Diskuse k článku: Feeder a hlína do krmení

Diskuse k článku Feeder a hlína do krmení

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 6.9.2015

splávkař - Profil | Čt 10.9.2015 19:55:46

JK >> Nerozčiluji se, jen se hodně divím.
Jednak se divím tomu, že se najde rybář co napíše, že hlína která je mezi našimi(nejen) závodníky asi nejznámější, nejpoužívanější, byla skoro u všech závodních úspěchů jak u nás, tak i ve světě, je pro rybaření nepoužitelná.
Pak se divím tomu, že se pouštíš do diskuse o něčem co jsi ani neviděl a ani si o tom třeba něco nepřečteš.
Vypadá to, že budeš asi slušnej teoretik, tak začni třeba tím, že si na mapě najdeš Pardubice. Všimni si, že jimi protéká Labe, a že aspoň 40 km nad, a 50 pod je průměrně na každém pátém kilometru písník a v okolních lesích převažuje borovice-to už by ti mohlo napovědět.
Hlína o které je řeč pochází cca 300m od hlavního toku z míst kde shodou okolností nedávno kopali kanalizaci či co a věř, že tam už metr pod vrstvou téhle písčité hlíny začíná skoro čistý písek....

JK - Profil | Čt 10.9.2015 8:57:00

splávkař >> v poriadku, nepoznam, netreba sa hned rozculovat, islo mi len o tom, ze ako som cital clanok aj reakcie, mal som potrebu povedat, ze problematika podnej textury (zrnitosti) je trochu zlozitejsia. Nikoho som sa nechcel dotknut.

splávkař - Profil | Út 8.9.2015 23:16:05

JK >> Znáš tu hlínu o který je řeč? Víš, kde jsou Pardubice? Četl jsi článek celý?

Hunda - Profil | Po 7.9.2015 16:20:30

Super článek, díky.
Hlínu používám na feeder už dva roky a to prakticky v každém ročním období. Nejde ani tak o úsporu krmení, ale právě o vlastnosti hlíny jako přirozeného kalení. Za sebe musím říct, že se mi nejvíce vyplatila "místní" hlína, která je nejvíce podobná složením bahnu v rybníce nebo v řece. Jemně vlhkou hlínu přidávám do navlhčeného krmení, pokud je hodně sucho a mám k dispozici jen suchou hlínu, rozdrtím ji na prach a přidám do suchého krmení a tuto směs pak vlhčím jako celek. Nevím, zda to dělám dobře, ale ryby na to jdou. Za mě hlína = palec nahoru.

JK - Profil | Po 7.9.2015 11:47:36

robbie >> len tak na okraj, je to "tá spraš". Spraš má tu vlasnosť, že dominuje prachová frakcia (prach 0,002 - 0, 05 mm, íl pod 0,002, piesok 0,05 - 2 mm)

JK - Profil | Po 7.9.2015 11:44:57

splávkař >> podna zrnitost (textura) je ovela zlozitejsia, ako povedat, ze poda je piesocnata, hlinita alebo ilovita. Bezne sa pouziva cca 15 kategorii vratane napr. piescito-ilovitej, teda to, ze nejaka poda obsahuje aj piesok, este nehovori vsetko o jej vlastnostiach

robbie - Profil | Ne 6.9.2015 21:31:28

Hlina ktoru spomína autor v článku sa dá ľahko získať napriklad zo sprašov, v týchto sprašových muroch veľakrat hniezdia včeláriky (vlha) určite sa s tým už viacerí stretli.
Ja to robím (občas) tak že naberem potrebné množstvo a na mieste preosejem na hrubšom site, doma na jemnom a nechám vysušiť, ak sa nevysuší tak sa dá skladovať len zopár mesiacov.

malyjohn - Profil | Ne 6.9.2015 18:52:33

Ja pouzivam hlinu zn. "Od mámy z kompostu" ...kterou presaju a zbavim hrubych castic Suchou ji smicham se suchou smesi a pak teprve navlhcim a udelam smes dle potřeby. Po vzhozeni krmítka do vody hned vidim hnedavy zakal...zda to ale delam dobře, nebo ne nevim. Ale mam z toho proste dobry pocit.Kupovat ještě hlinu me fakt nenapadlo...to uz to krmeni me vyjde levneji, nez 1kg hliny za 50kc.

splávkař - Profil | Ne 6.9.2015 18:17:31

tym >> Milan Tychler - >> Po dlouhé době článek jehož téma mě zaujalo a dovolím si jednu připomínku a jeden skromný dotaz.
Nejpve si tě dovolím opravit, že písčitá hlína je pro rybolov nevhodná. Kdyby jsi měl sebemenší povědomí ze závodní plavané tak bys věděl, že nejpoužívanější hlínou nejen mezi našimi TOP závodníky je Pardubická Labská. Kdybys tuto tmavou, nepříliš lepivou hlínu zkusil, sám bys viděl, že je v ní slušné procento jemného písku.
V závěru článku píšeš, že kdo chce krmení hlínou obarvit má přidávat hlínu do suché směsi a poté vlhčit. Já osobně bych si dovolil nazvat vlhčení krmení s hlínou za pakárnu pro fajnšmekry, sítování krmení s hlínou někdy i hororem, a alespoň pro začátek bych to nikomu nedoporučoval. Sám si chystám hlínu o vlhkosti odpovídající požadované vlhkosti krmení a přidávám do směsi až po konečném dovlhčení. Že, by to mělo negativní vliv na barvu výsledné směsi jsem nepozoroval a celý proces přípravy krmení je nesrovnatelně snažší. V čem vidíš tu výhodu v míchání suché směsi s hlínou? Jakou směs s jakou hlínou se ti osvědčilo míchat ,, za sucha,,??