Diskuse k článku: Já na malé háčky nevěřím

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 20.4.2015

RK - Profil | Po 27.4.2015 15:11:31

doktor škodná >> Tak mu za sebe přeju-----Petrův zdar...........

doktor škodná - Profil | Po 27.4.2015 15:02:23

Dík za reakce na můj příspěvek. Máte všichni pravdu. Asi jsem měl připsat, že jsou to má obecná pravidla s tím, že každý preferuje jiná kriteria. Byla to taky vzpomínka na staršího kamaráda rybáře který už chytá nahoře v tom velkém revíru kde ryby berou pořád........................

hraji - Profil | Po 27.4.2015 9:44:31

doktor škodná >> žádné z těch pravidel, která jsi uvedl, neplatí absolutně a vždy. Řekl bych, že moje zkušenosti minimálně polovinu z nich vylučují.
A kde je pravda?

RK - Profil | Po 27.4.2015 9:37:52

doktor škodná >> Ahoj. V tomhle já nejsem moc kovanej.
Asi záleží i na způsobu rybolovu. Na únikové kaprařské udice bude nejspíš potřeba jinej háček, než na plavanou atd. Já jelikož na kapráky nechytám skoro vůbec, tak na háčky mám jiné ,,nároky" - jestli vůbec nějaké mám :-)

- háček z co možná nejtenčího drátu jako na př OWNER 50922 Pin Hook - ano
- krátká nožka háčku / lepší úhel pro zachycení - mám radši delší nožku
- rovná špička háčku - ano, žádný orlí drápek
- velký rovný tvar obloučku - bez lomení obloučku -ne ,radši lomený obl.
- zahnutá špička - vybočení -ano vyhnutá
špička,oproti ose háčku, toto se ale u malých háčků asi moc nedělá

Záleží asi opravdu na způsobu chytání a preferencích lovícího. Těžko asi někdo bude dělat vyloženě špatné háčky. Ne , že bych na ně nikdy nenarazil. A nebo jsem je možná špatně navázal, nebo používal, kdo ví......Každopádně asi třikrát jsem háčky vyhodil do koše....:-)


doktor škodná - Profil | Ne 26.4.2015 10:27:38

Chytám 50 let a měl jsem štěstí na rybáře kteří zkoušeli vše možné a pak z toho vytvořili všeobecná pravidla. Jeden z nich mě naučil pravidla pro výběr háčků. Tak tedy:
- háček z co možná nejtenčího drátu jako na př OWNER 50922 Pin Hook-
- krátká nožka háčku / lepší úhel pro zachycení
- rovná špička háčku
- velký rovný tvar obloučku - bez lomení obloučku
- zahnutá špička - vybočení
- při volbě velikosti zohlednit vedle použité nástrahy i vel tlamky lovené ryby - podívejte se kolik místa na vyplyvnutí je v kapří tlamce místa při použití ultra malých háčků - pak se divíte

Zajda - Profil | Pá 24.4.2015 15:55:32

Ryba musí trpět, aby si příště pamatovala, že to co je na háčku, se nemá příště žrát...

RK - Profil | Pá 24.4.2015 15:22:23

Fishky >> Žáci jsme všichni ve všem do konce života. Jde o to, jestli nejsi ,,věčnej student"..........:-)

Seržant55 - Profil | Pá 24.4.2015 11:04:26

RK >> Máš pravdu,dlouholetá zkušenost u mne stojí na straně háčků bez vydrháku čili česky protihrotu.Dobré jsou iháčky s mikroprotihrotem,no na tauca-rousnici na ůhoře jdu také do klasiky.Je sranda sledovat kolegu kapraře jak nožem dobývá hák jak kráva zapíchnutý v podběráku.

Fishky - Profil | Pá 24.4.2015 10:52:57

RK >> Zkus to, uvidíš. Praxe je nejlepším učitelem. Zatím mi přijdeš jak žák od Bachyho :)

RK - Profil | Pá 24.4.2015 10:42:17

Fishky >> Tak to je odvážná teorie, na hranici Hrabalovského ,,pábení"
Jako pochopím a vím, že když vyskakuje duhák na mušce, tak ten protihrot někdy malinko chybí.
Při chytání třeba s feederem na páternoster-když je dlouhej fous s krmítkem-, tak dochází vlivem prudkých změn směru pohybu vůči těžkému krmítku k chvilkovým povolením napnutí návazce směřujícímu do tlamky bojující ryby. Těžký wobler či jerk při výskoku štiky a jejímu pověstnému zatřesení hlavou do stran určitě může pomoct při vyháčkování-tím spíš, když je háček sportovně zamáčknut..._)
Ale šikovné pysky? Ještě že jsi nenapsal ústa,to by už asociovalo do filmů pro dospělé.........:-)

Fishky - Profil | Pá 24.4.2015 10:23:56

RK >> a v tom je ta diference, kapr nemá žádnou páku na háček, který se zasekne a sedí. S boiliesem či peletou na přívěsu - tahle poskakuje v koutku a pohybem se háček mnohem snáz vyvadí. Vem si, že u tvého návazce kapr prostě ať se snaží jak se snaží, nemá za co šikovnými pysky již zaražený háček "chytit", ale při vlasovém přívěsu ta možnost je.

