Studenti opět čistili břehy Sázavy

Autor diskuse: yvana - Profil , 8.4.2016

Džoncek - Profil | Po 11.4.2016 12:25:37

Mrknato >> ono další nesmysl nastává po tom co jako běžný občan roztřídíš odpad (sklo, papír, plast) to potom přijede speciálně zakoupené vozidlo pro svoz plastu, které to naloží a veze na třídičku (né na recyklovatelnu ale třídičku), kde stojí u jednoho pásu, na kterém jede papír, plast, sklo asi 20 paní v předdůchodovém věku v rukavicích a rouškách a to co už lidé jednou třídili, musí třídit znovu. Ano vysypou vše na jeden pás a až potom se to třídí. Tady jde krásně vidět na co jsou nějaké popelnice, když stejně vše skončí na jednom pásu a na co jsou vozidlo speciálně pro svoj papíru, plastu atd..........Dělali jsme v takové třídírně rozvody a realita je taková. A po otázce proč se to vlastně znovu sype na jeden pás a znovu třídí odpověděli jednoduše.....Lidé jsou takové prasata, že i když je naučíte s*át na jedno místo, stejně je bude lákat s*át na místo, které je blíže a měl v tom pravdu......Když mi sám potom řekl koukejte (na pás kde zrovna jelo údajně sklo) tak jsem viděl jen pet láhve, obaly, železo sem tam nějaké sklo. Takže ono vesnice, města můžou vyhazovat milióny za odpady a logistiku s ním spojenou, ale bez výsledku. Vše skončí na jendom pásu, kde to stejně někdo musí třídit. A kdyby tu linku nechali bez dozoru a důvěřovali lide co minutu se zničí nože co třepí plast protože tam v tom je sklo, železo atd.........

Mrknato - Profil | Ne 10.4.2016 12:25:23

Honza7 >> Monopolům se asi nelze vyhnout, pokud chceme dostupné služby a práva, která má stát garantovat.

Zcela zásadní jsou chybou je, že monopoly mohou "podnikat" nebo se tvářit, že podnikají jako všichni a druhou, aby monopoly mohly privatizovat státní majetky. Budu se opakovat, ale tady je ČRS a MRS jasnou ukáznou monopolu, který sice veřejně nepropaguje privatizaci revírů, ale nezřízeně a nekontrolovaně podniká a přitom využívá "otrockou" práci zadarmo. Jistě že spolky mohou stanovovat jaké si brigády pro členy, ale paradoxem je že většina spolků nemá na čem ty brigády provozovat, nemá revíry...... ale všichni se tváří jak je to nóbl a jak to je prospěšné.....

Honza7 - Profil | Ne 10.4.2016 11:21:09

Mrknato >> Ahoj Pavle, šetření s elektřinou je nádherná ukázka jak to u nás nefunguje. Elektřina je dnes nejlevnější možná za 10 let, ale na vyúčtování s elektřinou to nepoznáš. Monopol je monopol a nese sebou všechna rizika, které by mohly být učebnicovou ukázkou v provedení ČR.

Mrknato - Profil | Ne 10.4.2016 10:24:38

Honza7 >> Jo, to je dnešní systém.... Lidi šetří vodou, eletrikou a ta je 2x 5x 10x dražší... To chceš i u odpadů? U nás v Pardubicích se měla stavět spalovna, ale aby fungovala musel by se odpad "kupovat". Tedy další business? A stejný business je i s rybařinou. Čilimníci z Rady, ÚS si plní kasičky, čilimníci z MO pozadu nezůstanou a výsledek na územních revírech? Obviníme kormorána, vydru, pytláka Tondu, sucho, povodeň a všichni to zbaští a budou nás ještě litovat.((((
Z čilimníků udělat nezaměstnané a všechny peníze mimo cca 10 zaměstnanců v kraji do revírů...... Jasně, byl by to konec ČRS a MRS, ale ne tím, že by nefungoval, ale že by čilimníky trefilo.

Honza7 - Profil | Ne 10.4.2016 8:57:31

Asi se všichni shodneme, že je potřeba něco změnit. Je obrovská škoda, že to u nás nefunguje stejně jak v některých vyspělých zemí. Vyhodíš nedopalek, žvýkačku,obal atd., tak pokuta klidně i 5000 Kč. Při opakovaném přestupku dvojnásobek. Problém je v dokazování a především v tom, že ten co to bude hlásit bude brán za bonzáka, který z toho nic nemá, jenom problémy. A tak pokud se nic nezmění, bohužel musí nastoupit " blázni " , kterým to není jedno a uklidí chlívek po někom.
Tak jak už bylo řečeno jak se toho odpadu pak zbavit, když máš popelnici plnou, kterou ti odvezou jednou za čtrnáct dní?
Co dělat s rozlomeným kajakem - díky jeho velikosti atd.? Nemyslím si že studentům sběr odpadků kolem vody ublíží. Ale všichni cítíme, že to není řešení. Bude asi potřebovat za odvoz odpadků zvednout ceny cca 5x a pak zaměstnat pár lidí co to budou po grázlech uklízet.

