Česko prochází jedním z nejsušších období za 500 let, ukázal výzkum

aleš vavřina - Profil | St 30.9.2015 11:55:27

Honza7 >> Honzo tak do této diskuze se veřejně pouštět nechci. To je již politika a ne o věcné podstatě problému nedostatku vody v krajině a nevyhovující podobě našich toků.

eagle - Profil | St 30.9.2015 11:53:34

computerfish >> Tak to je opravdu hnus je to jak dálnice né jak vodní tok.

Honza7 - Profil | St 30.9.2015 11:40:13

aleš vavřina >> S tím s tebou souhlasím v přesunu peněz do státní kasy, ale žádný ředitel povodí nechce mít škraloup. Tím vznikne větší šance pro další na jeho potenciálně uvolněné místo. Chce to i tlak uvnitř této organizace.

aleš vavřina - Profil | St 30.9.2015 11:22:32

Honza7 >> inspekce naděluje jen flastry a pokud jej dá státnímu podniku (či jiné státem zřízené instituci) a poté ten flastr odvede zpět do státní kasy, tak věcně 0 od 0 pojde, nikoho nic nebolí a jede se dál... to by bylo spíše účelné zavést i u státních zaměstnanců hmotnou odpovědnost za jejich činy, následky jimi vydaných rozhodnutí, ... - ale v reálu tento princip do legislativy nikdy nevejde - úředník či zákonodárce nést následky za své konání, no :-))) :-))) :-)))

aleš vavřina - Profil | St 30.9.2015 11:18:01

unudle >> Je vidět, že to řešíš povrchně... to krásné a obligátní "KDYBY".... kdyby byly v řiti ryby, tak by ses tu nemusel čílit nad nevhodnou vodohospodářskou úpravou toku a zachytal by sis doma v pohodlí svého lože ... :-)))

Honza7 - Profil | St 30.9.2015 10:59:29

aleš vavřina >> Plně s tebou souhlasím, jenom je zapotřebí těm co napomáhají devastaci přírody se připomenout jednou za čas, případně na ně poslat ČIŽP.

unudle - Profil | St 30.9.2015 10:40:11

aleš vavřina >> To by jistě mohli, ale kdyby to takhle někdo dřív nezprasil, tak by nemusel nikdo nic poskytovat.

aleš vavřina - Profil | St 30.9.2015 7:03:28

Honza7 >> Tak s tou morální devastací jsi trefil hřebík na hlavičku - v celé "polistopadové éře" jsou posty ve státních podnicích a úřadech (ovšem v pozicích kde již o něco jde, nikoli řadoví referenti) takovou trafikou pro kamarády všeho druhu. Ale samotné podniky povodí za to nemohou - jen plní zadání a závazky jejich zřizovateli (lépe řečeno chlebodárci) v podobě politických stran či dobrých obchodních partnerů. Bohužel i současná legislativa je šitá na míru těmto poměrům. Celou situaci ještě komplikuje to, že i vlastnictví pozemků v okolí toků již většinou není státní, takže i zde není prostor moc co tvořit.
Netvrdím že nemáš pravdu, ale to co se děje je skutečně odrazem nízkých morálních hodnot společnosti a její úcty (či spíše neúcty) k přírodním zdrojům - proto ta celospolečenská objednávka - "hlavně ať nemám problémy s velkou vodou, sucho nevadí - na zalévání pitnou vodou mám a že v potoku nic není je mi jedno, jen když rychle proudící voda odnese odpad ze zahrady..." . Ty myslíš, že za tohoto stavu nějaká žaloba uspěje? Rád bych se pletl, ale nevěřím tomu. Nedávno jsem zkusil něco rozporovat (ideově krásná věc bez reálného věcného důvodu) právě u jednoho státního podniku a moc (či spíše vůbec) jsem nepochodil - mezi řádky jsem vycítil toto - "co se do toho sereš, ty to neplatíš, platí to stát". že i já jsem daňový poplatník nikdo neřešil.

