Diskuse k článku: Kroutí se vám vlasce a návazce?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 19.1.2016

Trokavec - Profil | Čt 17.11.2016 22:37:23

neprduch >> dobrý večer , tak už to vypadá že celej problém vyřeší otočení hrncem o 180:),letos jsem se takhle vyvstekal na feederu s colmikem, předtim několik sezon se stejnou značkou absolutně bez problému , myslim si že to bude opravdu spíš tim namáháním , pár větších ryb přez brzdu , pár zkutálení v proudu , nějaký to krmítko s pár gramy navíc než je odhozovka prutu.

Stillovy - Profil | Po 1.8.2016 22:46:59

Otázka, jak tedy správně napíchnout kosťáky na háček,aby zůstaly živí? dva, tři nebo čtyři? pokud je napíchnu za kůžičku mezi dýchací otvory, vždycky se tak nějak točí.

Rybinoha - Profil | Út 26.1.2016 19:30:41

tym >> Milan Tychler - >> Hlavně to chce schovat špičku háčku do nástrahy milane! Chlapi měli jste to v te brožuře!

krivoklatsko - Profil | Út 26.1.2016 17:22:02

Vždy když se mi kroutil vlasec, tak podle rady starých rybářů a i těch starších jsem jej nechal namotaný na cívce, a ponořil ho do horké vody cca 56 -70 st tak na dobu 25 min max,
Potom jsem uvázal místo háčku těžší olovo a snažil se co nejdál nahodit ( na trávě) a několikrát toto udělat. Pochopitelně zpět namotat. A vlasec se kroutit přestal. Zjistil jsem za dobu co chytám a to je již skoro 63 let že kroucení vlasců se lodehrává převážně při chytání dravců na vláčku. Proto jsem si na radu starších rybářů zhotovil z celuloidového filmu.přípravek kde jsem dirkama protáhl vlasec a ten byl zafiksován mezi karabinkou a kroužkem. Tím nedocházelo k rotaci vlasce pouze nástavce s háčkem.
Tak ať se daří a lámejte pruty, Petrův zdar

doktor škodná - Profil | So 23.1.2016 10:34:17

rs666 >> Není někde český překlad

neprduch - Profil | So 23.1.2016 10:19:56

Ahoj všem. Do jiné diskuse jsem kdysi dával foto, jak navijím vlase. Celou sezónu se mi však Celt 2 X kroutil, až šel do koše. Zajímavé je, že pak jsem stejným způsobem navíjel Awa shimu Quatro camou a nekroutil se. Ale příště určitě zkusím odvíjení spodem, možná na tom něco bude. A nebo z toho děláme zbytečně vědu a várka Celt 2 X byla šmejd, jinak by ho na e-shopech časem nezlevnili na polovinu:))

doktor škodná - Profil | So 23.1.2016 9:59:52

Juraj >> Děkuji ti moc za vysvětlení. Nový návin pro letošek zkusím podle tvé připomínky. ještě upřesnění. Rozumím tomu tak, že dám cívku na nějakou tyčku tak aby vlasec se odvíjel spodem. Dík ještě vysvětlení mé zanačky : doktor profese, jméno Kuna

mahdi - Profil | So 23.1.2016 9:18:30

Mne ako kaprárovi sa vlasec krúti z dvoch dôvodov. Prvý je zdolávanie cez brzdu a keď ide o veľkú rybu, ktorá vytiahne 30-40 metrov aj viac krát počas jednej zdolávačky, tak to je potom extrémne dokrútené. Druhý dôvod, respektíve moja chyba bola, že keď som začínal, tak som pri vyvážaní vlasec odvíjal cez baitrunner a tak som si vedel skrútiť aj stovky metrov vlasca. No čo, človek sa učí na vlastných chybách. Každopádne by som k tomuto článku chcel pridať typ na jeden produkt a to je olovo Spin Doctor od výrobcu Gardner, ktoré má tvar taký, aby rotovalo a tým odkrúca vlasec zakrútený pri zdolávaní cez brzdu. Po ťažkej zdolávačke teda stačí naviazať toto olovo, 3 krát nahodiť a stiahnuť a 50 aj 100 metrov vlasca je vyrovnaných.

