Ze zasedání Republikové rady ČRS (září 2016)

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 7.9.2016

kareldj - Profil | Út 13.9.2016 19:50:21

hraji >> Ano, napsal, neznám revír kde by byla ryba s malou lovnou mírou přemnožená, spíš naopak tak proč by neměla být zvednutá všude?

hraji - Profil | Út 13.9.2016 19:40:30

kareldj >> tohle jsi napsal: "ať jsou míry všech ryb stejné pro celý ČRS," a to je přesně to, co nekoresponduje s individuálním přístupem ke každému revíru.

kareldj - Profil | Út 13.9.2016 19:15:14

hraji >> Ano, myslím že něco z toho už jsem tam napsal i já, ať jsou ryby které jsou ku prospěchu daného revíru třeba i nějaký čas hájené nějakou dobu vkuse, ať se zvedne lovná míra nad úroveň velikosti kdy je schopná se přirozeně vytírat, vůbec mi to vadit nebude, ať je to ostroretka, lín, parma a podobně, tyto ryby si to určitě zaslouží a potom nevidím problém v tom aby i tady byla míra jednotná nehledě na to že třeba proudník který byl u nás ve velikých hejnech se prakticky ztratil a věřím tomu že nejenom mě ta ryba ve vodě prostě chybí a možná i to je dané lovnou mírou která byla k této rybě směšná. Už jen proto že se dneska většina rybářů věnuje dravcům a kapradině si myslím že by to neměl být tak velký problém, ještě jsem neslyšel že by některá z těchto ryb někde něco zdevastovala, dobře si pamatuju hejna parem,ostroretek a i proudńíků které čítaly i stovky kusů, dnes je zázrak vidět hejno třeba 5ti kusů parmy, aspoň v řekách které znám já.

hraji - Profil | Út 13.9.2016 18:28:40

kareldj >> zkus se prosím zamyslet. Revíry napříč republikou jsou velmi odlišné biotopy, někde se víc daří rybám reofilním, někde se víc daří kaprovi, jinde jsou dravci. Smysl hospodaření je v tom, že hospodář, který zná podmínky na svém revíru, učiní rozhodnutí, které je tomu revíru ku prospěchu. Například zvedne míru některé ryby, u níž chce dosáhnout toho, aby ve vodě vydržela o pár let déle a vytřela se. Například u nás jsme zvedli míru ostroretky na 35 cm, výsledkem je, že máme v řece po několika letech hejno ryb, které se třou každoročně ve velkých počtech a z toho přirozeného výtěru taky něco je.
A ta vaše myšlenka shodných podmínek na všech revírech by tohle zničila.
Tohle uvažování, srovnat rozdílné vody s rozdílnými obsádkami a rozdílnými podmínkami, to je ta pravá cesta do pekla k devastaci revírů a jejich obsádek. Tečka.

tuzemak - Profil | Út 13.9.2016 17:42:54

Petrof >> protože pánové z ÚS Ostrava maji nadstandartní platy,půjčují si peníze ze svazu na auta pro svoji osobni potřebu,bez úroků,přeci si na auto nevezmou prachy z banky...proto máme drahou povolenku a ve vodách howno...

kareldj - Profil | Út 13.9.2016 17:39:17

Jak se tady píše, ať jsou ceny povolenek stejné pro celý ČRS, ať jsou míry všech ryb stejné pro celý ČRS, ať jsou některé druhy ryb hájené podle dané lokality v závislosti na množství a výskytu druhů, ale ať přijedu kam chci na svazovou vodu ať jsou pravidla v základu stejné ať je kdokoliv odkudkoliv pokud je členem ČRS a má platnou povolenku pro danou lokalitu přijde k vodě a jde si zachytat ryby. Je mi jedno co a kolik se čeho vysadí, nejsem závislý na množství odnešených a už vůbec ne kaprů, postě si chci zachytat ryby a to pokud možno se stejnými pravidly kdekoliv

sven - Profil | Út 13.9.2016 16:54:42

Mi!d@72 >> ty cenové rozdíly jsou opravdu velké..
Jak jsem psal.. sjednotit a fertig. Jak pravidla, tak ceny a vůbec.. :-)))

http://www.rybsvaz.cz/?page=ceny_povolenek/cleny&la​ng=cz&povolenky_rok=2016&povolenky_nadpis=Ceny%20po​volenek%20%C8RS%20pro%20%E8leny%20%C8RS%20a%20MRS

