V Ralsku obnoví rybníčky a nádrže. Plánují se i tůňky

Autor diskuse: JaMi - Profil , 5.4.2016

Honza7 - Profil | St 6.4.2016 21:25:41

Citace z uvedeného článku : " „Vlastně jde o rehabilitaci krajiny našich prarodičů. Investujeme hlavně do vodních děl, která historicky byla kdysi součástí naší lokality, měla v ekosystému svoji funkci, oživovala daný prostor o drobné obojživelníky a další živočichy, sloužila zvěři jako napajedla a udržovala v lokalitě život i v obdobích sucha. V zásadě se tak vracíme k moudrosti našich předků," doplnil ředitel Vohradský.
Zdroj: http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/v-ralsku-​obnovi-rybnicky-a-nadrze-planuji-se-i-tunky-2016040​4.html "

Tento článek není věnovaný pouze rybářům, je to o tom jak by měla vypadat krajina. Nejde pouze o investice do ryb, či obojživelníkům, ale o fungující ekosystém. To tím chtěl říct autor.

Saddám - Profil | St 6.4.2016 21:03:20

Honza7 >> Asi jsi nečetl, co jsem napsal, jinak si to neumím vysvětlit.

Honza7 - Profil | St 6.4.2016 19:54:23

Saddám >> Pokud to půjde Dalibore, tak se Ti budu snažit vždy odpovědět, ale určitě je dobré se držet tématu. Není vůbec vhodné do této diskuse tlačit jiné téma. O hospodaření na těchto místech tady vůbec nehovořím a ani mě to nenapadlo. Jde mi o to, že zde je místo pro ty ryby ( samozřejmě pokud jim daná lokalita bude vyhovovat ), které RYBAŘSKÝ SVAZ ignoruje. Nejde zde pouze o ryby a obojživelníky. Jde o lokality, kde je zapotřebí udržet vodu v krajině. Jsou to místa kde nehrozí pokud se voda rozlije, že něco se poškodí. V extrémních vedrech to budou takové "oázy", které z našich přírodních lokalit zmizely. To, že tohle někteří lidé nedovedou pochopit, ještě neznamená, že tyhle místa nejsou zapotřebí.

Saddám - Profil | St 6.4.2016 11:00:01

Honza7 >> Rybářsky tam hospodařit nehodlají (nebyla by dotace) takže to vidím tak na sřevličku a stříbrňáka. Zmiňovaná sřevle a mřenka jsou reofilové pstruhového pásma, mřenka navíc ráda chladnější vodu.
Hele Honzo. Počin je to dobrý, ale v diskusi o plavebním kanálu ti vadí, že to bude ze společných peněz a nedostaneš žádné záruky.Tohle bude taky ze společných a taky bez záruky.
Jinak předkové tam nebudovali rybníčky pro čolky, ale pro rybníkářské využití oni totiž předkové byli také ekonomové, ne že ne. Prachy do čolků (a indiánů) vrážíme my. Předkové hospodařili aby jim nekručelo večer v bříšku, ne aby se kochali pohledem na obojživelníčka. Neříkám tím, že je toto špatná akce, je tě tím upozorňuji, že je třeba mít stejný metr na vše, jinak se z tebe snadno stane ekoterorista.

Honza7 - Profil | Út 5.4.2016 17:58:42

Tohle je ta správná cesta k udržení vody v krajině a to nejen povrchové, ale i podzemní. Do toho je zde šance k vytvoření nových, staronových lokalit pro obojživelníky, kterých v poslední době enormně ubylo. Tito živičichové jsou ukazatelé čistoty prostředí. Snad to bude místo i pro některé naše ryby, které jsou neoprávněně opomíjeny, protože z hlediska rybářských trofejí nejsou žádným enormním zážitkem, ale v každém případě patří do naší přírody ( mřenka, střevle, piskoř a další ).