Povodí Moravy kvůli suchu upouští přehrady, sešel se i krizový štáb

Bobsch - Profil | Ne 16.8.2015 16:38:01

Ta mediální zkratka je bohužel krutá, když se nad tím zamyslím, tak se máme pořád dobře, když řešíme v podstatě takové nepodstatné věci a nic nás nenutí něco měnit.Je pravda, že někam do řeky vysypat pár náklaďáků kamení za těžký peníz a vydávat to za úžasný ekologickoprotipovoďňový počin je rychlé a né vymýšlet nějakou dlouhodobou, smysluplnou koncepci. Jen by mě zajímalo jestli tyhle diskuze čte někdo ze Svazu, MZ, MŽP apd. Ještě dotaz nedávno člověk z MŽP uváděl jako úžasný příklad revitalizaci Stropnice, víte o tom někdo něco?

nofish - Profil | Ne 16.8.2015 15:54:10

Honza7 >> souhlasím se vším.

Honza7 - Profil | Ne 16.8.2015 15:47:40

nofish >> Je to totální blbostí národa. Jak chceš aby se národ vzdělával, když sami si platíme rozhlas a ČT, kde se neustále chválí co česká vláda udělala. To prosím Tě neber, že si beru na mušku pouze tuhle vládu. Za ty skvělé výsledky by jsme museli být úplně někde jinde a ne v takové prd-eli.
Problém těchto mediích je vtom, že nezobrazí zpětně těmto lidem veřejné sliby a skonfrontovat to s realitou. To se neděje. A to stejné je u státních a polostátních podníků. V čele těchto podniků často sedí morální prostituti a ne odborníci. Po povodních i obdobích sucha tito rádoby odborníci se snaží zaparazitovat a vydobýt si velmi krátkou chvíli slavy. Tvrdí jak zmenšily dopady těchto klimatických podmínek.
Pravda je taková, že nedokáží hospodařit s vodou a řídí se pouze zájmy byznysu, bez ohledu na dopady v přírodě.

nofish - Profil | Ne 16.8.2015 13:44:24

LudoO >> otázka je, zda je to tím národem, nebo tím, že dnes už prostě nemáš seriózní zpravodajství nikde. Posledně jsem znechuceně vypnul i ČT24.
Že někdo začal lidem cpát bulvár je jedna věc, druhá je ta, že se přidali i ostatní. A přece jenom člověk se snadno naučí na to, sledovat která herečka přibrala 3kg a nevyžaduje pak aby mu bylo sděleno, že stát prodává majetek za pakatel.
Dnes už hlavně zpravodajství třeba v TV kde to hltá naprostá většina postrádá smysl. Stejně má půldenní až denní zpoždění (minimálně) a řídí se tím, jako se říkalo na o drbnách na vsi. V jedné si zlomíš nohu, ve vedlejší už se říká, že ses zabil....
Jinak, doporučuji zkopírovat a pustit tento odkaz
youtube.com/watch?v=0BQFUqEJZpw

LudoO - Profil | Ne 16.8.2015 13:33:39

x.v.a.s.a >> Neviň media. Ty píši o tom co národ čte a co vyžaduje, co se tudíž i prodává. A když se podíváš na vysokou sledovanost televizních novin Novy, jinak černé kroniky, musí ti být jasné jakou úroveň národ i má.

Bobsch - Profil | Ne 16.8.2015 12:49:38

Přesně tak, za měsíc se na sucho zapomene, a přijdou na řadu plačící vlekaři.:)

tuzemak - Profil | Ne 16.8.2015 12:27:48

Bobsch >> páni s povodí neposlouchají,ba ani nečtou naše předky,bo oni sou nejchytřejší,mají peníze,mají moc.-(((

unudle - Profil | Ne 16.8.2015 12:21:48

Bobsch >> Když se vše zalesní, tak kde potom budou pěstovat řepku a kukuřici a kde budou stavět satelity?:-)))