Mi!d@72 - Profil | Út 13.9.2016 16:40:39

sven >> ...pravdou ale pořád zůstává jedno,Ostrava=nejdražší povolenky a zarybnění revírů tak na čtyřku...papírově možná gut,ale jinak děs a hrůza,takže s kolegou zvažujeme JM povolenku,a to není zrovna za rohem,ale zachytáš si tam :o)))

sven - Profil | Út 13.9.2016 16:25:21

hraji >> jsem proti jakémukoli rozdělování, už tak malého a poměrně bezvýznamného státečku. K posunu do ještě větší bezvýznamnosti, myslím bohatě stačilo odtržení Slovenska. Ostatní jsou nepodstatné plky.
Žádné rozdělování a odlišování, nikdy nikomu nic dobrého z globálního hlediska a hlediska veřejného prospěchu nepřineslo.
Nechci nic rušit, likvidovat a oslabovat ale právě naopak. Tedy v intencích osobního názoru.
Můžeme si tu plácát a osočovat se ad libitum ale jaká bude nakonec praxe, nezáleží ani na mně ani na Tobě ani na žádném ze Svazů a nakonec ani na celé ČR....

kakr - Profil | Út 13.9.2016 16:18:36

Danda05 >>
Pohádku o zadržení povolenky za stan zvaný bivakem jsi slyšel na radiu Jerevan?
Nebo se jedná o převzatou zprávu agentury JPP ?

Danda05 - Profil | Út 13.9.2016 16:14:00

sven >> ano souhlasím, transparentnost je to nejhorší pro některé činovníky. Ano podívat se po okolních státech a zavést to celoplošně. A taky bych zavedl jasné pravidla kontroly RS, aby bylo jasné co přesně je v kompetenci kontroly porybného. Popravdě myslím že každy porybný to má trochu jinak. Jeden řekne že ho biwak nezajímá, další za to dává zápis a další bere povolenku.. co to je ?? Ale třeba to někde je, jen jsem nevzdělaný :)

hraji - Profil | Út 13.9.2016 16:09:42

sven >> necítím se být moravským separatistou, u rozdělení svazů jsem nebyl, ale nazíráno přes ekonomiku, je ten nás model mnohem lepší. Už jen proto, že dokážeme s menší cenou povolenky vysadit víc ryb než ČRS, a rovněž víc ryb (vztaženo na hektar vodní plochy) ulovíme a ponecháme si. Nicméně necloumají s námi žádné myšlenky na to, že by bylo potřeba ČRS zrušit a začlenit pod MRS. Mimochodem, MRS od osamostatnění zdvojnásobil počet členů. Jak jste na tom vy?
Základem svobodné společnosti je pestrost a svobodné právo na volbu. Nechápu, proč by měl někdo z Čech rozhodovat za 70 000 členů, kde budou ve spolku a v jakém.
Ještě že tě nenapadlo, že bys sloučil pod ČRS i Svaz bojovníků za svobodu, ti partyzáni by se vám asi hodili víc než trochu moravských vinařů.

sven - Profil | Út 13.9.2016 15:52:50

hraji >> Pak tedy nazrál čas změnit ústavu a zákony ČR a vyměnit svazácké brontosaury se separatistickými praktikami a nacionalistickým náhledem, za nové tváře, které budou republiku stmelovat, nikoli rozdělovat.
Komunisti a moravští nacionalisti si myslím neměli co vyčítat. Obojí je v propadlišti dějin, tedy netřeba vyvolávat duchy..
https://cs.wikipedia.org/wiki/Moravsk%C3%A1_nacion%​C3%A1ln%C3%AD_soci%C3%A1ln%C3%AD_strana

hraji - Profil | Út 13.9.2016 15:27:20

sven >> proč bys chtěl sloučit dva na sobě nezávislé spolky, které existují a fungují dle platných zákonů této země? To je protiústavní. Tohle dělali jen komunisti.

Vojc29 - Profil | Út 13.9.2016 15:19:52

FRANK71 >> No to by ses asi divil. I když takovej raději 20 ryba nazapíše a odveze.

