Diskuse k článku: Abeceda mladého rybáře 3

Diskuse k článku Abeceda mladého rybáře 3

Autor diskuse: Tomáš Lotocki - Profil , 30.8.2016

Supermořec - Profil | St 14.9.2016 14:50:38

Máš pravdu , že když to ryba utrhne tak je to pro ní velmi špatné . Je ale na každém lovci , aby si rozmyslel jak velké je riziko utržení . Já používam kmenový vlasec 0,35 mm , takže jsem zkonstatoval že riziko utržení je velmi malé . Samozřejmě se najde blbec , kterej to naváže na dvacítku silon a hodí to před padlý strom . To je samozřejmě nerozum a hazard se zdravím ryby .
Takže já to vidím takto : Když se srkačka dostane do ruky nějakýmu volovi , je to nebezpečná věc , která mrzačí ryby , pokud je ale používána rozumně (tzn. je navázána na silném vlasci) , nevidím na ní nic špatného .
Petrův zdar :-)

Šlapeto - Profil | St 14.9.2016 14:13:11

Supermořec >> v tomhle ohledu máš rozumný názor. Ono válet rybu 10 minut po podložce také není nijak sportovní. Mně na srkačce vadí, že když ryba montáž utrhne, tak s sebou vláčí krmítko, což je pro ni víc vysilující než návazec třeba z feederu, nebo i kaprová montáž, kde olovo odpadne.... Neříkám, že kdo používá srkačku je komouš :))) Jen jsem četl nějaké olitické slinty, tak mě napadla tato asociace :))

Supermořec - Profil | St 14.9.2016 13:54:10

Šlapeto >> K přírodě se chovám velmi ohleduplně to mi věř . Nešetrný k rybě je propichovat jí hubu háčkem , a je jedno jestli je ten háček na srkačce nebo na průběžný montáži . Opravdovej problém je někde jinde . Já ryby chytam (zbůsobuju jim utrpení) proto , abych si je vzal a snědl . Moderní rybáři dodržující zásadu ´´chyť a pusť´´ ryby trápí jen pro svou zábavu . Vem si jak probíhá takovej souboj . Ryba má v hubě zapíchlej háček a je vyděšená k smrti , protože jí někdo chce vytáhnout z vody . Takže bojuje jako o život , s nasazenim všech sil , a když už je na smrt unavená ,rybář jí podebere , položí na podložku , deset minut jí trápí na vzduchu aby udělal dokonalou fotku , pak jí políbí a úplně vyčerpanou jí hodí zpátky do vody .A řekne - ´´Ryba není jídlo , ryba je kamarád !´´. To je přinejmenším úchylný . To , co je doopravdy nešetrný k rybám je zásada ´´chyť a pusť´´.
PS: Komunisty nenávidím a nikdy bych je nevolil .

Šlapeto - Profil | St 14.9.2016 12:28:47

Supermořec >> je to nešetrný k rybě...rybář by se měl k rybách a přírodě chovat ohleduplně, což není to samé jako v souladu s RŘ... Ale pokud někdo nevidí a nechápe rozdíl, tak se s tím nedá nic dělat...je to podobný jako volit komunisty a bývalé estébáky :)))) taky je to v ČR legální, ale rozum nad tím zůstává stát :))))

Supermořec - Profil | St 14.9.2016 11:28:50

Na srkačce neni nic špatnýho . Chytam tak už dlouho a chytil jsem na to krásný kapry . A že to neni sportovní ? Nevim jak vy , ale já jsem rybář , né sportovec .

lot16 - Profil | So 3.9.2016 16:29:18

Děkuji všem čtenářům za názory na článek - i ty velmi kritické. No, zasekli jsme se na srkačce... Je asi pravda, že v tomto článku - určeném i úplným začátečníkům - mělo být možná jasně uvedeno, že tento rybolovný způsob není k rybám nejšetrnější. O tom - i v rámci srovnání jednotlivých rybolovných technik - bude řeč v příštích dílech seriálu. Tady je to tak trochu naznačeno mezi řádky, ale není řečeno jednoznačně, což je možná chyba. Na druhou stranu - lov na srkačku je dnes legální a běžně používanou formou lovu na položenou a jako takový musí být v takovémto článku zmíněný, a to včetně ilustrační fotografie.