Bobsch - Profil | Ne 16.8.2015 12:16:41

Taky mne pobavil pán z povodí, co mluvil v tv, že se suchem se nedá nijak moc bojovat. Možná bych mu měl poslat citaci z knihy Rybářství na tekoucích vodách od Zdeňka Šimka z roku 1954 "Jak napravit škody a zabránit stále častějším pohromám suchých let? Především je potřeba zalesnit každou vhodnou plochu, zcelit rozkouskované lesy a vytvořit souvislá zelená pásma, schopná zadržet suché větry, obnovovat zrušené rybníky a zakládat nové všude tam, kde jsou k tomu příznivé předpoklady, omezit těžbu rašeliny a pracovat v rašeliništích tak, aby hladina spodní vody neklesla, zanechat neuvážených úprav řek, vysázet břehy regulovaných potoků rychle rostoucími stromy, které by hladinu co nejvíce stínily, tedy podniknout vše, čím lze vodu u nás zadržet. A pokud se nepodaří pozvednout zásobu vody v kraji a zvýšit její průtok řekami, je třeba pečovat co nejusilovněji o její čistotu. To vše jsou plány na mnoho desetiletí dopředu, jsou však uskutečnitelné. Jejich uskutečnění by znamenalo zvýšení stavu vody v řekách a zlepšení celkového hospodaření s ní, což by se příznivě projevilo na zemědělské a lesní výrobě, při získávání vodní energie, při provozování vodní plavby atd. Je samozřejmé, že by z toho mělo prospěch i rybářství, především říční. V SSSR je těmto otázkám věnována mimořádná pozornost." Tolik citace a pak si můžeme říci, kde soudruzi tehdy, ale i dnes dělají chybu?

x.v.a.s.a - Profil | Ne 16.8.2015 10:42:20

S&F - pescador >> Ahoj,mám to stejně, tohle téma mě dokáže neuvěřitelně vytočit.Postoj zaměstnanců PMO a vyjádření v médiích je absolutně nepochopitelný.Oslavují významné činnosti typu-posbírali jsme 4 pytle nepořádku,ale to že vydláždili dalších x kilometrů toku,s tím se moc nechválí,veřejné zakázky na tento rok jsou taky výživné, opět budu potkávat bagry a náklaďáky s kamením.
Co mě však zaráží,je nezájem médií hledat příčiny proč třeba tento letošní stav nastal.Všude se zmiňují zlí lidé,kteří si napouštějí bazén a zalévají zahrádky,ale to,že je z našeho území voda během doslova pár hodin pryč nikoho nezajímá.

Molca: To už tady činovníci nebudou a škodit se začne třeba v Norsku,řek na regulaci je tam zatím dost :-)

nextfish - Profil | So 15.8.2015 10:52:34

Už jsem to tady psal předloni - http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=657629

Stačí malý příklad. 4ha rybník byl cca před 5 lety tzv.revitalizován. Vyhrála firma, která nabídla nejmenší částku za tzv. vybagrování (předtím rybník po vypuštění dva roky zarůstal, protože firem ve výběrovém řízení bylo víc a proti "vítězi" se odvolali). "Vítěz" bahno nahrnul na břehy a něco málo odvezl. Rybník se nazývá retenční nádrž. Má zachycovat vodu při větších deštích. V nejhlubším místě u hráze má cca 0,75 m, u přítoku po kotníky a metr bahna všude. Jak to může při kolaudaci projít ?

Další příklad. Děti si v malé říčce postavily hráz z kamenů, aby nad nimi měly trochu víc vody na koupání. Netrvalo dlouho, přijel bagr z PMO a okamžitě hráz rozhrnul.

