Zimní půlbalaton s amortizérem

Feeder

umožňuje zejména na stojáku lov na tenké návazce u těžšího krmítka

  • Kmen: 0,18 - 0,20
  • Návazec: 0,08 - 0,13
  • Háček: 12 - 20
  • Ryby: plotice, cejn a pod. i kapr
  • Nástraha: nejlépe nějaká plovoucí

Od podzimu do jara, kdy se ryby pohybují pomaleji, bývá na stojatých vodách balaton nejen u feedru jednou z nejúspěšnějších montáží. Tato jeho varianta umožňuje bez obav chytat i s nejjemněšími návazci a háčky bez ohledu na hmotnost krmítka. Montáž má pevné koncové krmítko u kterého se po nahození ve vzdálenosti cca 10 - 15 cm vznáší na krátkém tenkém návazci plovoucí nástraha, umístěná nejlépe na vlasu mimo drobný háček s očkem. Proti zamotání chrání montáž cca 20 - 25 cm silného vlasce, který je ukončen obratlíky a uprostřed má malou boční smyčku, kterou prochází amortizér, chránící před rázy návazec háčku proti přetržení a háček proti vyříznutí.

Postup

Základem je 20 - 25 cm dlouhý vlasec o tloušťce 0,35 - 0,40 mm u kterého uvážeme uprostřed boční smyčku jen tak malou aby jí procházel volně amortizér, uvázaný spolu s vlascem do jednoho očka obratlíku, do jehož druhého očka je upevněn kmenový vlasec cca 0,18 mm vedoucí k prutu. Druhý konec silného vlasce je na obratlíku s karabinkou, do které se připojí smyčka kraťoučkého trhacího návazce, spojujícího vlasec s krmítkem. Trhací vlasec musí mít o trochu menší pevnost než vlasec kmenový aby v případě uváznutí umožnil odtržení krmítka od zbytku montáže. Náhradní krmítka nepotřebují obratlík, ale musí mít na sobě předem trhací návazce. Na druhém konci amortizéru, o něco delšího než je vzdálenost smyčky kterou je provlečen, je malý obratlík, do kterého se upevní návazec s háčkem, jehož délka by neměla být delší, než je polovina délky ochranného silného vlasce.
Na obrázcích je vidět koncový obratlík s uzly kmenového vlasce, amortizéru a silného ochanného vlasce. Dále smyčka, kterou prochází amortizér a jeho konec s obratlíkem se smyčkou návazce háčku a krátký trhací návazec. Nakonec háček s nekonečnou zarážkou a nakonec celkovou montáž v poloze na dně.

Šinic - Profil, 12.2.2015
Průměrná známka: 2,63

Diskuse k montáži

Žádné zápisy.