RK - Profil | Pá 24.4.2015 10:12:52

Fishky >> Vždy nástraha na háčku. Jelikož nechytám na boilies ani pelety.
A léta už chytám pouze na jeden prut....Akorát to někdy prostřídám, plavku za feeder, nebo feeder třeba za mušku..........ale vždy na jeden......:-)
Jo, nástraha bondulka s b.červem, jak na výpravě letos, tak minulý rok na houpačce.

Fishky - Profil | Pá 24.4.2015 10:07:55

RK >> S feedrem jsi na forpasu měl co? klasika - nástraha na háčku, nebo vlasový přívěs a nástraha mimo háček (boilies, peleta)? :)

RK - Profil | Pá 24.4.2015 9:58:20

Fishky >> Nechápu na co se ptáš? Pro mne prosím polopatě jako s dítětem..._¨)

Fishky - Profil | Pá 24.4.2015 9:55:04

RK >> feeder s vlasovým přívěsem?

RK - Profil | Pá 24.4.2015 9:52:27

Fishky >> Ahoj. Máš tedy jinou zkušenost než já. Před 14ti dny jsem byl s kamarádem na 5ti denní výpravě. Match s angličákem a feeder. Chytali se převážně kapři cca 50cm v průměru. Jeden den to šlo dopoledne fakt na hod. Opravdu jsem nevypnul snad jediného.A jelikož jsem byl línej je dávat pořád do podběráku, tak jsem mu u břehu kolikrát uplně povolil a nepomohlo to. V podběráku se pravda stalo, že jak sebou mrskne, tak mu háček vypadne. Háčky jsem používal velikosti cca 10. Ale chytám na Maruta a ty jsou celkově subtilnější, než třeba Colmiky Nukleary. Pak mě napadá, že může být rozdíl v tom, že chytáme každý jinak. Ty na barbelácký pruty(myslím, že si pamatuji dobře)a já převážně s anglánem(třeba i 16g, na 30ti-35m daleko, či blízko s malou gramáží), nebo pikrem, či feederem. No a ty chytáš určitě v průměru větší ryby , než já. A pak , Tebe vypnutej kapr mrzí a mně už je to dneska fuk a kolikrát jsem rád, protože kolem toho nemusím skákat při vyháčkovávání.....:-)
Ale minulej rok se mi povedlo na Vranský přehradě při chytání na houpačku s boloňkou natrapírovat opravdu krásný kapry u břehu v cca 1,80m hloubky. Pašáci kolem a přes 60cm a největší 72cm. Návazec mimetix 0,14mm(šel jsem na cejny a náhodnýho kapříčka).Háčky bez protihrotu. Pár mi jich to upálilo, protože jsem je někdy-při jízdě špatnym směrem- musel prostě zastavit. Ale ani jeden, fakt a že dělali u břehu kotrmelce, se mi nevypnul. Tak nevím. Možná by nám to mohli říct ortodoxní kapraři, jakou mají zkušenost s háčky s a bez , při chytání velkých kaprů na jejich montáže. Nevím, ale jejich filozofie bude asi jiná, když čekají na kapra třeba pět dní. Tam asi není čas na ,,hrdinství"...........:-)

RK - Profil | Pá 24.4.2015 9:06:19

Fems >> No a když chytáš na háčky bez protihrotu, tak rveš ryby dvakrát rychleji z vody, aby Ti nespadly? Já myslím , že asi ne....
Jinak na okurku jsi reagoval vtipně.....:-)

Fems - Profil | Pá 24.4.2015 0:23:18

RK >> ty jako pisatel toho víš zase nějak moc, až je to trochu divný, o tom co druhý vědí a nevědí, chytám na háčky bez protihrotu bězně s bičem například, právě kůli tomu vyháčkování, ale co se týká tebu zmíňěné okurky tu dám na háček s protihrotem:-)

