Diskuse k článku: Těsto kdysi a dnes

Diskuse k článku Těsto kdysi a dnes

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 23.9.2016

Jozef K. - Profil | Pá 30.9.2016 8:04:41

Cesto resp. pastu pouzivam casto. Hlavne ked ryby nechcu tvrde nastrahy. V zime sa mi osvedcil lisovany toastovy chlieb a sladka ovocna pasta. Zabery prichadzali do par sekund po nahodeni.

Luboš22 - Profil | St 28.9.2016 11:50:26

Já jsem otevřel před časem jedno téma ohledně těsta pod háček.Hodně chlapů tam psalo,že vlastně stačí udělat těsto na boilie a nepovařit ho.To samé naznačil aj Milan Tychler.Nevýhodou byla rychlá rozpustnost,že to ryby rychlej ozobou a dlouho to nevydrží nekde zabalené v sáčku.Ale někteří kolegové si to pochvalovali,že se z toho líp uvolňují pachové a chuťové stopy,než z boilie.Já si těsto dělám sám.Už mám odměřené ingredience a jenom si je domíchám vodou,melasou,lososákem atd...Jinak k těm muškám,jak píší kolegové podemnou.Na muchu zatím nechodím,ale mám známého,který je v tomhle kapacita.Nedá dopusti na Váh v okolí Ružomberka a řeku Oravu.A navíc tam chytáš v krásném prostředí.Akorát bacha na medvědy,ti tam opravdu jsou a to mluvím z vlastní zkušenosti :)))

Charley7 - Profil | St 28.9.2016 9:21:24

RK >> A nakonec s tím trabíkem tu Afriku přece jen přejedeš a ten pocit je k nezaplacení.
Pěkný článek od Milana a vaše reakce. Jedna z mála diskuzí, kde se nerýpe...

cechura09 - Profil | Út 27.9.2016 17:59:37

já 2 >> Jedinej revír z těch co jsem poznal kde ryby na mouchu skákali, byla Belá - přítok Váhu. Všude jinde - sbírali. :) to už jsem ale od těsta trochu odbočil.....

RK - Profil | Út 27.9.2016 17:53:29

cechura09 >> Máš pravdu.Já čekal, kdo se ozve s tou mouchou.-:)Ta geneze je popsaná přesně..
Ale byl to hezky ,,zabitej čas" aby jsi se zase mohl vrátit ke kořenům.
Kolínka, brambora, houska, to všechno a mnohem víc k tomu patří. Jenom to těsto? Nevím nevím. Ne, že by se na to nedalo chytat, ale je to jako trabantem napříč Afrikou.
Ten článek je fajn, ale takhle můžeš pokračovat, přes těsto z mouky, kolínka všech velikostí, nudle, žužu, tlustý špagety, bramborový knedlíček, noky v páře atd.atd. Nakonec stejně skončíme u červů, žížal, kuku, housky, pelet.........
Ale z nostalgie, jak říkáš, proč ne.

já 2 - Profil | Út 27.9.2016 17:42:59

cechura09 >> Lipany umím jako jediný, nevím jak je to možný, ale ti mi na tu mouchu skáčou ani nevím proč a NIKDY nikomu neřeknu kde!

já 2 - Profil | Út 27.9.2016 17:41:47

RK >> Krásnou si jí člověk musí udělat. Když mi nepřijde krásný se zabivakovat na Katlově. Můžu si najít malou řeku a prodírat se kopřivama, ale i tak mi někdo podsouvá, že s tím co mám za vybavení nenachytám tolik jako na kouzelnou hůlku, kterou mít můžu a za rok samo vyšší řadu! To přirovnání je pěkné, nové produkty jsou nám nabízeny jak děvky Babylonské... Jestli dřív bylo líp nevím, minimálně se to lépe čte než propagační články dnešní doby... U vody jsem rád sám, rád pozoruju ryby a nerad poslouchám věty typu si vůl že jsi tu rybu pustil, příště mi jí radši dej...

