Diskuse k článku: Úhoř- ryba, která nás opouští

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 26.10.2016

Vítek - Profil | Čt 17.11.2016 22:05:25

hraji >> tvoje znalosti hydrogeografie jsou úžasné! z revírů ČRS patří do černomořského úmoří jeden. jestli si cucáš argumenty z paty takhle vždycky, tak pánbůh s námi a zlý pryč.

Vítek - Profil | Po 14.11.2016 18:12:46

Sa(l)micka >> Tak dřív měl mlynář nebo majitel MVE často i pronájem,nebo právo náhonu a provozovat slup, tak to bylo v jeho zájmu být slušňák, anebo si to nechtěl rozházet s majitelem revíru, že mu turbínou masakruje obsádku. Dnes je vrchnost daleko a běsi mohou řádit bezuzdně.

Sa(l)micka - Profil | Po 14.11.2016 14:31:40

Vítek >> Tak o to se taky v práci snažíme, když jde o vychovávání elektrárníků, aby dodržovali zákon a manipulační řády. Jde to, ale pomalu. Holt běh na dlouhou trať.

Vítek - Profil | Po 14.11.2016 9:25:44

Sa(l)micka >> Tak ona bude u současného provozu MVE chyba i ve filosofii. Za starých časů je majitelé provozovali,aby ušetřili a přitom ctili zákon a přírodu. Nyní však jsou to kořistnící, chtiví zisku za každou cenu a bez ohledu na vše kolem, krom vlastního prospěchu. Žijeme v prospěchářské době bez skrupulí.Budeme si muset elektrárníky vychovat sami.

Sa(l)micka - Profil | Po 14.11.2016 8:44:28

Vítek >> Jo, ještě pořád mam o nás lidech docela optimistický představy. (Vim, vim, je chyba, že jsem vůbec nějakej ideál měla, když jsem lezla do současnýho zaměstnání...ale nemůžu si pomoct.)

Vítek - Profil | Po 14.11.2016 2:35:29

Sa(l)micka >> Z té poslední věty usuzuji, že jseš idealistická utopistka.

Sa(l)micka - Profil | Ne 13.11.2016 16:24:21

Vítek >> U starších elektráren to je jak to je, pokud se nerekonstruují, nebo se nečistí náhon a orgán ochrany přírody si k tomu neřekne svoje. U nových nebo rekonstruovaných elektráren se má každá projektová dokumentace proprat jak přes vodoprávní úřad, tak přes ochranu přírody. Tam už pak jenom záleží na tom, co za jedince tam sedí, a zda je to objektivně posuzující člověk, co je vzdělanej v oboru, a nebo jenom "cvičená opice" s razítkem. Taky záleží na tom, jaký má dotyčnej "koule" a zda dokáže šlápnout na krk i nějakýmu místnímu privilegovanýmu (nevim jak to říct líp, většinou se jedná o politiky) aniž by se bál o flek. Tu u nás máme (naštěstí ještě na chvíli) přísnýho příroďáka, co si na tyhle věci dává pozor a záleží mu na tom. Já jsem vodař, a stav toku, případně co kde v jakej říčce nebo potoce je, kolega konzultuje hodně často. Jenže neni každej ouřad stejnej, a pak se nediv, že někde napovolujou náhony bez prahů a česle jenom na velice hrubý čištění. Proč? No protože dotyční ouřadové ví o věci prd, ale to se táhne nejen po ouřadech, ale skrze všechna zaměstnání i politiku a tak dál. Vždycky se dá narazit na pitomce, co je v danej funkci jenom čistou náhodou, případně proto, že se ze strachu zbavil schopnějších spolupracovníků. Ale dost už o tom, to bych se za chvíli rozčílila, když to kolem sebe někdy vidim... někomu se šlápne na krk - kvikot - ven s nepohodlným ouředníkem, protože si dovoluje jednat podle zákona a ne podle toho, jak chce zastupitelstvo! Jenže to člověk zvenku nevidí, jenom zevnitř. A chceš-li s tim něco dělat, nebojíš se, brzy se staneš nepohodlným, a takhle se to točí pořád dokolečka dokola. Až se změní tohle, bude dobře v Čechách i po světě.