Já ll - Profil | Čt 23.4.2015 19:07:03

RK >> Pod tvé řádky bych se byl schopen bez problému podepsat. Se vším souhlasím. Jen pro zajímavost: pistole na vyjímání háčků - nasadíš na vlasec sjedeš k háčku a zmačknutím vyhákneš háček z rány. Následně pohodlně vyjmeš z ulovené ryby.

sven - Profil | Čt 23.4.2015 18:48:11

LuboO >> to je pravda. Před lety se běžně používaly i háčky 2/0. A i když to zní neuvěřitelně, tak i na takové ryby, jako je třeba cejn nebo lín.
Princip používání tak velkých háčků spočíval v tom, že se malá nástraha (kukuřice, hrách, kulička těsta atd), nastražila jen na špičku a zbytek háčku zůstal volný. Měla-li ryba o sousto zájem, uchopila jen špičku háčku se soustem a v podstatě se na háček navlékla. V drtivé většině případů, bezpečně visela jen za tvrdý okraj tlamy a nepoškodila si měkkou tkáň patra.

Fishky - Profil | Čt 23.4.2015 18:09:28

RK >> Jestli bereš padání ryb jako klad, tak ano. Ostatně 5 nám jich padnulo ještě než se dostaly do podběráku a to už je horší - ono při tom otáčení, přetáčení, váznutí silonu o horní ploutvičku a posléze uvolnění a různých výpadech do stran se vlasec přetáčí ze strany na stranu - a i háček v rance a ta tendence vypadnutí je větší, když ho tam krom "napnutého silonu" vlastně nic nedrží.

LuboO - Profil | Čt 23.4.2015 17:22:39

Vy tu stale plkate o hackoch s a bez protihrotov, ale v clanku myslim islo skor o velkost, nie upravu. Myslim si, ze vplyv zaberov z hladiska velkosti hacikov neovplyvni to, ci je barbless, alebo nie. Co sa tyka protihrotov, mam skusenost, ze som dokazal dostat z vody na hacik bez protihrotu aj jesetera 1,18 m, na 0,16 forpass, a skakal jak diva svina. Osobne si myslim, ze je to vec kazdeho, aky hacik pouzije, pokial to napr. na skukromakoch nemam predpisane. S tym sa uz musi moralne vyrovnat kazdy. Ja pouzivam aj-aj.

Ale k tej velkosti. Vsetko vystihuje prihoda z poslednej rybacky (minuly tyzden). Boli sme 4 rybari pozriet, ci sa este nepohli amury. Ja osobne a kolegovci mali naviazane haky vel. 8. Ale jeden kamarat mal haky asi vo velkosti 2, motzno vacsie. Ak by sa zviazali, ukotvil by som sa nim v prudnici na Dunaji. A na spicke bola jedna mala pufinka a jednamala kukuricka. Na kazdom jedna. Ked som sa ho opytal, ci odrezal predky z gafov, tak povedal, ze dal mensie, lebo on bezne take nepouziva, ze dava vacsie. Tak sme sa tak uskrnali popod nos a cakali, co bude. A bolo. Vo vysledku sme my mali za tri dni tak po 5 - 8 ryb na hlavu, on ich mal cez 40. A aj male pleskace do 25 cm. Aj plotice. Aj najvacsiu rybu rybacky. Tak sme sklapli a teraz pozeram do zasob spred 30 rokov, ci mi neostali nejake 2/0, co som kedysi pouzival.

zdevac - Profil | Čt 23.4.2015 16:14:27

Když už se tu ta debata začala, možná by nebylo od věci zhodnotit i poškození ryby při zdolávání s ohledem právě na velikost háčku.

Větší háček má sice větší průměr, ale jedná se o rozdíl řádově desetin milimetru, ale zase je tam větší "styčná" plocha, za kterou háček drží. Větší háček často projde skrz nebo do tvrdého parta, takže se ryba tahá za relativně velkou a pevnou plochu. Kdežto malý a tenký háček u větších ryb skr nejde, drží jen v měkkém mase, kde má vlastnosti jako tupý nůž, takže ránu může trhat a to včetně úplného vyříznutí.

