Diskuse k článku: Pomáháme pstruhům 3. část

Autor diskuse: potočák 62 - Profil , 27.2.2015

Vítek - Profil | So 13.6.2015 21:01:27

pekeno >> mám dojem, že tzv. "přemnožení" jelců tloušťů je ve skutečnosti normální přirozený stav. měli bychom být rádi, že se jelcům daří a nedívat se pořád jenom "pstružím pohledem".

Stilet - Profil | So 13.6.2015 20:53:49

Vítek >> No moc to na nějaký důkaz nevypadá, ale jinak pěkné čtení.

Vítek - Profil | So 13.6.2015 20:49:52

potočák 62 >> ještě něco ke tvým pochybnostem o jedovatosti močůvky:

Stilet - Profil | Po 9.3.2015 9:39:15

potočák 62 >> Naprostý souhlas. Při slovu je vždy jeden zodpovědný za kontrolu rybek v nádrži (většinou šofér auta), rybka je v pohodě, dokud je ležící na dně nádrže, v okamžiku jak se pohne směrem k hladině začíná ubývat kyslík a je to znamení k okamžité reakci - nejlépe odvoz a vysazení, nebo výměna vody (přidat kyslík už v této chvíli nepomůže). Jak píše Potočák 62, časy jak dlouho vydrží rybka v nádrži se mění teplotou vody, při nějakých 8-10 °C vydrží postupně nalovených cca 300 ks PO2 v 500l vody kolem 3-4 hodin, ale, když je voda 15°C tak sotva 2 hodiny, je to i o zkušenosti a místních podmínkách.
U plůdku je to opatrnější, vyrovnat teploty a naředit vody - jde opravdu o nejdůležitější část chovu a ovplyvní výsledek velmi.

potočák 62 - Profil | So 7.3.2015 16:26:39

RAL >> Jak napsal Stilet,většinou se vysazuje poblíž loveného toku a rozdíl není velký.Teplotní šok může nastat,pokud´je například dlouho voda v kádi na autě,nebo na ní svítí slunce a potom se ohřeje o několik stupńů než je voda ve vysazovaném toku.Naopak je lepší, když je studenější voda a to z jednoduchého důvodu,čím je studenější voda,tím lépe váže kyslík.Pokud´je voda nad 15 stupńů,tak při převozu PP na větší vzdálenost nemusí pomoc ani přidávání kyslíku z bomby.U plůdku je potřeba u potoka před vysazením vodu postupně prolévat, aby se vyrovnaly teploty a taky jiné chemické složení vody.Dost často se to podceńuje a jde se hned vysazovat a výsledek vypadá podle toho,přitom vysazování je nejduležitější činností při rybochovu PP.Petrův Zdar

Stilet - Profil | So 7.3.2015 14:09:37

RAL >>Asi máš na mysli PO2 a starší z chovných potoků...? Vodu do nádrže čerpáme na místě odlovu a vysazuje se do hlavního toku blízko konkrétního potoka (pokud to je možné) a to ihned, teploty vody se moc neliší. Do rezervy vozíme láhev kyslíku, kdyby se něco časově protáhlo, ale jinak kyslík používáme až v pozdním jaru a létě při hospodářských zásazích, jak je voda nad 15°C a pak při odlovu generačky, tam je nutný.

RAL - Profil | So 7.3.2015 7:28:31

Jaké máte zkušenosti z odlovem pstruhu , jedná se hlavně o teplotu vody v chovných potocích.
Mou zkušeností je že teplota vody by měla být větší jak 6 st,c aby nedocházelo k teplotnímu šoku ryb a jejich uhynu.

mlíčnák - Profil | Pá 6.3.2015 21:24:31

potočák 62 >> Píšu si na příští rok . To abysme přistavili klubovnu :-)))

potočák 62 - Profil | Pá 6.3.2015 20:49:31

mlíčnák >> Zas tak hrozný to není,před dvěma roky jsem jezdil dělat do brna a za necelý čtyři hodiny jsme byly tam a z brna už to není daleko.Petrův Zdar

mlíčnák - Profil | Pá 6.3.2015 20:07:43

potočák 62 >> Taků dálku ? Pro příští rok zarezervuju rád . Určitě by se řešilo zajímavější téma jak můčky , MOMRS3 , svazojeepy a jiné bláboly :-)