Vítek - Profil | Ne 13.11.2016 13:46:16

Sa(l)micka >> Otázka zůstává, zda v podmínkách tuzemského deb*ilismu jsou nějaká opatření zamezující masakrování ryb turbínami MVE možná. Taková jedna možnost už odstara je pevná překážka z fošen, která je ukotvena ve dnu, a přes jejíž hranu voda přetéká horem. Úhoř a jiné ryby, co plavou při dně tak vůbec nereagují na tok do náhonu, jdou s proudem a přehoupnou se přes hranu jezu. Ale naši "chytrolíni" to vyřešili jinak: tok do náhonu nechávají volný a jez ještě zvýšejí fošnou (cedí vodu), aby měli vyšší sloupec o 7 centimetrů a kolesa se točila o stopéro.Tudíž všechny ryby jdou na turbínu a pod ní už jenom cedíš rybí fašírku na karbanátky. 100% mortálně účinné!!! Tady na pstruhovce pod jezy tak bývá několik dorostenců, protože celá říčka jde na kolesa jedním tahem, a co proud strhne, zařve. Co taky s nějakou ohleduplností k přírodě, žeáno???

Vítek - Profil | Út 1.11.2016 11:20:08

Sa(l)micka >> Naivo.Úhoř proleze všude.Když zahustíš česla, nebudeš mít pro turbínu dostačující průtok.

Sa(l)micka - Profil | Po 31.10.2016 13:50:47

Spíš by to chtělo větší dohled nad náhonem elektráren - co se tam dostane, co ne? Zahustit česle. Velkej úhoř česlema neprojde a mohl by se vrátit zpátky do moře, což je plus. U menších hadů holt nezbyde než se modlit, nebo zjistit do jaký míry na ně fungujou elektrický odpuzovače. Navíc se japončíkům podařilo v nějakých extrémních laboratorních podmínkách (je to dva nebo tři roky už) připravit úhoře k výtěru, ba i vytřít, leč při kulení jim to popadalo. Tak snad se blejská na lepší časy.

Vítek - Profil | Ne 30.10.2016 20:35:15

Baťbať, úhoř vysazený do Moravy a dalších podunajských řek vposled rozsekán turbínami v přehradě Železná Vrata ( nomen omen!). Kdyby se nadpřirozenou náhodou dostal do Černého moře, tak chcípne, protože v hlubinách tohoto moře je rozpuštěn jedovatý sirovodík, a on úhoř jinudy neumí.

hraji - Profil | Ne 30.10.2016 12:23:34

superweb >> možná je rozumné si nejprve zjistit fakta, než vznést nějaké nepodložené obvinění. Nevím o tom, že bychom objednávali monté na úkor ČRS či jiného svazu. Naopak, pokud je to možné, objednáváme monté společně, aby se ušetřilo na letecké dopravě a ČRS mohl těch úhořů koupit víc. Těch pár kousků úhoříků je zcela zanedbatelných, v počtu který připluje k břehům Evropy.
Ale co je hlavní, část revírů MRS patří do úmoří Baltského moře a tak ti úhoři vysazení tam, se mohou dostat do toho správného moře. Ona příroda se málo kdy řídí politickými rozhodnutími.
Úhoři se vysazovali, a my v tom budeme pokračovat, protože se domníváme, že tím nikomu a ničemu neškodíme. Mimochodem, řada revírů v ČRS je také svou říční sítí napojena na Černé Moře a nikomu to nebrání tam úhoře vysazovat.

kakr - Profil | Ne 30.10.2016 12:16:47

superweb >>
Monté se na Moravu dováželo odjakživa a odjakživa se tu úhoř lovil, přisvojoval a nikomu to nevadilo. Díky moudré EU,která naznala, že do Povodí Moravy úhoř nepatří neznamená, že se nebude vysazovat.
Úvaha o tom, že pár kilo monté odebraném ČRS a MRS zvyšuje jeho cenu je ryzí blábol.
Jen pro info, odkrmený úhořík (15 -18cm) přijde na cca 13kč.
Vysazovat dnes monté, je vylévání peněz do vody.

superweb - Profil | Ne 30.10.2016 12:05:53

hraji >> Jenze tim ze ho kupujete, i kdyz bez dotaci, a poustite do povodi Dunaje, tomu problemu take moc nepomahate. V podstate tim zvysujete poptavku po monte a tim i jeho cenu. Ale uhor pusteny do povodi, ktere je napojeno na Cerne more nema moc sanci k navratu na trdliste. Takze to vysazovani je trosicku sobecke, v podstate proto, aby jste si mohli uhore chytat na prut nekde, kde historicky opravdu nema co delat

