Diskuse k článku: Abeceda mladého rybáře 2

Diskuse k článku Abeceda mladého rybáře 2

Autor diskuse: Tomáš Lotocki - , 7.6.2016

Macinek - Profil | Út 14.6.2016 20:31:04

Pěkný článek, ale dovolil bych si připomínku ke kapitole lov na prut dospělého rybáře.. při lovu přívlačí není možné umožnit lov na druhou udici a ukazovat dítěti jak správně lovit. Myslím, že by se nad tím měli v ČRS v rámci podpory rozvoje mládeže zamyslet.

já 2 - Profil | Pá 10.6.2016 20:30:16

kakr >> Škoda, ale i tak děkuju za odpověď.

kakr - Profil | Pá 10.6.2016 12:14:26

já 2 >>
Ne.

já 2 - Profil | Pá 10.6.2016 10:12:43

kakr >> Můžu se Tě zeptat, jestli jsi přímo vedoucí kroužku?

kakr - Profil | Pá 10.6.2016 7:55:45

Bobanito >>
Na svém příspěvku nemám důvod měnit ani čárku.
Je to pouze konstatování v jakém věku mohou být organizovány děti v ČRS a MRS, platí i pro věk možnosti individuální výuky.
Pokud nepoznáš "nadsázku" ,je to jen tvůj problém.
A ještě malá poznámka, všichni rodiče mají možnost si dítě "vzdělat" sami a přijít s ním ke zkouškám pro získání prvního RL. Nemusí chodit do žádného kroužku.
Minulou sobotu zkoušky absolvovali dva kluci ročník 2008 naprosto v pohodě, ve středu 8.6. jim byly vydány (gratis) povolenky, hoši říkali, že jdou hned na ryby.

Tím nechci napsat, že dětský rybářský kroužek je špatný,opak je pravdou. U nás máme děti rozděleny dle věku na mladší a starší, během zimy proberou teorii a na jaře mají praktickou výuku u vody zakončenou "závody" kde ceny dostanou všichni, včetně slavnostního předání povolenek.
Kroužek je ZADARMO (dotován PS).

Bobanito - Profil | Čt 9.6.2016 22:01:19

kakr >> píšeš rychleji než myslíš. Děti jsou stejné všude po celém světě, jsou zvědavé, ale i zvídavé a při dobrém vedení se naučí mnohem rychleji než dospělí cokoliv, čím je dokážeme zaujmout. V podstatě jsi ve své reakci urazil i moje děti, tím i mě a očekával bych od Tebe omluvu. Dalším námětem na zamyšlení je skutečnost, že je Ti zřejmě vlastní porušovat pravidla, která nikdo nekontroluje. Je mi úplně jedno jestli zjišťuje RS věk dítěte u kterého provádím praktickou výuku rybaření. Mně stačí vědět, že můžu do 8mi let jeho věku. Je-li starší, má smůlu, respektive svoji povolenku a tím pádem i svoji zodpovědnost.

Bobanito - Profil | Čt 9.6.2016 21:47:39

pocatek >> zdevac to píše dobře, pokud poznáš ryby na obrázcích, tak textové otázky stačí náhodně odklikat a skoro určitě projdeš. to platí pro test ČRS.

pocatek - Profil | Čt 9.6.2016 21:32:34

zdevac >> asi nemas rybarsky listek ze?to bys vedel ze test na strankach je trosku jinde.jen obrazky jo.haha

kakr - Profil | Čt 9.6.2016 7:49:54

Bobanito >>
V ČRS může mít dítě "papíry" od začátku školní docházky, tedy od 6 let. V Čechách jsou zřejmě děti vyspělejší a chytřejší, že zvládnou to s čím mají problémy děti o 2 roky starší v Markrabství moravském.
K věci, už někdo kontroloval a dle čeho, jak je staré dítě, které loví v rámci výuky a v rozsahu tvého oprávnění na jeden prut? Je to reakce na "demotivaci",nic jiného v tom nehledej.

zdevac - Profil | Čt 9.6.2016 7:07:52

Bobanito >>

A jooo... MRS. Promiň.

Bobanito - Profil | St 8.6.2016 23:28:16

zdevac >>
O tom, že nepozná zvířata jsem nic nepsal....Test na stránkách ČRS je pro intelektuální mrzáky neřešitelný, kdokoliv používající mozek ho napíše, aniž by měl elementární znalosti o rybařině. Ověřeno vlastní zkušeností. Test na stránkách MRS je úplně někde jinde co se obtížnosti týče. Už jen tím že je MCQ i množstvím tolerovaných chyb.Ten se jen tak napsat nedá. I tak si chytáme dle libosti :)

zdevac - Profil | St 8.6.2016 22:49:07

Bobanito >>
On v sedmi nepozná obrázky zvířat? Pokud ano, tak o co jde? Když dá dobře obrázky, tak při zbytku náhodným výběrem bez problémů projde. Zkuste si pár testů na stránkách rybářského svazu a máš po obavách. U nás, když jsme si s klukem dělali papíry, si to pro zajímavost udělala i manželka, která nepozná štiku od amura, a dvě dcery, 10 a 11 let, které to vůbec nezajímá, a testem by prošly také. Takže neřeš nesmysly, udělejte si si pár testů na webu, vyberte rozumnou MO a v létě si každý můžete chytat dle libosti :-)

marmyš - Profil | St 8.6.2016 22:11:59

Bobanito >> Taky si myslím,že to mohli nechat od 10 let. Asi má někdo strach,aby devítileté děti nevyrabovaly vodu.

