Diskuse k článku: Zatraktivňování návnad a nástrah - 2. díl

Autor diskuse: Miras - Profil , 14.4.2015

aligator - Profil | Po 27.7.2015 20:12:54

derigos >> můžeš kombinovat všechno se vším, ale cílem jakéhokoliv boosteru je zvýraznit právě tu danou příchuť boilies, takže já osobně moc příchutě nemíchám....

derigos - Profil | Po 27.7.2015 20:07:45

Můžu kombinovat příchutě boilies a boostru nebo musím mít stejnou příchť boilies i boosteru ?

icebeat - Profil | Po 11.5.2015 11:00:50

Zatraktivnění asi má své opodstatnění a nechť si ho každý dělá po svém (ať už pomocí obchodních značek a superobjevů anebo dle "původních" receptur a osobních pokusů).
Na druhou stranu pravdou je, že v prvopočátku boilies, někteří z nás jeho přednosti nedokázali zcela využít. Dnes se dělají různé průměry a příchutě dřív frčel scopex apod. Např. dneska je boilies plovoucí v různých barevných provedení a příchutích - dříve nemyslitelné. Doba jde dopředu ve všem, nejen v rybařině, každý začínal v jiné době a každý si proto prošel jinou etapou vývoje a tudíž na to má každý i jiný pohled.
Jsem pro ... kdo chce koupí/vyzkouší, kdo nechce nekoupí/nevyzkouší. Tak to prostě je.
Spíš jde asi o to, že když někdo koupí takový přípravek za několik stovek, očekává okamžitý výsledek na bahňáku ve vsi.


RK - Profil | Út 21.4.2015 9:56:57

Martin M. >> Já to psal jenom jako takové zamyšlení. Máš určitě pravdu, že se dříve chytalo mnohem méně velkých kaprů. Nejsem také ve sporu......::-)

marius - Profil | Út 21.4.2015 8:56:53

Chytám už dlouho, a musím říci zcela zodpovědně, že se dříve / před boilís/ velcí kapři chytili jen velmi velmi výjimečně. Taky nikdo nešel na ryby na týden a v noci už vůbec ne. /můj učitel rybařiny říkával, že se má chytat tak dlouho do noci , jak to stanovy dovolí/.Opravdu převratná se mi zdá myšlenka nenápadně presentované velké tvrdé nástrahy na pevném "stroji". To je jedna strana mince a i když i já samozřejmě podléhám nostalgii, nutno říci, že to byla opravdu úspěšná novinka se vším všudy.
Druhá strana je - alespoň pro mě- representovaná ananasem s olihní a parmazánem na pikatní švestce. Inu na něco se chytají ryby a na něco rybáři.

Martin M. - Profil | Po 20.4.2015 18:15:32

RK >> nejsme ve sporu. ja jen reagoval na komentar "nemám pocit, že by se chytalo méně ryb", ale ja si nepamatuji, ze by se tech velkych chytalo vice nez dnes.

RK - Profil | Po 20.4.2015 10:36:31

Martin M. >> a nejsou to jen nostalgicke vzpomínky?

Tak určitě se do toho promítá spousta nostalgie.
Stejně, jako se Tobě(až se zhorší zrak a sluch a přidá se třes) bude nostalgicky vzpomínat na doby, kdy bylo plno ryb a na závodech Ti to šlapalo:-) Nostalgie je moc příjemná věc.
Nicméně si nemyslím, že se dnes chytá víc velkých kaprů i jiných ryb proto, protože dipujeme a chytáme na novou příchuť boilies pro rok 2015. Je to spíš soubor mnoha jiných věcí. Třeba echolokace, možnost krmit ze člunu( v podstatě tedy krmit masivně), chytání mimo háček, mnohem lepší vybavení-postup technologií. Bivakování a čekání na obr kapra týden.Samozřejmě, že možnost v podstatě 100% selekce velkými tvrdými koulemi je nezpochybnitelná. Zajímalo by mne, jak by to dopadlo, kdyby se dnes se všemi možnostmi této doby někdo pokusil vnadit a chytat(bez dipu,esencí a všech těch udělátek) na velké kusy brambor, tvrdou kukuřici, velké kusy mrkve atd. Vše samozřejmě uvařeno přiměřeně, aby to nerozmydlily menší ryby. Protože jsem byl svědkem chytání monstr kaprů před 25 lety právě na zmiňovanou mrkev. A to je taky krásná nostalgie........

