Diskuse k článku: Kaprovité ryby a chilli

Diskuse k článku Kaprovité ryby a chilli

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 2.12.2014

milans14 - Profil | Po 4.9.2017 19:51:22

Zdravím, to chilli funguje celoročně, nebo má jen určité období ? Děkuji.

RK - Profil | Út 9.12.2014 9:00:42

vlk jára >> To neřekl básník. A když už parafrázi tak: někdo má rád chilli vdolky a někdo zase spice girls.

vlk jára - Profil | Po 8.12.2014 18:33:06

milane super článek dávam 1 a těm rejpalum jak řekl básník nekdo vdolky jiný holky

RK - Profil | Po 8.12.2014 13:21:03

Darcy >> Já ti také neberu Tvůj názor, pouze vyslovuji svůj, který je s tvým v rozporu. To je legitimní. A i jsem dříve psal, že se takhle dá zkoušet celý život, protože koření je nepřeberné množství. A stejně, jako Ty doporučuješ zkoušet, tak já doporučuji zapřít energii spíše na zdokonalování rybolovných technik. A to proto, protože jsem takto taky dříve blbnul-bylo to příjemné, jak už blbnutí bývá, ale dnes vím svoje, že svatý grál prostě neexistuje. Ale chápu, že někoho uspokojí, když s kořením chytne o rybku víc než minule a ten pocit ,,vítězství" je asi velmi příjemný.
A nakonec, tady si píšeme názory vycházející z větších, či menších zkušeností, ale každý si musí najít svůj ,,mustr". A k tomu je určitě potřeba, jak kořenících názorů, tak i těch druhých, třetích.......

Darcy - Profil | Po 8.12.2014 11:47:39

RK >> Neberu nikomu jeho názor. Zřejmě jsi nepostřehl, že píši o skutečnosti, že čili používám delší dobu a popis lovu před několika dny, jsem využil jako příklad. Pokud jsi přesvědčen že to byla náhoda, nemíním ti tvůj názor vyvracet. Ostatním doporučuji čili vyzkoušet.

ZM70 - Profil | Po 8.12.2014 10:58:44

Dal jsem za 1. Pro mně osobně velmi přínosný článek. Rád zkouším a vymýšlím, jak přelstít ryby, a tyto články hodně pomáhají. Nikomu se tu nic nevnucuje, ale když někomu něco funguje, tak proč to nezkusit. Já to určitě vyzkouším, buď budu mile překvapen nebo se nic extra nestane, za tu trochu chilli to určitě stojí :-)

RK - Profil | Po 8.12.2014 9:43:44

Darcy >> No a o tom jsem právě psal. Si piš, že to určitě není důkaz.
Když se ti to stane pětkrát za sebou, tak se důkazu přiblížíš.
Asi se každému stalo, že chytá se dvěma pruty a bere to pouze na jeden. Stejná montáž, stejné krmení. To je důkaz čeho? Jestliže já chytím dva kapry a rybář vedle žádného-to taky není důkaz. Prostě nachytat opakovaně výrazně víc než ostatní-to je pak důvod k zamyšlení. To co píšeš o 67cm kaprovi- tady platí, že přání je otcem myšlenky.
Já naopak na náhody věřím...................:)

Darcy - Profil | So 6.12.2014 9:53:38

Je zajímavé, jak se tady na MRKu, pohybuje většina diskuzí "od plotu k plotu". Buď to je vynikající nebo na houby. Pravda je samozřejmě vždy někde uprostřed. Jsou vody, kde funguje určitá příchuť málem celou sezonu. Je ale řada revírů, kde musíte zkoušet každý den něco jiného a o to je to zajímavější. Čili nebo pálivou papriku používám když "kvete" voda a na konci sezony, když se voda podstatně ochladí. Poslední týden v listopadu t.r., jsem měl dva druhy krmení, zbytek starého a pytlík nového s přídavkem čili. Na každém prutu jsem měl jiné krmení, nástraha stejná. Výsledek? Odpovídal článku. Staré krmení: dva kapři 51, 53 cm. Krmení s čili: kapr 67 cm. Náhoda? Možná. Já ale na náhody nevěřím.

tym - Profil | Pá 5.12.2014 14:20:07

RK >> Všechno ok, ale předpokládám, že když v diskusi reaguješ, tak na článek o kterém diskuse je a navíc v reakci uvádíš, že "Nikdy jsem nezažil, že ryby neberou a najednou se to s chili zblázní." Takže jsem reagoval tak jak jsem reagoval, protože tam nic takového není. Ale nic se neděje. Diskuse je diskuse a rybařina je hodně o osobních pocitech. S tím souhlasím

