Srkačka s gumou

Feeder > Method

Účinná ale složitější verze srkačky.

  • Kmen: 0,18 - 0,25 mm
  • Návazec: tenká pletenka 5 kg
  • Háček: silný háček s očkem nebo lopatkou, velikost 12 - 6
  • Ryby: cejn, karas, kapr
  • Nástraha: masňáci, burisony, sladká kukuřice, foukačky, těsto na pružince...

Tento způsob navázání jsem používal dříve, dokud jsem nanašel bezpečnější srkačku. Její nevýhoda je nejen ve složitějším navázání a potřebném materiálu, ale také po utržení např. při nahození bude ve vodě stále chytat ryby! Zaseknutá ryba pak ze sebou bude tahat utrženou montáž a těžko se jí zbavovat. Stejně tak to dopadne, pokud utrhnete rybu při zdolávání. Přesto si myslím, že jsou situace, kdy její použití má svůj smysl. Podobné montáže jsou velmi oblíbené v Anglii.

Pokud se rozhodnote tuto srkačku použít, budete možná nadšeni z počtu záběrů, ale možná také zklamání z velkého počtu ryb, které vám při zdolávání spadnou z háčku. Je třeba být velmi opatrný a mít lehkou ruku, nebo se nebát použít větší háčky. Roli také sehrává hmotnost krmítka a pružnost gumy. Guma pomáhá rybu neztratit, k ničemu jinému tam není. (Lze lovit i bez ní, ale museli byste použít veliké háčky a silnější návazec.)
Jako gumu lze použít buď plavačkový amortizér (prodává se v plavačkových obchodech, 7m tak za stovku, chtějte průměr 1,4 nebo 1,6 mm) nebo feederovou gumu. Ta není tak průtažná, ale zase je tenčí a přitom snese větší zatížení. Amortizér, který v tomto případě bude přeložen nadvakrát, snese zátěž kolem 3 kg, tedy asi jako 0,18 mm vlasec.

Postup

Vezměte obyčejné olověné krmítko na trubičce, hmotnost asi tak 30-70 gramů (obvykle stačí 30-40 g), délka trubičky 15 cm. Trubičkou protáhněte nadvakrát amortizér odshora dolů - aby byla dole guma spojena. Na spodním konci krmítka na amortizér navlékněte gumový váleček (stopper) a pod něj obratlík, jako je na fotce.
Na druhé straně krmítka, kde z trubičky vycházejí 2 konce gumy, navlečte na oba váleček a obratlík. Potom na amortizéru udělejte 2x protažený uzel, nasliňte, dobře utáhněte a za uzlem ustřihněte. Uzlík přetáhněte přes obratlík - viz foto.

Gumové válečky na amortizéru pevně drží, ale lze je po něm posunovat. Proto můžete horním válečkem nastavovat předpružení gumy v krmítku. Větší napružení pomáhá při záběru.
Na spodní obratlík dáte návazec. Délka asi 5 - 15 cm, zkoušejte.

Doporučuji udělat si tyto montáže již doma do zásoby a u vody je jen přivázat za horní obratlík k vlasci. Sestavení může trvat i desítky minut, nic moc. Gumu chraňte před světlem.

Návnada v krmítku by měla být hutná a těžká a jen polamu se ve vodě rozpadat. Měla by zůstat alespoň částečně celistvá až do záběru. S vysypaným krmítkem jsem takto snad nikdy nic nechytil.

Martin M. - Profil, 29.1.2006
Průměrná známka: 2,50

Diskuse k montáži

Holbis - Profil | St 21.5.2014 11:43:58

Vypadá to dobře,ale po první rybě se mi guma vytáhla pomalu o 100%,tak jsem to raději převázal