Honza7 - Profil | Ne 30.10.2016 8:55:38

Jak už tady kolega hraji uvedl míchat tady strohou matematiku opravdu nelze. V přírodě to takhle nefunguje - " o co více nakoupíme monté, tak o to více potom úhořů odchytíme"??? Tady do toho vstupuje tolik faktorů, tím že jim dám nulovou hypotézu, tak to může udělat pouze člověk neznalý věci. Vliv nejrůznějších onemocnění, výskyt parazitů, tlak ze strany predátorů a vhodné prostředí pro daný životní cyklus úhoře, mají zásadní vliv na počty pohlavně dospělých jedinců této ryby ( stačí si vzpomenout jak to v minulosti vypadalo na Seči, kolik úhořů tam pošlo ).
Jediné co pro tuto rybu můžeme opravdu udělat ( tedy ze strany rybářů v ČR ) je snažit se, aby zbytečně nebyl zmařen její život na lopatkách turbín. Opravdu si nemyslím, že by u nás prošlo u vlastníků MVE, že by v noci zastavili výrobu elektřiny.
Možná by vedla cesta ( technicky náročnější ) přes instalace vrší před MVE. To by mohlo zvýšit počty odlovených úhořů, pak by byla pouze otázka jak naložit s takto uloveným úhořem.
Trochu mě mrzí, že kolega venebit to postavil pouze tak, že nasypeme peníze do nákupu monté. Jsou tady i další druhy ryb, které by si zasloužily větší pozornost ze strany rybářů, ale tohle je trochu jiná kapitola a zde by jsme se asi už nedomluvili vůbec.
V každém případě záchranné akce začínají v drtivé většině tam, kde dochází k největším ztrátám a to v této kauze není ČR. Z naší strany je to spíš o tom pocitu, že jsme se přímo nepodíleli na devastaci stavů této tak trochu záhadné ryby.

zdevac - Profil | Ne 30.10.2016 8:52:06

Dart Ness >> Kde jsem psal, že se zartutile držím žížal? Naopak jsem psal, že díky úhořům na ně nejde chytat. Rád bych, ale nejde to. A když jsem vytáhl úhoře i na dva červy, tak to mne opravdu dostalo. Hodil jsem ho tam zpět, co jiného s ním. Ale že bych z něj měl nějakou radost? Lín by mne potěšil více. A jsou tu :-)

zdevac - Profil | Ne 30.10.2016 8:48:29

venybit >> Přínos. Chybí ti tam jakýkoliv přínos. Věcí by se dalo dělat spousta, ale proč? Upřímně - koho v ČR zajímá úhoř? A komu bude chybět? Jaký hospodářský přínos má? Co se stane, když z přírody zmizí? Reguluje nějak jiné škůdce? Nebo je to ryba jen pro zábavu? Jako zvíře je to asi fajn. Někde v zoo. Ale pro většinu lidí je to plevel, co žere rousnice a nástrahy na dravce. Prostě doba se vyvíjí, na úhoře už tu není prostor. Můžeš ho držet uměle, ale nejde to do nekonečna. Takže jediné, co se stane, je, že zmizí o pár let dříve. Asi jako medvědi a vlci. Některá zvířata prostě nejsou s civilizací kompatibilní a ani nebudou. Můžeme se pokušet o cokoliv, ale jejich životní prostor se prostě zmenšuje a pokud nestane něco, co vyhladí 3/4 lidstva, jiné to nebude. A osobně nevidím důvod, proč investovat desítky milionů do něčeho, ce se z dlouhodobého hlediska ukáže zbytečné.

Dart Ness - Profil | Ne 30.10.2016 8:47:08

zdevac >> No ty Kráso, úhoř = plevel. Mám dost. Víš co je u mě obtěžující plevel? Zakrslý cejn ve statisícovém provedení. A pokud si chci i na takové vodě vytáhnout větší rybu, tak holt musím něco změnit a chytat jinak. Ty máš jen dvě možnosti, buďto změnit revír nebo nástrahu. To, že se na dané lokalitě zarputile držíš žížal je tvůj problém. Já si taky takhle jednou naběhl na vidle. Upustil jsem toho dne od vymýšlení kdejakých ptákovin a zúžil výbavu jen na "dva pruty, kýbl a pudlo žížal " - romantika jak když střelí.Chtěl jsem prostě ten den jen na hady. A kdyby přišlo na tu žížalu něco jiného? Budu jenom rád, protože by to bylo zpestření. Přijel jsem v podvečer ještě za světla k vodě a za chvíli už se žížaly učily plavat. Jenže po třetím ustřiženém hájeném okounovi jsem to raději stáhl a v klidu počkal na tmu. O nic jsem nepřišel a ještě si krásně zachytal...

