Poslední místo, kde je ještě dost vody, jsou přehrady

Autor diskuse: Bláža - Profil , 14.8.2015

Honza7 - Profil | Ne 16.8.2015 6:14:17

Proč vodní nádrže nefungují tak jak mají? Ve své podstatě máme v tomhle článku odpověď. Je jasné, že zásoby pitné vody nesmí být dlouhotrvající vedry zasaženy. U ostatních vodních nádrží, které plní jiné funkce - zásoba vody pro průmyslové podniky, elektrárny, rekreace atd. mají tyhle priority podstatně vyšší význám, než záchrana vodních živočichů a všech tvorů, kteří svým životem jsou bezprostředně spjati s vodou.
V samotném článku se uvádí i splavnění vodních toků - tohle za dnešní situace snad může říct pouze diletant, který by neměl na žádném z našich povodí sedět v čelních pozicích organizace. My rybáři si to můžeme vysvětlit, že pár vodáků si sjede vodu ( přehrada začne upouštět ) a pro ně se enormě za dané situace zvedne průtok, aby vzápětí pro živočichy se průtok tokem řeky, potoka dostal na nulovou hodnotu. Takové kolísání hladiny a obrovský výkyv teploty to už nemůže být snad pro živočichy nic horšího ( mimo zasažení vodního toku chemikálií ).
Je jasné ze současné situace, že člověk který tuhle krajinu takovým způsobem rozvrtal by bez vodních děl nebyl schopen v takové zemi žít. Problém nastává jakým způsobem v extrémním počasí dokáže s vodou hospodařit a to je obrovská výzva. Panové ředitelé ne jednotlivých povodí mohou si mnout ruce jak jsou skvělí, z mého pohledu mají nedostatečnou a na svých postech nemají co dělat.