Miliardové dotace ochranu přírody v Česku nezlepšily, zjistil NKÚ

potočák 62 - Profil | Ne 26.2.2017 18:10:30

Není se čemu divit,když se z této částky i dotují Nadace pro vydru,česká ornitologická společnost a desítky dalších.Peníze,které jdou do ochrany přírody jdou do chráněných území,národních parků a bohužel i na regulace toků.Na drobné stavby a ochranu přírody jako celku každý kašle,proto jde postupně do pr........Petrův Zdar

Rožnovák - Profil | So 25.2.2017 21:07:51

Problém je že prostředky jsou značně rozdrobeny do mnoha projektů. Taky kde kdo si může založit neziskovku či sdružení a zažádat o dotaci prakticky na cokoliv.. Návrat velkých šelem má taky své úskalí, když jich tu běhá pár, ekologům to dělá radost že se občas objeví stopa nebo snímek na fotopasti, ale kdyby se po více než sto letech podařil návrat ve vetším měřítku do přeměněné kulturní krajiny nastaly by nemalé problémy. Máme poněkud jiné podmínky než třeba na Slovensku. Měly se přednostně podpořit projekty které řeší ochranu prostředí jako celku a ne sypat eura na podporu nějakého pišišvora v každé obecní kaluži zvlášť :-).

Honza7 - Profil | Pá 24.2.2017 13:10:50

Ochrana přírody je opravdu velmi široký pojem, dá se pod něho schovat spousta projektů. Stačí si vzpomenout kolik studií bylo realizováno v rámci VD Čučice, jenom proto aby se tato stavba mohla realizovat. V mnoha případech veřejnosti ani není známo, které dotace jsou použity na konkrétní projekt. V případě nezájmu veřejnosti se dá utopit spousta těchto peněz úplně zbytečně.
Je pravdou, že po realizaci se nedá hned vyhodnotit přínos realizovaného projektu. V některých případech to může trvat i desítky měsíců, než se dá uvedený přínos zjistit.
Z dlouhodobého pohledu by asi vůbec bylo nejvýhodnější za uvedenou sumu koupit pozemky, kde by byl jakýkoliv zásah člověka do krajiny zakázán.

Ewa Farna - Profil | Pá 24.2.2017 11:36:50

Neverim, to je nejaka kachna todleto!

Heršvec - Profil | Pá 24.2.2017 11:17:46

Uvědomte si jednu věc. Dotační program OPŽP slouží také (a věřím, že z větší části byl takto čerpán) na výstavbu kanalizací a ČOV pro obce. Není to fond jen pro rekultivace, revitalizace, ochranou živočichů a podobné věci.

splávkař - Profil | Pá 24.2.2017 11:09:59

Ono jde i o to, co se za tu posuzovanou přírodu považuje. Vzpomeňme na film Vany pro kapry. Jeden by si myslel, jak se z podmáčené louky udělal krásný rybník ve kterém krásně prosperují kapři a amuři a pak přijde odborník a tvrdí, že jsou to vyhozený prachy a pro přírodu další klín!
I svazy chrání přírodu a ročně ji pomůžou spoustou tun kaprů, už i veřejnost přijala potřebu tuhle naší nejvzácnější rybu maximálně chránit!

Serjoža - Profil | Pá 24.2.2017 11:00:39

Příroda neviděla ani halíř.

Tomčaaa - Profil | Pá 24.2.2017 10:51:36

Zase si někdo dobře namastil kapsu,jako vždy