venybit - Profil | So 29.10.2016 22:09:46

hraji >> To jeden uhoř z milionu je ve zcela jiném kontextu. A to takovém , že přirozeně se v dobách kdy nebyla na řekách regulace dostal od ustí řeky až na své stanoviště jeden z milionu (je to jen odhad ,který má za ukol vyjádřit jak málo z toho obrovského množství stačí pro udržení populace.) Tím , že chytíme u ustí řeky ten milion a dovezem ho sem, je skoro jisté, že jeden to zvládne spátky(zase jen příklad, ten poměr neznám,nikdo ho nezná ale lze to určitě spočítat) . A přírodní zákon je splněn , akorát neumírají na cestě sem , ale na cestě domu . Ovšem množství návratu bude stejné. Potravy pro to, aby se jejich množství dalo navýšit je dost .Když vemu i to , že se dají dát do rybníků, které dříve neexistovali . Prostě logicky a jednoduše , jsme schopní jejich populaci regulovat a zachovat , když budem chtít. A že monte není dost je jen a jen tím, že ho Azijati žerou po tunách od pytláků . Dam krk na to, že poměr mezi vysazeným a sežraným bude minimálně 1:100. Jinak píšeš ,že monte někdy není vůbec. A to je právě tím co jsem psal dole. Uhoři se vysazují uměle a nepravidelně. No tak snad jen uplný naiva může čekat , že se bude monte vracet pravidelně ,když se pravidelně nevracejí generační ryby.(z celé Evropy) V roce 2010 vysadili u nás 640kg monte ,takže je jasné že pokud je doba dospělosti 20let. Tak v roce 2030 bude tah z naši republiky . Víme to, dá se to přeci snadno spočítat . Uhoři táhnou hlavně v noci. Tak kurna v roce 2030 zákonem všechny elektrárny na noc vypnem ?! V čem je problém? Bude se v Německu vařit voda jak to od nás potáhne. Právě se ve mne pleteš , nic nezjednodušuju . Naopak vidím problémy obsáhle a hodně si o nich zjistím , než se k nim vůbec vyjádřím. A hlavně musím přiznat , že to vlastně ani není něco co bych vymyslel. Ty řešení jsou dávno známá, píše o nich spousta odborníků. Víme kde jsou problémy a jak se dají řešit. Jen k tomu není vůle. Co je někomu na ministerstvu do uhořů , slizká potvora . To že se dají návratové periody vysazováním uměle nastavit a celkem snadno zjistit dobu dospělosti či si dokonce odchytem ověřit tah je dávno známé. A že je možné prostě a jednoduše v době tahu elektrárny na noc vypnout ,jen kdyby se chtělo.Jistě netvrdím že 100% populace dosáhne dospělosti přesně v jednom roce. Ale jistě se dá odhadnout, který rok potáhne největší procento,samozřejmě se to dá i ověřit. O tom psalo už spousta lidí . Není vůle to řešit , o ničem jiném to není. Samozřejmě je to všechno jen můj názor ,ale založený na reálných faktech ,můžu se určitě v mnoha věcech plést ale základ je postaven na zcela reálných udajích od daleko větších odborníků než jsem já. Tím vším dohromady jen chci říci, že řešení jsou , jsou dokonce známá a existuje jich mnoho já jsem některé zmínil ,ale netvrdím že všechny budou prospěšné. Jen tvrdím , že je už potřeba některá vyzkoušet a některá budou učiná. Některá, jako např. vypínání elektráren na noc jsou dokonce už i ověřená a velice dobře fungují. Jistě samozřemě je mě jasné , že udržení populace uhořů na světě není závislé jen a pouze na ČR . Že to na nás závisí jen nepatrně . Prostě se nedá vše napsat je třeba to brát jen obrazně. Přežití uhořů bude záviset na mnoha zemích ,ale něco se pro to dělat dá. A když už uhoř nakonec stějně třeba za 100let vyhyne tak přesto je zatím celkem snadné ho nasadit tolik aby za 20 let naše děti tahali uhoře. A to nakoupíme za 9mil a bude uhořů dost mělo jen vyjádřit, že je potřeba ho vysazovat pravidelně na tom nic zjednodušujícího není. To je holý fakt, který vyjádřil dohromady vše podstatné co jsem chtěl říci a to to ,že cena pro celou republiku je směšná a není tedy problém ho vysazovat pravidelně , kdykoli zrovna monte bude. Ale ne tak , že si ho obědná jednou za pět let nějaká prťavá organizace. Absolutně nepředstavuje pro ty lidi co to odlovují žádnej kšeft . Ale když si ho obědná ministerstvo za 10 mil pravidelně každý rok, tak bude, uvidíš že bude :)