sven - Profil | St 8.6.2016 21:27:52

Bobanito >> Tak to Ti závidím.... Já mám dva vnuky ale o chytání nemají zájem...
Jednoho tlačí tatík do atletiky a druhý žije fotbalem....
No ale vedl jsem 16 let rybářský kroužek a pár šikovných adeptů jsem rybařinou nakazil. Tak alespoň tak :-))

Bobanito - Profil | St 8.6.2016 21:00:31

hraji >> ale neomezil, jen píšu, že vysvětlovat některé otázky z testů bylo dost náročné. Kupříkladu doby hájení a denní doby lovu, když se hodiny učí až v druhém pololetí 1. třídy, vyjmenovat bezchybně všech dvanáct měsíců za sebou je taky šichta...

Právě to, že v roce dosažení 8let je považován za osmiletého je problém. Na kroužek je dost mladý (je mu 7, chodí do první třídy), učí se teprve číst a psát. Kdyby šel do kroužku až za rok ( ve druhé třídě) zvládne číst i psát podstatně lépe, to ale nebude moct chytat. Svoji povolenku totiž ještě nemá a já už mu prut půjčit nemůžu....proto vidím 10let jako lepší variantu.

zdevac - Profil | St 8.6.2016 19:44:41

To je děs běs. Proč jsi to raději nepojmenoval "Jak děti odradit od rybařiny"? Promiň, asi jsi měl dobrý úmysl, ale tohle je snůška blábolů které dítě nepotřebuje ani číst, ani znát. A to jsem to prolétl jen tak orientačně, ani já neměl na to, abych to přečetl. Celý článek by šel zkrátit do jednoho odstavečku o deseti větách. Ale tohle je fakt hrůza.

hraji - Profil | St 8.6.2016 19:30:43

Bobanito >> nemáš pravdu kolego, věk dítěte se posuzuje ve svazu ročníkově, v roce, kdy dítě dosáhne věku osmi let, i kdyby to bylo 31. prosince, se na dítě pohlíží jako na osmileté. Zbytečně jsi jej omezil, ale jako rodič na to máš právo. Já jen abys věděl, že podle regulí svazu už mohl mít svoji povolenku. A co se týče zkoušek na získání prvního RL, zvládnou to děti v kroužku, které jsou stejně staré. Pokud mají zájem a naučí se.

Bobanito - Profil | St 8.6.2016 19:00:49

sven >>
tak jsem to dělal, dva špunti, každý jeden můj prut. Na další bych už chytat nezvládal :)

Bobanito - Profil | St 8.6.2016 18:58:24

kakr >>
ale při situaci kdy dítě dovrší 8rok kupříkladu v listopadu, tedy celou tuto sezonu mu bylo 7 let, je žákem první třídy = učí se číst a psát a je těžké po něm chtít aby chápalo význam slov bentos, členská schůze, vysvětlovat co je to aktivace spermií aj. viz test k získání prvního ryb. lístku.

Do rybářského kroužku až od 8mi a to na začátku školního roku....8mu bylo v listopadu, dál chytat nesmí, do kroužku půjde až za 7 měsíců.

Jak mu vysvětlit že teď nebude moct půl roku chytat když chodí na ryby s taťkou už od 4 let????
Posun věkové hranice na 10 roků viz ČRS mi přijde fajn.

Nevím jestli je to srozumitelné, zkrátka na kroužek a zkoušky moc malý, na chytání na taťkův prut moc starý.....Ztráta zájmu, demotivace......

sven - Profil | St 8.6.2016 16:18:09

hraji >> ano, to je pravda.
Zmínil jsem se o tom už v první, malé poznámce v: St 8.6.2016 11:31:39

hraji - Profil | St 8.6.2016 16:15:34

sven >> jedna malá poznámka, do rybářské legislativy se nic podobného prosadit nepodařilo. Celé toto ustanovení o "praktické výuce" je v příkrém rozporu s platnou legislativou.

sven - Profil | St 8.6.2016 15:58:06

Bobanito >> Z citace BPVRP MRS jsou dvě věci nepochybné.
Jednak, že v rámci svého oprávnění a za předpokladu, že se jedná o plavanou nebo položenou, tedy disciplíny s povolením lovu na dva pruty, můžeš školit maximálně dvě děti.
A druhak, že autorská skupina, spáchavší PBVRP, je dost na štíru s pravopisem ČJ... :-)
Čtyři pravopisné chyby v jedné větě,, to je dost i na žáka 4 třídy obecné ...

