Těsto nastražené mimo háček

Feeder > Průběžné

Sestava pro lov s těstem pod háčkem.

  • Kmen: 0,16 - 0,20 mm pro ryby běžné velikosti, až do 0,30 mm pro velké kusy a na zarostlých vodách
  • Návazec: monofil o stupeň slabší než kmen, u silnějších kmenů je skvělá tenoučká pletenka – pokud možno, co nejměkčí
  • Háček: podle velikosti nástrahy (8 – 2)
  • Ryby: cíleně kapr, další druhy se budou chytat také, ale v jejich případě se asi najdou úspěšnější techniky
  • Nástraha: těsto – obyčejné, obarvené, ochucené,… Tak jako kapraři nastražují dvě různé boilie najednou, dají se částečným smícháním dvou základů vyrábět dvoubarevná (a zároveň „dvouchuťová“) těsta.

V minulosti byla těsta jednou z nejoblíbenějších nástrah. Každý rybář měl svůj recept a některé se v rodinách dědily z generace na generaci. Dnes věhlas této nástrahy upadá, ale je to celkem škoda. Jednou z hlavních příčin je objev anglických kaprařů, že ideálně sestavená, lehce povařená a posléze usušená těsta jsou vysoce úspěšnou a přitom selektivní nástrahou na kapry. Svět přijal jejich objev pod názvem boilies a na původní těsta se začalo zapomínat.
Ve skutečnosti jsou těsta poměrně zajímavé a lákavé nástrahy, kde do můžeme do pojivého základu zapracovat komerční plavačkové směsi, libovolná ochucovadla, posilovače a aminokomplexy anebo třeba jenom pražené konopí. V podstatě můžeme nabízet něco jako „plastická boilies“.
Největší slabinou těst bývalo jejich nastražení. Kromě objevu samotných boilies poznamenal možná jejich popularitu i způsob nastražování, kdy se háček těstem doslova obalil. Moderní metody lovu s odkrytým háčkem byly co do počtu záběrů i úspěšností záseku podstatně produktivnější. Pokud byste chtěli vyzkoušet letitou klasiku v moderním hávu, můžete nastražit stará dobrá těsta ochucená výdobytky současné alchymie po vzoru kaprařů – mimo háček.

Použití: Lov kapra na položenou či na feeder. Na místech zakrmených vnadicími směsmi je možno zapracovat směs do těsta, případně ještě zvýraznit chuť těsta příslušným posilovačem (nepřehnat). Na krátkou vzdálenost lze kuličkami těsta i vnadit.

Postup

Klasická sestava pro lov na položenou, zátěž či krmítko je lépe použít těžší (min. 20 g).
Před navázáním háčku navlečeme na návazec silikonovou hadičku (průměr 0,6 – 1 mm), která bude určovat, v jakém místě se vlasový návazec oddělí od háčku. Při navazování háčku ponecháme po dotažení uzlu konec vlasce nebo pletenky delší a přivážeme na něj kousek pružinky nebo očko z kousku drátu. Vzdálenost nástrahy od háčku je dobré okopírovat podle kaprařských montáží z knih a časopisů. Po navázání pružinky posuneme gumičku na háček a zafixujeme vlasový návazec do optimální polohy.
Protože budeme lovit menší ryby, je možné oproti lovcům trofejních kaprů celou sestavu zjemnit, zmenšit háčky, olova, zeslabit návazce apod. Pokud nás netrápí bílá ryba a nějací kapři najedou, stačí pak při lovu na feeder často jen sbírat prut z vidliček…

osprey - Profil, 7.2.2006
Průměrná známka: 1,50

Diskuse k montáži

Žádné zápisy.