Proto jsem musel skoro brečet, když před nedávnem vláda schválila jakousi koncepci pro zadržování vody v krajině. Proč ? Kdyby se řeky aspoň z části nechaly tak jak jsou, voda by tak rychle neodtekla. Letos je sucho extrémní, ale netrvalo by aspoň tak dlouho, protože ta voda by odtékala pomaleji.
Jsem naštvaný na lidi, kteří nepřemýšlejí a aby obhájili svoje funkce, dělají jen pro to, aby něco dělali bez ohledu na to, jestli je to dobře nebo špatně, viz krizový štáb. K čemu, když už je pozdě ?

fheavy - Profil | Pá 14.8.2015 23:41:40

Big Mike >> Jan Neruda"pisne kosmicke"...jak lvové bijem o mříže,jak lvové v kleci jatí,my bychom vzhúru k nebesum vsak jsme zde zemí spjatí.....p.s. pointu at si každý vybere sám

Big Mike - Profil | Pá 14.8.2015 23:30:24

S&F - pescador >> klííííííííd!:))) Já to znám, 100x si řeknu, že nebudu reagovat a nechávat se vytáčet věcma, co neovlivním a pak stejně vidím rudě, ručky se samovolně chápou větví, kamenů a klacků okolo a ... Prostě jsou věci, co fungují a jsou přirozené co se tu člověk narovnal a zjistil, že může někomu lidštějšímu a nezáludnému a možná "naivnímu" poroučet, někoho buzerovat, sám sobě přihrávat, kombinovat, komplotovat, zajišťovat si něco navíc než ten druhej, "blbej"... Prostě ještě nejsme jako lidstvo na takové úrovni jak si už někteří přejí a ještě to bude dlouho trvat. Smůla je, že si to již někdo uvědomuje, jak jsou ostatní ve vývoji "zaostalí" a pak trpí!!! Bohužel, ještě to nějaký čas potrvá, myslím, že nějaké to století ( pokud to tady nespláchne potopa:), než si lidi ve většině uvědomí, že nejde o materiálno, ale o věci jiné.
Zatím jsem ve stavu, že si vždy uvědomím, že když bouchnu, přijdu o zbroják a bude to do budoucna s mou maličkostí ještě horší! Takže prostě hledět si svého, koulet si tu svou kuličku hoven a věřit, že boží mlýny melou! Pomalu, ale jistě. Je to ale útěcha?:))
No a občas stejně vzkypět, někam napsat, zavolat, vykřičet se do studny a pak se uklidňovat...:)))
Pffffffffffffffffff, a naučit se počítat ne do 10ti, ale do 100.)))

S&F - pescador - Profil | Pá 14.8.2015 16:14:23

x.v.a.s.a >> Ahoj. Je jen dobře když dostávají takovéto otázky ..... Další otázkou může být proč se staví v bývalých záplavových oblestech ... protože vlivný ,,hňup" XY to tam chtěl a uplatil ..... Smáli jsem se komunistům a jejich sloganu ,,Poručíme ,větru dešti" .... ono v podstatě na těch místech sedí stejní lidé kteří pod dalším sloganem ,,liška mění srst,nikoliv zvyky" jedou pod názvem ekologie a revitalizace. Náš národ ale co revitalizace opravdu znamená a tak samo demokracie.
Revitalizovat - je bráno jako regulovat a Demokracie - jako bezvládí. Ono politika je zde jasná - lepší být masírovám negativem z médií aby si člověk říkal,že až tak na to není špatně ..... další věc je nechat si vymlet mozek co ta Bartošová a pod. jak aby se člověk spíše zajímal o to kam jdou a jak jsou využívány naše daně které nejsou až tak malé. Za feudalizmu platil člověk tzv. desátky a byl utlačovám ..... další co mě hnad napadá je slovo lichva které by mělo být z češtiny smazáno nebo neplní svůj účel .... V podstatě se vše vrací a používají se staré triky. Jen vylepšené :-) Senát ve starém Římě když zjistil,že mu může lid jít po krku dal lidem chléb a hry .... dnaska ? Reality show a pořady o vaření .... to je taky odpověď i pro Petr64 - co to je ta logika a zdravý selský rozum?
Píšu nyní v rozčilení ale hlavním důvodem uvědomění si něčeho a tlačit na to a ne se zaobírat pičovinama. Všem kteří v tomto směru pro to něco alespoň málo dělají patří můj dík.

