Diskuse k článku: Jak být úspěšný s krmítky method feeder?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 21.3.2015

DaniMerk - Profil | Čt 23.6.2016 23:51:54

Jaky navijak je vyditelny v clanke?

peli1976 - Profil | Út 8.3.2016 22:30:13

tuzemak >> Tie 40 - 60 - 80 g method feeder krmitka sme pouzili ako koncove olovo na dunaj v Gabcikove, naviazane na 18-ku silon, aby sa to pri zubacovi zatrhlo na T navazci...

hraji - Profil | Ne 6.3.2016 9:44:49

+ >> tak to jsi ještě hodně málo viděl, a blábol jsi stvořil ty, ne Milan Tychler. Dokrmit při zdolávání ryby a to i několikrát, je hodně důležité, zvlášť když zdolání velké ryby zabere víc času. To je právě rozdíl mezi těmi co umí a jsou úspěšní a těmi, co neumí, a píšou hlouposti na MRKu.

tuzemak - Profil | Ne 6.3.2016 8:58:56

peli1976 >> tak,včil si to rozsekl,konečně mě někdo,a nejen mě,otevřel woči.-))))

peli1976 - Profil | Ne 6.3.2016 0:25:34

Method feeder je minanie penazi, na nieco, co nestoji za nic. Reklamny tah, kupujte, 500 g peliet 4-5 eur. Vyskusane, porovnane, odpad. Moj nazor.Na platenom jazere ze vraj ok. Ale na zvazovej, odpad.

Fishky - Profil | St 6.5.2015 11:05:09

+ >> Zdolávat a pálit z praku celkem pohoda, zdolávat a nahazovat už jde s větší obtíží, ale stále pohoda, záleží jen na cviku.

+ - Profil | St 6.5.2015 10:45:53

" Během zdolávání a nebo ve chvíli, kdy už máte rybu v podběráku, přistřelte prakem na loviště pár volných návnad. "
To napsal táta českého feedru Milan Tichler. Jinak si ho docela vážím, ale někdy zplodí totální blábol.
Pokud na tom trvá, ať sem pověsí video, jak zdolává rybu a zároveň pálí z praku...
To bude docela prča...

RK - Profil | Út 31.3.2015 13:24:42

VimbaVimba >> Jestliže budeš chytat s delšími návazci, tak pak ale nemá cenu
chytat s methodem. Ten method je hodně úspěšný proto, protože je to při krátkých návazcích vlastně srkačka. A nástraha v návnadě je prostě úspěšná věc a rybáři , kteří tak chytají mívají v rukou opravdu silnou zbraň.
Přiznám se, ž jsem tak léta chytal a po balatonovém a dlouhoprůběžném období(tenkrát ještě bez feederu) jsem jako mávnutím kouzelného proutku začal chytat opravdu mnohonásobky ryb a donutilo mě to začít přemýšlet o kvalitě krmení. Myslím ve smyslu, aby vydrželo v krmítku ve vzduchu i po petardě o hladinu i propadáváním sloupcem. A pak, aby se začalo rychle rozpadávat na dně.. Pravda-chytali se převážně dva druhy ryb-hlavně cejni a kapři. A záběr, který se projevil vrčením brzdy a poskakováním poldy po hladině, měl něco do sebe. Ale nakonec je to nuda a radost se vytrácí. To zase feeder s dlouhými jemnými návazci, malými háčky umožnil po srkačkovém období začít chytat i ostatní ryby. A ten kapr s cejnem se taky spletou. Ale někdy,když se chytají kapři, tak z dlouhými návazci je člověk někdy s klasikou feederem proti methodu-srkačce jako trouba....
Já dneska srkajdu-method vytáhnu pouze někdy v listopadu, když potřebuji pár kaprů na Vánoce.
Jelikož je chytám daleko a hluboko(podmínka na revíru kam na ně jdu)A tam je ten samosek v podstatě podmínka, abych něco chytil. Protože proměnit lehounké potažení je utopie. A opravdu jsem zkoušel chytat s klasickým krmítkem a dlouhým návazcem a ten rozdíl byl i 10:0.Ale jak píšeš, jelikož nejsi na mase ryb existenčně závislá, tak si můžeš dovolit chytat zábavně-sportovně.No a když si tam ten method sem tam dáš, tak ta změna je zábavná. Prostě to chce dle mého chytat variabilně.
Protože, kolik rybolovných způsobů znáš , tolikrát jsi rybářem. Ale to je můj názor a někdo to třeba bude mastit celej život na method a je šťastnej. A nakonec to je to nejdůležitější.
Tak se měj hezky a Petrův zdar

VimbaVimba - Profil | Út 31.3.2015 0:39:20

RK >> Z nějakého důvodu se mi lépe chytá na delší návazce, i pocitově. Na krátké návazce (cca 5-7 cm) jsem chytala jen zkusmo. Jak říkám, neměla jsem z toho dobrý pocit a ani mi to moc nešlo. Nejsem existenčně závislá na tom co ulovím, proto chci mít z lovu potěšení. Srkačka dělá práci za mě a vůči rybám je podle toho co píšeš echt nesportovní ;-)

RK - Profil | Út 31.3.2015 0:21:37

VimbaVimba >> Absolutně skvěle jsi to popsala.Takhle to chápeš dobře .Klidně ale chytej jak chceš a nikdo ti to nebude vyčítat. Ale máš jasno - teď je to na Tobě.