Vojc29 - Profil | Út 13.9.2016 15:19:27

sven >> Asi tak nějak...

sven - Profil | Út 13.9.2016 13:27:51

Danda05 >> o by bylo příliš jednoduché a transparentní a řada nepostradatelných, lidově tvořivých svazáků by se rázem stala postradatelnými....

Začal bych novelou zákona, např. podle vzoru slovenských kolegů.
Dál, přes sloučení ČRS a MRS a zrušení tzv. BPVRP.
Vše co by bylo ošetřit, by ošetřil zákon a jeho prováděcí vyhláška. Nic víc.
Tzv. BP mají své místo v soukromém či klubovém rybolovu, na základě pravidel majitele či kolegiální dohody členů klubu.
Ve svazovém rybolovu nejsou třeba. Stačí se rozhlédnout, jak to praktikují v okolních státech.

sven - Profil | Út 13.9.2016 13:06:30

Petrof >> letos jsem si ponechal asi čtyři ryby. Přesto jsem proti jakémukoli omezování. Nastavený systém funguje víceméně cca 130 let a přežil řadu i velmi nepříznívých režimů.
V kontextu s polistopadovým vývojem, vnímám každou, byť sebelépe myšlenou změnu, jako krok k cílené likvidaci. Rybařina je jednou z mála věcí, které dosud přežily a nebyly zprivatizovány, rozumějme rozkradeny a zlikvidovány. A to některým lidem nedává spát.
Máš pravdu jsou i takoví, co si z toho udělali živnost. Ale statisticky i s těmito vykuky, činí výlovek jen několik málo kusů na hlavu. A žádná likvidace rybí obsádky, zatím jistě nehrozí :-))

nofish - Profil | Út 13.9.2016 12:57:21

Kreja >> druhou nedavat. Nedelam si ale iluze. Hrokada lidi co ryby prodava jich bude mit odnesenych vic nez tech 40, nez pujde pro druhou, budou mit nezapsane ryby.

Petrof - Profil | Út 13.9.2016 12:49:36

sven >> mám pocit že na některých revirech již levnější řešení funguje :)
Ten počet ryb který si rybář muže přisvojit pro me tak důležitý není, chodím na ryby vydechnout a lip se dýchá kdyz to bere. Ale moc toho ve vodě není takže smůla. Stejně myslím ze komu jde jen o maso ma levnější ryby kupovat ;)

Mrknato - Profil | Út 13.9.2016 12:34:19

Vono je úplně jedno, jestli si hoši z Rady něco odhlasujou, nebo ne, prostě si dělají co je napadne a pak je samozřejmé, že si dělají co je napadne i ÚS a MO..... a taky rybáři a tomu se všichni divěj, jak je to možný......))))
Jestli jsem správně pochopil, tak na jakési mistrovství kapř a WaM které se koná na Nových Mlýnech, tedy v MRS si jakousi parodii na výjimky vydyndal nějaký Ross s JV, bývalým poradcem Mze pod hlavičkou ČRS, který žádal o výjimku.......

Že tu máme nějaký společný rybolov tak tomu už asi nikdo nevěří. Jen když peníze rybářů Radě, ÚS a MO pokryjí režii. Vo to je největší starost.

sven - Profil | Út 13.9.2016 11:37:05

Petrof >> nebylo by levnější řešení, přestat vysazovat úplně a tím by se systém přirozenou cestou k limitu 20 ryb za sezonu propracoval ?
Vodě i přírodě by se ulevilo, rybáři by si přestali závidět a hned by bylo u vody příjemněji.
No ne ?

Danda05 - Profil | Út 13.9.2016 11:30:54

nějak nerozumím, proč nejsou ty pravidla nějak dána celoplošně, aspoň ty základní. A hlavně jednoduše a jasně specifikována.

Petrof - Profil | Út 13.9.2016 11:25:30

Nevim podle čeho se to bere, že kraj od kraje se to tak liší. Už kdyz porovnám Moravskoslezský a Jižní Moravu tak nechápu, na jihu mnohem více vod, hezkých vod, daleko více zarybněné vody a cena povolenky o 500 méně jak v Moravskoslezském.
Jinak by mi nevadilo kdyby snížili limit na 20 ryb ročně, ale ať ve vodách něco je a člověk si skutečně zarybáří. Teď jsem myslel ten Moravskoslezský, protože to je bída s výjimkou několika revíru.

sven - Profil | Út 13.9.2016 11:08:32

Holt doba pokročila... za komoušů byly na příděl mandarinky, za demoušů kapři....