Pokud bys byl členem ČRS, byla by Tvá situace mnohem příznivější. Tamní literální vědci, dotáhli citaci k dokonalosti..

....."Děti do 10ti let věku mohou manipulovat s 1 udicí osoby provádějící lov starší 18ti let v jejím doprovodu".....

Pokud opět pomineme úpící pravopis, musíme nutně dojít k závěru, že počet dětí není limitovaný. Rozhodující bude pouze vlastnictví prutů osobou, starší 18ti let a provádějící lov.
Jsi-li vlastníkem dostatečného množství prutů, pak můžeš bez obav vyrazit na lov, třeba s rybářským kroužkem.

kakr - Profil | St 8.6.2016 15:17:53

Bobanito >>
Od osmi let už může mít dítě povolenku, není důvod věk prodlužovat.
Pokud budeš "školit" na MP vodě děti dvě, tak už sám lovit nesmíš. 1+1 = 2 pruty.

Killbeggan - Profil | St 8.6.2016 15:13:32

Díky za každý nový článek! A teď zcela mimo téma pro autora (y), nebo MM. Pokud je článek na pokračování, nestálo by za to, ho rovnou prolinkovat s tím prvním dílem, jako že na něj navazuje, aby ten čtenář , kterému první díl unikl (já) :-) ho nemusel "pracně" hledat v archivu? Vím že jde o prd, nakonec jsem ho samozřejmě našel po ani ne 10 vteřinách, ale mně by se to tak prostě líbilo a Vám to přidělá práci taky na těch 10 vteřin :-). A možná ušetříte času více lidem, kteří se budou cítit komfortněji atd...Killb.

Bobanito - Profil | St 8.6.2016 13:22:36

Pouze poznámečka z BPVR:

XI. Rybolov mládeže:
.... Dospělí lovící, držitel povolenky a rybářského lístku, může v rámci svého oprávnění provádět individuální praktickou výuku rybolovu mládeže do 8 let.
....

Já bych preferoval možnost provádět praktickou výuku rybolovu mládeže až do 10ti let.

A na závěr otázečka: Můžu v rámci svého oprávnění individuálně prakticky vyučovat 2ks mládeže do 8mi let?


sven - Profil | St 8.6.2016 11:31:39

Tři malé poznámky :-)

......."Podle mého názoru velmi správná a smysluplná věc, která se povedla znovu prosadit do rybářské legislativy. Umožňuje malým dětem započít své první lovecké krůčky po boku svého tatínka, dědečka či jiného dospělého rybáře. Ten totiž v rámci svého rybářského oprávnění může provádět praktickou výuku rybolovu, a to tak, že dítěti umožní obsluhovat jeden ze svých prutů. Lovit na udici dospělého rybáře bez povolenky mohou na vodách Moravském rybářském svazu děti do osmi, na revírech Českého rybářského svazu dokonce až do deseti let".....

Rybářská legislativa nic podobného neumožňuje, opak je pravdou....
99/2004
§ 6 Výkon rybářského práva
(1) Rybářské právo lze vykonávat pouze v rybářském revíru.
Uživatel rybářského revíru nemá právo, povolit výkon rybářského práva jiné osobě

(7) Při lovu v rybářském revíru je osoba provádějící lov povinna mít u sebe rybářský lístek, povolenku k lovu, nejde-li o uživatele rybářského revíru, popřípadě doklad o udělení výjimky podle odstavce 4 nebo 5 a na požádání je předložit rybářské stráži, rybářskému hospodáři, popřípadě jeho zástupci ...nebo orgánům Policie České republiky..



..." Na některých soukromých revírech jsou také umožněny způsoby lovu, které jsou na
svazových vodách zakázané. Mezi nejatraktivnější patří chytání pod ledem na dírkách v zimním období ...."
Lov pod ledem je zákonem zakázaný nejen ve všech rybářských revírech ale i v rybníkářství !
§ 13
(2) Při lovu v rybářském revíru a v rybníkářství se zakazuje
c) užívat k lovu ryb elektrického proudu, lovit ryby pod ledem ...



...."Rybářský lístek také nevydávají rybářské organizace, ale lze ho získat na obecním úřadě v místě svého bydliště"...

Rybářské lístky vydává Odbor životního prostředí - Krajského Úřadu nebo dtto pověřeného obecního úřadu. Nikoli každý obecní úřad v místě bydliště.

kakr - Profil | St 8.6.2016 10:20:41

Malá poznámka - v roce 2016 mají děti do 15 let včetně, organizované v MRS první povolenku zdarma, platí jen členství.