RK - Profil | So 3.9.2016 1:04:49

Marten96 >> to máš určitě pravdu a to na fotce je bez debat ekl.Ale to je preci už asi sto let pro každého pořád donekonečna papouškovaná pravda. Dobře,detičkam se má říkat,ze to je eé a nekolika zoufalcum,ktery tak ještě chytají říct baci baci.
Ale já reagoval na vydru, kterej si myslí,ze srkačka je jenom jedna a to napevno na spirále.On mu to tenkrát Tým(nic proti němu) v dvoutisicimtřinactým nakukal a on to přijal jako dogma, bez nějaké svoji zpětné vazby.Proto me nadchl ten fousatej článek od Ospreye,kterej s takovou lehkostí už v době před methodem(teď mě zase někdo chytí za slovo) vyhmatl podstatu věci.....Proste pro někoho,kdo si projde srkačkovym obdobým ať už bezpečným,nebo nebezpečným,tak mu to prostě dá náskok v pochopeni.A kouká,jak z jara,jak někdo může brát method jako novinku,ktera se srkačkou nemá nic společného.A naposledy,ta srkačka z obrázku je špatná,špatná,špatná. Ale ona jakákoliv srkačka i ta bezpečná není nic extra sportovního......včetně dnes tak opěvované...

Marten96 - Profil | Pá 2.9.2016 23:46:54

RK >> problém je, že v tom článku je to nafoceno a propagovano v tom prasackem provedení s hackama na tvrdo ke spirále - tady ještě je spirála vylepšená o závaží. Samozřejmě to jde navázat jak píšeš, ale o tom v článku nic není.... Jestli to má být abeceda mladého rybáře, tak by tam měla být bezpečná unikova montáž a ne prasarna s hackama na tvrdo ke spirále se závažím uprostřed.

RK - Profil | Pá 2.9.2016 22:32:11

vydra Lucky >> Ten Osprey je totiž hlavička,pochopil už dávno,co a jak funguje.Ze tvar krmítka montáž nedělá, ale jak je navázané,jak tezké,jak je udělané krmení,jak je dlouhý návazec atd.Jestli je krmítko placaté a je na průběžno,neznamena,ze to není srkačka.Ale nesmíš si to v kouli furt spojovat pouze s tou prasarnou na spirále.Která je paradoxně min úspěšná, protože je prostě lehká ,takže se o ní ryby hůř seknou a padají z ní víc než z průběžné.Ale to bys musel chápat,co se pod tou vodou děje.Omlouvam se,ale líp to napsat nejde......

RK - Profil | Pá 2.9.2016 22:13:04

vydra Lucky >> a picnu ti dalsí

http://www.mrk.cz/montaze.php?id=372

http://www.mrk.cz/montaze.php?id=33307


Prostě srkačka je krátký návazec&tezsi krmítko.Ze to nějací pitomci kupují v tom příšerném provedení na spirále na pevno,kdyz mohou chytat na průběžno v mnoha modifikacích včetně method krmítek,za to nemohu.Stejne tak,ze jsi nepochopil,co je principem srkačky.

RK - Profil | Pá 2.9.2016 20:51:30

vydra Lucky >> ten článek znám neboj a co ty tenhle

http://www.mrk.cz/montaze.php?id=84&kw=srka

vydra Lucky - Profil | Pá 2.9.2016 20:29:04

Abych ukončil tenhle pink ponk doporučuji článek na MRKu
http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=1264
Končím, nemá to smysl.