cechura09 - Profil | Út 27.9.2016 17:41:28

RK >> / Jenom ta moucha je kapku jinde...../
Tohle mám taky za sebou. Napřed přes dravce k pstruhařině, později už pouze moucha. Malý řeky pro začátek, později velký a taky velký ryby. Dneska mi přijde, že potočáci dorůstají velikosti hrouzka, duháky nesnáším a lipan je jak fata morgana.
Vrátil jsem se ke kaprům, pro zachytání s feedrem, pro odpočinek klasickou položenou a pro vzpomínku někdy retro, bambusáky po taťkovi, 4m pod nohama s husím brkem. Ťesto, kolínka a vařená brambora k tomu patří. Milan to napsal pěkně.

RK - Profil | Út 27.9.2016 17:38:37

Fishky >> Jsou vyjímky kámo a tím ted nemyslím sebe.
A taky , ne každý rybář leze na Mrk. A ne každý rybář tuhle mojí legrandu vztáhne na sebe.........-:)
A tím nemyslím Tebe

Fishky - Profil | Út 27.9.2016 17:32:23

RK >> no vidíš, a kdybys jen tušil jak daleko jsi od pravdy :) zbytečné to tu rozebírat, rybáři jsou stádo, co jede jak udává první vůl, nikdo nepřemýšlí, na co by to mohlo brát, když celé stádo chytá aktuálně na žížalu... brambor... boilies... a kdo přemýšlí, zachytá :)

RK - Profil | Út 27.9.2016 17:32:06

já 2 >> Tak ze mne mluví takovýto ,, tenkrát bylo všechno lepší" Rybařina je pořád krásná a má zase jiné možnosti. Prostě je dál. A to není špatně. Jenom ta komerce, to oblbování , aby se prodalo...........Já to slovo nerad používám, ale fakt jsem docela v ,,šoku" -:), jak někteří dokážou skákat na neuvěřitelný špeky prodejcům. Kdysi jsem to přirovnal jako paralelu k prodejcům kosmetiky. Ty ženský taky kupujou ty mateří kašičky, koenzymy Q10, zdůrazňuje se , že tam je kyselina hyaluronová, přitom za rok už po ní ani pes neštěkne. A ty ženský to kupujou za takový rance. A myslej, že jí to v jejích pětašedesáti odstraní vrásky a zpevní kozy-do tejdne . Ono se to nestane, ale kupuje dál. A u těch rybářů je to stejné. No nic, to jen tak pro pobavení, jak říkával Jiří Sovák, když byl za trapáka-:)

já 2 - Profil | Út 27.9.2016 17:18:45

RK >> Mrzí mě, že já ty doby nepamatuji, ale prostě jsou věci se kterými se nedá nic dělat... alespoň že o nich můžu číst a poslouchat vyprávění druhých. Je fakt, že ta rybařina sice kouzlo má, ale úplně jiný...

RK - Profil | Út 27.9.2016 17:13:52

já 2 >> Tak hlavně, že s mušákem nahodíš, to ostatní už příde-:)
Je fakt, že doba je jiná a s tim se nedá nic dělat. Chytat retro, když se může lépe atd. nebude asi nikdo. Stejně tak asi nikdo nebude standardně chytat na těsto, když je tady mraky jiných možností.
Ale jako nostalgie to těsto zafungovalo. Uplně cejtim, jak mi přistála facka za ucho, za ten spálenej kastrůlek.
Jinak si pamatuju na vynález jménem pařená houska. Po těstu to bylo jako zjevení, těch ryb najednou, neuvěřitelný. A byla tu pařenková sezóna a byla rousnicová a pak srkačková a pak.....
Člověk věřil na zázraky a furt si říkal, že na to kápl.........A to bylo fajn, než zjistíš, jak je to vlastně doopravdy......
Bejvaly doby, kdy nachytat cejny byla radost. Dneska s anglánem, když tam jsou a jdou, tak je to za půl dne nuda. A tak je to se vším. Jenom ta moucha je kapku jinde.....

