Diskuse k článku: Zimní a letní nástrahy – je to mýtus?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 4.5.2015

standas - Profil | So 16.5.2015 19:07:44

splavek >> no taky mě to čeká :-(

splavek - Profil | So 16.5.2015 19:01:54

standas >> No nevím , můj standart na plavanou je kmen 0.16 a návazce 0.12 a 0.14 a háček menší než 12 možná 14 už kvůli zraku téměř nenavážu.

standas - Profil | So 16.5.2015 8:47:47

splavek >> přesně - 24ka háček vlasec 0.04 a jeden červík na něm. Kolikrát jsem si touto sestavou vylepšil lov. :-)

: vydrák - Profil | So 16.5.2015 7:57:32

tym >> Těší mě,že to uznáváte.

tym - Profil | So 16.5.2015 6:29:42

: vydrák >> Protože stále dokola, stále dokola tu máme nové a nové rybáře, kteří začínají. Zopakovat něco není na škodu. Horší je šířit nepravdu ....

: vydrák - Profil | Pá 15.5.2015 19:45:26

tym >> Milan Tychler - >> Omlouvám se ale připomínáte mi trochu kolovrátek. Stále dokola,stále dokola...

splavek - Profil | Čt 7.5.2015 18:18:41

RK >> Ona ta dělda byla primárně vyvinuta pro lov na řece. Ale i na stojáku to je účinná zbraň. Já být tebou tak jdu do ní, na tohle není nikdy pozdě, je to o chuti tak chytat. Já poslední roky už chytám jenom feedr a plavanou, občas velice příležitostně a amatérsky přívlač. A velice často to řeším tak že jeden prut plavaná a druhy je feedr s baitem, který odklapnu a až to jede sekám, ale kdybych měl jakýkoliv jiný prut než feedrový, tak by ten bait efekt fungoval stejně.

RK - Profil | Čt 7.5.2015 18:03:03

splavek >> Ta dělička je poslední, co mi chybí v rybařině. A pak klasická sumcařina-pravda. A asi už to tak zůstane. I když na řeku by se mi ta dělda moc líbila...........

u.x.a. - Profil | Čt 7.5.2015 17:57:51

V zimě chytám na twistra a v létě na woblery, je to dáno tím že wobler je dražší a případně kdybych pro něj měl lézt do vody v prosinci je nemyslitelné, twistra v zimě klidně utrhnu..

splavek - Profil | Čt 7.5.2015 17:53:16

RK >> Fér nefér je to účinné a daleko účinnější než ten krmelec ze šrotem a pasivní nudné čekání, kdyby nedej bože zabral kapr. Ve své podstatě každý má možnost a šanci chytat na děldu, jenom nesmí být líný. Kupodivu se tak dá chytat i bez bedny a všech echt závodních vychytávek. Já mám takovou vytuněnou verzi, kdy mi stačí dva topy, jeden kalíškovací top, malou rolnu a tulipán pár kostřiček a sedím na sedačce. Vše uvezu ve futrálu a i na kole. Takže opravdu tuningová úprava. Jediné co mě momentálně limituje je nedostatek času.

RK - Profil | Čt 7.5.2015 9:35:24

splavek >> No jo, ale to nejde , srovnávat děličku s krmelcem a šrotem......to není fér:-)

splavek - Profil | St 6.5.2015 18:44:31

Za sebe musím napsat, že poslední tři lovy mi nejvíc fungoval kousek ocásku hnojáka cca tak 2cm dlouhý, ale musel být v lehoučkém pohybu, což na děličce nebyl žádný problém. Většině okolo chytajících kolegům, na takovou tu českomoravskoslezkou klasiku s krmelcem a hroudu šrotu na něm , se moc nedařilo. Já jsem kolikrát také měl problém odhalit záběr ryby, tedy v mém případě záběry kaprů(žádným jiným rybám se do toho moc nechtělo), brali velice opatrně. Nástraha je dost důležitá, ale neméně důležitá je i její prezentace. Já vždycky tvrdím, že vše při lovu musí do sebe zapadnou jako dílky pazzle. Na druhou stranu musím objektivně přiznat, že jsou dny , kdy o rybu nezavadím ať dělám co dělám, propadám trudnomyslnosti a pocitu, že mám v rukách nas........o. :-):-).-))))

