Lov na polotěžko

Plavačkové > Ostatní

klasická metodu používanou již léta k lovu na mělčích stojatých vodách.

  • Kmen: monofil 0,14 - 0,25 mm, vzácně i víc – podle očekávaného úlovku
  • Návazec: monofil slabší než kmen, lze i bez návazce – na kmeni je pak zarážka z ventilkové gumičky (vhodné u silnějších vlasců cca od 0,18 mm výš, slabší gumičku řežou)
  • Háček: podle velikosti nástrahy
  • Ryby: kapr, lín, bílá ryba, při nastražení mrtvé rybky třeba i candát
  • Nástraha: prakticky cokoli, co je vhodné pro nastražení v blízkosti dna

Jedná se o klasickou metodu používanou již léta k lovu na mělčích stojatých vodách. Modernější obdobou této techniky je podobný lov s anglickým splávkem, který dovoluje i lov na vzdálenějších a hlubších místech. Navíc se tu vhodným rozložením zátěže dosahuje vyšší citlivosti. Další citlivější alternativou je plavaná s pevným splávkem se zátěží ve sloupci a jediným brokem ležícím spolu s nástrahou na dně.

Použití
Dobrá technika pro lov na rybnících, tůních nebo v nadjezí řek. Většinou se neloví daleko od břehu a není ideální lovit tímto způsobem na místech hlubších než asi 2 m.
Uspořádání sestavy je takové, aby zátěž i s návazcem ležely na dně, ale splávek zátěž nadnášel do takové míry, že se její vahou zanoří velkou částí pod hladinu a drží se v mírně šikmém postavení (doklad toho, že zátěž leží na dně).

Postup

Nasadíme na vlasec splávek a odpovídající zátěž. V klasickém provedení této techniky je jediná a zhruba odpovídá nosnosti splávku. Dál záleží, zda použijeme návazec.

a)Zvolíme-li prostou „lidovou“ sestavu bez návazce, pak kmenový vlasec dvakrát provlečeme gumičkou, z níž vyrobíme zarážku, kterou umístíme do požadované polohy a poté navážeme háček.
b)U varianty s návazcem tvoří zarážku obratlík. Uzel, do něhož naráží zátěž, můžeme chránit návlekem z gumové hadičky nebo pryžovým korálkem.

osprey - Profil, 26.12.2005
Průměrná známka: 1,14

Diskuse k montáži

FOUSATEJ HAT - Profil | Čt 25.9.2014 22:32:45

Petan600 >> Souhlas :-)

SallySalic - Profil | Čt 25.9.2014 22:23:23

Zdravím
Kolik ma byt vzdálenost od háčku k oluvku?a kolik mám dat zátěž na2g splavek?

Petan600 - Profil | Čt 29.3.2012 17:07:05

Steel >> V žádném případě není hloupost,Kup si nějakou knížku a něco si přečti o technice lovu ryb...:-))))

Steel - Profil | Čt 14.7.2011 23:49:33

Používám na řece, Splávek se ani nedotkne vody funguje jako policajt pred špičkou prutu citliví záběr i od řízana. Na rybník hloupost na rybník rovnou na položenou!