hraji - Profil | So 29.10.2016 20:59:42

venybit >> jsi si jistý, že stačí, aby se vrátil do moře jeden úhoř z milionu? Bude to opravdu stačit?
V MRS kupujeme monté každý rok, každý rok ho necháváme u soukromníka rozkrmit a odchovat do velikosti, kdy už není snadnou kořistí predátorů. Na rozdíl od ČRS nedostáváme na nákup úhoře dotace, protože úhoř není v úmoří Černého moře původním druhem. Přesto jej nakupujeme, odkrmujeme a vysazujeme.
Tvé přesvědčení, že monté je dost, je v rozporu s tím, co se dozvídáme, když monté objednáváme, není ho dost, někdy není vůbec.
A ty kupecké počty, nakoupíme za 9 milionů a bude úhořů plno, to v přírodě neplatí.
Podle mého názoru jsi celý problém zjednodušil, ale tím jsi ho rozhodně nevyřešil. Ona snadná a rychlá řešení nebývají trvalého charakteru.

tuzemak - Profil | So 29.10.2016 20:56:16

venybit >> to víš ty,nebo já,ale těm páprdům co rozhodují o těch nesmyslech jde o něco jinyho,zavřit nám dole hubu...bohužel co bude za x let je nezajimá..

venybit - Profil | So 29.10.2016 20:51:39

tuzemak >> No jasně to beru. Ale tak se o to můžou postarat ty velké organizace . Kolik peněz za povolenky jde na MŽP ? To nemůžou prostě dát 10 mega ročně na uhoře? Co to je z těch milird, které jdou na nesmyslné ekologické projekty jako je třeba návrat lososa ,kterého se stejně nikdy vrátit nepodaří připlave pokaždé jen pár kusů a jednou přijde rok kdy se tato křehká rovnováha zhroutí a nepřiplave žádnej. Celej projekt za x milionů bude v pr...

tuzemak - Profil | So 29.10.2016 20:43:12

venybit >> pro některou MO je tvych blbych 30 tisic celoročni režie na chod MO..ne každá MO má několik tisíc členů..