já 2 - Profil | Út 27.9.2016 16:57:54

RK >> Já Ti rozumím, jsem samouk, komplet veškerou rybařinu se učím sám! Začal jsem s 1000+1 a rybaření. Z těchto publikací jsem se dozvěděl, že na úhoře je potřeba silnější laminátový prut o délce kolem 4m! Nic víc si nepamatuji, nekecám. Pamatuji si, jak jsem do vody házel rukou suchou strouhanku a doufal, že si dokrmím prut cca 15m od břehu (to bylo jen jednou, když jsme s ryb. kroužkem byli chytat a já se styděl, že nemám krmení). Angličáky mi pořád nejdou, asi na to nemám ruce, ale to se zlepší. Mušák jsem chtěl do křoví hodit snad stokrát, protože za celou sezonu jsem na něj vydoloval 2 pstruhy a vůbec nevěděl proč, natož, abych poznal záběr. Než jsem jakžtakž začal chytat feeder uběhl rok atd atd. Dnes mám kroužek a rozhodl jsem se, že místo toho abych kluky učil dopodrobna techniky (sám si myslím, že mám hodně co dohánět a nemá to smysl) snažím se, aby pochopily řád, proč je důležité ho dodržovat a jak se mají chovat. A kvůli těmhle dětem mě mrzí komerční masáže, reklamní kampaně a ukázka super technického vybavení. Nikdo z nich nechce jít podél potoka na tlouště, ale všichni chtějí chytat na boilie s levným šrotem a odnášet si kapry...

RK - Profil | Út 27.9.2016 16:42:49

já 2 >> teď už je pozdě, moc pozdě. Když si tenkrát člověk přečetl 1000+1 rada pro rybáře, tak byl uměle(aniž by si to autor uvědomil) udržován v nevědomosti a sám , nebo za pomoci kamaráda přicházel věci na kloub. Já se kupříkladu sám propracoval(bez pomoci literatury a netu-ten ještě skoro nebyl) od pevnejch splávků, přes nepředvážený anglány až k předváženejm. A sotva jsem měl jasno, tak nastoupil MRK a splávky Cralusso, Igignesti, Exner a spol. byly na světě. A najednou se skočí do hotového. A to prostě není dobře. Ušetří se fůra času, ale pozná to jednou každej sám........Ta rybařina v základním provedení(tak jí provádí převážná většina)je jednoduchá. Za pomoci netu a jiných médií dnešního světa se to zvládne hodně rychle. A pak se stane, že tady radí rychlokvašky, které chytají třeba feeder dva roky. A radí dobře, protože teorii zvládli a na praktickou stránku jsou dva roky dost.A co dál? Plavka, Muška, sumcařina. A k tomu se už plno lidí nedokope. Takže to nakonec začne bejt nuda. Ne hned, ale za 10let jo.Prostě na ty omyly a pokusy bez globálních rad vzpomínám rád. Ať se to týkalo holek, nebo ryb-:)

IchHabe - Profil | Út 27.9.2016 16:25:41

To těsto znám, akorát původní recept je pokud vím místo mléka voda. Možná jsem na tuto nástrahu ulovil první své ryby v životě. Pak došly rady starších rybářů, a začaly jsme lovit na kolínka vylepšené vyválané ve strouhance.

já 2 - Profil | Út 27.9.2016 16:15:25

RK >> Začni rybám vyrábět rušičky echolotů...

RK - Profil | Út 27.9.2016 15:09:55

Kobarid >> Jó, to bejvávaly časy. Dneska můžeš mít všechno, ale tenkrát sis nadělil radost každou maličkostí. A hlavně to bylo všechno tajemný, člověk nevěděl všechno.
Dneska se vidí pod vodu kamerama, echolotama a kouzlo je pryč...........
Prostě ty ryby nedokázali s lidma držet ,,krok" -:)

Kobarid - Profil | Út 27.9.2016 10:46:39

jo, jo, to byly časy ........... sojová moučka + žloutek + med........... a válečky těsta se "vykrajovaly" odříznutou injekční stříkačkou.
A jako vercajk byl teleskop SONA a na něm naviják ROEN II..............

lapp - Profil | Po 26.9.2016 15:43:49

Jojo, už ani ta nostalgie není co bývala...

