Kdo nehospodaří intenzivně, zanikne, hájí armády kaprů v rybnících rybáři

Tomáš - Tom - Profil | Ne 11.10.2015 17:55:12

Ekologové opravdu pláčou na nesprávném hrobě. Kapry nechtějí a neváží si toho,že rybnikáři udržují rybníky,jejich hráze a odpadní stoky v pořádku a díky nim se drží voda v krajině a zabránili mnoha povodním. Pokud se rybáři na tuto práci vykašlou zůstanou v krajině bahnem zanesené močály,které taky neposkytnou životní prostor pro jimi preferované živočichy. Nerad bych zde psal o tom,že díky slepé ochraně některých druhů jako je volavka,kormorán a v mnoha případech i vydra dnes již žádná rovnováha v krajině neexistuje. Zapomínají na to,že rybáři ze svého živí armádu těchto predátorů. Problém sinic bude pravděpodobně daleko složitější než se zdá. U nás se již druhým rokem objevili na vodárenské nádrží ve výšce 500 m.n.m , kde nad nádrži nejsou žádné domky,zemědělská činnost a jsou tam jenom lesy.

Honza7 - Profil | Ne 11.10.2015 10:19:46

Uvedené téma se dotýká několika dosti žhavých bodů.
1) Intenzivní chov kaprů - díky tomuhle je ryba ještě cenově dostupná pro řadu obyvatel, kteří za svou poctivou práci dostanou minimální mzdu. Díky chovu kapra jsou schopny mladé rodiny svým dětem poskytnou rybí maso.
2) Úbytek živočichů, kteří svým způsobem života jsou především vázáni na vodu. Tohle asi rybářům nelze vyčítat. Devastaci vodních toků mají především na svědomí lidé napojeni na Povodí a betonovou lobby. Za vším je potřeba hledat peníze a tak by jsme se měli ptát kdo takové projekty k devastaci vodních toků vypisuje, projekt připravuje a schvaluje? Na konec se zjistí, že za vším je velmi malá skupina lidí, kteří pro peníze jsou schopni udělat vše.
3) To co autor zde neuvádí a je velmi podstatné, je potřeba pochopit, že některé vodní plochy budou rekreaci zapovězeny. Vstup na cizí pozemek a využívání vody, která je určena v rybníkářství k chovu ryb, by neměla být využívána rekreanty. Jsou lidi co tohle nechtějí pochopit a tak jenom pro srovnání : je to jako by se lidi chodili opalovat na pole a poleháváním by devastovali úrodu.
4) Také zde chybělo poděkováním rybářům, poněvadž nebýt jejich činnosti by v takových létech jako bylo to letošní, tak na mnoha místech by nebyla žádná podzemní voda.