RK - Profil | Pá 5.12.2014 12:42:08

tym >> Ahoj.
Ještě dodatečně reaguji.
Ode mne to nebyl článek napsaný proti tvému. Neodpovídal jsem konkrétně Tobě. Spíš všeobecná úvaha. Jestliže to vyznělo jinak, tak se omlouvám. Já jsem za ta léta hodně skeptický k různým kořeníčkům atd. Co jsem se nakořenil magi, anýzu, fenyklu a mnoha dalšího. Něco fungovalo, ale většinou to fungovalo v tu dobu i všem okolo. Jak psal Fishky- rád si o tom přečtu , ale to je vše.
Spíš se raději snažím o nové techniky lovu. Rok 2015 bude plavačka se surfem a spol. Ale někdo radši bude tunit donekonečna feeder a krmení. Já to sice nedokážu pochopit, ale jo to o radosti a vášni a to se pochopit dá. Každej to má holt jinak hozeno. Nicméně články od Tebe jsou psány i proto, aby se na ně reagovalo a rozproudila se diskuse. A to znamená, že se napíšou různé zkušenosti, event. i zkušenost jiná než má druhý.

Fishky - Profil | Pá 5.12.2014 10:45:13

Martin M. >> Mnoho věcí je jednoduchých a účinných a rychlých (ale zatím je málo lidí používá), tak proč to tak nenechat? :) Navíc na závodech by to bylo uřezání vlastní větve, takže je lepší sedět mimo zvědavé oči.

Martin M. - Profil | Pá 5.12.2014 4:09:36

Fishky >> pokud to je jen rukama, tak proc se schovavas u vody za 2 slunecniky? :-) Ale jo, souhlasim s tebou, ale musel jsem si rypnout, protoze je to cele skladacka z mnoha dilku. Nektere jsou vetsi, jine menci, ale kazdy ma nejakou hodnotu.

Fishky - Profil | Čt 4.12.2014 14:25:13

RK >> Mám to stejně, žádná zázračná vodička (dipy, esence, stimulátory...), kterou jsem kdy opatlal nástrahu neměla nikdy zásadní vliv (možná tak na peněženku), ale přesto články čtu všechny, udržuje to mysl ve střehu, ikdyž to nic nedá. Ta složna musí být přímo v nástraze (nikoliv na povrchu), pak měla mnohem větší vliv (nejspíš proto, že ryba vnímá nástrahu jako celek a při smíchání vůní jí to podnítí ke zvědavosti více, než jen když se tím nástraha opatlá a vynikne ta "jedna" silná vůně... každopádně mnohem účinnější je technika lovu. Když dva vezmou sáček z methodmixem, nebude jim krmení stejně fungovat, pokud ho rozdílně připraví - a v tom je ten úsměv. Jediná zázračná věc jsou ruce, někdo udělá z mála moc a jiný to dělá obráceně, v krmení to není. Ale tenhle článek se mi líbil, z Tymových asi jeden z nejlepší, tedy za mě - je konkrétní...

tym - Profil | Čt 4.12.2014 13:58:25

RK >>
S tím co píšeš se dá souhlasit, ale nevím, jak to souvisí s mým článkem. Tam totiž není ani slovo o tom, že by se šly ryby z chilli zbláznit, anebo že by to byl nějaký nadpozemský zázrak, který převálcuje všechno okolo. Je jen popsáno, jak jsem tuto oblíbenou ingredienci zkoušel a jaké jsem měl výsledky. Ani ji s ničím nesrovnávám, netvrdím, že je lepší než jiné krmení nebo ingredience a ze všeho vyplývá pouze to, že chilli některé ryby akceptují a je to příchuť vhodná i do studené vody. Podsouváš něco co v článku vůbec není. Do krmení se může přidat spousta věcí a trocha chilli je pouze jednou z nich a o tom článek je. Nic o tom, že bych chytal, pak přidal chilli a hned nastal šílený zvrat ........ Navíc v jednom z odstavců dokonce zpochybňuji to, že by za změnou stála právě tahle ingredience.
Píšeš, že nechceš být v opozici, ale na mě to působí tak, že spíše ano, nebo se vyjadřuješ k úplně jinému článku

RK - Profil | Čt 4.12.2014 12:56:53

Nechci bejt za každou cenu v opozici.
Myslím si ale, že když se obejdeme bez těchto vyfikundací, tak uděláme ASI DOBŘE.

Zkoušel jsem taky tyto věci, ale dospěl jsem k názoru, že kdybych nezkoušel, tak ten čas by se využil lépe. Nikdy jsem nezažil, že ryby neberou a najednou se to s chili zblázní.
Důkaz je- já nechytím nic, ale s chili 25 ryb. Ale ono je to tak, že nachytáme oba a s chili o dvě rybky více. A příště naopak.A kdybychom to zprůměrovali, tak zjistíme, že je možné ušetřit na chili:).
Prostě chceme si udělat radost, tak se vymejšlí.A čím jsem starší, tak se mi zdá, že prostě jsou mantinely, které můžeme překračovat, ale mám dojem ,že je to k hovnu. Je důležitý ostrý háček, konečná montáž, dobré krmení , dobré místo. Vyzkoušet základní návnady(tedy mit spíš hnojáky, než se zlobit s papričkou do krmení.) Prostě tomu v tomto podáni nevěřím, protože jsem za ta léta nezažil, aby jsem já, nebo kolega vedle mne drtil ryby jinak , než okolí a že jsme si s tím počertech hráli. Toť můj názor. Ale chápu, že rybařina je i o tom, chytit rybu na dipovanou(třeba,krab) kukuřici a mít ten pocit, že ten krab jsem super dobře zvolil . Prostě i u rybařiny dle mého platí - méně je někdy více....................a to vytesat Sv..Petrovi na hruď .