Ravachol - Profil | So 9.4.2016 17:41:05

Mrknato >> Souhlas. Taky ten soucasnej stav reseni odpadni problematiky nevidim jako stastnej.

yvana - Profil | So 9.4.2016 15:54:42

Mrknato >> U nás spadá 7 obcí pod hlavní obec,máme tady všude mraky chatařů,tím jsou kontejnery na každý návsi.Potom je sběrný dvůr,kam můžeš dát právě ty ledničky,pračky.....ale místní to tam vozí,horší jsou kontejnery pro chataře,někteří naskládají ke kontejneru od hajzl mísy po starý matrace všechno ke kontejneru....zase je to v lidech.Zatím u nás nebyl problém aby někdo postavil pytel petek ke kontejneru,nebo je tam vyházel,to samé sklo....já ti jenom chtěla říct,že i když mají lidi možnost to uklidit,dát do kontejnerů,nebo plastových pytlů,stejně to neudělajíedit:s těma dotacema souhlas.

Mrknato - Profil | So 9.4.2016 15:37:41

yvana >> Nádoby na sklo, plasty, papír máme také, ale řeč je o věcech, které se tam nevejdou a nepatří. Nádobí, suť, kola, ledničky, pračky, nábytek, gumy, postele, oděvy, boty, a.j.. Jsou obce, kam spadají třeba 3,4 vesnice, ale nádoby na petky mají jen v jedné z nich, ale dotyčným teče před okny řeka..... dopravní tepna....tak využijí "dopravu a PETky odplují ". Další věc je tráva, kterou vlastníci pozemků stohují na březích, hlavně pstruhovek. Jo a zkusila jsi někde v cizí obci zastavit a pytel petek, nebo větší věci, dát do kontejnerů, který si "platí" místní?

Jestli na něco použít dotace, tak na to, aby každý bez rozdílu bydliště, pohlaví a víry mohl odpad který někde vyprodukoval, kdekoliv na příslušném místě odložit a cena za likvidaci by nebyla na obci....

Edit: podle mě se to s tím "podnikáním a kupičkováním" ve statním sektoru přehání. Podobnost s rybařinou je čistě náhodná.

yvana - Profil | So 9.4.2016 14:15:50

Mrknato >> Pavle nevím jak kde to mají s odpadem,ale třeba okres Písek má všude na vesnici kontejnery,kde můžeš dát plast,papír,sklo,plus máme zadara igelitové pytle,kam můžeme třídit další odpad,včetně trávy,listí....chataři mají poblíž taky kontejnery,kam můžou dávat odpad.Máme i sběrný dvůr a každý měsíc kontejner na všechno,čeho se chceš zbavit.Příjezdové cesty k vodě vedou okolo kontejnerů a je to stejně prd platný,protože jsme národ lidí,co si před dveřma sundají třeba i ponožky,ale u vody nechají všechen bordel.Zkrátka co není moje,do toho mi nic není a on to nějaký vůl u vody sebere.Už jsem jednou psala,že k nám do zátoky jezdí mraky lidí co dají bordel i do igeliťáku odnesou i k autu a tam to hodí do prvního křoví.Je to pouze v lidech.Tady mají možnost dát odpad do kontejneru,ale stejně to plno lidí neudělá.

lukasin - Profil | So 9.4.2016 13:55:52

Něco na těch popelnicich bude.Mam doma dvě a přes zimu je to problem,tak vozim odpad do města k panelakum do kontasu,ale každej to tak neřeši-hoděj to do lesa nebo k řece a je jim to šumak.

Mrknato - Profil | So 9.4.2016 8:02:04

Ravachol >> Po roce 89 se šlo na ekologii ekologicky, KAŽDÝ mohl svůj odpad odvést kamkoliv na řízenou skládku, sběrný dvůr..... a fungovalo to. Pak i do odpadů, stejně jako rybařiny vlítl business a je vymalováno. U nás máme sběrný dvůr pouze na trávu a větve, někde nemají ani to, i když obce mají ohledně odpadu své povinnosti. Jistě, člověk si může objednat kontejner, koupit a zaplatit poplatek za další popelnici, ale většina si řekne, proč by to dělala, když jiní nemusí a stále se najdou dobrovolníci, kteří to uklidí.......(((

Ravachol - Profil | So 9.4.2016 7:05:51

Mrknato >> Kdo chce a má vůli hledat řešení, najde ho :) S popelnicema problém nebude, je to v lidech - nehledat ve všem problémy, ale konstruktivně hledat řešení. Na rozměrnej odpad jsou všude sběrné dvory. Já uhlím netopím, ale otec to vyrešil tak, že má pres zimu popelnice pred barákem 2. Hotovo, po problému :) Většinu odpadu dnes můžeš vytřídit...Jasně že bordel co lidi hážou do vody není jen od rybářů, ale " i od rybářů" ! K nějakejch černejch skladkach komunalu za mě uplně problem nevidím, spíš se všude válí mraky takovýho toho "odhozenýho" bordelu:)

Mrknato - Profil | Pá 8.4.2016 21:05:59

Ravachol >> Kdyby každý, kdo chce svůj odpad odvést tam, kam patří a MOHL, tak by se to asi o dost zlepšilo. Dnes máš 110l popelnici, která se vyváží 1x za 14 dní za 500,-Kč rok. V zimě ji máš plnou popelem za týden...... Kontrolní otázka. Kam dáš popel z 2. týdne a běžný domovní odpad?