venybit - Profil | So 29.10.2016 20:32:25

Já bych to zase tak bledě neviděl. Sleduju to už dlouhou ze všech pohledů . Problémem je poptávka po monte jakožto pochoutce . Ale země kterých se to týká to vědí a v poslední době tento problém intenzivně řeší . Pro ně jsou uhoři také cení . Elektrárny? Vem to čert nehrajou tak velkou roli jak se jim přisuzuje . Je to jednoduché stačí stanovit kvoty na odlov monte a jeho prodej na azijské trhy (a to už se děje) Potom bude monte dost a když se bude vysazovat , budou i uhoři. Tady u nás si na uhoře stěžovat nemůžu . V dojezdu 50km snad neznám vodu , kde by se nedal chytit pěknej uhoř . Dokonce znám i pár louží ,kam je nasadili . V zimě to vymrzá ,nežije tam pořádně nic než pár karasů a mraky uhořů. Takže pokud u vás uhoři nejsou , tak je to hlavně tím ,že je vaše organizace nenasazují. Uhoř táhne někdy po 20 letech. Takže všechny tyto řeči okolo elektráren jsou celkem mimo. To , že nemáte uhoře má kořeny tedy v době někdy před dvaceti lety . Není to něco co se náhle oběvilo . Je to tím, že před dvaceti lety je nikdo nevysadil. Tak prostě tam nemůžou být velký uhoři. Ale toto se docela hodně změnilo. Jak píšeš Milane dnes všude chytíš samé tkaničky. Ale to není něco špatného. Naopak je to tím, že někdy před pěti lety se zase začalo masivně vysazovat monte . Tak hold dnes to jsou tkaničky, také znám hodně takových vod . Ale za dalších 10 let z nich budou zase flašky od piva. Tady kolem nás je vysazovali organizace pořád ,nikdy nepřestali, snad jen ne v takové míře. A s uhoři není problém. At jedu na rybník nebo řeku chytím uhoře dokonce i když vůbec nechci. V létě jsem takto vyrazil na candáta a žádného sem nechyt, protože co nához to tu rybičku hned sežral uhoř. A žádné tkaničky to nejsou 80+ . Takže opravdu je hloupé hledat ten problém jinde než ve vysazování organizací. Protože ten problém má kořeny někde před 20 lety . A není celoplošný ! Vůbec není problém jich chytit ve dvou deset za večer. Dnes ekologové vídí na měření , že se vrací málo uhořů. A hned hledají problém v moderní době. (neříkám že ta ho nezpůsobila) Ale vysazováním se s ním dokáže vyrovnat. A to že naměří méně uhořů v řekách je jen a jen tím, že organizace raději vyprodukují 100 tun kapra než by koupili monte. (naštěstí ne všechny) . Ale stojím si za tím , co vidím z vlastní zkušenosti, kde se uhoři vysazují tam prostě jsou a je jich dost! Kolik je na Labi elektráren a uhořů je tam plno ,protože je prostě do toho Labe dávaj.Když to vemu logicky, to co sežere jeden Aziat k večeři je množství, které vysadí pořádná organizace za rok. Takže ta spotřeba monte na vysazení je katastrofálně malá. Vsadím se, že se nevysazuje ani 1% monte , které se odloví. Takže zvýšit násadu není vůbec žádný problém. Monte je dost ,je ho tolik ,že můžem mít klidně v celé zemi plné rybníky jenom uhořů , když budem chtít. Že hodně sežerou elektrárny? Kolik byla přirozená návratnost dokud jsme do řek nezasáhli? Jeden z milionu se vrátil spátky z moře do řeky? Spíše tak jeden z desti milionů. Tím vším chci říci, že potřebné množství není problém dovozem nahradit a dokonce ani ho navíšit o spotřebu elektráren,stačí jen chtít.Usnadnění cesty dovozem musí bez problémů vykompenzovat Elektrny. Akorát to bude obráceně . Namísto aby se vrátil jeden z milionu se jich doveze milion a jeden se z toho se vrátí do moře.Kde je problém? A neberu ani fnukání organizací že je monte drahé.3000Ks stojí cca 13 000Kč. 640Kg 9 milionů. Co to je devět milionů? Cena jednoho většího rybníku? A stačí to pro celou republiku. Tady to jsou ty vaše tkaničky.http://www.rybari.strakonice.cz/text-vysazeni-uhori​ho-monte/ V roce 2010 vysadili 640Kg monte po celé ČR . Je prostě potřeba jen počkat až to vyroste. A těch 9 milionů dát každý rok .Pak bude uhořů jak hnoje . At mě nikdo neříká , že je nějaká organizace , která nemá blbých 30 tisíc ročně na dvě kila monte ,to je 6000 uhořů,kdyby přežilo 10% je to 600 kusů ,a s odkrmováním věřím že přežije více jak 50% .Tečka.

Siven Polní - Profil | So 29.10.2016 20:29:12

Vítek >>

kakr - Profil | So 29.10.2016 17:58:49

speed641 >>
Dík za info.
Je to možná hudba budoucnosti, ne realita dnes.

speed641 - Profil | So 29.10.2016 17:49:11

kakr >> Ahoj,koukni třeba sem,ale jsou ji jiné...Hledej... V nejranějším stadiu to ,,klece,, přímo nejsou,později ano. :-)
http://www.nase-voda.cz/sance-pro-ceske-producenty-​ryb/

feeder006 - Profil | So 29.10.2016 17:31:09

Zdar.Já jsem třeba ze sumarizace úlovků jednotlivých revírů zjistil že například na revíru X je chyceno do 20 kusů úhoře ročně + nějací malí několik let po sobě a pak na tom samém revíru X je úhyn úhoře a sbírá se kolem břehu 100 a i více kusů 90-100cm mrtvých úhořů.Odborníci tvrdí že uhynuli stářím. Takže v té vodě jsou, ale nechytají se. Proč to nevím.

kakr - Profil | So 29.10.2016 16:59:37

speed641 >>
Mohl by jsi naznačit, jak klecová odchovna úhořího monté vypadá?