RK - Profil | Čt 23.4.2015 12:35:16

Fishky >> Ahoj Fishky, právě jsi dokonale popsal jak je to s háčky bez protihrotu. Z 25ti ryb jste vytáhli 25 ryb. Vyháčkovat v podběráku jsi musel 5kousků. A to je to, co jsem celou dobu psal a bral jako ohromný klad a šetrnost k rybám.....Děkuji:-)

RK - Profil | Čt 23.4.2015 12:29:28

zdevac >> Na to samé jsem se chtěl zeptat, ale byl jsi rychlejší.
Prostě Fishkymu ty háčky bez protihrotu udělaly super službu:-)

RK - Profil | Čt 23.4.2015 12:23:30

Holoprd >> Tak určitě to nemá s velikostí háčku co dělat, nicméně debaty se vyvíjí a žijí si svým životem. Jak je vidět, tak s velikostí háčku nikdo problém nemá a má v něm jasno. Takže buď tu bude mrtvo, nebo se to posune třeba někam jinam a vo vo vo tom to je...:-)
Ale dám jednu k meritu-velikosti háčků. Když jsem ještě v dávných dobách chytal na průběžnou srkačku, dnes by se řeklo, na průběžný method, tak jsem používal obr háčky Maruto. Velikost nevím, protože Maruto má jiné značení. Na tyhle velké háky, které měly na ramínku ještě dva protihroty jsem navlékl jednu,dvě kuličky foukačky velikosti malého hrášku až na ty protihroty na ramínku.. Prostě to vypadalo směšně. A ten háček se nacpal do krmení na krmítku. Bylo evidentní,že kapři, cejni se oběsili s větší ,,jistotou" , než při použití malých háčků.Myslím, že to bylo tím, že těžký velký kovák po nasátí z krmítka třeba kaprem svojí vahou podl na spodní stranu tlamy kapra a při srkačkovém krátkém návazci se velký háček zapíchl o váhu krmítka s mnohem větší jistotou a pravděpodobností, než háčky malé. A jelikož ryby nasávaly ne volně ležící háček, ale háček komplet s krmením, tak jim jejich velikost nevadila.C hytal jsem tak pár let, takže jsem měl i srovnání s kamarády,kteří chytali stejně , ale s menšími háčky. V podstatě, jak se zahoupal předšpičkový policajt, tak to byla předzvěst následné jízdy, která se mohla až po vyčůrání, dokouření a dojedení sváči změnit ve vytažení ryby. Bylo to nesportovní, nudné, neetické, ale posloužilo mi to teď po letech, jako ilustrace k tomuto tématu věnující se velikosti háčků......

zdevac - Profil | Čt 23.4.2015 12:19:37

Fishky >>

Nejsem RK, ale nebavíme se tu o tahání ryb z vody, tedy o vypadává háčku při zdolávání, kdy ti ryba zdrhne? Pokud ti háček vypadne v pdběráku, je to snad v pořádku, ne? Dokonce bych to považoval za ideální :-)

Fishky - Profil | Čt 23.4.2015 12:12:02

RK >> "Protože rozdíl v padání ryb je žádný" minulý víkend nám z cca 25ti ryb asi 20 ryb vyklepalo háček hned v podběráku - prostě nebyl protihrot, takový poměr vyklepaných se u háčku s protihrotem stát nemůže. Takže ano, chová se to jinak, samozřejmě že protihrot plní určitou funkci a háček pracuje jinak. Ostatně, zkus si vrazit dva háčky do prstu a vsadím boty, že ten bez protihrotu vyházneš mnohem rychleji ;-)

Holoprd - Profil | Čt 23.4.2015 11:37:04

Jedno je jisty, hacky bez protihrotu nadelaji mensi paseku nez s nim. A to sem je nikdy neměl.Akorat nechapu co to ma spolecnyho s velikosti hacku.

zdevac - Profil | Čt 23.4.2015 10:31:07

RK >>

To je fajn, že jsi zmínil tu jednu i pro mne důležitou věc - ryba se často vůbec nemusí tahat z vody a nemusí se na ni ani sáhnout. Když je dobrý přístup k vodě, udělám si fotku ryby ještě ve vodě, pak se jen sehnu, chytím háček a vyháčkuju. A když je to nějaký prcek, co ani nestojí za foto, stačí i jen lehce zaklepat za vlasec, prověsit vlasec a ryba se často vyháčkuje sama a odplave, platí třeba u cejnů a okounů.