potočák 62 - Profil | Pá 6.3.2015 20:00:10

mlíčnák >> Škoda, že jsem to nevěděl dřív,přijel bych na návštěvu.Petrův Zdar

mlíčnák - Profil | Pá 6.3.2015 19:34:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

potočák 62 - >> Moc děkuji za nejen "čtivý" článek . Zitra s Tvým dovolením zkusim dát sem na totok odkaz u nás . Vážení přátelé, rybáři,



v příloze v pdf souboru je pozvánka na V. muškařský seminář, který se bude konat ve dnech 7. a 8. března 2015 v Uherském Hradišti na
zařízení MRS, o.s., MO Uh. Hradiště na Mařackém – „U Moravy 852“.



Začátek akce resp. prezentace účastníků začíná v sobotu 7. března od 9:30 - viz příloha.



Oproti minulým ročníkům bude podstatná změna. Mám přislíbeno celkem 9 přednášejících - viz příloha.



Svou účast spojenou s přednáškou přislíbil i předseda Moravského rybářského svazu, o. s. Ing. Rudolf Milerski CSc.



Mimo jiné tento seminář bude mít za cíl účastníkům přiblížit i práci ohledně produkce Po v takové organizaci, jako je ta naše v Uh. Hradišti. Prostě nejenom pstruhy chytat, ale i produkovat a vytvářet jim takové prostředí, aby přežili do budoucna pro další pokolení.
Na Mrknata se vykašli je to teoretik nebo......:-)))
Ještě jednou dík .

fais - Profil | St 4.3.2015 22:09:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

potočák 62 >> Velice děkuji za prohloubení informací, čtivý článek. Nutno podotknout, a zajisté Vás potěším, jedeme podle stejného scénáře. Raději odlovit násady odchované z potomstva místních populací generačních ryb, než podporovat, z hlediska přirozených populací, vysazování geograficky a geneticky nepůvodních jedinců a ryb odchovaných v podmínkách umělých chovů. Tento aspekt se samozřejmě odrazí v souborech projevů etologie ryb, jak ve stereotypní složce ( taxe, reflexy, instinkty), tak v adaptivní, která je doplňována a modifikována v průběhu ontogenetického vývoje jedince. S přáním mnoha sil a úspěchů, s díkem osvěty Petrův Zdar!

Mrknato - Profil | St 4.3.2015 20:00:41

potočák 62 >> Tak na tu IV. část se těším obvzláště....)))) Protože ta musí popírat vše, co jsi tu dosud napsal.

Výměna zkušeností ve mě evokuje doby, kdy se pro "zkušenosti" jak hospodařit jezdilo do SSSR.
Zkušenosti sovětského zemedělce o jeho nepřátelích jsou tyto:
jaro,
léto,
podzim,
zima a
imperialismus....

Zkušenosti svazového hospodáře o jeho nepřátelích při chovu PO jsou tyto:
jaro - velká voda,
léto - málo vody
podzim - kormorán, volavka, vydra
zima - velká voda, holomráz
a soukromý rybochovatel

potočák 62 - Profil | St 4.3.2015 19:28:04

pfly >> Proto jsem začal články psát.Přiznejme si, že právě výměna zkušeností je to, co v současné době dost chybý.A právě výměna zkušeností mezi pro někoho hochů od bobří řeky, by podle mého názoru mohla dost pomoci.Ve čtvrté a zároveń závěrečné části bude chov Po v rybnících a že jde odchovat přírodního Po na vysazení ve velikosti 30-35cm ,problematika kolem generačních pstruhů,organizace hospodaření-ve třech-čtyřech lidech lze obhospodařovat a slovovat bez problémů i rozsáhlé povodí a pod.Sice už to mám zhruba napsané, ale problém je,dát to do podoby,aby to mohl číst každý.Je dost velký rozdíl napsat v diskuzi pár vět nebo napsat článek, který pochopí většina čtenářů.Například trojka trvala tak dlouho,protože jsem ji pořád přepisoval a byla to už sedmá předělávka.Snad i čtyřka někomu pomůže k pochopení problematiky.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | St 4.3.2015 18:55:24

Děkuji těm,kteří pochopily o co se v článku jedná a nenašli si jako někteří jednu,dvě věty k tomu, aby mohly odsuzovat bez znalostí problematiky.Petrův Zdar

pekeno - Profil | St 4.3.2015 18:43:18

Stilet >> Nevím jak jsi na takovou hloupost přišel že jsem něco překročil? Vždyť tlouště správně podle RŘ do P revíru nevrací kdo tak činí dělá v rozporu s RŘ a měl by mu být odebrán rybářský lístek!