molca - Profil | Pá 14.8.2015 14:54:35

x.v.a.s.a >> tak to jsem zvědav co budou chránit za pár let, až sucho bude běžnou záležitosti a budeme se mlátit o trochu pitné vody. Jestli je tedy majetek důležitější jak pitná voda tak to potom klobouk dolů, ach bože kde jsme se to dostali.

x.v.a.s.a - Profil | Pá 14.8.2015 14:43:08

S&F - pescador >> Loni jsem se dotazoval na PMO,proč neustále vrtají do koryt řek.Proč se koryta narovnávají,rozšiřují a tím se napomáhá jen rychlejšímu odlivu srážek a povrchových vod bez možnosti rozlivu.
Jestli se neuvažuje spíše nad tím,využít smysluplně dotace EU a vrátit část řek do původních stavů (slepáků bez vody je kolem dost)
Dostal jsem odpověď,že je hlavním úkolem chránit škody na majetku při povodních (které jdou min. z 50% na vrub PMO,které dopustilo devastaci toků na Moravě) a že kvůli výkupu pozemků je nereálné něco takového dělat....atd.
Můj dotaz v Poradně pro PMO,zůstal jako jediný bez odpovědi,asi proto,že jsem použil slovní spojení :betonové lobby.

fheavy - Profil | Pá 14.8.2015 13:42:26

S&F - pescador >> to je fakt loby pronektere zmetky,tak pro ty co nas zivy/prumysl,zemedelstvi/to omezi,a kdyz prijedou dobre situovani vodaci tak jim pusti vody,pri krizovem stavu by mneli byt vodaci a proste vsechno co slouzi rekreacnim ucelum omezeno na prvnim miste,ale to je fakt vysoke stadium operativnosti po skoro dvou mesicich sucha se sejdou chytraci,dopravdy na todle musi byt vysoka skola ,proste alibismus nekompetentnost a absolutni sranec na vcasne reseni,

Petr64 - Profil | Pá 14.8.2015 12:47:59

S&F - pescador >> Co to je ta logika a zdravý selský rozum???:-(

S&F - pescador - Profil | Pá 14.8.2015 12:11:46

Petr64 >> Jo. Vždyť .... onehdy mluvil ředitel povodí Moravy a první co bylo,že voda chybí hlavně vodákům ..... pak teprve dodával, zemědělce a studny. Opravdu tristní. Ale alespoň to podrhuje naturel součastné většíny tohoto státu .... prostě - ,,život je jeden mejdan" Logika a zdraví selský rozum jde po prdele .... do prdele se vším všudy.

Petr64 - Profil | Pá 14.8.2015 12:03:21

S&F - pescador >> Víkend je zavádějící.Na řece blbli kajakáři,tak jim to pustili.

Petr64 - Profil | Pá 14.8.2015 12:02:36

S&F - pescador >> Koukám,jak upouští Brněnská přehrada.:-(

S&F - pescador - Profil | Pá 14.8.2015 11:52:45

Tak to je velice hezké,že se to tedy v tom krizovém štábu sešlo ..... sice až už má od zítřka pršet ale přece. Taky se mě líbí zveřejněné fotografie. Zajímavé je,že na původních tocích to tak drasticky nevypadá jako na těch jejich slavných státem a z peněz danňových poplatníků regulačkách. ......
Snad i proto to bude do budoucna chtít více regulovat, srovnávat a tím zkracovat toky ..... odcoňovat pro lepší přístup slunci aby se líp voda odpořovala a z krajin rychleji mizela. Myslím,že za pár let nastane boom a bude se to jako novinka vracet do původních podob. Samo sebou,že opět za peníze danňových poplatníků. Takový ten pomyslný kruh. Boužel ale s tendencí spirály točící se ke dnu ....