Starc55 - Profil | St 6.5.2015 13:41:18

Nejlepší článek , co zde byl na podobná témata napsán. Jen houšť.

doktor škodná - Profil | St 6.5.2015 10:30:17

Napsané bych podepsal. Většinu svého 50letého rybaření improvizuji.Souhlas, že nejsou jarní nebo letní nástrahy ale velikost už rozhoduje. Většinu rybaření jsem muškařil a naučil jsem se preparovat obsah žaludku a teď to dělám i u ponechaného kapra. Poznatek - z 90% mají kapři v žaludku bentos t.j. lidově bahýnko s drobnými živočichy. Jen na začátku z nich teče šrot. Proto je červ tak účiný. Loni jsem našel v žaludku kapra vel. 60 cm okounka 8 cm. Tak kde je naše diskuse na hledání " zaručené " nástrahy.Teorie mého táty, který chytá tam nahoře, byla, že když ryby berou tak jdou i na vrbovej list.Já chytám na jeden prut rotlinou nástrahu a na druhý "maso". A docela to jde.Ještě by šlo zeptat se přímo ryb jak to je.

Kreja - Profil | Út 5.5.2015 19:44:06

prima článek a odráží to i reakci mého kolegy výborného kapraře který se mě snažil předat něco z moderních metod a pak mi řekl - "vám starým je to těžko vysvětlovat vy stejně skončíte na lisovaným rohlíku" .... u mě měl pravdu

PRUŽIN - Profil | Út 5.5.2015 19:23:55

opet skvele pocteni je to asi ta 14 dni jsem sel na ryby na mensi rybnik asi 4 ha chytal jsem na fidr zkousel jsem parenou housku a nic tak jsem zkusil puf a hned to zacalo fungovat sice kaprici zjesli nejvetsi53 ale byl jsem moc spokojeny za dva dny jsem tam sel znovu a na puf ani tuk tak jsem zkusil kuku z plechovky a nestacil jsem zasekávat takze každý den je jiné a je potřeba zkouset a ne se vymlouvat ze dnes neberou petruv zdar

RK - Profil | Út 5.5.2015 12:23:41

venybit >> Tak to já mám přesně jako ty a ještě nám doma přirozeně chutná taky......:-)

venybit - Profil | Út 5.5.2015 11:38:46

RK >> Naprostej souhlas, kuku už ryby považujou za přirozenou potravu. Myslím , že právě rybáři živěj výrobce plechovek kuku. Však to je spotřeba, kupuju jí v létě po kartonech :) Pravda krmím s ní i ryby doma, pěkně po ní rostou.

RK - Profil | Út 5.5.2015 10:26:53

Článek podle mého gusta. Mohu podepsat.
Při klasické rybařině, jak to nejde na tyto čtyři nástrahy, tak je většinou konec.
Žížala všeobecně je super hlavně v tuto dobu, tedy květen, červen. Ale je velice náladová a není na ní spoleh. Ale když na ní jdou, tak je to zbraň. Bílí červy, celoročně universál bez nich na ryby nejdu.
Pařená houska- moje zkušenost je, že když neberou na skvěle předkládanou pařenou housku, tak se většinou dá mluvit o neberoucím dnu. Mnohokrát mám ozkoušeno, že když to bere na bílé červy, nebo na bonduelku, tak houska bývá většinou úspěšná též. Ale opačně to fungovat nemusí. Ale jestli o něčem platí, že je důležitá příprava-úprava, tak je to pařená houska. No a ,,bonduelka" je fenomén posledních let. Jak na ní chytá a krmí dnes každý a všude, tak se z ní pro ryby stala ,,přirozená potrava" Sem tam se stane, že není v ten den ideální, ale většinou je to v hluboké zimně a velmi brzo na jaře. V podstatě se dá říct, že s velkou čtyřkou se dá odchytat vše , vždy a pořád. Pouze v době velké žravosti třeba malých zdegenerovaných cejnů(třeba na polabských pískovnách a bohužel i na Labi samotném ) je potřeba selektovat pomocí pelet atd.
Petrův zdar