Honza7 - Profil | St 30.9.2015 6:27:36

aleš vavřina >> Konečně se dostáváš k realitě, od " CELOSPOLEČENSKÉ OBJEDNÁVKY PO LIBIVÉ FRÁZE A TO K LÁSCE K PENĚZŮM". Tohle je opravdu významný posun.
Teď už chybí se posunout i v té odborné záležitosti, místo držení správných stranicjých průkazů. Ono je to tak trochu taky o morální devastaci národa, ale taky o odborných schopnostech. V případě, že tady minimálně dvě desítky roků se mluví jak správně nakládat s vodou a vodní plochou a tohle provede povodí co na fotce dokumentuje computerfish a v uvedeném povodí tohle nikdo nekritizuje, neděje se náprava, tak kde je ta odbornost? Kde jsou ti odborníci, kdo to podepsal, schválil a kdo na to uvolnil peníze?
Ty jsi sám vodohospodář, sice v rybníkářství, ale měl by jsi mít o tom přehled. Co takhle i proto se osobně vložit a podat stížnost k investorovi?

aleš vavřina - Profil | Út 29.9.2015 22:08:35

unudle >> a co vlastníci pozemků fotbalového hřiště nebo po-le? ti přeci mohou poskytnout své pozemky k uvedení toku zpět do přírodní podoby.

aleš vavřina - Profil | Út 29.9.2015 22:06:55

Honza7 >> Kvalitu managementu soudit nemohu, ale jedno vím jistě - povodí jsou státním podnikem a tam platí jedno - kdo platí, ten poroučí. Vím, že se má slova nečtou pěkně, ale to je realita. A pokud má někdo pocit, že se jedná o státní trafiku, tak ať jako svéprávný volič žene k odpovědnosti vládnoucí garnituru, neb ta je přeci odrazem společnosti jež ji volila.

Honza7 - Profil | Út 29.9.2015 20:37:15

computerfish >> Kolega si myslí, že tohle bylo vytvořeno na základě celospolečenské objednávky. No o tomhle si zase myslím já že tohle je stupidní fráze. Poněvadž se chci zeptat zda-li ČRS nezastupuje určitou společnost, občan který bydlí u takového vodního toku jestli nepatří do společnosti a kdo tedy zastupoval nás co nesouhlasí s takovým kanálem? Pak která moudrá hlava to statisticky vyhodnotila a výsledky někde vyvěsila?
No je i možné, že jiný kraj je i jiný mrav.
Uvedené akce nejsou řízeny celospolečensky, ale oblastním vedením daného povodí. Tam kde je edukovaný management, tak takové stoky nemají šanci. Vzhledem k tomu, že vedení povodí se často mění podle výsledku voleb a do vedení se dostávají často lidé s jinou odborností není divu, že takové zrůdnosti stále vznikají.

unudle - Profil | Út 29.9.2015 20:06:18

aleš vavřina >> ....pouze opravovala stávající stav..... A za ten může kdo? Zase povodí.

Honza7 - Profil | Út 29.9.2015 19:39:43

aleš vavřina >> Pokud máš pocit, že na drtivé většině povodí je management dostatečně vzdělaný a veškerý ten bor-d-e-l je pouze celospolečenskou objednávkou, tak vyvracet ti to nebudu.
Buď rád, že prozatím celospolečenskou objednávkou se neřídí ve zdravotnictví.

aleš vavřina - Profil | Út 29.9.2015 15:19:05

computerfish >> To je tragická ukázka toho jak se potok dá zprasit - ano je to nová akce. Ale dle mého odhadu pouze opravovala stávající stav - v bezprostředním okolí toku, přesněji řečeno v nivě bývalého toku, je fotbalové hřiště a pole - a zde jsme u té nenažranosti - raději fotbalovým hřištěm a polem zaberu nivu toku, než aby byl prostor pro uvedení koryta toku do jeho přirozeného stavu. I pokud by v korytě toku při rekonstrukci udělali různé výhony a prahy, tak to stále bude jen členitý kanál a ne přirozený tok. Navíc nejsou uvedena hydrologická data toku, což s ohledem na požadavek převedení určité kategorie vod v extravilánu je taky celkem podstatné.