VimbaVimba - Profil | Út 31.3.2015 0:11:01

Martin M. >> Též děkuji za reakci.

VimbaVimba - Profil | Út 31.3.2015 0:10:36

RK >> Děkuji za vyčerpávající příspěvek. Mohu-li to shrnout, srkačka = krátký návazec na krmítku. Pokud ale budu mít návazec delší, nechytám na srkačku. Při delším návazci je žádoucí jemnější návazec a rybu nutno zaseknout. Nechci chytat na srkačku, ale lov s krmítkem mi dává smysl; je tedy prodloužený návazec na method feederu z hlediska mého přesvědčení, že nechytám na srkačku, v pořádku? Nebo máš tip na jinou (jednoduchou) montáž na feeder a při použití krmítka?

unudle - Profil | Čt 26.3.2015 14:10:20

babáč >> Tvoje starosti na moji hlavu.

babáč - Profil | Čt 26.3.2015 12:36:31

Fishky,nespletl sis web? Obdivuješ takového........,který si každý den vezme ty svoje dva kapry.Na co je má,narve je do mrazáku,nebo je prodá,nebo co?Ony totiž ty ryby tady nejsou od toho,abychom je zbytečně vybíjeli a nejsou tady ani pro naši zábavu.A když už jsme si my tu zábavu udělali,tak bychom se podle toho měli chovat.Divím se , že ještě nevyšla novela zákona o přisvojování ryb.

RK - Profil | Čt 26.3.2015 11:57:46

Martin M. >> Přesně tak. Akorát je zajímavé, že nejdou do krmení, tak dáš delší návazec a jde to. Ale když dáš delší návazec bez krmení, tak je to bída.

Takhle jsme chytali s kamarádem na přehradě na přelomu listopad-prosinec. Nástrahy v návnadě a nic.
Tak navázal kamarád dlouhou průběžku a najednou měl záběry. Zkusil tu průběžku bez krmení a bída. Dal znovu krmení a záběry byly. Já se ,,srkačkou" ani ťuk.

Martin M. - Profil | Čt 26.3.2015 11:37:31

RK >> je to jak rikas - nejdou do krmeni a pak jsou lepsi ty dlouhe navazce nebo proste "neco" jineho.

RK - Profil | Čt 26.3.2015 11:08:19

Martin M. >> Protože je to nesportovní, nezábavné:-), nehodí se na proudné řeky.
A hlavně-jak ryby nejdou do krmení, tak je utrum.
A chytáš převážně pouze cejny a kapry. A hlavně- ,,když ryby jdou do krmení" , tak tě to za chvíli otráví. Vzpomínám, že kdysi na Orlíku brali cejni. Po náhozu se za chvíli přilepilo čihátko k prutu, tak se vytáhl cejn a pořád do zblbnutí. To nemůže nikoho bavit dlouho.
No a hlavně jsou i jiné rybolovné techniky, které jsou mnohem zábavnější....:-)

Martin M. - Profil | Čt 26.3.2015 10:47:40

RK >> jeden by si po precteni teto zpravy rekl, jak to, ze nechytame na nic jineho a to celorocne a vsude :-)

RK - Profil | Čt 26.3.2015 10:33:34

VimbaVimba >> Hrozná srkačka znamená, že na krmítko je napevno navázán návazec s háčkem, nebo i dva. Princip je v tom, že ryba nasává krmení v krmítku, po nasátí se vrací do vodorovné polohy(nebo jenom maličko popojede) a v tu chvíli se háček zapíchne do spodní části tlamky o váhu krmítka.Při delším návazci je tento princip pryč a nemůžeme už hovořit o srkačce.Prostě kapr nasaje, zvedne se a pak zase třeba vyfoukne. Může mu vadit silná pletenka, nebo silon, nebo háček atd.
Jestliže se utrhne celé krmítko, tak ryba vláčí toto krmítko a asi víme, jak to může dopadnout. Mohu si tuto srkačku ale udělat průběžnou z jakéhokoliv krmítka nebo method krmítka a princip i úspěšnost je úplně stejná. To proto, protože v úhlu cca 90stupňů,kterým probíhá vlasec z krmítka ven při záběru, je dostatečná síla , aby se ostrý háček zapíchl do spodní části tlamky ryby o váhu krmítka. Je důležité, mít krátký návazec(nejlepší jsou různé druhy pletenek), neboť ryba nemá šanci po nasátí a i nepatrném pohybu nástrahu s háčkem ,,vyfouknout" protože už visí.
Píšeš, že se ti nedaří zaseknout záběry. U dobře udělané srkačky(methodu) v podstatě zásek odpadá.Samozřejmě, že se člověk lekne, když mu prut ,,cestuje" do vody a reflexivně popadne prut a sekne. V podstatě je to ale zbytečné.Při chytání klasickými pruty se používá baitruner, nebo se musí povolit brzda, protože záběry od kaprů jsou vždy jízda. U feederu je to ,,hokejka" , která může přejít do cestování prutu do vody(takže povolená brzda je dobrá).Je zajímavé, že při chytání s čihátky či swingery, je záběr od kaprů vždy jízda(bavíme se o teplém období, v zimě je vše jinak). U feederu to tak nutně být nemusí. Myslím si, že jak kapr při chytání s čihátky narazí na pevný odpor, tak vyrazí jak torpédo. U feederu má pořád jakoby ,,vůli" , tak nezačne tak rychle jančit. Toto je můj subjektivní názor, proč se to tak děje. K síle(průměru) návazce: zde jak psal MM, určitě nedávat nic jemného, je to zbytečné. Lepší jsou pletenky, protože silnější průměry vlasců jsou oproti měkkým pletenkám jako drát. Tím ,že ryba po nasátí v podstatě okamžitě visí, tak nemá čas nic zkoumat a odhalovat nebezpečí, či ochutnávat nástrahu.To co ryba primárně ochutnává a žere je návnada..........