kaprus - Profil | Čt 21.1.2016 14:31:11

Juraj >> tak dobry urcite nejsem. Ale nenecham se tak snadno zmanipulovat
Takze, kdyz motam vlasec a odvijim ho spodem civky je to dobre. V momente kdyz civku otocim vzhuru nohama uz je to spatne. Cajk:-)))) a celem na vychod.
Nebylo to spis mysleno smykanim ze spodku civky ( strana bez etikety). Pac to by davalo smysl. Ja to tak totiz delam kdyz otacim navin(hlavne pri motani podkladu) a bez skoleni.
Ale casem jsi prisel na to ze pythagoras takovy blb nebyl ,no ni???

rs666 - Profil | Čt 21.1.2016 12:40:41

tady - http://stroft.de/faq_en0512.html#haltbarkeit je popsáno navíjení vlasce Stroft

Juraj - Profil | Čt 21.1.2016 11:32:50

kaprus >> Odvíjel. Nejsem fyzik. Mám to přímo ze školení od AWA-Su. Tam na to mají bandu vědců a vývojářů. Já se spokojím s tím, že tu informaci přijmu jako fakt a koho to zajímá tomu jí sdělím.
Stejně jako jsem ve škole neposlal učitelku do řiti poukazem na to, že Pythagoras byl vůl a já si na to přijdu sám.
Pokud to vidíš jinak a jsi tak dobrý, rád se poučím.

kaprus - Profil | Čt 21.1.2016 7:47:07

Tak sem to četl a minimálně jeden blábol by tam byl. Namotaný vlasec odvíjením z cívky (ne smekáním) není stejně namotaný jako z navíječky. Pokud motám z cívky, vlasec zkroutím na cívku a při vymotání se srovná. Kdežto z navíječky mám na cívce vlasec srovnaný a při vymotání se zkroutí.
Ono fest záleží na tom, jestli chcu mět rovný vlasec na cívce, nebo rovný vlasec vymotaný. Já preferuji to druhé:-). a zhlediska skladování(vlasec na cívce navijáku, vlasec ztráví víc času na cívce než mimo ni) je to asi 5 smyček na 1metr a to nekvalitní vlasec stejnak může poškodit.

kaprus - Profil | Čt 21.1.2016 7:24:23

Juraj >> Proč spodem odvíjel? Odvíjel nebo smýkal.
Vlasec je potřeba navinout tak aby byl na cívce zkroucený a při vymotání (náhozu) se srovnal. ale jak se zatocí s cívkou přes brzdu nebo baitem je to stejnak v prd... To je prostě bohužel vlastnost smekacího navijáku...
A co stím má společného rolnička, mohl by mi to někdo osvětlit? :-)

Willow - Profil | Čt 21.1.2016 6:44:47

Jak funguje nebo nefunguje rolnička zjistíte,že na ni lihovým fixem po obvodu uděláte 3 čárky,při navíjení a dobré funkci uvidíte jen barvu fixu,,loukoťový,,efekt,při nepravidelném chodu bude rolnička a její lesklý povrch,jako by,problikávat.

el.ou - Profil | Čt 21.1.2016 3:38:48

Levné navijáky s horším ukládáním vlasce na cívku, nebo nefunkční rolničkou, zkroucení vlasce způsobí téměř vždy. I u nejkvalitnějších monofilů je to jen otázka času. Dost zklamáni pak bývají majitelé ekonomických řad, renomovaných výrobců.

Kajman60 - Profil | Čt 21.1.2016 1:35:19

doktor škodná >> ...přesně.

Juraj - Profil | St 20.1.2016 23:50:00

venybit >> 80% vycházek odchytám na feeder a tebou popisovaný jev pozoruji velmi zřídka...