Chosé 2 - Profil | Čt 4.12.2014 1:19:18

tym >> Milan Tychler - >> Moc dobře a vkusně napsaný článek o experimentování s různými variantami krmení. Poukazuje i na starou, ale známou pravdu. Někdy méně znamená více :-)

splavek - Profil | St 3.12.2014 19:03:39

tym >> Milan Tychler - >> Zajímavý a osvětově poučný článek. Díky za něj, zase je co zkoušet. Musím se přiznat, že podle tvého článku, který tu vyšel tuším vloni, jsem míchal do krmení konzervu tuňáka a chilli omáčku, efekt byl celkem slušný, takže nevidím důvod nepokračovat v experimentování. Ten rej hyperaktivních ouklejí o kterém se v článku psalo, mi připomnělo, jak mi jeden kamarád poradil, když chceš nachytat sílu okulejí udělej hladinové krmení s pálivou paprikou, tohle je vydráždí k nepříčetnosti.

OMO - Profil | St 3.12.2014 17:58:10

karloson >> ten obsahuje piperin, ale jak ten účinkuje na ryby netuším.

karloson - Profil | St 3.12.2014 17:44:01

OMO >> By mě zajímalo teda jak je to s černým pepřem, ten obsahuje úplně jiný věci než kapsaicin

OMO - Profil | St 3.12.2014 17:23:13

Kapsaicin "pálí" pouze savce, takže jestli použiješ sladkou papriku nebo pálivou chilli papričku, tak to asi vyjde nastejno.

MiPo - Profil | St 3.12.2014 13:23:55

Zajda >> Šmíráci :-)))
to znám letos jsem se trefil do sivenů a bylo to podobné ,krabička červů a žížal na dohled - aha tak na červíky a hned se zvedal prodej červů a žížal v blízké prodejně .Peletkííí si nikdo nekoupil :-)))

Zajda - Profil | St 3.12.2014 12:09:11

MiPo >> A když se do chilli nebo pálivé papriky přidalo ještě trochu utřeného česneku a napajcoval se s tím pařený rohlík, to byl rachot. A jak mě hřálo u srdéčka, že chytám jenom já..:-) A šmíráci se chodili dívat, co že to mám amerického..:-)

Bušák - Profil | St 3.12.2014 11:49:30

tym >> Milan Tychler - >> za mě dobrý,vyzkouším,uvidím

MiPo - Profil | St 3.12.2014 11:01:00

tym >> Milan Tychler - >> Milane,jako vždy super článek.Vrátil jsem se v čase o 40 let zpět na Hracholusky,kde byly mraky pidi cejnů,chtal jsem na 6 metrový prut Sona na houpačku.Soused slovák od Žiliny z vedlejšího stanu mě poradil přidat do krupičkového těsta a rozmočeného pečiva na zákrmení pálivou papriku,cejni byly rázem fuč a najelo hejno kaprů že i 2 místní borci tomu nechtěly uvěřit

dvorák - Profil | St 3.12.2014 10:54:03

Tak a jeden z mejch receptů za pár korun je prozrazen :-(

unudle - Profil | St 3.12.2014 9:14:38

Bodejť by se tam ty oukleje nemrskaly, když se jim dostalo chili do očí. To já bych skákal jak delfín:-)

TWIN 69 - Profil | St 3.12.2014 6:07:50

Pěkně napsaný článek.Osobně jsem letos zkoušel kombinaci Chilli+Česnek a můžu potvrdit,že ryby na tohle reagovaly velmi slušně.Ovšem přesně jak píšeš,nic se nemá přehánět a je potřeba,aby si každý našel tu správnou dávku koření.

venybit - Profil | St 3.12.2014 0:45:58

Pěknej článek ,také už jsem něco takového zkoušel, ale jak jsem si myslel určitě jsem tam toho dal moc .Ryby to nechtěli a brzo jsem od toho upustil. Super článek ty pelety na metod určitě vyzkouším . Na některých závodech se stává ,že vím že tam ty ryby jsou ,ale není šance je na něco přemluvit ,s tím chili a peletama na metodu by se mohl možná nechat nějakej kousek ještě v závěru závodu chytit. Přeci jen na to nebudou zvyklé.Vyvstává z toho otázka jak je to vlastně se všemi dipi . Nikdy nevím kolik toho použít ,budu muset také takto nějak vyzkoušet jak silné vlastně ty komerční dipi jsou. Ještě jsem na nich neviděl nějaké doporučené dávkování.
Děkuji za zajímaví námět k přemýšlení.