sven - Profil | Ne 25.9.2016 12:36:26

Podobně jako mnoho jiných kolegů, jsem také léta experimentoval s různými těsty.
Nakonec jsem zakotvil u těsta z vařeného, bramborového knedlíku z prášku. Pro kaprovité ryby je vzhledem ke složení, zajímavé samo o sobě, navíc je pokaždé stejné.
Je možné ho obarvit špetkou potravinářské barvy a ochucovat podle potřeby, domácími i komerčními dipy.
Už dlouho jsem ho nepoužil a inspirován zajímavým článkem, to budu muset asi napravit :-)

Luboš22 - Profil | Ne 25.9.2016 11:59:08

Mně se osvědčila do základu sojová mouka a na spojení strouhanka,nebo polohrubá mouka.Na chuť už lze dát cokoliv.Když chcete plovku,tak se prodávají plovoucí korkové kuličky,nebo se jenom vyřežou ze špuntu a na položenou se dá nahradit větším korálkem.Ideální je ale pružinka.

Krakonos60 - Profil | Ne 25.9.2016 10:37:15

V sedmdesátých letech můj strýc začal přidávat do těsta maggi,perník,olejovky atd..Mysleli jsme si své.Teď už si to nemyslíme.Jinak pěknej článek.

Unkas - Profil | So 24.9.2016 14:16:33

Díky za hezký článek. Taky jsem se jako kluk toho těsta něco naplácal. Až později jsem přešel na kolínka, bylo s tím méně práce a snad i větší úspěšnost.

fishmen17a - Profil | So 24.9.2016 13:35:56

Moc pěkný článek.Těsto je skvělá věc.U nás vždy platilo,pokud chceš jít na řeku,tak jedině s žížalou nebo těstem.Bez těsta nikam nejdu.A musím říct,že ryby mají pořád těsto moc rády.

Grasel - Profil | So 24.9.2016 8:03:42

Pěkný článek, připoměl mi jak jsme jako kluci chytali tady u nás na strouhankový těsto ochucené třeba vanilkovým cukrem, to měly rády ryby a když nebraly, tak jsme ho snědli my.... :)

Cloud - Profil | So 24.9.2016 1:02:24

já 2 >> Né,zatím nezkusilAle časem to možná zkusím vyzkoušet!
Dík!

já 2 - Profil | So 24.9.2016 0:55:39

Cloud >> A zkusil jsi někdy dešťovku? Nejlépe krmenou těstovinami, obalenými v cukru vycpanými těstem s příchutí maggi v červené barvě...

Cloud - Profil | So 24.9.2016 0:22:26

tym >> Milan Tychler - >> Já si myslím,že TOP jsou stejně vařená těstovinové kolínka z Boršova!
Zátkovy kolínka jsou dle mě nejlepší!!!
Kolínka vařený na Al-dente,obalená ve strouhance,se Skořicovým,nebo Vanilkovým cukrem,na to Těsto nemá!
Ale, Těsto se dá případně i v tlačit do vnitřku těstoviny,a tím jí udělat atraktivnější!!!! :-)

ROMIČEK - Profil | Pá 23.9.2016 22:44:29

Naozaj výborný článok na oživenie spomienok. Dnes je cesto nástrahou z kategórie retro a to je jeho hlavná výhoda. Pe ryby nie je opozeraná. Tak som si spomenul ako na jeseň dobre fungovali pšeničné klíčky zmiešané s vajcom a medom... Dám mu najbližšie znovu šancu.
A asi aj bryndzi s hladkou múkou na ktorú mám 76 cm kapra.
Ďakujem za článok.

ansa - Profil | Pá 23.9.2016 21:32:22

Dobrý článok ktorý mi pripomenul účinnosť cesta ktoré som nepoužíval mnohé roky.Polentu si súčasné ryby určite nepamätajú a pri najbližšej vychádzke ju vyskúšam.
Rovnako úspešné bolo aj cesto pripravované na boilies,ale nevarené a zahustené pšeničnými klíčkami.