SirRozzyr - Profil | Po 20.4.2015 10:22:25

+ >> Kdyz jsi zminil toho Wagnera, tak jsem si vzpomnel jak chytal na Sibiri s nejakym postarsim muzikem stiky. Za celej den vytahli z tech jeho siti jednu stiku a Wagner se zeptal toho muzika estli ji pusti - a on na nej koukal jako na blazna a pak ukazoval do pusy a rikal mu : a co budeme jist...
Proste krasna ukazka toho jak kazdy zije ve svem svete...

woodpecker - Profil | So 18.4.2015 22:50:39

Nemam kde chytat kapry velke cejny, amury atd., ale tenhle serial se mi moc libi. Bavi me zkouset na co mi ryba zabere. Takze moc diky za tyhle clanky
Za me velka 1.

Martin M. - Profil | So 18.4.2015 19:56:15

Roman Ozz >> a nejsou to jen nostalgicke vzpominky? Pamatuji si clanek z casopisu Rybarstvi o ulovcich velkych kapru nekdy z roku 87 a bylo tam asi 20 kapru 17-21 kg plus macek z Rozkose, ale byl to souhrn za 30 let dohromady. Nepochybuji, ze v tech dobach byli v nasich vodach velci kapri, ale nejezdilo se za nimi pres pul republiky, nebylo odpovidajici nacini a nebyly ani odpovidajici znalosti. A proto se jich chytalo mene nez dnes. Nemyslim si, ze by se v tech dobach chytali desitky kapru nad 20kg rocne, tak jako tomu je posledni roky.

Roman Ozz - Profil | So 18.4.2015 15:45:03

Mimochodem, mockrát mne napadlo uspořádat "retro" závody s podmínkou použití výbavy starší než 30 let a zákazu pelet, boilies, dipů, extraktů atd. To by myslím byl zážitek na hodně dlouhou dobu :D

Roman Ozz - Profil | So 18.4.2015 15:43:19

Martin M. >> No chytám od šesti let, tedy o 8 let déle, než Vy. Možná v osmdesátých letech kapři vymizeli :D. Ne, vážně: co já si pamatuji, tak se chytaly trofejní ryby úplně stejně, jak dnes. Vím to nejen z vlastních zkušeností či zážitků, ale stačí prohrabat časopisy z té doby.... Skutečně nevidím rozdíl v množství úlovků či trofejních ryb tehdy a nyní. Je pravda, že se za posledních 30 let vody zaneřádily nepůvodními druhy, ale to je věc jiná. Také se mnohem více zarybňuje....

Rytíř - Profil | So 18.4.2015 11:54:00

Martin M. >> nebo se to nemedializovalo.Vím o spoustě velkých kaprů z orlíka právě z těch dob.Max byla fotka v rybářstí,doba internetu ještě nebyla ani v plenách.

Martin M. - Profil | So 18.4.2015 10:50:51

Roman Ozz >> velci kapri se ale presto temer nechytali.

Roman Ozz - Profil | So 18.4.2015 10:23:35

Kolikrát si říkám, že "před revolucí" musely být vody plné obrovských ryb, protože my jsme tenkrát chytali jen na kolínka se strouhankou, žížaly, domácí těsto, třešně, kukuřici a burisony - a to jsme přeci nemohli nic chytit :D. Žádné dipy, esence a ostatní patladla se nepoužívala a nemám pocit, že by se chytalo méně ryb...

+ - Profil | Pá 17.4.2015 13:24:23

Článek je tendenční, mnoho neříkající a kopíruje tátu českého feedru Milana Tychlera. Tím pádem není nepravdivý. Až na nesmyslný pozdrav na závěr:" Co sežereš, nechytíš". Postrádá to logiku a připomíná "ideologii" pomatenců a la Jakub Wágner, co chytí zdravou rybu, pocelují ji na rypec, pustí a jdou si koupit k jídlu ohavné polské kuře...

Navrhuji autorovi realističtější formy pozdravů, když už si zakládá na nekonvenčních závěrech.

"Co nechytíš, nesežereš"
"Co chytíš a pustíš, sežere jiný, chytřejší"

RK - Profil | Pá 17.4.2015 10:23:17

Koubas >> Takže jsme se dobrali pravdě, zase je to o těch šulínech. A proto jsme tak rádi na světě a na rybách........:-)

Koubas - Profil | Pá 17.4.2015 9:51:20

RK >> jak říkáš ve finale dojde u vody mezi ostatnima rybářama takový to měření šulínků kdo ho má vetšího delšího nebo dražšího ( výbava) :)) njn to je skrátka příroda máme to v sobě :)

