Petardy ani myslivci nepomáhají. Kormoráni dál plundrují jihočeské rybníky

NEUSTUPA - Profil | Čt 31.3.2016 17:22:24

Gagi >> moje sousedka taky.....

Petr.OVA - Profil | Čt 31.3.2016 16:13:47

Bacha >> Není zač, musíme si přece pomáhat.... :-)

Bacha - Profil | Čt 31.3.2016 14:02:19

Petr.OVA >> Díky, je to vyčerpávající info. Zase o něco chytřejší.

Petr.OVA - Profil | St 30.3.2016 19:28:42

Bacha >> Ve skutečnosti je to tak, že rybáři podají žádost o stanovení odchylného postupu při ochraně ptáků na ochranu životního prostředí a to na rybářský revír (např. Odra2 nebo Ostravice1). OŽP vysloví souhlas s odchylným postupem, tedy povolí úmyslně usmrcovat jedince kormorána velkého a současně stanoví podmínky, za nich lze tuto činnost vykonávat, zejména přesně vymezí lokality, kde lze střílet. Na základě tohoto souhlasu pak orgán státní správy myslivosti vydá rozhodnutí o snížení stavu zvěře, kde už jsou účastníky řízení mimo rybářů i všechny dotčené myslivecké spolky, které si ovšem dotyčný úředník na základě mapových podkladů sám zjistí a obešle je. No a pak už jen stačí mačkat spoušť, v našem případě až do 31.3.2020. Lovíme většinou individuelně, maximálně ve dvou skupinách, které jdou ve vytypovaných úsecích proti sobě kolem řeky.

Bacha - Profil | St 30.3.2016 15:12:57

Petr.OVA >> Aha, tak o tom účastnictví řízení obou dotčených MS jsem nevěděl. To je v naprostém pořádku....a nebýt cimprlich taky:-) A praktikuje se to jako společný, nebo individuální lov? Nikdy jsem to nepořádal, tak o tom nevím.

Petr.OVA - Profil | St 30.3.2016 11:43:20

Bacha >> Jojo, myslivci jsou divní patroni, viz Slavnosti sněženek.... :-)
U nás je běžné, že hranice honitby vede střednicí toku. Když pak rybáři požádají o výjimku, stanou se účastníky řízení oba myslivecké spolky na obou březích a mohou střílet jako o život.
Jen je třeba nebýt moc cimprlich. V okolí Ostravy je i v zimě kolem vod (a spíše mám na mysli řeky) málem víc lidí jak těch kormoránů a přece to jde. Ale také se nám stalo, že nějaký bdělý občan zavolal policii a protože byla nahlášena střelba, tak přijela přímo zásahovka. Zkontrolovali papíry, telefonicky si to ověřili u hospodáře a předsedy no a pak se omluvili a odjeli. Příští den se na stejném místě střílelo zase.... :-)

Bacha - Profil | St 30.3.2016 9:51:33

Petr.OVA >> Já jsem nemluvil o technice lovu, ale o legislativě a snášenlivosti sousedících MS. Samo že na velkých plochách to jde s brokačkou hůře, nejsou to kachny:-) Zkus jít ale na hraniční říčku či potok a střílej přes hranice honitby, kdo Ti co řekne. Navíc jsem se na legislativu nevymlouval, poukázal jsem na jen na její dílčí nedostatky. Jinak fotka správná, musí se lovit a lovit...mně se třeba kormorána ulovit nepodařilo.