Juraj - Profil | St 20.1.2016 23:45:58

doktor škodná >> PLS je krásný název. V praxi to znamená, že na cívce, kterou si kupuješ je perfektně srovnaná smyčka vedle smyčky a vše je utažené stejnou silou. Je to vidět pouhým okem. Podívej se na jakoukoliv novou špulku AWA-SHIMY (dnes už AWA-S). je to opravdu krásně hladké. Nejen že to hezky vypadá, ale vlasec je srovnán na celé cívce naprosto rovnoměrně a je mnohem menší pravděpodobnost, že dojde k nějakému poškození. K tomu je potřeba říci i B. Aby se takto z výroby navinutý vlasec správně namotal na cívku navijáku a nedocházelo ke kroucení, je třeba jej navíjet přes osu tak, aby se ze špulky odvíjel SPODEM!!!!! Vrchem, kolmo na cívku smekáním i všemi směry v kýblu je v tomto případě špatně!!!

Sumec ST - Profil | St 20.1.2016 21:25:59

Z důvodu zlepšení viditelnosti feedrové špičky (některé barvy bohužel nevidím) jsem začal používat čtvereček žlutého suchého zipu (cca 2 x 2 cm), který nalepím těsně za špičkové očko. Od té doby se mi nestalo, že by se vlasec otočil kolem špičky přes tento suchý zip.

dbb - Profil | St 20.1.2016 20:16:56

nenapíši asi nic nového, ale kmenová pletenka 0,08 mm a 6 m šokového monofilu Stroft se nekroutí, nebo jen minimálně (píši tedy o feederu). Tip pro kolegu na vozíku: když použiji jako kmen samotný monofil, samozřejmě že se mi to více či méně kroutí a při obsluze háčku, či plnění krmítka a povoleném vlasci to přes špičku rádo často skočí. Jsem líný se zvedat, řeším to tak, že vpravo od sebe si do země zabodnu trubku, kterou nasměruji tak aby mi při vložení prutu do této trubky ten trčel směrem šikmo vzhůru nad hlavu. Krmítko tak spuštěný vlasec, který visí přímo přede mnou, stále napíná. Mám pak volné ruce na vše potřebné. Vše kolem sebe je samozřejmě třeba uzpůsobit, aby se ke všemu dosáhlo bez přetažení (zlomení) špice. Určitě to tak dělá fůra rybářů , ale třeba pro inspiraci to posloužit může.
Článek, stejně jako drtivá většina od p. Tychlera velmi přínosný.

murphyy - Profil | St 20.1.2016 18:30:38

venybit >> ja to robim tak, ze po vytiahnuti si krmitko polozim do nadoby/vedra s krmivom co je pri mne a potom prut polozim na blizsiu vidlicku.
ak sa pocas ukladania pruta spicka velmi ohyna, tak bud musim povolit vlasec, alebo najst polohu pruta vo vidlicke tak, aby bola spicka vzdy iba mierne ohnuta

karlak - Profil | St 20.1.2016 18:11:12

pred prehratim vlasce v rolnicce pri vetsi zatezi je ted momentalne v kurzu pri uniku vetsi ryby hned vypnout zarazku zpetneho chodu a pribrzdovat civku rukou je to dost osvedcena metoda a vy co chytate na centrepin take se vam krouti vlasec

makass - Profil | St 20.1.2016 15:02:53

Přes brzdu se zkrouti každý vlasec. Každopadně zlatá posledni věta. Příště nekupovat. Dobry članek.

venybit - Profil | St 20.1.2016 13:46:47

sven >> Také se to tak snažím rozmotávat, ale jak sedím tak k tomu spodnímu hodu nemám moc prostoru ,někdy se to povede někdy ne a někdy se to zamotá ještě víc :). Jinak Sufix už používám léta také ,hlavně na plavanou ve slbších průměrech. Jinak používám Japonské monofili ,jsou levné a kvalita mě za ta léta rozhodně přesvědčila.

sven - Profil | St 20.1.2016 13:21:03

venybit >> mám vyzkoušenou vychytávku, co s omotaným vlascem kolem feedrové špičky...
Snažím se samozřejmě aby se vlasec neomotal, (držení v tahu, automatické popotažení před hodem atd.) ale pokud se tak stane, pak rychlejší způsob než otáčet prutem a zkoumat na kterou stranu točit, je lehký, krátký hod spodem, špičku sklonit ve směru hodu a přitom prutem jemně zatřepat. K tomu mi stačí jedna ruka.
Účinnost min. 95 % . Ověřeno lety s bičem, matchkou, feedrem i pickerem a zatím žádná špička nepřišla k újmě.
Dříve jsem nejvíc preferoval Byron, pak následovala dlouhá éra Colmicu (Fendreel, Power, Mimetix)
a poslední roky jsem k plné spokojenosti, přešel výhradně na Sufix XL Strong a Feeder Mono.
Žádné zvláštní problémy s kroucením tohoto vlasce nemám.