Stilet - Profil | St 4.3.2015 11:08:25

Mrknato >> Popasovat?...s hovadem u vody? ...něco bych vymyslel :-). Enter.

Mrknato - Profil | St 4.3.2015 9:33:06

Stilet >> A jak by jsi se popasoval s §17 odst.2 vyhlášky 197/2004Sb. ? Štiky, okouny, tlouště ... a.j. zapisuješ? Je to ponechaná ryba? Tyto ryby se do revíru nevrací.... byť by jich bylo 100kg.

Stilet - Profil | St 4.3.2015 8:27:33

pekeno >> Vy vydry nemáte, vy máte krajského hospodáře, že by na jeho domácích revírech byl takový nepořádek s tlouštěm na P vodě?
PS.... víš, že tvůj osobní rekord tlouště je třikrát překročením denního zákonného limitu váhy úlovku,
Který den to bylo a na kterém revíru?

Mrknato - Profil | St 4.3.2015 6:50:57

houskomys >> Snížení lovných měr, tam, kde ryby ohrožují predátoři by bylo rozumným krokem.
Co to ale vylučuje, jsou dva faktory:
1) BP, které jsou alibi pro uživatele, že pro zachování a podporu původních druhů dělá vše.
2) Sebral by jsi "generační materiál" dobrodruhům s agregátem, kteří luxují revíry v "zájmu PO a Li"... a v zájmu svém.

Co tady hoši od "Bobří řeky", tedy ti, co pracují a zachraňují PO a Li zadarmo neřekli, je to, proč v potocích (nerevírech) po celé republice, které mají po celý rok dostatek vody, chybí ryby? Všude, kde mluvím s pamětníky, tak říkají, že v těchto potocích bylo plno ryb a dnes nejsou téměř žádné. Nemají tyto popůčky nějakou podobnost s P revíry?

Mrknato - Profil | St 4.3.2015 6:26:09

potočák 62 >> S tím co píšeš, se dá do jisté míry i souhlasit, podporuje to i tvoje kvantifikace úlovků a násad. Stav PO a Li v letech 49-66, kdy se vysazovalo minimum, ale ryby byly, pak z nějakého důvodu a tím nebylo vysazování a hospodaření, úspěšná léta 70tá a pak současnost, kdy se vysazují statisíce a voda je takřka prázdná....... To samé platí o lipanech, jak sám přiznáváš.
Proto si myslím, že na stav populace původních druhů mají zásadnější vliv jiné faktory, než hospodaření uživatelů na revírech. Každá pomoc je důležitá, když má smysl. Pomáhat donekonečna bez výsledků (lipan a někde i PO) smysl nedává. Jsou věci, které může uživatel ovlivnit, počty povolenek, rybolovné způsoby, nástrahy, ale to ke změně nestačí. Způsob hospodaření? To co jsi zde uvedl jasně svědčí pro to, že to také nemá zásadní vliv na počty ryb v revírech. Mě se zdá být nepezpečná myšlenka, že činnosti, které zde popisuješ a děláš asi zadara, by měly být vzorem pro všechny P vody. To už by zadara nebylo a nebylo by ani na sanaci rybolovu průmyslovou rybou, která jediná může přinést život do P vod, jako přinesl průmyslový kapř, místo sazana do MP vod. Bohužel lidí, co chtějí chránit a pomáhat (K70, lov24) je stále víc a víc a jejich důvody pomoci a ochrany jsou zcela jiné.....

mildas - Quinn - Profil | Út 3.3.2015 23:18:55

potočák 62 - >> moc dobré čtení. Znalosti a zkušenosti ti dozajista nechybí. Klobou dolů.