Bacha - Profil | St 30.3.2016 9:42:31

R.P. >> Hele, já tyhle věci znám, dělám ornitologii celý život a navíc jsem i myslivec. Ne bouchač, ale opravdu myslivec, takže vím, co to je za problém. A nejsou to jenom kormoráni, ti jsou vidět nejvíce:-)

Petr.OVA - Profil | Út 29.3.2016 21:51:36

Bacha >> Právě naopak, lov na rybnících je daleko komplikovanější. Rybníky jsou velké, nevíš kam ptáci sednou a je obtížné se k nim přiblížit. Zato na řekách je to brnkačka, pozorný člověk rychle vypozoruje, odkud, kam a kdy létají a pokud je ještě poblíž jejich nocoviště, tak je úspěch zaručen.... :-)
A samozřejmě nesouhlasím s rozšířeným názorem, že lovem se nic nevyřeší. Jednak jenom mrtvý kormorán už žádné vejce nesnese a pak - jak asi se dostal kormorán na pokraj vyhubení, až si toho všimla EU a začala jej chránit? Určitě ne nedostatkem potravy na hnízdištích...
Jo a ještě něco - legislativa je dostačující, ale ještě musí být iniciativa, protože legislativou kormorána nezastřelíš!

Bušák - Profil | Út 29.3.2016 21:10:18

Bláža - >> pravdu má jen bouchačka

R.P. - Profil | Út 29.3.2016 20:07:36

Rosetau >> kormorání prsa se dají normálně jíst, děláme je na slanině s cibulí a kořením a je do výborný, i řízečky jsou z nich luxusní, po rybině vůbec nesmrdí a červy jsou pouze ve střevech, v prsní svalovině jsem je nikdy neviděl a to už jsem jich viděl dost

R.P. - Profil | Út 29.3.2016 20:04:59

Bacha >> v 60. letech bylo v Evropě asi 4 000 párů dnes je to přes 300 000 párů, u nás se to pohybuje mezi 300-400 páry, takže u nás ten problém opravdu nevyřešíme, tady střílíme kolem 2 000 ks ročně a stejně jich je při podzimním a jarním tahu všude spousta, většinou mladí ptáci a kroužky z Finska, Estonska apod., už to tam zkoušeli řešit propichováním vajec, ničením snůšek ale v tak malém měřítku že efekt byl nulový, pokud to tam nebudou řešit plošně nic se nezmění, a to my jsme na tom relativně dobře, třeba v Německu na jezerech jich je na tahu až 10 000 a to je jiný kafe

PB - Profil | Po 28.3.2016 13:00:50

Jednak červíci a jednak smrdí jak tejden stará ryba. To musí bejt mňamka.
No a Jirko tak jak a co tady postupně píšeš a co o tom víme, bude lepší tu diskusi skončit. Nehodlám se totiž zatáhnout do diskuse o pomocných oddílech a pod. Napřed si vše ověř a pak diskutuj, nemám rád teoretiky.

Rosetau - Profil | Po 28.3.2016 10:57:07

Gagi >> Gagi kormorany bych opravdu nejedl. Nedavno jich bylo u nas par zastreleno a jejich vnitrnosti jsou plny cervu.

Gagi - Profil | Po 28.3.2016 10:20:06

PB >> Není jen tak je ulovit, úplně jinak reagují na člověka v zeleném se zbraní a jinak na ,,civilisty" , to je samozřejmě ta nejmenší obtíž. Třeba v okolí řeky je neustále dost lidí a riziko že vedle někoho dopadne byť blbej brok a bude z toho poprask je ne úplně nereálné. Myslivci nejsou pomocným oddílem rybářů a pokud jejich snahu někdo ocení jako blbý vtip .... ?! Střeleno jich bude víc, jen ne každý je ochotný měnit to za kapra nebo jaké že jsou ty ,,motivační pobídky". Navíc kormorán je dle mých zkušeností docela tvrdý na ránu. Má to jistě daleko víc aspektů .... !
Já jsem je nejedl, kamarád ze Šťáhlav na ně ale přísahá, nicméně chápu že to zní zvláštně.

PB - Profil | Po 28.3.2016 8:11:13

Gagi >> Nevím proč bych plácal, přes motivační pobídky se prakticky nestřílí, Pět zobáků za rok nepovažuju ani za blbej vtip. PS Ty už jsi ta kormorání prsíčka jedl?

marmyš - Profil | Po 28.3.2016 6:21:44

Rosetau >> Kormoránům chybí potrava a přitom je jich možná 10x víc jak před 50 lety,to mi nějak nesedí.