Mi!d@72 - Profil | Út 13.9.2016 11:06:00

FRANK71 >> ...jednoho takovýho severomoraváka znám :o)))

FRANK71 - Profil | Út 13.9.2016 10:51:09

Už vidím jak v Severomoravském kraji si někdo kupuje druhou povolenku.

DaveX - Profil | Út 13.9.2016 10:47:33

U nás v Severomoravském kraji mám už déle 40 ks ryb ročně a 10 měsíčně. Nikdo nebrání koupit si další povolenku, když to vychytáš. A že takoví lidé jsou.

Vojc29 - Profil | Út 13.9.2016 10:24:15

Tak nějak nechápu proč se řešili na Republikovém sněmu pouze Jižní Čechy tak nějak? Určité návrhy by měli platit a probírat se snad skrze celou ČRS ne? To je na hlavu. Ano u nás v Severomoravském máme 40ks vyjmenované ryby ale papír snese hodně. Takže je dobře že se to omezuje ale bez adekvátních kontrol to stejně není k ničemu bohužel.

Heršvec - Profil | Út 13.9.2016 9:56:36

Spíše než plošný řešení K-70 bych se zaměřil na plošný omezení počtu ponechaných ušlechtilých ryb za rok. Těch 50 kousků mi přijde jako adekvátní řešení a jsem pro aby se to týkalo i jiných krajů a ne jen Jižních Čech.

Kreja - Profil | Út 13.9.2016 9:37:59

nofish >> naprosto souhlasím a na druhé straně možnost koupení druhé povolenky je taky dost brutal a vyloženě pro ty co chytají ryby na kšeft

vlale - Profil | Po 12.9.2016 19:15:52

Já nemyslím,že 50 kusů není dost ale,že se to týká opět jenom jižních čech a jiný kraje jsou opět v pohodě

nofish - Profil | Po 12.9.2016 19:02:22

Kreja >> A je to dobře, normální člověk tohle stejně nespotřebuje, cejnů si může napytlovat kila.... i to by se mělo trošku upravit.
Horší je, že nemají rozum a za záminkou pouštění stejně dovolí likvidaci obsádky dravců.....

vlale - Profil | Po 12.9.2016 18:21:07

platí tam na celosvazovou 40 kusů nebo ne,

Kreja - Profil | Po 12.9.2016 18:02:15

severní morava má ročně 40ks ušlechtilé ryby za rok a max.10ks měsíčně - co kraj to jiné podmínky

vlale - Profil | Pá 9.9.2016 19:35:50

nejsmutnější je,že se to týká pouze jihočeských vod i když podobná omezení v počtu kusů jso i jinde.Kromě toho RADA v před mnoha lety Orlík JIHOČECHÚM ukradla neboť Vltava 16,17,19 byla ve správě MO Písek a Vltava 18 MO Milevsko

karlak - Profil | Pá 9.9.2016 18:03:55

takze kazdy drzitel celosvazove povolenky skonci se zapisem 48 ryb tak trochu mi to pripada jako diskriminace Jihocechu nas vsech co vlastnime celosvazove povolenky misto toho aby se CRS zasazoval o sjednoceni vsech predpisu pro vsechny kraje tak pomalu budeme mit jiny RR v kazdem okresu to se pak nikdo nemuze divit ze pocty clenu klesaji a cim vice lidi se orientuje na soukrome reviry navic je kazdym rokem videt jak svazove vody kazdym rokem chatraji myslim tim hlavne od predatoru a hlavne upravami stavebnich praci jako elektrarny nahrazeni stavajicich jezu betonovymi monstry viz cernosice a v budoucnu tez revnice a na krivokladsku i schvalenou hrazi a pri tom ze zakona rybari vlastne nemuseji byt prizvani ani k pripominkovemu rizeni drive jsem byl proti soukromym vodam ale dnes je podporuji tam totiz vidim ty nejvetsi pokroky