RK - Profil | Pá 17.4.2015 9:46:20

Koubas >> To máš pravdu. Já jenom pořád hledám pravdu a nejde mi na rozum, jak někdo může narvat tolik peněz do něčeho, u čeho vůbec není jisté, jestli to funguje. Respektive-ono to určitě funguje, ale líp než třeba dobře uvařená kukuřice? To asi určitě ne-v dlouhodobém horizontu myslím. Ale stejně jako si kupujeme drahá auta, pruty atd. , tak si kupujeme i drahé koule a ostatní přidruženky v podobě dipů,esencí a olejů. V důsledku nemůžeme jezdit rychlejc(jsou tu omezení), nemůžeme nahazovat třeba 300m(není to ani potřeba) a nemůžeme chytat ryby, když prostě nežerou. Ale na auta letěj ženský, pruty nám záviděj druhý rybáři a koule nám daj pocit výjmečnosti. Celkově máme pocit většího péra. Takže to možná za to stojí.............:-)

Koubas - Profil | Pá 17.4.2015 7:10:21

RK >> no jooo ale to už je jiná písnička, že nějakej soustružník děla názvy svých výrobku tak aby mu to vic žraly lidi na né ryby :) sme někde jinde. na jednu stranu jsou to obchodníci a vydělat si musí jinak chcípnou hlady. pak už je na každým soudruhovi kterýho obchodníka bude podporovat :) ale reagoval jsem na to že kapr se nemohl ve svém přirozeném prostředi k kari olihni pepři atd chtěl jsem říct že je to potrava jako každá jiná :)

RK - Profil | Čt 16.4.2015 17:56:46

Koubas >> No jo, ale tady se vypálí novinka pro rok 2015 v podobě ,,pikantní švestky s křenem" a rovnou se na ní chytá. A poď se vsadit, že příští rok to bude třeba pikantní grep. A my na to zaberem určitě podstatně líp, než ten kapr. Prostě nejdříve to musíme,,sežrat my rybáři" , a ten kapr , jak známo, veme cokoliv..............
Já myslím, že chytit kapra na kukuřici, nebo nedej bože na těsto z krupice a vody, nám nedá ten pocit zadostiučinění, jako předražená a ,,sofistikovaná švestka...........

venybit - Profil | Čt 16.4.2015 9:36:13

zdevac >> Stejně tak je v létě když na nic neberou ,skvělá nástraha na kapra i amura meloun. I když nic jiného nechtěj tak meloun si daj. Ještě k tomu plave a tak se s ním dá chytat i ve sloupci nebo z hladiny.
S tím ananasem to bude podobné, jedinej problém vidím v tom ho v létě sehnat. Plechovkovej bude asi moc měkej nevím. Chce to aby měl kus šlupky ,aby to drželo stejně jako ten meloun.

Mikyn - Profil | St 15.4.2015 20:32:15

zdevac >>
a už jsi to zkusil ?

hrozek35 - Profil | St 15.4.2015 18:56:46

A třeba je na tom kousek pravdy ja si taky dávám do ploívky krapet magi

SAHIB - Profil | St 15.4.2015 13:18:20

zdarec,
no když mají chutě jako těhotná ženská..-)
Když je furt rozmazlujeme, nejde to na to, tak uděláme tamto a furt dokola..Pak se nedivme, že musíme furt vymýšlet..
Udělali jsme si to sami,..Ale..
Zkoušel jsem třeba udělat : nectar kouli, vykoupat v maggi, a obalit v parmazánu,..V podstatě debilní kombinace, ale..
smrdělo to pomalu jak vyzutý Tonda,.. a dlouho nic, ale pak to něco udělalo, nějaký ten záběr byl, ale trvalo to cca 14 dní, než přišli první záběry..-)

Koubas - Profil | St 15.4.2015 13:08:38

RK >> to máš stejný jako s člověkem dříve jsi nikdy neměl možnost jíst rýži nebo kukuřici či brambory dokud ti to někdo nedovezl do rodného postředí a chutná ti to protože je to pro tebe potrava stejně tak i pro zvířata . i když už je to několik set let Z5

RK - Profil | St 15.4.2015 12:56:33

zdevac >> Já tomu taky nerozumim. A hlavně, proč je najednou úspěšná švestka se zeleným pepřem, koriandrem a pastou s capari ? :-) Ty ryby to ve svém přirozeném prostředí nikdy neměli šanci ochutnat-stejně jako my:-) Pravda, kapr prý má pamatováka a na holou švestku už má bobky zabrat, tak mu musíme zamotat škebli ještě přidáním dipu ,,škeble" do švestky. Ale podmínkou je, že tomu musíme věřit. Omlovám se , že si z toho dělám čuřinu, ale nějak tomu nemohu uvěřit. Možná - můj problém. Nicméně nevidím problém ulovit ryby i bez těchto ,,profi fíglů" Ale je pravda, že já věřím spíš v sebe.............:-)

zdevac - Profil | St 15.4.2015 9:27:28

Já bych se chtěl jen zeptat - když už něco máčím třeba v ananasovém dipu, proč nechytat rovnou na kousek ananasu?