Hráz na Berounce nebude. Hledají se jiná řešení

Autor diskuse: JaMi - Profil , 13.5.2016

Bušák - Profil | St 18.5.2016 11:29:24

Honza7 >> dobře napsaný

pepa macháč - Profil | St 18.5.2016 10:33:37

také chránit lesy,k zadržování vody,proti nájezdu zlodějů, kteří dokážou vykácet spoustu stromů. atd.

Honza7 - Profil | So 14.5.2016 11:07:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Konečně zvítězil zdravý rozum. Teď nastal čas hledat tu nejlepší cestu jak minimalizovat rozmary přírody při extrémním počasí. Tady pomůže celá řada systémových opatření, která začíná už v kopcích a horách, kde je zapotřebí na potůčkách, potocích a říčkách stavět prahy. Co nejvíce zpomalovat odtok vody z krajiny a snažit se vytvořit maximální zásoby podzemní vody. Skončit s napřimováním vodních toků a snažit se čistit zanesená koryta. Tohle je asi největší problém jednotlivých povodí. Z našich vodních toků se nánosy sedimentů dlouhodobě netěží, poněvadž v mnoha případech jsou kontaminovaná od těžkých kovů a ropných produktů. Vytěžené usazeniny by nebylo kde uskladnit. Povodí tedy zvolila cestu jednoduchého způsobu řešení - stavění hrází a snahu vytvořit VD, která bohužel na vždy změní vybranou lokalitu. V takovém případě vždy přijdeme o endemity, krásné přírodní kouty, zabrání se migraci vodních živočichů a změní se hydrogeologické podmínky.
Vliv zemědělství má taky velký podíl na množství vody v daném regionu. Pěstování nevhodných plodin a neprovádění hluboké orby se projevuje na zásobách spodní vody taky velkým podílem.
V každém případě se zde řešil pouze jeden problém - vliv intenzivních dešťů a následných záplav.
Jak se bohužel ukazuje musíme být taky především připraveni na dobu extrémního sucha. Uvedené navrhované řešení tuto situaci neřeší. Povodí mají v takovém případě pouze to řešení, že budou místa s dostatkem a nedostatkem vody. Tento přístup není správný pro hospodaření s vodou.
Tak uvidíme jaká další řešení se v uvedeném případě navrhnou.