Petr Havlíček - Profil | St 20.1.2016 13:04:18

venybit >> je to někdy trochu záhada :-)), mám na dvou fídrech úplně stejné navijáky, vlasce, stejné nástrahy a jeden mám každou chvíli přes špičku a u druhého se to neděje. Čím to je?
Při rozmotání musím vstát z bedny, což ty bohužel nemůžeš. Takže tvému vzteku se vůbec nedivím.

venybit - Profil | St 20.1.2016 12:52:59

Tiky Květák >> Ano ,to chápu. Nastíním v čem je problém. Jakmile se ohnu z vozíku pro něco, tak se jednou rukou musím držet vozíku. Nefungujou břišní svaly . Takže nemůžu v jedné ruce držet prut někam se naklonit a vzít něco do druhé ruky,to bych šel ihned kotrmelcem dolu . Pokud nejsem ve vzpřímené poloze ,tak se jednou rukou musím držet . Takže tak nějak. Ale pointou bylo, že feeder to motání vlasce kolem špičky dělá daleko častěji než jiné pruty. A to i zcela bez zavinění vlascem. Je to vlastnost té měké špičky . Jinak s vlasci nemám problém a trocha kroucení mě nevadí .

Tiky Květák - Profil | St 20.1.2016 12:44:38

venybit >> Já tedy nevím, jaké to je, když nemůžeš vstát. Já ale teké většinu času nevstávám. Mám to prostě uspořádané tak, abych vstávat nemusel a měl vše po ruce. Pak je to v pohodě.. Už to dělám automaticky.

venybit - Profil | St 20.1.2016 12:40:42

Tiky Květák >> No také se to snažím takto řešit, bohužel jak jsem na vozíku, tak musím většinou prut někam odložit a při tom se to zamotá ,než si podám šrot nebo červy. Ale zas tak mě to netrápí, protože feeder moc nechytám. Mám raději pevnější pruty na kapry a větší ryby. A tu drobot chytám raději na plavanou.

doktor škodná - Profil | St 20.1.2016 12:37:59

Používám léta vlasec Awa shima reflektor. Mimochodem byl vyhodnocen jako současný nejlepší vlasec, V návodu má napsáno, že je prvním vlascem který má paralelní návin PLS. Nikdo ani Nikl neví co to je..Domnívám se že tomuto návinu odpovída i způsob navíjení na cívku navijáku. Nikdo to neví ani autor článku. Doposud jsem navíjel nový vlasec na cívku navijáku v kyblíku. Zkroutil se . Cívka v kyblíku se postavila na hranu a bylo vymalováno. Teď jsem navinul vlasec smekáním ale pozor na postavení cívky. Odmotejte cca 1 m a podívejte se jak jsou postaveny smčky. Tak jak jdou smyčky tak to musíte navinout i naviják. A je to bez kroucení. Autor má pravdu v kroucení vlasce soustavou návazce.Snad to někomu pomůže.