RK - Profil | Čt 23.4.2015 9:51:50

Já ll >> OK, našel jsem si tě v kartě a máš nějakej ten rok navíc,ale moc jich není..........:-)
Že si stojíš za svými názory je v pořádku, tím spíš, že nejde o život....
Na mne to působí dojmem, že jak je debata o háčcích a někdo napíše, že bez protihrotu to jde ven jak po másle, tak se strhne mela. Protihroťáci vezmou transparenty a jdou bojovat za svoje práva.
Což je úsměvné a zbytečné. Ale o něčem to vypovídá. A hlavně ty jejich názory jsou kolikrát tak hloupé a hlavně evidentně prvoplánované, až to bolí. Viz. copy:,, s háčky bez protihrotu pak často rvou rybu z vody honem honem aby nespadla a natržená je dvakrát tolik takže se nedivím že to někde už zakazujou." Tady je přesně vidět, jak pisatel neví nic, tak fabuluje a pak je za okurku. Hlavně je vidět, že bez protihrotu nikdy nechytal. Protože rozdíl v padání ryb je žádný.
Kde je rozdíl opravdu, tak to při chytání na živou nástrahu. Ideální je mikroprotihrot, kterej poslouží a rozdíl ve vyndavání z rybí tlamky je v pohodě. U klasických protihrotů se taky neděje nic hrozného(nesmí být ale jak na 20ti cm plandavce), ale přece jen při změnách úhlu směru silonu k háčku při zdolávání dělá velký protihrot docela paseku. Ale uplně to nejzávažnější je, když to má chudák ryba hlouběji, tak bez protihrotu obústkem sjedeš po silonu a na první dobrou jde ven.A vím , že s protihrotem to bývá ,,krev, pot a slzy" A hlavně-ten. luxus, že se kolikrát vůbec nemusíš dotknout ryby, ta evidentní šetrnost a z toho pramenící dobrej pocit.........Věř, že kdyby to tak nebylo, tak určitě nasadim protihrotové zbraně.........Já ti nic nevnucuji, ale upřímně, ten rozdíl je tak markantní, že se divím, proč tak nechytá každý. Když chytíš jednu rybu za den, tak je to jedno.Ale stane se, že jdou třeba karasi, sumečci američtí, cejni a potom při vyháčkovávání třeba 25 ryb za dopoledne, člověk ocení tu rychlost zbavení ryby háčku a tím vlastně šetrnost k rybě. No a to je vše.....PS: ZNOVU PRO VYSVĚTLENÍ-já neříkám stop protihrotům-je to povoleno a chytá tak mnoho milovníků přírody a ryb obzvlášť, ale nechápu ty jejich sebeobhajovací kopance kolem sebe...maj přece čisté svědomí....a nebo ne?

davidnadrchal - Profil | St 22.4.2015 22:09:06

Já teda nevím, nikdy jsem s většími háčky neměl problém, na řece běžně používám 6ky. Je ovšem pravda že na stojáku na peletky používám zásadně 10 a míň.

zdevac - Profil | St 22.4.2015 21:53:50

Malda512 >>

Na věk ses neptal. Otázka zněla, kdy mne to napadlo :-) A co když naopak to bylo díky hodně studenému počasí právě možné? Vy jste u vás na rybníce neměli takové ty větrníky, co měly převod na vrtuli do vody a čeřily vodu, aby nezamrzla? Ideální na chytání pod ledem.

Malda512 - Profil | St 22.4.2015 21:48:51

zdevac >> těžko posoudit kolik ti bylo roků ... jen v tom roku panovalo hodně studené počasí takže jsi asi těžko vyndával háček s protihrotem
díval jsem se do .. MŮJ DENÍČEK " a ten den bylo 20 pod nulou

zdevac - Profil | St 22.4.2015 21:46:34

Malda512 >>

V sobotu 16. února 1985 v 17:26:43

Malda512 - Profil | St 22.4.2015 21:40:17

zdevac >> a kdy tě napadlo vzít kleště a ten protihrot zamačknout ?

zdevac - Profil | St 22.4.2015 21:39:29

hraji >>

Když mne někdo setře oprávněně, dobře mi tak. Nejsem neomylný. A třeba v tomto případě je úsměvné pozorovat, jak lidé, kteří už nevědí kudy kam a nejsou schopni vymyslet kloudnou odpověď, začnou ignorovat téma diskuze a sklouznou k osobním urážkám :-) Jak vidíš, nerozčiluji se, ani neodporuji, není to potřeba. On se do toho dotyčný zamotá sám.

A mé image ignoranta? To si musí každý přebrat sám, co mi věří, a co ne :-) Třeba jen rád provokuji a přeháním.

hraji - Profil | St 22.4.2015 21:23:29

zdevac >> pečlivě sis tu vybudoval image ignoranta a teď se divíš, že se ti to vrací?

zdevac - Profil | St 22.4.2015 21:18:33

unudle >>

Aha, takže když na první pohled nerozeznám třeba perlína od plotice, protože je to pro mne všechno "malá stříbrná rybička", tak nejsem ani schopen zhodnotit, jak se kaprovi nebo línovi vytahují různé druhy háčků a který zanechá větší poškození? Tak jsi to myslel? Nebo jak?