chytal ryby :-)

Next Apache - Profil | So 16.1.2010 10:11:48

Firetiger >> No právě. Ale ta lososí moucha v UV by nevyžadovala barevné vidění. Je jednobarevná. Dost se věnuji fotografii a i v rúzných spektrálních pásmech. Např. infrafoto ukazuje jiný svět, než ho vidíme ve oboru viditelném lidským okem.

jarda 2004 - Profil | So 16.1.2010 1:00:59

Next Apache >> Troníček >> Nepatřím mezi muškaře ale faktem je že barva u ryb hraje roli a správné načasování jejího použití je trošku alchimie. Jako kluk jsem koukal na muškaře co měl obrovskou modro zelenou mušku na kterou chytal tlouště a parmy nevím co měla představovat ale velikost a barva byly jak ze střelnice. Ale abych se vrátil k barvám je období kdy světlější žlutá barva hodně poráží v záběrech barvu červenou a na opak mnohokrát jsem to zažil a zkoušel přijít na to co způsobuje tyhle rozdíly jediné na co jsem přišel při pomalu totožných dnech byl tlak vzduchu nebo podkalení vody ale opravdu proč tomu tak je jsem nikdy nezjistil a to jsme jako kluci dělali těsta žlutá bílá zelená a červená nejhůř na tom byla zelená a to bezkonkurenčně.

Firetiger - Profil | Pá 15.1.2010 23:21:14

Další možný důvod toho, proč modrá barva v čisté vodě funguje jinak nežli se na první pohled zdá je odrazivost pro UV záření, který salmoni na rozdíl od lidí chytaj. Některý modrý věci pod UV fungují velmi zajímavě - pro inspiraci klasická lososí moucha v normálním a UV světle http://ukflydressing.proboards.com/index.cgi?actio​n=display&board=cs&thread=4587&page=1#33469

Troníček - Profil | Pá 15.1.2010 16:20:33

Modrák >> Asi nejsme v rozporu. Víš, v literatuře sice nadeš i grafy, které mají demonstrovat spektrální citlivost rybího oka a znám je. Ty grafy vycházejí ze složení světlocivných buněk rybí sítnice. Ale najdeš i názor, že ryba je prakticky barvoslepá, že v praxi rozlišuje jen odstíny šedé. I o býcích se tvrdí, že je přivádí v amok červená fangle, ale i že jsou barvoslepí. Psi barevným viděním údajně také nedispoznují (mám 3 a zeptám se jich na to).Už například generalizovat o vidění ryb je asi absurdní. Zcela jistě se to u rúzných druhú liší. Žraloci jsou sice paryby a vývojově velmi staří a je to o něčem jiném, ale nedávno jsem viděl film o kladivounech, kteří vidí očima houbeles a svět "vidí" snímáním elektrického pole (senzory jsou prábvě po stranách kladivové hlavy) a orientují se i v oceánu podle mizivých rozdílu elektrického pole (vliv na to má složení zemské kúry, tektonické poruchy atd.). A jestě to používají při migraci v oceánu jako my GPS.

Modrák - Profil | Pá 15.1.2010 14:48:10

Next Apache >> Troníček >> V literatuře je možné dohledat, že rybí oko má, oproti lidskému, posunutou citlivost více k červenému konci viditelného spektra, což vysvětluje účinnost oranžových a červených atraktorů. Nicméně, zde použitý modrý prvek pod perleťovým hřbítkem pouze decentně zvyšuje jeho lesk, který je, jak se domnívám, to, co činí tuhle, jinak fádní a de-facto nenápadnou, mouchu pro rybu zajímavou. Výše uvedené mé spekulaci nahrává i fakt, že popisovaná moucha se mi osvědčuje v chladnějším období, kdy je voda průzračně čistá.

Troníček - Profil | Pá 15.1.2010 14:27:36

Modré atraktory jsem ještě nepoužíval. Je to s barevným viděním ryb i tak zajímavé. Nenašel jsem tu nic na toto téma. Co se píše v knihách a na webu dost znám. Někdy se zdá, že je rybám barva ukradená, jindy má vliv i malý rozdíl v odstínu. Chápu atraktory např. v oranžové barvě (přirozená potrava jikra). Ta modrá barva je dost záhadná, i když existují mušky jen v modré barvě. Nedávno jsem kdesi v Bratislavé viděl mezi muškami v prodejně fluomodrozelenou mušku.Úplně svítila. Právě se na kaprařině rozebírá barva vlasce a mnozí píší, že používají červený. Berkley tvrdí o nejnovější sytě oranžové šnúře Whiplash orange, že ji ryby prakticky nevidí a my chytáme na oranžové mušky. Kdo se v tom vyzná...