computerfish - Profil | Út 29.9.2015 12:10:19

aleš vavřina >> Co tomu říkáte? Nemělo to povodí udělat jinak? Krásný vodní autodrom. Voda prosviští a povodí má vystaráno. My nic.

aleš vavřina - Profil | Út 29.9.2015 11:52:02

... láska k penězům, stranická příslušnost, ... - to jsou jen obecné a líbivé fráze, ale pokud se rozeberou příčiny důkladněji a šířeji, tak současný stav je vizitkou chování celé lidské společnosti.

Na podniky povodí se toho kydá hodně a část z toho co se kydá může být i pravda. Ale už se s tím současně neuvádí, že činnost těchto subjektů je dána celospolečenskou objednávkou - tedy "Jen ať ta velká voda nenadělá škody." Je rovněž pravda, že třeba v rámci celospolečenské objednávky na zlepšení migrační prostupnosti toků se plánují zcela šílené akce a to, že pro tyto opatření nebude v řece dostatek vody se už neřeší.

Katastrofální nedostatek vody je hlavně (dle mého) ovlivněn zcela nekompetentní, nehospodárnou a diletantskou péčí o krajinu jako celek. Samozřejmě že bezbřehá lidská hamižnost v tom rovněž hraje svou roli.

V čem vidím jen namátkou některé z příčin současného stavu?

- Ztráta krajiny zadržovat vodu - špatné plošné složení rostlinných kultur - jak polních, tak i lesních
- plošná degradace půdy - absence humusu - tedy složky vázajicí vodu
- geometrický nárust výměr zpevněných ploch
- zasahování do původních niv vodních toků - ztráta akumulační funkce těchto podzemních kolektorů vody
- ...

A ukažte mi, která z výše uvedených příčin je dílem podniků povodí? Žádná, ale do podniků povodí se lehce střílí a je to snazší než přijímat komplexní dlouhodobá opatření.

Jinak o příčinách nedostatku vody v krajině by se dalo věcně debatovat velmi, ale velmi dlouho.

REX65 - Profil | Po 28.9.2015 11:16:07

pokud není voda v přírodě nemůže se odpařovat pokud se neodpaří nemůže spadnout dolů to je koloběch vody vpřírodě to jsme měli už na základní škole nevím jestli to ještě platí. Ale jak je vidět tak pěstování řepky a kukuřice má větší přednost víc to vynáší.
Mezi obcí Kopidlno a Mlýnec měl být poldr cca 100 ha dnes bude údajně jen opravená hráz a vybudováno zařízení na zadržení vody v případě povodní na řece mrlině takže voda se bude zadržovat jen v případě povodně zemědělství stále vítězí nad vodou. A pro povodí labe čím míň vodní plochy tím míň práce.

eagle - Profil | Po 28.9.2015 10:45:47

Honza7 >> Kolego v tom s tebou souhlasím co píšeš.

Honza7 - Profil | Po 28.9.2015 8:21:51

Počasí v minulosti bylo pouze o rozmarech přírody. V dnešní době se na tom velkým způsobem podílí i lidé. Člověk by očekával od vodohospodářů rozhodnotí v zájmu dostatku vody s minimálním dopadem na přírodu. Bohužel minimálně pět desítek let je vidět že láska k penězům je výrazně větší než zájem o krajinu, vodní živočichy, zjednodušeně řečeno přírodu.
Edukace managementu je nahrazena patřičnou stranickou příslušností a to je asi jediná priorita na funkci vedoucích v některých povodích.