Martin M. - Profil | Čt 26.3.2015 0:28:54

VimbaVimba >> u kratkeho navazce totiz na prumeru skoro nezalezi a je tedy zbytecne riskovat utrzeni tenkeho, kdyz tim nic neziskas. Cim delsi navazec, tim ma ryba vice casu "premyslet", jestli je vsechno v poradku.

VimbaVimba - Profil | Čt 26.3.2015 0:18:31

Musím se přiznat, že když jsem si přečetla něco o srkačce a pak dostala do ruky method feeder, měla jsem dojem, že je to ta hrozná srkačka. Bylo mi vysvětleno, že nikoli, že na rozdíl od srkačky je method feeder unikový. Nicméně občas se mi stane, že zapochybuji, zda-li je pro ryby opravdu tak bezpečný. Když ale při každé vázce urvu návazec, tak se trochu uklidním, že snad ano....

No a k dvěma věcem v článku:
1. Píše se zde, že návazec má být velmi krátký. Mě se naopak osvědčili návazce delší 15 - 20 cm. Při krátkém návazci se mi nedařilo zaseknout i velmi pěkné záběry nebo ryby často padaly.
2. Pak se zde píše o tloušťce návazce - že při tenčích můžeme zbytečně ztratit mnoho ryb. Jak to bylo myšleno? Jako že návazec přetrhnou, nebo ryby spadnou či je nezaseknu (což se mi děje-dělo a přikládala jsem to spíš tomu krátkému návazci).

Gudaska - Profil | St 25.3.2015 23:34:59

Pro mě dobrý článek, ale ten Anglán to opravdu mastí :-D

Martin M. - Profil | St 25.3.2015 18:56:19

Fishky >> zari je pro mne zabite a nemam zavody v loveni kapru tak nacvicene, abych se s tebou mohl srovnavat. Prijed lovit cejny v srpnu na Labe u Litomeric, to zase umim ja :-)

Fishky - Profil | St 25.3.2015 16:35:11

Martin M. >> Ale jo, zkoušel, párkrát. Srkačku jsem se učil už jako zelenáč od mistra, kterého u nás znal snad každý. Byl to pan rybář a něco jako "neberou" neznal. Přišel si pro ty své dva kapry každý den (bylo jedno že ostatní u vody sedí od rána bez drbu), on odchytal a šel domů - a když měl náladu, ještě si vybíral kterého vezme a kterého ne. Tak jak on chytal před 15ti lety neumí s krmelcem většina lidí dodnes. Method nedokážu odhodit ani daleko, ani přesně. Obyčejná olověná krmítka jsou osově souměrná a lítají mi lépe - co se přesnosti i dálky týče. Na druhou stranu krmítko už moc nepoužívám, takřka uplně jsem ho nahradil PVA. Je to rychlejší a čistější, možná jsem zpohodlněl, ale co se účinnosti týče, tak mi to přijde ještě lepší. Mix do krmelce jsem si míchával před 10ti lety sám a přiznám se, že když byl tvrdý aby přežil náraz, ale dal se snadno a rychle nahňácat do krmítka a rozpad měl z 50% do 5ti min, tak to bylo super. PVA se ale rozpustí za 10 sekund a to co tvoří krmítko v řádu minut ono udělá během chvíle. Dnes si pelety dělám pohodlně doma, na rybách se pak nezdržuju ani "nešpiním" a věnuju se jen lovu. Jak moc je to účinné... objektivně celkem slušně. První víkend v září budu na Hadině, lov kaprů smíšenými technikami, feeder, plavaná i kaprařina, vše povoleno. Tam rád a bez klávesnice nechám mluvit pruty, klidně přijeď ;-)

Foxíík - Profil | St 25.3.2015 14:14:58

Hodně pěkný článek, jako vždy :)