RK - Profil | Pá 2.9.2016 20:27:58

vydra Lucky >> bohužel jsi mimo ty.Pro zajímavost,jaky je rozdíl u methodu udělaným napevno,treba nějakou fixací na vlasci a průběžným?Nebo třeba srkačkou s pevným navázáním a průběžným.A pořád neomilej bezpečnost pro ryby.Ta je známá věc. Dobrý

vydra Lucky - Profil | Pá 2.9.2016 20:11:29

RK >> Srkačka je metod ? Tak to je ono. Prostě nehodláš pochopit rozdíl mezi průběžkou a forpasem pevně na krmítku. S kolegou, co se jmenuje Tomáš Marný je zcela zbytečné ztrácet čas. Zůstaň u svého a já si ponechám své.

kareldj - Profil | Pá 2.9.2016 20:03:55

vydra Lucky >> To je pravda, jen škoda že to neví prodejci srkaček, navíc skoro všichni jsou rybáři, jen profesionalita se někde vytratila, asi jen v obchodě - vše pro byznys - hnus.

Beef - Profil | Pá 2.9.2016 19:33:11

Maxwell >> Jen jednu otázku. Ty si vážně myslíš, že srkačka je opravdu tak výrazně lepší než ostatní metody mezi rybáři běžně používanými...??? Jasně, je to zlo, ale rozhodně si nemyslím, že by dokázala zdecimovat ryby tak, jak naznačuješ...!!!

RK - Profil | Pá 2.9.2016 16:39:50

vydra Lucky >> Srkačka je i method.........., akorát se to jinak nazývá

vydra Lucky - Profil | Pá 2.9.2016 16:23:20

RK >> stalo se, a co ??? Srkačka na průběžku, co to je ? Srkačka má podle mého háčky na forpásku přivázané ke krmítku, takže pokud ho urve .... Jsou-li na pletence, nezbaví se toho. Co dál ???

RK - Profil | Pá 2.9.2016 15:56:34

vydra Lucky >> přečti si znovu,co jsem psal

vydra Lucky - Profil | Pá 2.9.2016 15:29:40

RK >> Naprosto chybný závěr. Stále je pomíjena skutečnost, že po utržení srkačky ryba vláčí celé krmítko i s druhým háčkem na hubě a u metodu "jen" háček !!! Toto neplatí u srkačky s tenkými forpásky a sinějším kmeňákem. Pokud někdo pužije u srkačky pletenku na forpasy, jako je to na obrázku, nemáme si tu co psát ..... ENDE

milanpindryc - Profil | Pá 2.9.2016 15:13:46

Jako zacit abecedu mladeho rybare srkackou? To je snad spatnej vtip.

Maxwell - Profil | Pá 2.9.2016 12:22:52

Beef >> kdyby si každej chytal jak chce, asi už by nebylo co.....nevidím důvod ukazovat komukoliv tuto nebezpečnou variantu, když existuje bezpečná, stejně účinná...

RK - Profil | Pá 2.9.2016 12:08:56

Beef >> Tak to je, souhlas. Rekapitulace-srkačka ano, ale na pruběžno. Tečka.
Pak už můžou být pouze debaty o srkačce (methodu) v souvislosti s naší do určité míry pasivní účastí u prutů.........to je ale každého věc.

Beef - Profil | Čt 1.9.2016 18:53:58

Chlapi, co tady řešíte...??? Není to jedno! Ať si každý chytá jak chce. Podle mě, kdo chytá na srkačku chodí na rybníky, kde jsou jen násadoví kapři nebo na soukromé revíry. A mladí...?? Asi to zkusí! Ale každý rybář projde nějakým vývojem, od dětství až po dospělost. Když mi bylo 15, dával jsem přes noc udice, buď s rousnicí nebo s mrtvou rybkou. Jasně, bylo to proti RŘ, ale mě to bylo jedno! Hlavně když jsem se mohl pochlubit úlovkem!!! Dneska je mi 52, chytám na feeder nebo na splávek, občas jdu na dravce, když chytím štiku nebo candáta a má míru, tak to nepustím, ale sežeru....!!! No a co!!?? Tak už buďte proboha normální! V éře mobilních technologií si myslíte, že děti a mládež, nemají možná lepší teoretické znalosti než my v jejich věku! A jen prožité hodiny a dny na rybách ukážou, jakým směrem půjdou dál. Ale to žádný z nás neovlivní!!! Ani zveřejněním nějakého článku! Takže chlapi, ať berou a pamatujte na Werichovo, čas strávený na rybách se do života nepočítá!!!!!!!!!!!!!!!!!

