Diskuse k článku: Mrtvý červ je dobrý červ

Diskuse k článku Mrtvý červ je dobrý červ

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 25.12.2014

Louda - Profil | Pá 10.4.2015 21:12:52

Stavba >> když je dáváš zamrazit tak je nemusíš pařit

Stavba - Profil | Čt 9.4.2015 18:00:15

Poradí někdo co jsem udělal špatně?kdyz se to začalo kuklit zalil jsem to vodou a postupně přidával teplou. Pak jsem je nechal oschnout a sup s nima do mrazáku. U vody jsem z nich byl ale zklamaný. Rozblemcany cosi s sedohnedou barvu…

Stavba - Profil | St 1.4.2015 16:37:53

Tak podle clanku jsem je postupně zalil teplou vodou a poslal do mrazáku, tak uvidíme co na to ryby....

306 - Profil | Čt 1.1.2015 8:55:48

skvěli članek určitě vyskoušim.

babáč - Profil | Út 30.12.2014 11:37:16

Ve studené vodě se opravdu zdají být mrtví masnáci nepřekonatelní.A v kombinaci s háčky bez protihrotu,na kterých at už živí či mrtví perfektně drží,je to ideální.

záděra - Profil | Út 30.12.2014 8:16:38

Louda >> Nepsal jsem toho víc, ale základ ano. Kdo červy kupuje ve velkém ví, že mezi živými jsou i mrtvý a ty během chvíle na suchu a světle ztmavnou a nejsou pro rybu ok. Bral jsem to jako samozřejmost. Utopit, spařit červy, zbavit je vody (vysušit je) a pak je chtít za delší použít se možná dá, něco jsem o tom slyšel. Po 24h jsou nehybní a o to de.

rover - Profil | Po 29.12.2014 22:45:43

Nutno podotknout, že mrtvý musí být jen velmi krátkou dobu, tzn., že zabíjet ho, je vlastně zbytečná práce navíc. A "navíc", červ funguje hlavně v chladné vodě, že. Tím chci říci, že tohoto tvorečka rozhodně není radno bezhlavě přeceňovat.

Louda - Profil | Po 29.12.2014 19:59:04

co se uchovávání týká tak dost záleží v jakém jsou červi stavu
Wurma má červi které vydrží hodně dlouho třeba pinka klidně půl roku a na údržbu nejsou nároční z Mila taktéž
v sezoně beru Polské a tam nastává problém protože je prodávají na kila tak jsou mokrý až hanba ty musejí do pilin a zchladit

Louda - Profil | Po 29.12.2014 19:47:46

záděra >> já to zkoušet nemusím protože jsem to už dávno vyzkoušel ale ty jsi o tom nepsal že mají být pořád ve vodě jinak se zase rozjedou

sven - Profil | Po 29.12.2014 14:01:53

P!F >> komáry bych nejspíš taky neokecal... :-)))

P!F - Profil | Po 29.12.2014 13:59:59

sven >> Ja som sa snazil obhajit odkazmi na starovekych lekarov co pustali zilou, ze vecer vravela, ze jej nie je dobre, nejak to nepadlo na urodnu podu.

Inak ta mucha z pinky je fakt pekna potvorka.

sven - Profil | Po 29.12.2014 13:55:03

P!F >> když ji všechno pěkně vysvětlíš, tak to určitě pochopí :-)
Po půlhodinové přednášce o tom, že ta larvička je podstatě miminko budoucího, krásně zbarveného a hlavně užitečného tvorečka, který nejen svými antibakterialními slinami zlikvidoval v dotyčné lednici všechny nebezpečné bakterie ale dokonce je s fantastickými výsledky používán i v lékařství, při léčbě nehojících se ran a navíc, že ten drobeček má na to všechno dobro co páchá, vyměřeny pouhé tři týdny života, tak tak nějak zjihla.... :-)

P!F - Profil | Po 29.12.2014 13:13:56

Martin M. >> Neviem cim to je, ale hnojaky ryby v taliansku nezeru s takym nadsenim ako u nas... To uz su lepsie vselijake extrudy a pod.