Lidi v paneláku mají velké kontejnery, vyvážené 2x týdně, které krom Vánoc nenaplní, též za 500,-Kč ročně. Jestli trochu zauvažuješ, tak se asi přestaneš divit, kde se bere i u řek ten roztodivný odpad. Jestli někdo řekne, že od rybářů, tak já kontruji, že ho sem vozí Kim čog in, jako odplatu za imperiální choutky......)))

Ravachol - Profil | Pá 8.4.2016 20:35:06

lukasin >> ta morava je fakt tragoška - když srovnám břehy a vodu pred dvaceti lety a dnes, jen kroutím hlavou....dvacet let zpět jsem za celej den na pstruhách u moravy našel maxa jednu pneumatiku. Dnes se tam jdu projít na hodinku a nákladak bych tím bordelem na brehu naplnil. Tak nevím, jestli je tohle pokrok a 21. století :) Na zahradu by si to nikdo z ns nedal, ale do řeky to hážem všichni. Nejvíc mě pobavilo tak 5 let zpět, když jsem koukal z mostu na pstruhový moravě a někdo tam z něj do vody vysypal tak 2 metráky čerstvých hovězích kostí..asi jeden ze dvou místních řezníků, takhle si pod sebe neserou ani vopice :)

lukasin - Profil | Pá 8.4.2016 20:22:20

Jiří Šindelář >> To neni Indie,ale normalně naše řeka jmenem Morava a to je skoro v počatku toku.

Ravachol - Profil | Pá 8.4.2016 19:46:33

kaly >> já bych to trochu poupravil: proč by to po nás měli uklízet vězni.
kteří seděj za katrem a ten bordel neudělali? jediný co pomůže, tak změnit obalovou politiku( když jsem makal pred x lety v norsku, pet flasky byly zalohovany) a ac nejsem priznivcem represi, tak za to napalovat desetitisicovy pokuty - odhodis obal, pet litru flastr a nazdar, jinak to s nama Cechama nepujde. Kazdej nadava na neprizpusobivy, ale tohle si delame jen my Cesi, páč jsme prasata.
Další věc je, že jen málokdy někoho vidím, že by sebral bordel kterej není jeho a hodil ho do koše - to je prostě naše národní charakteristika - budem se v tom brodit po kolena a řvát at to uklidí někdo jinej nebo stát :)
Kdyz si vezmu, jakej bordel zustava u vody po nas rybarich( a mraky z nich chodi na mrk),tak mi to fatk makovice nebere.petky, plechovky, obaly od krmení a svacin...to proste normalni clovek nedelá. a dovedu si predstavit ze zrovna tyhle buransky typy co to u tý vody nechaj drzkujou vecer v hospode na vsechny ostatní od varsavy az po káhiru :)

Jiří Šindelář - Profil | Pá 8.4.2016 18:55:47

lukasin >> to je jak někde v indii... hnus

kaly - Profil | Pá 8.4.2016 18:50:21

Proč to čistí studenti ? ty ať sedí v lavicích a učí se . Věznice máme přeplněné vězni co by možná chtěli pracovat

SallySalic - Profil | Pá 8.4.2016 18:35:19

Na Labi u Kolína je bordelu v řece také víc než dost...

lukasin - Profil | Pá 8.4.2016 17:28:43

Je dobre,za tu snahu,ale vemem to zakladem-lide jsme prasata a ten bordel je jen a jen od nas a ta přiroda nam to jednou vrati a pak budem jenom čumět!!! Takto u nas čisti elektrarna svoje česla-teklo to tak hodinu v kuse....

Honza7 - Profil | Pá 8.4.2016 16:40:39

Je velmi dobře, že se stále najdou lidi kterým není lhostejné jak to u vody vypadá. Teď u nás na Žermanické přehradě plave spousta plastových láhví především na přítoku do přehrady. Bez člunu není vůbec šance se odpadu zbavit a tak každá tato akce, která proběhne na vodních tocích je vlastně i prevencí za čistotu našich přehrad.

yvana - Profil | Pá 8.4.2016 16:32:06

Když vidím co se všechno najde u vody,tak si říkám,to snad lidi nosí,vozí k vodě a tam to nechají.Jsou to tuny bordelu u všech vod.teď kdyby se to nikde nečistilo,nesbíralo,tak je u všech vod skládka odpadu,při větší vodě se to všechno spláchne.:-(