já 2 - Profil | Čt 1.9.2016 17:55:15

sumec 1950 >> Neuvědomělí nemrkaři byl fór, ale za tím zbytkem si stojím. Vedu kroužek a ty malý kluky to nenapadne, dokud jim to někdo neodhalí a většinou je to děda!

medák - Profil | Čt 1.9.2016 17:10:23

kakr >> Přestože jsem se k srkačce vyjádřil a v ruce ji držel, nikdy jsem s ní nechytal(byl to nález na místě, pověšený na haluzi). Kamarádi, kteří tam se mnou byli a zasvěcovali me do rybařiny, mi vysvětlili, co je to za hovězinu a kdybych to to chtěl dát na prut, že mi přerazí obě ruce až u biskupa.

Marten96 - Profil | Čt 1.9.2016 13:29:20

Učit děti chytat na srkacku? no nevím, mi to přijde dost old school metoda, navíc nesetrna k rybám. Sportovní Rybarina už je snad dál...

kareldj - Profil | Čt 1.9.2016 12:35:04

Nějak mi utíká pointa udávat srkačku jako systém na chytání ryb, hned by u toho mělo být uvedeno že ji používají masožrouti a rybáři co mají problém chytit rybu na pro rybu férovou sestavu, je to ještě větší svinstvo jak 100g olovo napevno.

Zara - Profil | Čt 1.9.2016 12:21:23

No já ji nikdy nepoužil a Otec o tom kdysi uvažoval, když se o tom někde dočetl a já mu to zdárně vymluvil. Poradil jsem mu alternativu a od té doby používá klasickou průběžnou montáž s krátkým návazcem a je spokojeny. Vše je jen o tom jak je člověk vynalézavý a jestli má rád zvířata, potom mu selsky rozum velí, jak se zachovat a co používat. Mě osobně je milejší když vím že rybě má nástraha chutná a vezme ji poctivě a dobrovolně na delším návazci a netěšilo by mě spoléhat na to že ji náhodou nasaje nedobrovolně při ochutnávání šrotu přesto že náhoda u srkačky je velmi vysoká :-( .

Vše je jen o lidech, jejich přesvědčení, zásadách a morální způsobilosti, dodržování psaných a nepsaných pravidel.

Takže, pokud by byly všichni uvědomělí, tak by žádná srkačka nikdy ani nedostala šanci a byla by neprodejná a prodavači by ji taky nikdy nechtěli prodávat kdyby si ji někdo sem tam nechtěl koupit že.

vydra Lucky - Profil | Čt 1.9.2016 11:52:02

kakr >> proboha nestraš, zatím probíhá one mann shov na RS ... V opačném případě to tu můžeme zabalit a začátečníci postoupí přímo na vyšší dívčí, nebo do Bohnic.
Samosebou máš pravdu, chytám metod a skačku mám osahanou. Jen ne z vlastní udice, to fakt ne.

kakr - Profil | Čt 1.9.2016 11:45:50

Vidím to kapánek jinak. Podle zasvěcených komentářů o nebezpečí srkačky lze důvodně předpokládat, že jejich autoři srkačku museli používat, možná i používají. Musí mít srkačku omakanou v praxi.
Jen čekám,jak objeví článek právní expert MRKu, se specializací na samosek, to se dozvíme věcí...

sumec 1950 - Profil | Čt 1.9.2016 11:44:01

já 2 >> Běž za roh,a dej si pár pohlavků.Nějakej čas jsem prodával v rybářské prodejně,a kdo myslíš že kupoval srkačky?

Zara - Profil | Čt 1.9.2016 11:37:00

Feeder v rukou šikovného rybáře je pro kapra skoro smrticí zbraň, proto je nějaká srkačka fungující na bázi nasátí a samo záseku úplně zbytečná. Já byl včera na rybách měl jsem za dvě hodinky na feeder 8 kapru a všichni se mi zasekli sami a špičku mi ohýbali do půl prutu, tak že mi prut skoro vyskakoval z vidliček a to nekecám. Takže to znamená že srkačka už byla dávno překonaná bezpečnějši metodou lovu :-). To s tím má společného ten feeder. Tak jsem to myslel.