P!F - Profil | Po 29.12.2014 13:12:39

sven >> Pinky ti pritulkina odpustila? Mne sa raz vyliahli 2 litre lariev komarov ( bol som lenivy ist dat ich do mraznicky v pivnici ), v noci... Na druhy den sa so mnou nebavila ani kuchynska linka :o)

sven - Profil | Po 29.12.2014 11:11:06

záděra >> :-)) Pinky jsou neskutečně čiperná a mazaná zvířátka...
Nějak se domákly, že v jednotě je síla, nakupily v piksle ze svých tělíček pyramidu a nadzvihly si roh víčka....
Sice v mém případě pod nohama nekřupaly ale zato si některé dokázaly najít neskutečné skrýše v obsahu lednice, Ty bez invence, jen tupě zalezly za těsnění....
Pro klid rodinného krbu se vrátily do lednice jen lahve a plechovky, zbytek dopadl jak po nájezdu doktorky Cajthamlové...:-)

Od té doby pinky v pikslách od Stonfa neskladuji, protože jsem zjistil, že některé mršky se protáhnou i originál dírkami..

záděra - Profil | Po 29.12.2014 7:16:31

sven >> Taky se mi to stalo. Šel jsem v noci na wc a nějak to pod pantoflema křupalo. Po rozsvícení bylo jasno :)

záděra - Profil | Po 29.12.2014 7:03:28

Louda >> zkus to. Pokud je i u vody budeš mít ve vodě tak ne.

Martin M. - Profil | Po 29.12.2014 2:43:30

P!F >> pokud to mas na nastrazni rybky, tak by ti mely stacit i nejake mensi zizalky, ktere udrzis pri zivote i v teple temer neomezenou dobu. O par dnu dele nez masnaci vydrzi pinky (daji se objednat).
Na vicedennich zavodech to delame tak, ze si bereme termobox, do nej flasky s ledem a k nim podchlazene cervy (fakt cervy, svene) bez vzduchu v igelitovych pytlicich. 2-3 dny takto vydrzi, pak uz je led rozpusteny a v teple je musis uz dat na vzduch, jinak uz to nerozdychaji. Pak bys mel tech svych 4-5 dnu na zakukleni.
Na nastrazky by ti ale mely stacit i obycejnejsi nastrahy, nebo treba mrtve cervy nalozit do slivovice :-)

sven - Profil | Po 29.12.2014 0:33:50

P!F >> čerstvého masňáka od starého poznáš podle prosvítající, tmavé skvrnu v těle. Čím je skvrna větší, tím je čerstvější ale tí víc bude ještě vylučovat....

sven - Profil | Po 29.12.2014 0:30:07

P!F >> tak sucho určitě trochu pomůže a bez chladna to fakt nepůjde...
Já mám starou ledničku v garáži (není problém nějakou funkční sehnat např, ze Sběrného dvora)
ale občas je mám i doma :--) Jednou mi frnknul asi půl litr pinek ...to bylo kino :-)))
Ještě, že mám dost tolerantní přítulkyni, s některou jinou by to seklo :-)

splávkař - Profil | Po 29.12.2014 0:27:42

P!F >> Jo, maso většinou žerou ale krupice, strouhanka se jim nedává aby měli co žrát ale aby pohltila vlhkost neb v suchu se červ do kuklení tak nežene.
Červi se v chovu odstavují od potravy dřív než dorostou do maxima.
Červy si občas uděláme a když je necháš u potravy tak narostou větší než se obvykle prodávají, ale takový červ v okamžiku kdy přestane žrát opustí potravu a velmi rychle se kuklí. Když ho odstavíš nedorostlého tak na kuklení tak nespěchá.

P!F - Profil | Po 29.12.2014 0:20:13

sven >> Urcite mi nejde o to, ze by som ich chcel krmit. Mne sa vyslovene jedna o to, aby som ich udrzal bez zakuklenia co najdlhsie v teple ked nemam chladnicku. Jednoznacne mam overene, ze zaklad je sucho ( a samozrejme slusny dodavatel, co mi nepreda larvy xy dni stare ). Napriek tomu povacsine po 4och 5tich dnoch mame z vacsiny kukly ( co neubera pocet zaberov, ale pri neschopnych feedraroch ako sme to povacsine konci cakanim na zaber pri prazdnom haciku ). Ako vravim, pomaha sucho, ta krupica by mohla pomoct ale obavam sa, ci im to ako potencionalna potrava neurychli kuklenie. Testovat to v praxi nechcem, predsa len moznost nakupu kostnakov na talianskom vidieku je celkom mala...

