Ze semináře: Rybožraví predátoři

Autor diskuse: SallySalic - Profil , 17.12.2015

keltt - Profil | Po 27.6.2016 0:11:26

Rožnovák >> Všechno má svůj konec, a mít něco, co mít už nemůžeme je utopie ! Ale máš naprostou pravdu, až tu nebude člověk (rybář), vše se navrátí do normálu, jako kdysi :-)

Rožnovák - Profil | Ne 26.6.2016 23:57:41

keltt >> nebýt rybářů tak pstruh někde možná vůbec není,nevím jak jinde mluvím ze zkušeností z našeho regionu. Každoročně se odlovuje z revíru generační ryba s které se získávájí jikry a mlíčí a vypiplá se s ní plůdek. Generačka potom putuje zpět.Pstroužci se potom vysazují do chovných potoků a po 2 letech se slovují a putují do hlavního toku.Již v chovných potocích celkem řádí vydry a černí čápi a na hlavním toku zase volavky a sem tam se objeví nějaký ledňáček.To co sežerou predátoři a během sezóny uloví rybáři se nedá srovnat.Jistě patří do přirody a mají právo na život ale bohužel krajina už zde není jako kdysi rovnováha je narušena a nemůžeme si po letech usmyslet že bez jakékoliv regulace umožníme návrat vydře, atd. aniž bychom domysleli důsledky na rybí osádku vychovat rybu taky chvíli trvá a všechny predátory do nekonečna naše vody neuživí.A co se týká kačen zákonem chráněna není,podle zákona o myslivosti je to drobná pernatá zvěř,takže pokud se vyskytuje na honebním pozemku,měl by ji uživatel honitby zařadit do plánu lovu a chovu :-).U nás jsou už i na náměstí.

keltt - Profil | Ne 26.6.2016 23:34:05

Rožnovák >> Z našeho pohledu lidí to tak vnímáme, kačeně náš pohled na věc je šumák, a to je pro ní velmi dobře. Není totiž tak pitomá, chová se jen přirozeně, respektv. vzhledem k vlastnímu pudu sebezáchovy. Ten člověk ztrácí, nebo už možná ztratil. Nelíbí se nám kormorán, bobr, vydra, kačena, ...jsme s vlastním myšlením k přírodě v prd..i, hledáme jen alibi, aby viníkem byl někdo jiný.

já 2 - Profil | Ne 26.6.2016 23:33:05

Rožnovák >> U nás na jihu jsou vzácnost i v zimě.

Rožnovák - Profil | Ne 26.6.2016 23:28:29

já 2 >> zrovna před 14 dny jsem viděl 4 samice morčáka na spodním části našeho revíru,což je nezvyklé většinou se u nás objevují v zimě. Zřejmě tu zahnízdili, nebo už jsou zblblí z toho počasí a neví kam letí :-)

já 2 - Profil | Ne 26.6.2016 23:25:34

Rožnovák >> To jsem rád. Ale znám i lidi co nepoznaj labuť od husy. Tak jen tak sicher jak my Češi říkáme.

Rožnovák - Profil | Ne 26.6.2016 23:23:26

já 2 >> neboj morčáka od kachny rozeznám :-)

Rožnovák - Profil | Ne 26.6.2016 23:22:31

keltt >> vím že kačena sežere všechno co ji řeka přinese ,ale nikdy jsem je neviděl aktivně lovit a ještě v úseku kde jsou intenzivně krmeny lidmi všude roste kdejaké vodní šáší.A u nás jsou to stále ještě pstruzi a dokonce se přirozeně třou.Pamatuju že Kačeny u nás před 15 možná 20 lety vůbec nebyly,přiletěl jeden nebo dva páry lidi je začli krmit a do několika let jich tu byla 100 a každým rokem vyvádí několikrát do roka mladé.Takže jeho existence u nás právě z velké časti je závislá na libovůli člověka,kdyby ho lidi ve velkém nepřikrmovali,nevypukla by taková populační exploze.