Gagi - Profil | Ne 27.3.2016 23:35:11

PB >> Oba víme že plácáš jen aby sis rýpnul. Ale pokud to snad myslíš vážně zavolej zítra dopoledne a já zjistím co a jak. Ps: Kormorán má lepší prsíčka než kachna.

PB - Profil | Ne 27.3.2016 19:53:30

Gagi >> Můžeš mi poradit jak zařídit u zdejšího MS odstřel kormoránů? Zajímá je jen to co jde sežrat, kormorán nikoli.

tuzemak - Profil | Ne 27.3.2016 19:08:57

Rosetau >> nezamrzá,páč nejsou mrazy.-)))

Rosetau - Profil | Ne 27.3.2016 19:03:00

Krasna prirodni reka. Velke a caste meandry, slepa ramena na brehu vzrostla vegetace. Ve vode spousta kamenu, korenu a mrtveho dreva co tam nahromadi povodne a bobri. To znamena ohromne mnozstvi potravy a hlavne ukrytu! Co mame my? Naprimene toky jak podle pravitka. Zadne potopene stromy ani kameny aby voda pri povodni co nejrychleji odtekla. Vsude jezy a prehrady, diky kterym je voda v zime velmi tepla a proto nezamrza. Drancovani oceanu a mori takze kormoranum chyby potrava a proto na zimu tahnou do vnitrozemi. Priroda to mela vse v rovnovaze. Jenom clovek je hamiznej a nenasytnej ale bohuzel nechape, ze vse je propojeno a jak dojde na celou planetu tak dojde i na nej.

Bacha - Profil | So 26.3.2016 20:17:13

R.P. >> A jak bys to "tam" chtěl vyřešit?

Gagi - Profil | So 26.3.2016 14:21:45

Honza7 >> Myslím že nemáš pravdu. 1/ Predátoři neloví nejhojnější potencionální kořist ale nejsnadněji ulovitelnou, což může být obrovský rozdíl!
2/ Nedostatek potravy vede u predátorů k menšímu počtu ..... ano jistě ale v nepoškozené přírodě, v kulturní stepi může dojít k vyhubení nebo spíš k zdecimování nejčastěji lovené kořisti daleko dřív než dojde k samoregulačním procesům.
3/ Úbytek koroptví určitě nesvaluji na sokola ale na člověka! Jen se bojím že spolu se zemědělstvím a černou jim zvoní hrana (jinak to byl spíše jen příklad).
4/ S ostatním absolutní souhlas! Je radost se ,,hádat" s člověkem co to má v hlavě srovnané i když má jiný pohled .... takže děkuji :-) .

Jarda Š. - Profil | So 26.3.2016 13:28:23

Bláža - >> Na dnešní výroční schůzi MO ČRS Sedlčany senátor Jiří Burian přislíbil, že se pokusí iniciovat vznik společné pracovní skupiny MŽP a MZe, která by měla řešit legislativní opatření ke zmírnění škod působených na rybách predátory. Předseda ÚS Dušan Hýbner zdůraznil, že je nezbytné, aby každá MO, která má problém s kormoránem nebo volavkou, požádala o vydání povolení k jejich odstřelu a dohodla si pak s příslušnými mysliveckými společnostmi provádění odstřelu.