sven - Profil | Po 29.12.2014 0:09:02

P!F >> možná, že některé larvy jdou do prodeje ještě před ukončením růstu ve stadiu larvy. Stává se, že někdy bývají menší. Jestli to je nedokrmením nebo nějakou degenerací nevím ale zásadně bych je ani nezkoušel dokrmit, protože si jen zaděláš na problém.
Čím víc budou vylučovat, tím víc budou mokvat a smrdět .

sven - Profil | Po 29.12.2014 0:03:04

P!F >> ahoj.
Ta informace je běžně dostupná, stačí si vygooglovat Bzučivka obecná nebo zelená, To jsou druhy které se převážně chovají na "masné červy".
Od vylíhnutí z vajíčka, přes stadium larvy, kukly, dospělce až po úhyn po nakladení další generace vajíček, žijí cca pouhé 3 týdny. Potravu přijímají pouze prvních cca 10 dnů a pak se za příznivých podmínek kuklí. Tím, že je držíme v nepříznivých podmínkách ,tedy chladu 1-3 °C, se stadium larvy prodlouží až o několik týdnů až měsíců..
Já kupuji larvy pravidelně tady http://www.wurma.cz/2-zive-navnady? od doby vzniku firmy tedy nějakých 15-20let. Koupím si najednou litr nebo dva a držím je v chladničce dokud je naspotřebuju.
Pokud jsou nějaké gulášovky tak to je raz dva, pokud ne vydrží i dva měsíce.
Držím je zásadně bez pilin ale min. 1x týdně je čistím a vyvětrám

P!F - Profil | Ne 28.12.2014 23:57:37

splávkař >> Takze maso zeru... A co ta krupica, ci struhanka, to sa nejak overit da? Kazdy rok ked robim drevo na zimu si vravim, aby som odlozil piliny a nechal vysusit, ale v zapale prace sa na to nejak zakazdym vyprdnem....

splávkař - Profil | Ne 28.12.2014 23:55:05

P!F >> Tu žravost si nejlépe ověříš tak, že do kýblu červů dáš plátek masa. Já to párkrát zkoušel a většinou z toho byla za pár hodin jen jakási mřížka.

Bušák - Profil | Ne 28.12.2014 23:47:03

sven >> to je přímo lahůdka hlavně v kalný vodě

P!F - Profil | Ne 28.12.2014 23:43:11

sven >> Zaujala ma informacia, ze larvy ktore kupim, uz potravu neprijimaju. Mas to nejak overene? Pretoze ja som prave doteraz dostaval opacne info. Nejde mi o skladovanie lariev v chladnicke, doma si kupim krabicku a ak nespotrebujem, poslem zvysok do vody. Ide mi o udrzanie nezakuklenych lariev pri zivote (nezakuklene) co najdlhsiu dobu pri vode... Mne sa zatial najviac osvedcila ryza, perfektne saje vodu a udrzi ich v suchu, zozrat to fakt nemaju ako. Akurat ze dost dlho trva, kym sa vysusia, primiesanie tej krupice by mohlo pomoct, takze si overujem ako realne to mas oskusane...

sven - Profil | Ne 28.12.2014 23:37:03

Bušák >> to si sumci mlasknou :-)))

Bušák - Profil | Ne 28.12.2014 23:35:38

sven >> to je ještě lepší

Bušák - Profil | Ne 28.12.2014 23:33:40

drvoštěp >> to je dobrý

sven - Profil | Ne 28.12.2014 23:31:23

drvoštěp >> dobrý :-) také jsem na to už koukal. Vypadá to zajímavě.
A co třeba vychytávka na pořádné "červy" :-))
Ovšem to nemůžu splávkařovi přiznat, bo on všechno ví, všechno zná a všude už byl třikrát :-)

drvoštěp - Profil | Ne 28.12.2014 23:14:00

Bušák >> Já se těším jak malej kluk.A to jsem v katalogu Pro Logic našel pěknou vychytávku.Pošlu foto

Bušák - Profil | Ne 28.12.2014 22:59:32

tym >> Milan Tychler - >> zajímavej článek,někdy to prubnu