Průzkum dna a měření hloubky

Ostatní

Sestava pro průzkum loviště před lovem.

  • Kmen: 0.25 - 0.35 mm

Tato montáž se používá pro průzkum loviště před lovem, kdy zjišťujete charakter dna a hloubku vody. Používá se spíše na stojatých a velmi mírně tekoucích vodách. Na řekách je tento postup pro zjištění hloubky nepřesný.
Průzkum provádíte tak, že nahodíte sestavu do vody pomocí silného prutu, necháte vše dopadnout ke dnu a vypnete vlasec. Pak povolujete vlasec apočítáte si, kolik délek jste povolili (např. délku od navijáku k prvnímu očku prutu) než se splávek objeví na hladině. Pak vše zase vypnete, potáhnete olovem kousek po dnu, čímž zárověň zjišťujete jeho charakter (bahno, rostliny, písek, štěrk, pevné dno apod.) podle toho, jak se olovo zlehka či ztuha posunuje a jestli přitom poskakuje nebo klouže... Potom zase povolujete vlasec a měříte hloubku v tomto místě. Postupně si takto tvoříte představu o zkoumaném úseku vody, nebo si to můžete i kreslit pro pozdější použití.

Postup

Potřebujete velký splávek s očkem na spodním konci, lze použít velké štikové splávky nebo speciální markery pro toto použití. Dále těžké olovo alespoň dvojnásobné hmotnosti, než jaký je výtlak splávku. To je důležité, protože jinak se olovo při vyplavávání splávku k hladině či stahování splávku ke dnu může pohybovat a výsledné měření je nepřesné.
Na olovo přivážete kousek vlasce o něco delší, než je délka splávku. Na druhý konec vlasce přivážete velký obratlík nebo nějaké jiné očko, kterým bude klouzat vlasec. Skrz tento obratlík protáhnete kmenový vlasec, pak gumovou kuličku (stoper) a nakonec vlasce přivážete splávek.

Poznámka: tato montáž není vhodná pro použití splávku jako bojky na pomocném prutu, protože vlasec mezi olovem a prutem je veden kousek nade dnem a zdolávaná ryba by se do něj snadno zamotala.

Martin M. - Profil, 22.2.2006
Průměrná známka: 1,77

Diskuse k montáži

Žádné zápisy.