Honza7 - Profil | So 26.3.2016 12:04:24

Gagi >> S predátory na vrcholu potravinového řetězce to funguje tak, že loví především to čeho je nadbytek. V případě úbytku kormoránů a holubů si nemyslím, že by to bylo na škodu. Je jasné, že na jejich jídelním stole by neskončili pouze tyto druhy. Tvoje poslední věta je polde mě nepochopením života v přírodě.
Nedostatek potravy vede u predátorů k menšímu počtu narozených mláďat a nebo dokonce nejsou vyvedeny žádné mladé.Tato samoregulace funguje po staletí. Jedině kdo se vymyká z tohoto pravidla je člověk.
Pokud máš zájem chránit koroptve, tak to je určitě skvělý, ale sokoli za jejich úbytkem určitě nestáli. Je to pouze o tom, že jedná skupina lidí si brala v rámci svých aktivit víc než měla, bez ohledu na to jaký to má dopad na ostatní. Vzhledem k tomu, že peníze nesmrdí a díky nim dokáže naše společnost celou řadu věcí přehlížet, tak vznikájí tyto situace. Náprava legislativních paskvilů trvá věčnost a penize na odškodnění jsou v nedohlednu. To co tady fungovalo na základě přírodních sil člověk velmi negativně ovlivnil. Proto zde máme přemnožené kormorány, černou zvěř a další, kterou nedokážeme ani za posledeních osm let zredukovat. V neporušené přírodě by tohle už bylo dávno vyřešeno, byl nárůst predátorů s narůstající potravou, který by se sám snížil až by potravy ubylo.

Pvl - Profil | So 26.3.2016 12:01:34

Takové chránění ohrožených zvířat -ptáku -jako u kormorána je k ničemu . Odezdi ke zdi -- vynaložené prachy na ochranu do nekonečna ... Vynaložené prachy ,za škody a na následnou regulaci . Takhle to dopadne stejně s vydrou . U té by regulace byla asi o něco levnější ..zase zbytečně vyhozené prachy . na zbytečné přemnožení ........ Takhle to chodí ..

Gagi - Profil | So 26.3.2016 11:50:02

R.P. >> I tam by se to mělo řešit lovem, a zde to s ním alespoň zmírňovat.

R.P. - Profil | So 26.3.2016 11:39:56

Bacha >> nemáš pravdu, lovem se nic nevyřeší, dokud se tento problém nebude řešit tam odkud k nám zimující hejna přilétají nic se nevyřeší

Bacha - Profil | So 26.3.2016 11:20:10

Jediným způsobem je lov. Bohužel pro něj neexistuje vyhovující legislativa. Na rybnících a ostatních stojatých vodách by to šlo a funguje to tam. Ale co vodní toky? Většinou to jsou hranice mysliveckých revírů a tam je lov problematický, ba mnohdy nemožný. Je to problém většiny plundrujících druhů, jako např. divočáci, špačkové atd. Na vině je ale v první řadě člověk a ne chybějící legislativa. Myslivci bohužel nejsou schopni uhlídat ani kmenové stavy zvěře, natož pak škodící zvěř nepřinášející jim nijaký užitek, a obávám se, že ani sami sebe, stejně jako rybáři:-)

Gagi - Profil | So 26.3.2016 11:04:08

Honza7 >> Nemyslím že toto by byl dobrý krok, sokol by se velmi pravděpodobně nespecializoval na kormorány, lovil by všechny ptáky na které by stačil a tak by zdecimoval například i málopočetné koroptve atd. atd.. Tím neříkám že nemá být v přírodě vůbec. Obrovskou a velmi rozšířenou chybou je ,,chránit" přírodu od vrcholu potravního řetězce.

Honza7 - Profil | Pá 25.3.2016 9:08:47

Delší dobu se ukazuje, že rádoby geniální lidské nápady tak geniální nejsou a je zapotřebí spoustu let na nápravu. Bez komplexních znalostí pak docházi k velmi primitivním závěrům, které obohatí pouze jednu skupinu lidí a jejim jedno jaký to má dopad na vše ostatní.
Jedna cesta by tu mohla být, určitě by to bylo na delší dobu, ale s velmi malými náklady a mělo by to příznivý vliv na ekosystém. Začíná se ukazovat, že sokoli dokážou zařadit do svého jídelníčku kormorány. V případě, že se v daném regionu dokážou tito dravci udržet, nebudou mít kormoráni tolik klidu na likvidaci ryb a budou si hledat klidnější místo. Největší problém k dosažení větších úspěchů v boji proti kormoránům je nedostatek sokolů na našem území, který by bez časově dlouhodobější pomoci neměl šanci nápravu.