Tiky Květák - Profil | St 20.1.2016 12:33:50

venybit >> Dá se to vyřešit tím, že prostě nedovolíš vlaci, aby se omotal. Já třeba vlasec vůbec nepovoluju (v běžných situacích). Mám to kolem sebe tak uspořádaný, abych prostě mohl držet špičku neustále mírně ohnutou. Jinak teda pokud máš dobrej vlasec a nekroutí se, nemělo by se to stávat ani tak...

venybit - Profil | St 20.1.2016 12:15:52

No že vlasec občas hodí pár smyček, na to jsem tak nějak zvyklej a pokaždé před náhozem to kontroluju tak , že popotáhnu vlasec k navijáku. Když to nejde tak je někde chycený. Dělám to tak už automaticky bez přemýšlení je to zvyk. Pak stačí párkrát otočit prutem v ruce a je to v pohodě. Jediné u čeho mě to štve je feeder . Tam je uplně jedno jestli je vlasec nový , jaký je tam naviják . Prostě jak na feedru odlehčím vlasec (např při napichování nástrahy) tak se kolem té špičky omotá , pokaždé . Ale hlavně jak je ta špička měká , tak to nejde rozmotat točením prutu. A to mě opravdu vytáčí , dokonce tak, že feeder skorem nechytám jen kuli této vlastnosti . Myslím ,že motání vlasce kolem špičky u feedru je jeho největší nevýhodou . Hlavně v noci je to super zážitek , to před každým hodem rozmotávat . Žádné jiné pruty to nedělají , ani matchové pruty do 10g se tak nemotají jako ty podělané feedry. Jinak zlomit prut jen tak při náhozu ,to snad ani nejde i když je to zamotané . Tak každý normální rybář to už při náhozu cítí , že nástraha nikam neletí a že táhne prut sebou a automaticky prut nezastavuji ,nechám ho táhnout do vodorovné polohy .Většinou to plácne do vody přede mnou a nebo se to utrhne, ale prut to nezlomí ,pokud není nějak načatej . Jediné jak se zlomí prut spolehlivě je ,když při náhozu chytí háček o batoh za zády nebo nějaké křoví ,to rupne jak špejle . Ale jinak ne. Jinak kupuju Japonské vlasce , ty to nedělají žádné. Jedinej vlasec který to dělá a který mě připravil o hodně ryb , byl od Trabuca. Trabuco jsou dle mého názoru nejhorší vlasce na trhu . A k tomu ještě nejdražší. Ono vůbec čím dražší vlasec tím horší z mé zkušenosti. Od té doby kupuju Japonce kolem 100Kč/100m a nenarazil jsem zatím na žádný , který by nevydržel 2-3 sezony .A že jsem jich už vystřídal.Na všemožné techniky lovu. Ale feedry mě tím motáním kolem špičky vytáčejí ,tím se netajím. Pochybuju , že s tím jde něco dělat . Je to taková přirozená vlastnost té měkké špičky na feedru.

JaK_NB - Profil | St 20.1.2016 11:56:01

nozde >>
Nemusí, ale musí se na cívku navijáku navíjet v protisměru než se smeká z koupené cívky. A i tak je lepší před použitím jej 2-3 x prohodit s dobrým obratlíkem na olovu, aby se poslední metry "srovnali". Samozřejmě při navíjení je třeba vlasec před navijákem držet mezi morými prsty, nebo ideálně v mokrém hadříku.

Knapík - Profil | St 20.1.2016 9:52:27

Fishky >> já např. pozoruju výraznější kroucení vlasce právě při lovu na stojáku ve větší hloubce a vzdálenosti, než na mírně tekoucí řece s identickou sestavou.

Tiky Květák - Profil | St 20.1.2016 9:49:23

Knapík >> To mi přijde jako jednoznačně nejhorší faktor. Stačí pustit většího kapra přes brzdu ze strachu, že ti to upálí, nebo prostě proto, že opravdu musíš a problém je na světě...

Fishky - Profil | St 20.1.2016 9:14:57

Podle článku by při lovu na těžko kroucení vlasce nemělo nastat, přitom se mi kroutí, páč zdolávám ryby přes brzdu :)))

Knapík - Profil | St 20.1.2016 7:44:38

Snad bych jen přidal další faktor kroucení a to je zdolávání přes brzdu navijáku, kde ke stáčení a překrucování vlasce dochází zrovna tak.

nozde - Profil | St 20.1.2016 7:18:23

Pokud popsaný první způsob navíjení kroutí vlasec, tak se musí kroutit při každém náhozu :-) ???.

SallySalic - Profil | St 20.1.2016 4:47:06

Po delší době fakt přínosný članek o-) Super