Pajkrmann - Profil | Út 5.5.2015 9:50:46

Jsem sice začínající rybař a chodím na Jizeru na feeder ,ale jedno jsme zjistil.
Vedle mě chytají borci Kapry na boiles a kukuřici a sedí tam jakl pecky a hází to do prostřed řeky a nic . Já mám jemný montáže a červy a večer najedou cejni a kapři ke břehu a začne pravé rodeo.Schválně jsem druhý prut s návazcem a hákem na kapry házel vedle a ani tuk ,vše šlo na červy menší háčky a návazec nanofil 0,1.
Musím se přiznat že torpéda cca 60 a více nemám šanci vytáhnou z vody většinou ohnou háček nebo utrhnou montáž i přez brzdu a to vždy uroním slzičku :-)
Takže je to to nástraze !! a její velikosti jak píše zde Pan rybář.

MartenBear - Profil | Út 5.5.2015 8:09:28

Opět vynikající článek. Líbí se mi tyto články na téma "není třeba vymýšlet nic složitého a nákladného".

Luckyman - Profil | Po 4.5.2015 19:55:04

Já loni udělal vycházku kde jsem záměrně nepoužíval nic co se kupuje v rybářských potřebách - včetně masňáků. Navařil jsem po vzoru našich dědů kroupy a říční ryby braly na hod :-)

Seržant55 - Profil | Po 4.5.2015 19:29:57

Milane článek se mi líbí proto že zkoušet je vlastně podstata rybařiny.Můj nebožtík táta měl krásný fígl na zimní chytání Frgálů /Ostroretka/ na plavanou,používal na mm nakrájené proužky uzené slaniny,protože mastňák se stejně ve studené vodě nehýbe a také v60sátých letech si nikdo pro krabičku do Mila nemohl zajít. Na půlcentimetrové proužky slaniny šli ryby stejně jako když teď nastaržíš ty červíky,a kvanta ryb které nachytal na tuto flignu mu závidělo mnoho kolegů kteří to zkoušeli na rohlíček a ostatní dostupné nástrahy.Chce to jenom zkoušet i to o čem si všichni myslí že na to není ta TOP sezona.Jura

jurda66 - Profil | Po 4.5.2015 18:21:10

Dobrý den Milane. Děkuji Vám za články. Jako vždy hezky a srozumitelně napsané.

čongr - Profil | Po 4.5.2015 17:17:29

No tak Petrův zdar rybáři,zítra jedu na přehradu a tak jsem také koupil nějaké to krmení ale chytat budu jedině na kuku a masňáky tak držte palce,jedu si odpočinout.

Knedla12 - Profil | Po 4.5.2015 15:08:28

Jeden prut na červy a kuku, se druhým různě experimentuju s nástrahou. Stejně si nejvíc ale zachytám na ty nejzákladnější :)

venybit - Profil | Po 4.5.2015 13:57:02

Pěkný článek. Určitě to pomuže spoustě lidem. Já třeba často vidím ,jak mladí kluci mají sebou 10druhů nástrahy z krámu. Ale na žádnou neumějí chytat , to v tom smyslu že třeba rohlíkáč tahaj po 10 minutách z vody, zblblí z feedru a videí o závodním chytání.
Po 10 minutách začíná taková nástraha teprve být efektivní. Jenže oni nedostali záběr a mají dalších 10 žrádel tak co kdyby to zrovna bralo na ně.
Přiznám se také mám nutkání u vody neustále měnit nástrahu, pro to si už k vodě beru tuto kupovanou jen jeden dva druhy. A k tomu klasiku co beru všude , rohlík, červy ,žížaly, kuku. To se dá považovat za nástrahy , které fungují ihned. Ale ty kupované , potřebují většinou čas ke správné funkci. A to dle mě spousta mladých neví. Alespon co vidím.