Willow - Profil | Ne 26.6.2016 23:08:58

Rožnovák >> Zkus to říct myslivcům.Vysmějí se ti ,jako mně.Prý to je blbost.Ono 70 kačen na určitém úseku dokáže řádit víc než volavka,ta ale tluče do větších kusů.

keltt - Profil | Ne 26.6.2016 23:05:40

Rožnovák >> Kačeny žerou ryby od nepaměti, objevil jsi opravdu novum. Významná část jejich potravy se skládá právě z ryb, mají to po generace v genech. Člověk sežere vránu, ježka nebo šneka, kačena jen tu rybu a trocha blínu. Že zrovna zhltne někde pseudopstruha není vůbec důležitý, důležitý je, že tu ještě ten opeřenec vůbec je, a jeho existence není zatím závislá na libovůli člověka, viz pstruh a špatné svědomí lidí z jeho mizení.

já 2 - Profil | Ne 26.6.2016 23:03:40

Rožnovák >> To by to vysvětlovalo. Morčák má jakoby zubatej zobák.

Rožnovák - Profil | Ne 26.6.2016 23:02:10

já 2 >> to co jsem viděl byl regurelní lov zdravých vitálních rybek,měl jsem pocit že se dívám na morčáka a ne na kachnu divokou.

já 2 - Profil | Ne 26.6.2016 22:25:03

Rožnovák >> U nás vysbírávají zraněné rybky podél břehu rybníka. Málokdy žerou mrtvé, ale ty poraněné rády.

Rožnovák - Profil | Ne 26.6.2016 22:16:31

Nechci zakládat nové téma tak to dám sem přijde mi k tomu nejvhodnější.Ode dneška beru za velmi vážného predátora na pstruhové vodě divoké kačeny.Šel jsem se po dešti projít jen tak kolem řeky a u jednohon malého přítoku krásně skákali ani ne 10cm pstroužci tak jsem je chvíli pozoroval.Za chvíli se přihnala samice březňačky se dvěma odrostlými mladými a k mému překvapení je začla velmi obratně lovit než jsem se nadál 3 to měli za sebou,pokusy o záchranu hejna malých pstruhů odehnáním kačeny byly neúspěšné,syčela a lovné místo odmítala opustit.Tak jsem ji chvíli ještě pozoroval a nabyl jsem dojmu že ty svoje mladé učí techniku lovu.U nás na řece jich je celkem dost,lidi je tam krmí a roste tam spoustu vodních rostlin takže rozhodně nehladoví.Takže pokud se takto stravují všechny přirozený výtěr pstruha od nich dostává pěkně zabrat.Máte někdo s kačenama podobnou zkušenost?

Rosetau - Profil | Po 21.12.2015 20:39:36

Veno to co tu pises je pravda. Ja v te lihni byl a tam rikali, ze tu populaci jen posilujou jinak je tam samorozmnozovani. Ve svazovych vodach se taky nasazuji ryby. Kdybych mel dat takovy pekny priklad tak je to Jizera 10 u Zeleznyho Brodu. Pred 20 lety tam byli obrovsky hejna lipanu o 100 a vice kusech. Dnes? Dnes tam neni skoro nic a to kormorani a vydry tam zadny nejsou. Vsechno vychytaly rybari taky me hospodar rekl, ze za ta leta se odtamtud odvezlo obrovske mnoztvi ryb. Dalsi krasny priklad je Lipno a candat. A že predatori decimuji reky to je taky dilo cloveka. Zadna zima tepla voda z prehrad, ktera nedovoli zamrznuti. Regulovane dlouhe toky bez prekazek doslova prostreny stul. Ani se tem kormoranum nedivim, kdyz v morich nemaj co zrat.

Véna S. - Profil | Po 21.12.2015 11:33:47

Rosetau: Ono je trochu jinak. Šumavský park má svoji pstruží líheň, kde udržuje původního šumavského potočáka. Ty ryby v Křemelné a dalších tocích pocházejí kromě přirozeného výtěru právě z ryb vysazených z této líhně.