airfish - Profil | Út 3.3.2015 22:50:42

pekeno >> V padesátých letech tady u nás převládala parma, tloušť, kapr ( pstruhovka ) V sedmdesátých letech jsem našel asi šest tloušťů přes padesát, ale neuměl jsem je chytit. Potom úplně zmizeli. Posledních deset let se tu pár hejnek objevilo. A tak je trochu trápím s muškou bez háčku:)

pekeno - Profil | Út 3.3.2015 22:35:09

airfish >> o Lubině nemluvím, tam jdu tak jednou do roka. Těch revíru kde je hodně tlouště je bohužel spousta... ale co ja vím třeba budeme za pár let rádi i za toho tlouště :(

airfish - Profil | Út 3.3.2015 22:29:52

pekeno >> Předpokládám, že mluvíš o Lubině. Tam jsem nikdy nechytal, ale byl jsem několikrát na Olši a tolik tloušťů po hromadě jsem nikdy neviděl.

pekeno - Profil | Út 3.3.2015 21:53:54

houskomys >> My tady vydry nemáme a když tak se o ní někdo postará většinou majitel nějakého soukromáku nebo jiný milovník te bestie. Tady je větší problém a to tloušť je tady přemnožený a pořád jich přibývá, a tak pstruhy vytlačuje, větší kusy likvidujou malé pstruhy jak by mohlo pstruha přibývat? Osobně tlouště nemilosrdně likviduju a dávám kachnám aspoň jim chutná.. Bohužel většina rybářů ho pouští můj osobní rekord tlouště za den bylo 20kg, kdyby se takhle choval každý tak máme krasné pstruhové revíry bez ŠKODNÉ s větším množstvím pstruha.

airfish - Profil | Út 3.3.2015 21:17:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vítek >> Máš pravdu. Své předchůdce si pamatuji velmi dobře a jsem rád, že mě něco naučili.

houskomys - Profil | Út 3.3.2015 19:43:20

pekeno >> Možná je příliš slabý rybářský tlak, rybáři pstruha lipana z revíru neberou a vykrmují si tím vydru. V článku je jasně napsané že pstruhům se daří když se naředí.. aby vydra nic neulovila a byla nucena popojít o kus dál. Snížit lovnou míru na 15-20cm u pstruha a 25cm lipan?
Pokud rybáři pstuhy neloví a neberou, tak logicky na vydru zbude více potravy. Navíc se lehce vykrmí na rybníku přes zimu, pokud má možnost někde se přiživit na kaprech. škoda ale že jsou od vyder a volavek vybrané i chovné potoky, pak není co nasadit.. a s tím lovem na proředěném stavu pstruhů to pak taky není moc veselé, o mírovou rybu je problém škrtnout háčkem.

Vítek - Profil | Út 3.3.2015 11:32:36

Stilet >> Pěkný doklad! Naopak, ve mně to vyvolává nelíčenou úctu k našim předchůdcům a jejich dílu. Petrův zdar!

pfly - Profil | Út 3.3.2015 9:40:48

Výborná série článků.
Věřím,že pomůže mnoha lidem co se kolem chovu PP motají.Zkušenosti jsou vždycky k nezaplacení...

Stilet - Profil | Út 3.3.2015 9:31:53

Vítek >>
Pane kolego, Váš úžas je nelíčený, za odměnu Vám posílám něco k pobavení - snad nevadí, že je to staré víc než 80 let. Sice to není o močůvce, ale o otravě se tam dočtete. Petrův zdar.

kakr - Profil | Út 3.3.2015 9:28:43

Vítek - 3.3.2015 9:09:53 >>
Když mi koukneš do karty, tak uznáš, že se za pamětníka mohu pokládat.
Něco málo vím i o P odchovných potocích, neb jsme dva provozovali. Něco víc vím o úlovcích neb jsem nejen ryby na P vodě lovil, ale i dlouhodobě se statistikou úlovků zabývám.
Nic není černobílé, k otravám docházelo, dochází a docházet bude. Koncentrovaná močůvka, kejda a jiné produkty živočišné výroby jistě nezlepší úživnost vody.
Když to hodně zobecním, takové "přepady" ze septiků zaústěné do vody v dobách, kdy byly saponáty v plenkách a o hormonální antikoncepci nemluvě úživnosti vody dost prospívalo. Je krásné mít křišťálově čistou vodu vyfiltrovanou čističkou, ale jedná se o "mrtvou" vodu, bez planktonu, tedy bez života.