Rosetau - Profil | Pá 18.12.2015 13:25:59

Za vsechno muze clovek nikoli predatori. Obvzlast vodohospodari a majitele vodnich elektraren a samozrejme rybari nikdo jiny. Reky jsou rovne jak pravitko zadne prekazky spadane stromy kam by se mohli ryby schovat. Tyden jsem muskaril na Sumave na rece Kremelna. Za tri dny jsem nachytal kolem 400 pstruhu co nahoz to ryba. Jak je mozne, ze na teto rece kde je obrovske mnozstvi vyder, volavek a dalsich predatoru tolik ryb? Ja vam to reknu pac se do toho necpe clovek. Zadny jezy voda si tece jak chce a kam chce vse je v rovnovaze.

Véna S. - Profil | Pá 18.12.2015 8:16:05

Právě ty vydry vypuštěné ze záchranných stanic jsou nejhorší. Nebojí se člověka, nemají respekt, dalo by se říci, že jsou "oprsklé jak lázeňské veverky". Ale i divoké vydry provedou své. Když se teď na podzim do chovného rybníka, kde je K1 z váčkového plůdku a k tomu zakomorovaná K2 z podzimních výlovů, nastěhuje vydra s mladými, tak si dokážete představit, jak to na jaře dopadne. K2 to s nějakými ztrátami sežráním přežije, ale z K1 tam na jaře nezbyde skoro nic. Jak to ty potvory při každodenním lovu stále ruší a zvedají, dojde u K1 k vyčerpání energetických zásob a úhynu vyčerpáním. Několikaleté zkušenosti. Na sádkách u řeky jsme v zimě neměli pomalu nic jiného na práci, než opravovat protrhané pletivo plotu okolo sádek. Pomohl opravdu až elektrický ohradník natažený uvnitř areálu okolo rybníčků. Pak přestal být problém i s protrhaným pletivem, i když čas od času se ještě nějaká díra v pletivu objeví.

Pvl - Profil | Čt 17.12.2015 14:21:28

Jo panečku to je spolek ....... Vím od kámoše který vlastní rybník .

Willow - Profil | Čt 17.12.2015 14:13:12

Když jsou tak aktivní a bohatí,tak ať zaplatí škody které svojí činností způsobyli.Vypouštění vyder do pstruhových říček je flusancem do obličeje všech,kteří se o tyto toky starají a udržují v nich původní populaci ryb a to vše zadarmo.Nesmyslná čísla,ochrana přemnoženého predátora a tajné vypouštění vyder to už je na trestní oznámení.Jsou to jen ho.wada s přísunem peněz,kteří si vymysleli jen tu svoji pravdu a názory jiných je nezajímají.Stokrát opakovaná lež,se stává pravdou.

potočák 62 - Profil | Čt 17.12.2015 13:43:32

Tento seminář se pořádal i v září v Hradci Králové za solidní účasti zástupců MO a v říjnu na moravě.Slouží pouze proto, aby nadace pro vydru a aopk mohly čerpat dotace,vykazovaly činnost a měly z čeho žít.Příklad-kromě Jeseníků se vydry nevysazovaly a když se vysazovaly,tak byli ze záchraných chovů a tím se nevysazovaly?Používané údaje byli zastaralé a používaly se o vydře do roku 2008-9 i když na stránkách obou institucí jsou údaje nové ale nehodí se jim.Kolik je u nás vyder nevědí-používají údaje z roku 2006-8, ale vědí že kdyby se jich ročně odlovilo 50-100 kusů tak vyhyne?Existuje záchraný program pro vydru,hlavně průchody pod cestami ale otázka, kdo je bude živit je nezajímá.Melou si dokola obehranou písničku a nedivím se zástupcům MO, že se této stráty času nezůčastnily.Petrův Zdar